Kortfilmfestivalen trues med søksmål om de viser «The Magnitsky Act»

Kortfilmfestivalen trues med søksmål om de viser «The Magnitsky Act»

Etter tidligere å ha stoppet flere visninger av den Piraya Film-produserte dokumentaren ”The Magnitsky Act”, truer investor og Magnitskij-forkjemper Bill Browder nå Kortfilmfestivalen med søksmål om de viser den.

Foto: Piraya Films Torstein Grude (til høyre) under innspillingen av filmen.

Allerede før filmen har hatt premiere, har den Piraya Film-produserte dokumentaren The Magnitsky Act: Behind the Scenes av Andrei Nekrasov blitt truet med søksmål av den amerikanske Magnitskij-forkjemperen og hedgefund-milliardæren William «Bill» Browder.

Vi har tidligere skrevet om at dette resulterte i avlysning av både en visning av filmen for Europa-parlamentet og en planlagt visning på tv-kanalen ARTE i månedsskiftet april/mai.

I den forbindelse kom filmens produsent Torstein Grude med en uttalelse i Rushprint, hvor han blant annet sa at Piraya Film går en ekstra runde med jurister før publisering av filmen, og at de gleder seg til å vise den på Kortfilmfestivalen i Grimstad – hvor den er tatt ut til det norske dokumentarprogrammet.

Nå har imidlertid Browder også truet Kortfilmfestivalen med søksmål dersom de viser filmen, skriver Dagbladet.

– Vi forholder oss til produsentens juridiske prosess. Slik vi vurderer det, kommer vi ikke til å trekke filmen og håper ikke produsentene må gjøre det, sier daglig leder i Kortfilmfestivalen Anita Svingen til Rushprint.

– Dette er en film laget av respekterte filmfolk, som er valgt ut til et konkurranseprogram på Kortfilmfestivalen. Vi ønsker ikke ta ut denne filmen av programmet på grunnlag av trusler om søksmål.

Anita Svingen, daglig leder i Kortfilmfestivalen.
Anita Svingen, daglig leder i Kortfilmfestivalen.

Filmen handler om den russiske skatteadvokaten Sergei Magnitskij, som varslet om et massivt underslag av skattepenger, gjennomført av det samme russiske politiet som senere arresterte ham. I 2009 døde han i et fengsel i Moskva. Det har blitt hevdet at Magnitskij døde som en følge av tortur og mishandling, blant annet av Bevegelsen for rettferdighet for Magnitsky, som ledes av investoren Browder. Saken fikk etter hvert storpolitiske implikasjoner, og la grunnlaget for den såkalte «Magnitsky Act», en amerikansk lov som åpner for sanksjoner mot utenlandske statsborgere for deres brudd på menneskerettighetene.

Nekrasov skal ha påbegynt sin film The Magnitsky Act: Behind the Scenes med ønske om å fortelle om hvordan Magnitsky ble drept som en følge av avsløringene han kom med. Underveis skal han imidlertid ha fått et helt nytt syn på saken.

I Kortfilmfestivalens omtale er filmen beskrevet som følger: En dramatisering av russisk politis forsøk på å stjele én milliard dollar fra en amerikansk finansmann, og myrde hans trofaste skatteadvokat Sergej Magnitskij, utvikler seg til en dokumentarisk etterforskning. Til regissør Andrej Nekrasovs store sjokk er den offisielle vestlige versjonen av historien grovt feilaktig.

I følge Dagbladet indikeres det i filmen at Browder selv står bak skatteunndragelsene, som til slutt fikk Magnitskij drept.

– Dokumentaren er en ren propagandafilm fra Kreml som prøver å fullstendig forandre historien i Magnitskij-saken på lik linje med narrativen russiske myndigheter ønsker seg. Filmen hevder at han ikke er en varsler, og at vi to er kriminelle. At jeg står bak dette er galskap, sier Browder, som denne uka har vært i Norge, til Dagbladet.

Regissør Andrei Nekrasov, i en scene fra "The Magnitsky Act - Behind the Scenes".
Regissør Andrei Nekrasov, i en scene fra «The Magnitsky Act – Behind the Scenes».

Kortfilmfestivalens Anita Svingen avkrefter til Rushprint at festivalen så langt har hørt noe direkte fra Bill Browder og hans advokater.

– Foreløpig har han valgt å ta det gjennom media. Men etter hva vi forstår har advokatene hans vært i kontakt med NFI og Fritt Ord, som har finansiert filmen.

Norsk filminstitutt bekrefter på sin side at de har mottatt et brev fra Browders advokater, der de krever at NFI tar avstand fra filmen. I brevet skriver advokatene også at de vil kreve å få utlevert dokumenter ved en eventuell rettsak.

– Hvilket ansvar har Kortfilmfestivalen for filmer som vises på festivalen, jamfør hvordan for eksempel NRK har redaktøransvar for det de programmerer?

– Det er mange hensyn å ta, men vi er en filmfestival som setter ytringsfrihet høyt, og er en arena for debatt og samtaler. Vi er ikke en kommersiell distributør eller en nasjonal kringkaster. Når det gjelder denne filmen, så forholder vi oss til Nekrasov og Piraya Film. Vi opplever ikke at filmen setter to streker under noe svar, og den er ikke en propagandafilm for Russland. Isteden bringer den på banen noen viktige spørsmål, og derfor mener vi det er verdt at folk ser den. Så får Bill Browder heller komme til Grimstad for å diskutere filmen og fortelle sin versjon, sier Anita Svingen til Rushprint.

Dagbladet kunne videre avsløre at Browder under sitt opphold i Norge denne uka har vært i et møte med Venstre-leder Trine Skei Grande og menneskerettighetsorganisasjonen Den norske Helsingforskomité for å diskutere Nekrasovs film og dens finansiering fra blant annet Norsk filminstitutt. 

– Vi snakket om at Norsk filminstitutt har gitt flere millioner kroner til en film som skal lage Putins versjon av sannheten. Folk må få lage de filmene de vil, men de trenger ikke norsk statsstøtte til å lage russisk propaganda, sier Skei Grande til Dagbladet.

Venstre-lederen skal ikke ha sett filmen selv, men viser til at Browder og en representant fra Helsingforskomiteen skal ha sett den, og at hun har stor tiltro til Helsingforskomiteen.

Det er uvisst hvordan Browder har fått tilgang til filmen, som hittil har blitt sett av svært få.

”Filmen er upublisert og vi har ikke delt den med Browder på noe vis. Hvordan Browder & co har fått tilgang til vår arbeidskopi vet vi ikke, men har igangsatt etterforskning i forhold til dette,” het det i Piraya Film-produsentens uttalelse til Rushprint.

Det har ikke lykkes Rushprint å få tak i Torstein Grude fra Piraya Film for en uttalelse om den siste utviklingen i saken, og om de fortsatt planlegger å vise filmen i Grimstad.

Dette er ikke første gang visningen av en kontroversiell dokumentar på Kortfilmfestivalen har blitt forsøkt stoppet ad rettslig vei. I 2010 fremmet Støttekomiteen for Vest-Sahara rettslig forføyning for å få stoppet visningen av Stolen av den bolivianske regissøren Violeta Ayala, en film som hevdet at det eksisterte slaveri i Polisarios flyktningleire. Kravet om forføyning ble imidlertid avvist av Byfogden i Oslo, og filmen ble vist på festivalen.

Les også: Kontroversiell Piraya-dokumentar trues med søksmål

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Kortfilmfestivalen trues med søksmål om de viser «The Magnitsky Act»

Kortfilmfestivalen trues med søksmål om de viser «The Magnitsky Act»

Etter tidligere å ha stoppet flere visninger av den Piraya Film-produserte dokumentaren ”The Magnitsky Act”, truer investor og Magnitskij-forkjemper Bill Browder nå Kortfilmfestivalen med søksmål om de viser den.

Foto: Piraya Films Torstein Grude (til høyre) under innspillingen av filmen.

Allerede før filmen har hatt premiere, har den Piraya Film-produserte dokumentaren The Magnitsky Act: Behind the Scenes av Andrei Nekrasov blitt truet med søksmål av den amerikanske Magnitskij-forkjemperen og hedgefund-milliardæren William «Bill» Browder.

Vi har tidligere skrevet om at dette resulterte i avlysning av både en visning av filmen for Europa-parlamentet og en planlagt visning på tv-kanalen ARTE i månedsskiftet april/mai.

I den forbindelse kom filmens produsent Torstein Grude med en uttalelse i Rushprint, hvor han blant annet sa at Piraya Film går en ekstra runde med jurister før publisering av filmen, og at de gleder seg til å vise den på Kortfilmfestivalen i Grimstad – hvor den er tatt ut til det norske dokumentarprogrammet.

Nå har imidlertid Browder også truet Kortfilmfestivalen med søksmål dersom de viser filmen, skriver Dagbladet.

– Vi forholder oss til produsentens juridiske prosess. Slik vi vurderer det, kommer vi ikke til å trekke filmen og håper ikke produsentene må gjøre det, sier daglig leder i Kortfilmfestivalen Anita Svingen til Rushprint.

– Dette er en film laget av respekterte filmfolk, som er valgt ut til et konkurranseprogram på Kortfilmfestivalen. Vi ønsker ikke ta ut denne filmen av programmet på grunnlag av trusler om søksmål.

Anita Svingen, daglig leder i Kortfilmfestivalen.
Anita Svingen, daglig leder i Kortfilmfestivalen.

Filmen handler om den russiske skatteadvokaten Sergei Magnitskij, som varslet om et massivt underslag av skattepenger, gjennomført av det samme russiske politiet som senere arresterte ham. I 2009 døde han i et fengsel i Moskva. Det har blitt hevdet at Magnitskij døde som en følge av tortur og mishandling, blant annet av Bevegelsen for rettferdighet for Magnitsky, som ledes av investoren Browder. Saken fikk etter hvert storpolitiske implikasjoner, og la grunnlaget for den såkalte «Magnitsky Act», en amerikansk lov som åpner for sanksjoner mot utenlandske statsborgere for deres brudd på menneskerettighetene.

Nekrasov skal ha påbegynt sin film The Magnitsky Act: Behind the Scenes med ønske om å fortelle om hvordan Magnitsky ble drept som en følge av avsløringene han kom med. Underveis skal han imidlertid ha fått et helt nytt syn på saken.

I Kortfilmfestivalens omtale er filmen beskrevet som følger: En dramatisering av russisk politis forsøk på å stjele én milliard dollar fra en amerikansk finansmann, og myrde hans trofaste skatteadvokat Sergej Magnitskij, utvikler seg til en dokumentarisk etterforskning. Til regissør Andrej Nekrasovs store sjokk er den offisielle vestlige versjonen av historien grovt feilaktig.

I følge Dagbladet indikeres det i filmen at Browder selv står bak skatteunndragelsene, som til slutt fikk Magnitskij drept.

– Dokumentaren er en ren propagandafilm fra Kreml som prøver å fullstendig forandre historien i Magnitskij-saken på lik linje med narrativen russiske myndigheter ønsker seg. Filmen hevder at han ikke er en varsler, og at vi to er kriminelle. At jeg står bak dette er galskap, sier Browder, som denne uka har vært i Norge, til Dagbladet.

Regissør Andrei Nekrasov, i en scene fra "The Magnitsky Act - Behind the Scenes".
Regissør Andrei Nekrasov, i en scene fra «The Magnitsky Act – Behind the Scenes».

Kortfilmfestivalens Anita Svingen avkrefter til Rushprint at festivalen så langt har hørt noe direkte fra Bill Browder og hans advokater.

– Foreløpig har han valgt å ta det gjennom media. Men etter hva vi forstår har advokatene hans vært i kontakt med NFI og Fritt Ord, som har finansiert filmen.

Norsk filminstitutt bekrefter på sin side at de har mottatt et brev fra Browders advokater, der de krever at NFI tar avstand fra filmen. I brevet skriver advokatene også at de vil kreve å få utlevert dokumenter ved en eventuell rettsak.

– Hvilket ansvar har Kortfilmfestivalen for filmer som vises på festivalen, jamfør hvordan for eksempel NRK har redaktøransvar for det de programmerer?

– Det er mange hensyn å ta, men vi er en filmfestival som setter ytringsfrihet høyt, og er en arena for debatt og samtaler. Vi er ikke en kommersiell distributør eller en nasjonal kringkaster. Når det gjelder denne filmen, så forholder vi oss til Nekrasov og Piraya Film. Vi opplever ikke at filmen setter to streker under noe svar, og den er ikke en propagandafilm for Russland. Isteden bringer den på banen noen viktige spørsmål, og derfor mener vi det er verdt at folk ser den. Så får Bill Browder heller komme til Grimstad for å diskutere filmen og fortelle sin versjon, sier Anita Svingen til Rushprint.

Dagbladet kunne videre avsløre at Browder under sitt opphold i Norge denne uka har vært i et møte med Venstre-leder Trine Skei Grande og menneskerettighetsorganisasjonen Den norske Helsingforskomité for å diskutere Nekrasovs film og dens finansiering fra blant annet Norsk filminstitutt. 

– Vi snakket om at Norsk filminstitutt har gitt flere millioner kroner til en film som skal lage Putins versjon av sannheten. Folk må få lage de filmene de vil, men de trenger ikke norsk statsstøtte til å lage russisk propaganda, sier Skei Grande til Dagbladet.

Venstre-lederen skal ikke ha sett filmen selv, men viser til at Browder og en representant fra Helsingforskomiteen skal ha sett den, og at hun har stor tiltro til Helsingforskomiteen.

Det er uvisst hvordan Browder har fått tilgang til filmen, som hittil har blitt sett av svært få.

”Filmen er upublisert og vi har ikke delt den med Browder på noe vis. Hvordan Browder & co har fått tilgang til vår arbeidskopi vet vi ikke, men har igangsatt etterforskning i forhold til dette,” het det i Piraya Film-produsentens uttalelse til Rushprint.

Det har ikke lykkes Rushprint å få tak i Torstein Grude fra Piraya Film for en uttalelse om den siste utviklingen i saken, og om de fortsatt planlegger å vise filmen i Grimstad.

Dette er ikke første gang visningen av en kontroversiell dokumentar på Kortfilmfestivalen har blitt forsøkt stoppet ad rettslig vei. I 2010 fremmet Støttekomiteen for Vest-Sahara rettslig forføyning for å få stoppet visningen av Stolen av den bolivianske regissøren Violeta Ayala, en film som hevdet at det eksisterte slaveri i Polisarios flyktningleire. Kravet om forføyning ble imidlertid avvist av Byfogden i Oslo, og filmen ble vist på festivalen.

Les også: Kontroversiell Piraya-dokumentar trues med søksmål

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY