Filmregissør Mohammad Rasoulof dømt til åtte års fengsel og pisking.

Filmregissør Mohammad Rasoulof dømt til åtte års fengsel og pisking.

Den iranske filmskaperen Mohammad Rasoulof er dømt til åtte års fengsel og pisking av den islamske revolusjonsdomstolen i Iran. Årsaken er at hovedpersonen i hans Cannes-aktuelle film er en dommer i nettopp revolusjonsdomstolen.

Foto: «The Seed of the sacred Fig» som deltar i hovedkonkurransen i Cannes.

Den iranske filmskaperen Mohammad Rasoulof er dømt til åtte års fengsel, pisking, bot og inndragning av eiendom, ifølge hans advokat.

Menneskerettighetsadvokat Babak Paknia, som representerer filmskaperen, meldte i dag på X (Twitter) at den islamske revolusjonsdomstolen har avsagt sin dom. Domstolen hevder at Rasoulof med sine filmer og opptreden har til hensikt å begå «en forbrytelse mot landets sikkerhet».

Iranske myndigheter har forsøkt å presse Rasoulof til å trekke hans nye film fra filmfestivalen i Cannes der den skal få sin internasjonale premiere i hovedkonkurransen om to uker.

Den nye filmen, The Seed of the sacred Fig, kunne ikke vært mer utfordrende i valg av tematikk. I filmen møter vi en etterforskningsdommer i revolusjonsdomstolen i Teheran som sliter med mistillit og paranoia etter hvert som landsomfattende politiske protester tiltar, og det kastes mistanke mot hans egen familie.

Advokaten har tidligere beskrevet hvordan noen av skuespillerne og produksjonsteamet er blitt innkalt og avhørt av iranske myndigheter. De har alle fått forbud mot å forlate landet for å delta på festivalen.

The Seed of the sacred Fig.

Rasoulof ble i fjor invitert til å sitte i Un Certain Regard-juryen i Cannes, men kunne ikke delta på grunn av utreiseforbud. Han ble forhindret fra å forlate Iran etter å ha blitt arrestert i juli 2022. Det skjedde fordi han hadde kritisert regjeringens håndtering av demonstrasjonene i landet. Rasoulof ble senere benådet og dømt til ett års straffearbeid og to års forbud mot å forlate Iran.

I fjor skrev Rasoulof under opp et opprop som oppfordrer iranske politimenn og soldater til å legge ned våpnene i møte med demonstranter. Det skjedde etter at politiet i Abadan hadde åpnet ild mot demonstranter som protesterte overfor myndighetenes håndtering av en tragisk bygningskollaps. Iranske myndigheter skal visstnok også ha vært opprørt over hans dokumentarfilm Intentional crime, som omhandler omstendighetene rundt den iranske poeten Baktash Abdins død i fengsel i januar i fjor.

Rasoulof har vært en rød klut for iranske myndigheter i flere tiår. Manuskripter brenner ikke (2013) var kanskje den første store provokasjonen: Filmen er en hardtslående konspirasjonsthriller som er basert på de såkalte ”kjede-mordene” på et åttitalls intellektuelle og politiske aktivister mellom 1988 og 1998.  Blant de filmen utpeker som bakmenn for udåden, finner vi en tidligere innenriksminister og etteretningssjef.

I nyere tid har det heller ikke hjulpet ham at han vant Gullbjørnen på Berlinalen i 2020 for den regimekritiske There is no evil. Da ble han dømt til et års fengsel. Allerede i 2011 ble han og kollega Jafar Panahi dømt til fengsel og yrkesforbud for å «undergrave» iranske myndigheter. Fengselsdommene ble senere redusert. Etter arrestasjonen i 2022 satt Rasoulof lenge med besøksforbud i det beryktede Evin-fengselet, før han slapp ut i 2023 i påvente av den videre rettsbehandlingen.

Mohammad Rasoulof.

Filmregissør Mohammad Rasoulof dømt til åtte års fengsel og pisking.

Filmregissør Mohammad Rasoulof dømt til åtte års fengsel og pisking.

Den iranske filmskaperen Mohammad Rasoulof er dømt til åtte års fengsel og pisking av den islamske revolusjonsdomstolen i Iran. Årsaken er at hovedpersonen i hans Cannes-aktuelle film er en dommer i nettopp revolusjonsdomstolen.

Foto: «The Seed of the sacred Fig» som deltar i hovedkonkurransen i Cannes.

Den iranske filmskaperen Mohammad Rasoulof er dømt til åtte års fengsel, pisking, bot og inndragning av eiendom, ifølge hans advokat.

Menneskerettighetsadvokat Babak Paknia, som representerer filmskaperen, meldte i dag på X (Twitter) at den islamske revolusjonsdomstolen har avsagt sin dom. Domstolen hevder at Rasoulof med sine filmer og opptreden har til hensikt å begå «en forbrytelse mot landets sikkerhet».

Iranske myndigheter har forsøkt å presse Rasoulof til å trekke hans nye film fra filmfestivalen i Cannes der den skal få sin internasjonale premiere i hovedkonkurransen om to uker.

Den nye filmen, The Seed of the sacred Fig, kunne ikke vært mer utfordrende i valg av tematikk. I filmen møter vi en etterforskningsdommer i revolusjonsdomstolen i Teheran som sliter med mistillit og paranoia etter hvert som landsomfattende politiske protester tiltar, og det kastes mistanke mot hans egen familie.

Advokaten har tidligere beskrevet hvordan noen av skuespillerne og produksjonsteamet er blitt innkalt og avhørt av iranske myndigheter. De har alle fått forbud mot å forlate landet for å delta på festivalen.

The Seed of the sacred Fig.

Rasoulof ble i fjor invitert til å sitte i Un Certain Regard-juryen i Cannes, men kunne ikke delta på grunn av utreiseforbud. Han ble forhindret fra å forlate Iran etter å ha blitt arrestert i juli 2022. Det skjedde fordi han hadde kritisert regjeringens håndtering av demonstrasjonene i landet. Rasoulof ble senere benådet og dømt til ett års straffearbeid og to års forbud mot å forlate Iran.

I fjor skrev Rasoulof under opp et opprop som oppfordrer iranske politimenn og soldater til å legge ned våpnene i møte med demonstranter. Det skjedde etter at politiet i Abadan hadde åpnet ild mot demonstranter som protesterte overfor myndighetenes håndtering av en tragisk bygningskollaps. Iranske myndigheter skal visstnok også ha vært opprørt over hans dokumentarfilm Intentional crime, som omhandler omstendighetene rundt den iranske poeten Baktash Abdins død i fengsel i januar i fjor.

Rasoulof har vært en rød klut for iranske myndigheter i flere tiår. Manuskripter brenner ikke (2013) var kanskje den første store provokasjonen: Filmen er en hardtslående konspirasjonsthriller som er basert på de såkalte ”kjede-mordene” på et åttitalls intellektuelle og politiske aktivister mellom 1988 og 1998.  Blant de filmen utpeker som bakmenn for udåden, finner vi en tidligere innenriksminister og etteretningssjef.

I nyere tid har det heller ikke hjulpet ham at han vant Gullbjørnen på Berlinalen i 2020 for den regimekritiske There is no evil. Da ble han dømt til et års fengsel. Allerede i 2011 ble han og kollega Jafar Panahi dømt til fengsel og yrkesforbud for å «undergrave» iranske myndigheter. Fengselsdommene ble senere redusert. Etter arrestasjonen i 2022 satt Rasoulof lenge med besøksforbud i det beryktede Evin-fengselet, før han slapp ut i 2023 i påvente av den videre rettsbehandlingen.

Mohammad Rasoulof.

MENY