En folkekjær filmskaper er gått bort

En folkekjær filmskaper er gått bort

Knut Bohwim sovnet inn tirsdag ettermiddag. «Jeg opplevde selv hans vidsyn og langsiktige tenkning», skriver Jan Erik Holst, som her minnes den folkekjære regissøren.

Foto: Scanpix

Så er også den tredje søylen i Teamfilm A/S borte fra dagliglivets Film-Norge. Knut Bohwim sovnet inn tirsdag ettermiddag den 16. juni. Han var født i Oslo 12. mars 1931, og ble med det 89 år.

«Knut døde hjemme i ettermiddag med familien rundt seg, og dette var hans siste ønske. Vi kommer til å savne den varme og rause bautasteinen i familien og tar med oss alle de gode minnene», skriver familien i en tekstmelding til VG tirsdag kveld.

Bohwim er mest kjent for sitt arbeid med Olsenbande-filmene, bygget over en velkjent dansk lest. Han regisserte 12 av de til sammen 14 filmene. Den første – Olsenbanden – Operasjon Egon – hadde premiere i august 1969. Men Knut var så mye mer. En solid og raus leder av Produsentforeningen tidlig på 1980-tallet, jeg opplevde selv hans vidsyn og langsiktige tenkning under diverse kompliserte lønnsforhandlinger da jeg var formann hos motparten Norsk filmforbund.

Knut Bohwim regisserte også flere lystige komedier, som ikke akkurat fikk noen filmkritikerpris. Men hans okkupasjonsdrama Det største spillet (1967), basert på Per Hanssons dokumentarbok med samme tittel, satte gode spor etter seg. Sven Krohn kalte filmen «en bunnhederlig og i minste detalj korrekt miljøskildring» i Aftenposten 27. desember samme år.

Da Bohwim overraskende overtok direktørstolen i distribusjons-selskapet Kommunenes Filmsentral A/S i 1984 fikk jeg gleden av å samarbeide med ham i mange år. Blant annet i den norske Oscar-komiteen, som bestod av oss to samt film-professor Lars Thomas Braaten ved Rogaland Distriktshøgskole. Vi fikk til noen fulltreffere, blant annet en nominasjon av Søndagsengler i 1996, og han fikk en solid oppreisning da, den gode Knut, som hadde gremmet seg over flertallets vedtak om Kristin Lavransdatter året før.

Bohwim var en flittig gjest ved filmfestivalen i Haugesund, hvor han hentet både Amanda’er og Den spillende faun. Dessuten hadde han en egen fast fiskeplass foran Hotell Maritim. Ikke mange var dem dét forunt!

Film var den store lidenskapen, og Bohwim fikk tilbud om ansettelse i reklamefilmselskapet Starfilm i 1956. Der arbeidet allerede Knut Andersen, og året etter ble Mattis Mathiesen ansatt. Disse to ble viktige samarbeidspartnere de neste årene. Knuts første selvstendige film var for hattefirmaet Rosenvinge i 1956, en presentasjon av et utvalg av damehatter, med danserinnen Guri Lysell som modell. Etter en rekke reklamefilmer dro Bohwim til Tyskland, der han fikk ytterligere opplæring i dette mediets subtile kommunikasjonsformer.

I 1962 brøt de tre ut og startet Teamfilm A/S, med hjelp av Egil Monn Iversen. Humoristiske filmer som Operasjon Løvsprett (1962) og Operasjon Sjøsprøyt (1964) bidro til sinnets munterhet, og Knut Bohwim sto for regien i sistnevnte. Nydelige nelliker (1964) og Sus og dus på byen (1968) var bygd på Egil Lians historier om småkjeltringer i Oslo. Velkjente skuespillere var med i filmene, deriblant Arve Opsahl, sammen med Carsten Byhring og Aud Schønemann. Disse skuespillerne samt Sverre Holm skulle etter hvert utgjøre kjernen i Olsenbanden-filmene sammen med Harald Heide-Steen jr.

Knut Bohwim har regissert til sammen 22 spillefilmer, og produsert 37. Han har mottatt flere priser i for sitt arbeide – Sølvklumpen (1981), Oslo Kinematografers Chaplin-pris, Amanda-komiteens Ærespris (1997) og Haugesunds ærespris «Den spillende faun». Det var en sann glede å kunne hedre ham med en velfortjent Aamot-statuett i fjor, under Olsenbandens 50-årsjubileum.

Knut Bohwim ble i 1963 gift med Kirsten Kaurin, som scriptet for ham i mange av Olsenbanden-filmene. Kirsten fortalte i et intervju hvor vanskelig det var å jobbe for sin mann, da han endret manuset hele tiden!  Bohwims har tre døtre sammen. Våre tanker går til denne gjestfrie og hyggelige familien.

En folkekjær filmskaper er gått bort

En folkekjær filmskaper er gått bort

Knut Bohwim sovnet inn tirsdag ettermiddag. «Jeg opplevde selv hans vidsyn og langsiktige tenkning», skriver Jan Erik Holst, som her minnes den folkekjære regissøren.

Foto: Scanpix

Så er også den tredje søylen i Teamfilm A/S borte fra dagliglivets Film-Norge. Knut Bohwim sovnet inn tirsdag ettermiddag den 16. juni. Han var født i Oslo 12. mars 1931, og ble med det 89 år.

«Knut døde hjemme i ettermiddag med familien rundt seg, og dette var hans siste ønske. Vi kommer til å savne den varme og rause bautasteinen i familien og tar med oss alle de gode minnene», skriver familien i en tekstmelding til VG tirsdag kveld.

Bohwim er mest kjent for sitt arbeid med Olsenbande-filmene, bygget over en velkjent dansk lest. Han regisserte 12 av de til sammen 14 filmene. Den første – Olsenbanden – Operasjon Egon – hadde premiere i august 1969. Men Knut var så mye mer. En solid og raus leder av Produsentforeningen tidlig på 1980-tallet, jeg opplevde selv hans vidsyn og langsiktige tenkning under diverse kompliserte lønnsforhandlinger da jeg var formann hos motparten Norsk filmforbund.

Knut Bohwim regisserte også flere lystige komedier, som ikke akkurat fikk noen filmkritikerpris. Men hans okkupasjonsdrama Det største spillet (1967), basert på Per Hanssons dokumentarbok med samme tittel, satte gode spor etter seg. Sven Krohn kalte filmen «en bunnhederlig og i minste detalj korrekt miljøskildring» i Aftenposten 27. desember samme år.

Da Bohwim overraskende overtok direktørstolen i distribusjons-selskapet Kommunenes Filmsentral A/S i 1984 fikk jeg gleden av å samarbeide med ham i mange år. Blant annet i den norske Oscar-komiteen, som bestod av oss to samt film-professor Lars Thomas Braaten ved Rogaland Distriktshøgskole. Vi fikk til noen fulltreffere, blant annet en nominasjon av Søndagsengler i 1996, og han fikk en solid oppreisning da, den gode Knut, som hadde gremmet seg over flertallets vedtak om Kristin Lavransdatter året før.

Bohwim var en flittig gjest ved filmfestivalen i Haugesund, hvor han hentet både Amanda’er og Den spillende faun. Dessuten hadde han en egen fast fiskeplass foran Hotell Maritim. Ikke mange var dem dét forunt!

Film var den store lidenskapen, og Bohwim fikk tilbud om ansettelse i reklamefilmselskapet Starfilm i 1956. Der arbeidet allerede Knut Andersen, og året etter ble Mattis Mathiesen ansatt. Disse to ble viktige samarbeidspartnere de neste årene. Knuts første selvstendige film var for hattefirmaet Rosenvinge i 1956, en presentasjon av et utvalg av damehatter, med danserinnen Guri Lysell som modell. Etter en rekke reklamefilmer dro Bohwim til Tyskland, der han fikk ytterligere opplæring i dette mediets subtile kommunikasjonsformer.

I 1962 brøt de tre ut og startet Teamfilm A/S, med hjelp av Egil Monn Iversen. Humoristiske filmer som Operasjon Løvsprett (1962) og Operasjon Sjøsprøyt (1964) bidro til sinnets munterhet, og Knut Bohwim sto for regien i sistnevnte. Nydelige nelliker (1964) og Sus og dus på byen (1968) var bygd på Egil Lians historier om småkjeltringer i Oslo. Velkjente skuespillere var med i filmene, deriblant Arve Opsahl, sammen med Carsten Byhring og Aud Schønemann. Disse skuespillerne samt Sverre Holm skulle etter hvert utgjøre kjernen i Olsenbanden-filmene sammen med Harald Heide-Steen jr.

Knut Bohwim har regissert til sammen 22 spillefilmer, og produsert 37. Han har mottatt flere priser i for sitt arbeide – Sølvklumpen (1981), Oslo Kinematografers Chaplin-pris, Amanda-komiteens Ærespris (1997) og Haugesunds ærespris «Den spillende faun». Det var en sann glede å kunne hedre ham med en velfortjent Aamot-statuett i fjor, under Olsenbandens 50-årsjubileum.

Knut Bohwim ble i 1963 gift med Kirsten Kaurin, som scriptet for ham i mange av Olsenbanden-filmene. Kirsten fortalte i et intervju hvor vanskelig det var å jobbe for sin mann, da han endret manuset hele tiden!  Bohwims har tre døtre sammen. Våre tanker går til denne gjestfrie og hyggelige familien.

MENY