Svarte kanoner: «Shadow of a Doubt»

Svarte kanoner: «Shadow of a Doubt»

Cinemateket fortsetter sitt Alfred Hitchcock-fokus i januar og februar. Kjell Ola Dahl rangerer «Shadow of a Doubt» som en av regissørens ti beste filmer. – En typisk blend av kammerspillets humor, dype karakterstudier og høy spenning, skriver han.

Jeg rangerer denne filmen blant Alfred Hitchcocks ti beste. Til å være laget for snart 70 år siden, holder den seg ekstremt godt. Mye beror på Joseph Cotton. De som digger film noir har sett Cotton ofte i kompani med Orson Welles. I Den tredje mann spiller han den pussige amerikaneren som reiser til Wien for å finne kompisen Harry Lime. Cotton hadde en framtredende rolle som den store Citizen Kanes venn Jedediah. Han spilte inn flere westerns men fikk også to store roller av Hitchcock, i filmen Under Capricorn og denne –Shadow of a doubt. Her spiller han dessuten en psykopat, og den rollen kler ham usedvanlig godt.
 
En årsak til at denne filmen har sluppet å lide remake-skjebnen, beror nok på at globaliseringen har kommet så langt at det nærmest er blitt umulig. Plottet baseres nemlig på 1940-tallets virkelighet, da verden var stor og nyheter på østkysten av USA brukte noen dager på å nå grundig fram til vestkysten. Handlingen foregår altså i California. Her bor familien Newton, en ordinær forstadsfamilie med to barn og en husvenn. Dette kollektivet tegner Hitchcock som en typisk småby-idyll – stor, tykk og vennlig mamma , trygg og ufarlig pappa, og en komisk pappakompis som drikker litt mye  og som alltid sier feil ting på feil sted.
 
Theresa Wrightspiller eldstedatteren Charlotte eller ”Charlie” Newton. Hun har ett idol i denne verden, det er broren til moren, ”Onkel Charlie” Oakley (Cotton) som bor på Østkysten.  Dette med navnelikheten er ingen tilfeldighet. Onkelen har invadert niesen i kraft av  å være forbilde,. Han er beleven, rik vellykket, mystisk og spennende. Gradvis skal denne bunnløse beundringen forgiftes og snus til det absolutt motsatte.  Og dette er filmens reise. Onkel og niese skal begge falle, langt og hardt. Hitckcocks signatur altså: en typisk blend av kammerspillets humor, dype karakterstudier og høy spenning.

 

Det ingen vet, er at onkel Charlie egentlig er et svært dårlig papir. Årsaken til at han besøker søsteren med famile er enkel nok. Han trenger å ligge lavt i forhold til politiet på Østkysten. De kriminelle handlingene han har på samvittigheten er endatil av det usedvanlig stygge slaget. Her, med søsterens hus som base, begynner han en sjarmoffensiv i småbyen – som om han skulle være en Johan Nilsen Nagel, spesielt er han interessert i rike enker. Men fasaden hans slår sprekker. Han klarer  å holde sprekkene skjult for alle – nesten. Niesen Charlie gjennomskuer en etter en av løgnene hans. Men hun er en sterk karakter. Hun firer ikke. Men hun får heller ingen allierte. Til det er onkelens sjarmtentakler for lange og for intrikate. Dermed er Charlotte blitt et problem, og slike problemer er det onkel Charlie pleier å ”fikse” Snart står konflikten mellom onkel og niese i en kamp som topper seg i handlingsmettet klimaks.

Filmen vises på Cinemateket.

 

Kjell Ola Dahl skriver kriminallitteratur, annen skjønnlitteratur, filmmanuskripter og reiselitteratur. Han skrev bl.a Vinterland sammen med Hisham Zaman. Han har en hjemmeside og skriver to blogger, hvorav Svarte kanoner er en kanon for kriminalfilmer.

Les tidligere innlegg av Kjell Ola Dahl:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Svarte kanoner: «Shadow of a Doubt»

Svarte kanoner: «Shadow of a Doubt»

Cinemateket fortsetter sitt Alfred Hitchcock-fokus i januar og februar. Kjell Ola Dahl rangerer «Shadow of a Doubt» som en av regissørens ti beste filmer. – En typisk blend av kammerspillets humor, dype karakterstudier og høy spenning, skriver han.

Jeg rangerer denne filmen blant Alfred Hitchcocks ti beste. Til å være laget for snart 70 år siden, holder den seg ekstremt godt. Mye beror på Joseph Cotton. De som digger film noir har sett Cotton ofte i kompani med Orson Welles. I Den tredje mann spiller han den pussige amerikaneren som reiser til Wien for å finne kompisen Harry Lime. Cotton hadde en framtredende rolle som den store Citizen Kanes venn Jedediah. Han spilte inn flere westerns men fikk også to store roller av Hitchcock, i filmen Under Capricorn og denne –Shadow of a doubt. Her spiller han dessuten en psykopat, og den rollen kler ham usedvanlig godt.
 
En årsak til at denne filmen har sluppet å lide remake-skjebnen, beror nok på at globaliseringen har kommet så langt at det nærmest er blitt umulig. Plottet baseres nemlig på 1940-tallets virkelighet, da verden var stor og nyheter på østkysten av USA brukte noen dager på å nå grundig fram til vestkysten. Handlingen foregår altså i California. Her bor familien Newton, en ordinær forstadsfamilie med to barn og en husvenn. Dette kollektivet tegner Hitchcock som en typisk småby-idyll – stor, tykk og vennlig mamma , trygg og ufarlig pappa, og en komisk pappakompis som drikker litt mye  og som alltid sier feil ting på feil sted.
 
Theresa Wrightspiller eldstedatteren Charlotte eller ”Charlie” Newton. Hun har ett idol i denne verden, det er broren til moren, ”Onkel Charlie” Oakley (Cotton) som bor på Østkysten.  Dette med navnelikheten er ingen tilfeldighet. Onkelen har invadert niesen i kraft av  å være forbilde,. Han er beleven, rik vellykket, mystisk og spennende. Gradvis skal denne bunnløse beundringen forgiftes og snus til det absolutt motsatte.  Og dette er filmens reise. Onkel og niese skal begge falle, langt og hardt. Hitckcocks signatur altså: en typisk blend av kammerspillets humor, dype karakterstudier og høy spenning.

 

Det ingen vet, er at onkel Charlie egentlig er et svært dårlig papir. Årsaken til at han besøker søsteren med famile er enkel nok. Han trenger å ligge lavt i forhold til politiet på Østkysten. De kriminelle handlingene han har på samvittigheten er endatil av det usedvanlig stygge slaget. Her, med søsterens hus som base, begynner han en sjarmoffensiv i småbyen – som om han skulle være en Johan Nilsen Nagel, spesielt er han interessert i rike enker. Men fasaden hans slår sprekker. Han klarer  å holde sprekkene skjult for alle – nesten. Niesen Charlie gjennomskuer en etter en av løgnene hans. Men hun er en sterk karakter. Hun firer ikke. Men hun får heller ingen allierte. Til det er onkelens sjarmtentakler for lange og for intrikate. Dermed er Charlotte blitt et problem, og slike problemer er det onkel Charlie pleier å ”fikse” Snart står konflikten mellom onkel og niese i en kamp som topper seg i handlingsmettet klimaks.

Filmen vises på Cinemateket.

 

Kjell Ola Dahl skriver kriminallitteratur, annen skjønnlitteratur, filmmanuskripter og reiselitteratur. Han skrev bl.a Vinterland sammen med Hisham Zaman. Han har en hjemmeside og skriver to blogger, hvorav Svarte kanoner er en kanon for kriminalfilmer.

Les tidligere innlegg av Kjell Ola Dahl:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY