Byantikvaren redder Gimle kino

Byantikvaren redder Gimle kino

Bystyret har vedtatt å verne nedleggingstruede Gimle kino i hovedstaden etter påtrykk fra Byantikvaren.

Gimle-fasaden (Foto: Nordisk Film Kino)

Det har lenge vært nære på for den tradisjonsrike kinoen på Frogner etter at eieren av gården bestemte seg for å avvikle kinodriften i lokalene og rive kinosalen. Men etter påtrykk fra byantikvar og kinoentusiaster, har bystyret vedtatt å verne den ærverdige kinoen, melder Vårt Oslo.

Bebyggelsen, forhagene og torgplassen er vedtatt bevart som «hensynssone kulturmiljø». I tillegg sier vedtaket at den nye reguleringsplanen skal sikre at dagens bruk og utnyttelse av eiendommene videreføres. Ifølge reguleringsplanen fra byantikvaren, vedtatt av bystyret i februar, blir også interiøret i kinoen tatt vare på.

Gimle Kino ble oppført i 1939 og ble tidlig en sentral kino for særlig utenlandsk kvalitetsfilm. Den ble modernisert i 1962, senere også oppusset i 1997Kinoen har kun én sal med 260 sitteplasser og har øl- og vinservering i foajeen.

Mye av æren for at Gimle nå blir bevart tilfaller byantikvaren, skriver Vårt Oslo. Det var folkene der som i 2016 ble gjort oppmerksomme på at eieren av bygget ønsket å kvitte seg med kinodriften.

Siden den gang har byantikvar Janne Wilberg og hennes medarbeidere lagt ned et stort arbeid for å få regulert eiendommene rundt Gimle til bevaring og kinodrift.

– Å redde Gimle kino for ettertiden har vært en viktig sak for byrådet, og jeg er veldig glad for at bystyret nå fikk den vedtatt. Gimle er en ikonisk perle, og det er viktig at vi bevarer Oslos historie, sier byråd for byutvikling, Hanna Marcussen, i byrådets innstilling til bystyret.

«Reguleringsforslaget åpner samtidig for justeringer i planløsninger eller interiør i bolig-, kontor- og forretningsdelene, samt etablering av tilbaketrukne uteoppholdsarealer på tak, skriver Marcussen, i byrådets innstilling til bystyret.

Byantikvaren redder Gimle kino

Byantikvaren redder Gimle kino

Bystyret har vedtatt å verne nedleggingstruede Gimle kino i hovedstaden etter påtrykk fra Byantikvaren.

Gimle-fasaden (Foto: Nordisk Film Kino)

Det har lenge vært nære på for den tradisjonsrike kinoen på Frogner etter at eieren av gården bestemte seg for å avvikle kinodriften i lokalene og rive kinosalen. Men etter påtrykk fra byantikvar og kinoentusiaster, har bystyret vedtatt å verne den ærverdige kinoen, melder Vårt Oslo.

Bebyggelsen, forhagene og torgplassen er vedtatt bevart som «hensynssone kulturmiljø». I tillegg sier vedtaket at den nye reguleringsplanen skal sikre at dagens bruk og utnyttelse av eiendommene videreføres. Ifølge reguleringsplanen fra byantikvaren, vedtatt av bystyret i februar, blir også interiøret i kinoen tatt vare på.

Gimle Kino ble oppført i 1939 og ble tidlig en sentral kino for særlig utenlandsk kvalitetsfilm. Den ble modernisert i 1962, senere også oppusset i 1997Kinoen har kun én sal med 260 sitteplasser og har øl- og vinservering i foajeen.

Mye av æren for at Gimle nå blir bevart tilfaller byantikvaren, skriver Vårt Oslo. Det var folkene der som i 2016 ble gjort oppmerksomme på at eieren av bygget ønsket å kvitte seg med kinodriften.

Siden den gang har byantikvar Janne Wilberg og hennes medarbeidere lagt ned et stort arbeid for å få regulert eiendommene rundt Gimle til bevaring og kinodrift.

– Å redde Gimle kino for ettertiden har vært en viktig sak for byrådet, og jeg er veldig glad for at bystyret nå fikk den vedtatt. Gimle er en ikonisk perle, og det er viktig at vi bevarer Oslos historie, sier byråd for byutvikling, Hanna Marcussen, i byrådets innstilling til bystyret.

«Reguleringsforslaget åpner samtidig for justeringer i planløsninger eller interiør i bolig-, kontor- og forretningsdelene, samt etablering av tilbaketrukne uteoppholdsarealer på tak, skriver Marcussen, i byrådets innstilling til bystyret.

MENY