Kontroversiell Piraya-dokumentar trues med søksmål

Kontroversiell Piraya-dokumentar trues med søksmål

Andrei Nekrasovs norskproduserte dokumentar om Magnitsky-saken beskyldes for å være pro-russisk propaganda. Filmens produsent Torstein Grude fra Piraya Film forteller at de har mottatt truende brev fra advokatene til Magnitsky-forkjemper Bill Browder, og går en ekstra runde med jurister før de viser den.

Etter en rekke klager mot Andrei Nekrasovs ferske film om Magnitsky-saken, som er valgt ut til dokumentarprogrammet i Grimstad i juni, ble en visning av filmen for Europa-parlamentet stoppet i forrige uke.

Også den planlagte tv-visningen på ARTE i kveld blir utsatt.

Onsdag i forrige uke skulle The Magnitsky Act: Behind the Scenes, som er produsert av det norske selskapet Piraya Film, vises for Europa-parlamentet.

Denne visningen ble kansellert av ZDF som en følge av ”en rekke tekniske og juridiske forhold”.

Blant annet skal man ha mottatt klager fra slektninger og tidligere kolleger av den avdøde Sergei Magnitsky, som filmen omhandler. Også EU-parlamentarikeren Marieluise Beck skal ha reagert på at opptak av hennes stab er brukt uten samtykke, skriver Radio Free Europe/Radio Liberty. Beck skal i tillegg ha krevd å få fjernet et intervju hun selv har gitt i filmen.

Den tyske fjernsynskanalen ZDF, som er en hovedfinansiør av filmen gjennom kanalen ARTE, skal ha bedt Nekrasov om ikke å vise filmen, fordi Magnitsky-forkjemperen William («Bill») Browders advokater angivelig har truet med søksmål.

Browders advokater skal også ha sendt truende brev til Piraya Film og til filmens finansiører og samarbeidspartnere (se uttalelse fra produsent Torstein Grude lengre nede i saken).

Den russiske filmskaperen Andrei Nekrasov
Den russiske filmskaperen Andrei Nekrasov

Filmen handler om den russiske skatteadvokaten Sergei Magnitsky, som varslet om et massivt underslag av skattepenger, gjennomført av det samme russiske politiet som senere arresterte ham. I 2009 døde han i et fengsel i Moskva. Det har blitt hevdet at Magnitsky døde som en følge av tortur og mishandling, blant annet av Bevegelsen for rettferdighet for Magnitsky, som ledes av investoren Browder.

Saken fikk etter hvert storpolitiske implikasjoner, og la grunnlaget for den såkalte «Magnitsky Act», en amerikansk lov som gjør det mulig å straffe utenlandske statsborgere for deres brudd på menneskerettighetene. En rekke personer knyttet til drapet på Magnitsky ble ført opp på den såkalte «Magnitsky listen», og dette fremprovoserte en slags kald krig mellom Russland og Vesten, med videreføring til også å omfatte konflikten i Ukraina, heter det på NFIs nettsider, i forbindelse med tildeling av støtte til filmprosjektet.

Den russiske filmskaperen Nekrasov, som dro til Norge på hemmelig adresse fordi han ikke følte seg trygg i hjemlandet, har laget flere systemkritiske filmer om landet under Putins ledelse. Blant disse er en film om Aleksandr Litvinenko, som ble drept av forgiftning i London i 2006, og som var en venn av Nekrasov.

Nekrasov skal ha påbegynt sin film The Magnitsky Act: Behind the Scenes med ønske om å fortelle om hvordan Magnitsky ble drept som en følge av avsløringene han kom med.

Underveis skal filmskaperen imidlertid ha fått et helt nytt syn på hvordan Magnitsky faktisk døde, som strider mot det ”anti-russiske” synet.

– Det var ikke med letthet jeg gikk bort fra den opprinnelige fortellingen, fordi jeg var veldig nære Browder ideologisk sett. Jeg var helt ærlig også en regimekritiker, på mange områder. Men om vi ikke forteller sannheten, gjør vi det lettere for de med dårlige hensikter å fortsette å gjøre ting de ikke burde, uttaler Nekrasov om helomvendingen sin til Radio Free Europe/Radio Liberty.

William Browder skal på sin side ha sendt ARTE en liste med angivelige faktafeil i filmen, og truet med å holde kanalen ansvarlig for falske anklager dersom de velger å sende dokumentaren.

Piraya Films Torstein Grude under innspillingen av filmen (til høyre i bildet)
Piraya Films Torstein Grude under innspillingen av filmen (til høyre i bildet)

– Filmen ble beskyldt for å være pro-russisk propaganda. Arrangørene av visningen mottok et brev fra Browder, som skremte dem ved å stevne dem for retten, uttalte Natalya Veselnitskaya til det russiske nyhetsbyrået TASS.

Veselnitskaya arbeider i følge EUobserver for Prevezon, et av selskapene som straffeforfølges i USA for hvitvasking av de underslåtte midlene.

Det faktum at filmen så lett ble fjernet fra den første visningen som ble organisert i Europa-parlamentet, viser at ytringsfriheten kun er forbeholdt en side, sa hun til TASS, som omtaler henne som en av arrangørene av visningen i Europa-parlamentet.

The Magnitsky Act: Behind the Scenes skulle også vises på den fransk-tyske fjernsynskanalen ARTE i kveld.

Denne visningen er nå også avlyst. 

En talsperson for ARTE har uttalt at de vil foreta en vurdering av innholdet i filmen i forhold til påstandene som er fremmet, men at den muligens vil bli vist om noen uker.

Filmens produsent Torstein Grude i Piraya Film uttaler til Rushprint: 

Piraya Film er et uavhengig norsk produksjonsselskap som arbeider med en film som blant annet avdekker uoverensstemmelser i den offisielle vestlige narrativen rundt Magnitsky-saken. For oss var våre funn overraskende, nærmest utrolige og ikke minst svært ubehagelige. Nå som de blir kjent er det også svært upopulært, og følgelig utsettes vi for et sterkt press gjennom noen av verdens beste advokater. I tillegg ser vi at det igangsettes svertekampanjer mot filmskaperne i mange fora, blant annet på politisk nivå i Brussel, i pressen og på nett.

Bill Browders advokater har sendt truende brev til oss og til filmens finansiører og samarbeidspartnere (herunder Norsk Filminstitutt og Fritt Ord). Brevene er etter vår vurdering klart injurierende. Browder hevder blant annet at vi bedriver dokumentfalsk og at filmen er et ledd i Putins propaganda (se hans tweeter på dette).

Det som er meget spesielt for oss er at Browders advokater går til tungt angrep på Piraya Film og uttaler seg etter å ha sett en tidlig versjon av filmen. Filmer er upublisert og vi har ikke delt den med Browder på noe vis. Hvordan Browder & co har fått tilgang til vår arbeidskopi vet vi ikke, men har igangsatt etterforskning i forhold til dette.

Politikeren Marieluise Beck har også tilegnet seg en kopi av en tidlig versjon av filmen og har etter gjennomsyn anmodet Arte om å fjerne henne og stanse visning. Deretter har også hennes assistenter som er med i en scene krevd å fjernes fra filmen. Samtlige av disse har samtykket til deltakelse, men er mindre villige nå som det er klart vi ikke formidler den kjente og kjære narrativen.

Vi går en ekstra runde med jurister før publisering og gleder oss stort til å vise Magnitsky Act – Behind the Scenes i Grimstad!

Filmen er valgt ut blant det norske dokumentarprogrammet under Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Kontroversiell Piraya-dokumentar trues med søksmål

Kontroversiell Piraya-dokumentar trues med søksmål

Andrei Nekrasovs norskproduserte dokumentar om Magnitsky-saken beskyldes for å være pro-russisk propaganda. Filmens produsent Torstein Grude fra Piraya Film forteller at de har mottatt truende brev fra advokatene til Magnitsky-forkjemper Bill Browder, og går en ekstra runde med jurister før de viser den.

Etter en rekke klager mot Andrei Nekrasovs ferske film om Magnitsky-saken, som er valgt ut til dokumentarprogrammet i Grimstad i juni, ble en visning av filmen for Europa-parlamentet stoppet i forrige uke.

Også den planlagte tv-visningen på ARTE i kveld blir utsatt.

Onsdag i forrige uke skulle The Magnitsky Act: Behind the Scenes, som er produsert av det norske selskapet Piraya Film, vises for Europa-parlamentet.

Denne visningen ble kansellert av ZDF som en følge av ”en rekke tekniske og juridiske forhold”.

Blant annet skal man ha mottatt klager fra slektninger og tidligere kolleger av den avdøde Sergei Magnitsky, som filmen omhandler. Også EU-parlamentarikeren Marieluise Beck skal ha reagert på at opptak av hennes stab er brukt uten samtykke, skriver Radio Free Europe/Radio Liberty. Beck skal i tillegg ha krevd å få fjernet et intervju hun selv har gitt i filmen.

Den tyske fjernsynskanalen ZDF, som er en hovedfinansiør av filmen gjennom kanalen ARTE, skal ha bedt Nekrasov om ikke å vise filmen, fordi Magnitsky-forkjemperen William («Bill») Browders advokater angivelig har truet med søksmål.

Browders advokater skal også ha sendt truende brev til Piraya Film og til filmens finansiører og samarbeidspartnere (se uttalelse fra produsent Torstein Grude lengre nede i saken).

Den russiske filmskaperen Andrei Nekrasov
Den russiske filmskaperen Andrei Nekrasov

Filmen handler om den russiske skatteadvokaten Sergei Magnitsky, som varslet om et massivt underslag av skattepenger, gjennomført av det samme russiske politiet som senere arresterte ham. I 2009 døde han i et fengsel i Moskva. Det har blitt hevdet at Magnitsky døde som en følge av tortur og mishandling, blant annet av Bevegelsen for rettferdighet for Magnitsky, som ledes av investoren Browder.

Saken fikk etter hvert storpolitiske implikasjoner, og la grunnlaget for den såkalte «Magnitsky Act», en amerikansk lov som gjør det mulig å straffe utenlandske statsborgere for deres brudd på menneskerettighetene. En rekke personer knyttet til drapet på Magnitsky ble ført opp på den såkalte «Magnitsky listen», og dette fremprovoserte en slags kald krig mellom Russland og Vesten, med videreføring til også å omfatte konflikten i Ukraina, heter det på NFIs nettsider, i forbindelse med tildeling av støtte til filmprosjektet.

Den russiske filmskaperen Nekrasov, som dro til Norge på hemmelig adresse fordi han ikke følte seg trygg i hjemlandet, har laget flere systemkritiske filmer om landet under Putins ledelse. Blant disse er en film om Aleksandr Litvinenko, som ble drept av forgiftning i London i 2006, og som var en venn av Nekrasov.

Nekrasov skal ha påbegynt sin film The Magnitsky Act: Behind the Scenes med ønske om å fortelle om hvordan Magnitsky ble drept som en følge av avsløringene han kom med.

Underveis skal filmskaperen imidlertid ha fått et helt nytt syn på hvordan Magnitsky faktisk døde, som strider mot det ”anti-russiske” synet.

– Det var ikke med letthet jeg gikk bort fra den opprinnelige fortellingen, fordi jeg var veldig nære Browder ideologisk sett. Jeg var helt ærlig også en regimekritiker, på mange områder. Men om vi ikke forteller sannheten, gjør vi det lettere for de med dårlige hensikter å fortsette å gjøre ting de ikke burde, uttaler Nekrasov om helomvendingen sin til Radio Free Europe/Radio Liberty.

William Browder skal på sin side ha sendt ARTE en liste med angivelige faktafeil i filmen, og truet med å holde kanalen ansvarlig for falske anklager dersom de velger å sende dokumentaren.

Piraya Films Torstein Grude under innspillingen av filmen (til høyre i bildet)
Piraya Films Torstein Grude under innspillingen av filmen (til høyre i bildet)

– Filmen ble beskyldt for å være pro-russisk propaganda. Arrangørene av visningen mottok et brev fra Browder, som skremte dem ved å stevne dem for retten, uttalte Natalya Veselnitskaya til det russiske nyhetsbyrået TASS.

Veselnitskaya arbeider i følge EUobserver for Prevezon, et av selskapene som straffeforfølges i USA for hvitvasking av de underslåtte midlene.

Det faktum at filmen så lett ble fjernet fra den første visningen som ble organisert i Europa-parlamentet, viser at ytringsfriheten kun er forbeholdt en side, sa hun til TASS, som omtaler henne som en av arrangørene av visningen i Europa-parlamentet.

The Magnitsky Act: Behind the Scenes skulle også vises på den fransk-tyske fjernsynskanalen ARTE i kveld.

Denne visningen er nå også avlyst. 

En talsperson for ARTE har uttalt at de vil foreta en vurdering av innholdet i filmen i forhold til påstandene som er fremmet, men at den muligens vil bli vist om noen uker.

Filmens produsent Torstein Grude i Piraya Film uttaler til Rushprint: 

Piraya Film er et uavhengig norsk produksjonsselskap som arbeider med en film som blant annet avdekker uoverensstemmelser i den offisielle vestlige narrativen rundt Magnitsky-saken. For oss var våre funn overraskende, nærmest utrolige og ikke minst svært ubehagelige. Nå som de blir kjent er det også svært upopulært, og følgelig utsettes vi for et sterkt press gjennom noen av verdens beste advokater. I tillegg ser vi at det igangsettes svertekampanjer mot filmskaperne i mange fora, blant annet på politisk nivå i Brussel, i pressen og på nett.

Bill Browders advokater har sendt truende brev til oss og til filmens finansiører og samarbeidspartnere (herunder Norsk Filminstitutt og Fritt Ord). Brevene er etter vår vurdering klart injurierende. Browder hevder blant annet at vi bedriver dokumentfalsk og at filmen er et ledd i Putins propaganda (se hans tweeter på dette).

Det som er meget spesielt for oss er at Browders advokater går til tungt angrep på Piraya Film og uttaler seg etter å ha sett en tidlig versjon av filmen. Filmer er upublisert og vi har ikke delt den med Browder på noe vis. Hvordan Browder & co har fått tilgang til vår arbeidskopi vet vi ikke, men har igangsatt etterforskning i forhold til dette.

Politikeren Marieluise Beck har også tilegnet seg en kopi av en tidlig versjon av filmen og har etter gjennomsyn anmodet Arte om å fjerne henne og stanse visning. Deretter har også hennes assistenter som er med i en scene krevd å fjernes fra filmen. Samtlige av disse har samtykket til deltakelse, men er mindre villige nå som det er klart vi ikke formidler den kjente og kjære narrativen.

Vi går en ekstra runde med jurister før publisering og gleder oss stort til å vise Magnitsky Act – Behind the Scenes i Grimstad!

Filmen er valgt ut blant det norske dokumentarprogrammet under Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY