Disney samarbeider med Sametinget om “Frozen 2”

Disney samarbeider med Sametinget om “Frozen 2”

Disneys animasjonsfilmskapere samarbeider med Sametinget om en samiskspråklig versjon av «Frozen 2» der også handlingen er tilrettelagt for det.

Det er produsenten av Disneys kommende storfilm, Frozen 2, som sammen med representanter for Sametinget og Sameparlamentet kan fortelle om samarbeidet. Peter Del Vecho og hans team har drevet research i Sameland og funnet inspirasjon til både handlingen og musikken.

“Til alle våre filmer i Disney Animation er research helt avgjørende for å skape et fantastisk og samtidig troverdig univers publikum kan forholde seg til», forteller Del Vecho til Animation Magazine. «Fra starten av Frozen 2′s tilblivelse, dro våre filmskapere på en research-tur til Island, Norge og Finland. Vi ble dypt berørt av stedene vi besøkte og menneskene vi møtte”.

I en felles uttalelse gir de nordiske representantene for Sameparlamentet og Sametinget uttrykk for sin entusiasme for prosjektet.

«Vi er svært stolte og takknemlige for muligheten til å samarbeide med Disney Animation. Vi er mer enn begeistret for at Frozen 2 blir tilgjengelig for samiske barn på deres morsmål. Det er spesielt å kunne dele denne nyheten samme året som FN feirer de internasjonale urinnvånernes språk».

Også til den første Frozen-filmen hentet filmskaperne inspirasjon fra samisk kultur. Norske Frode Fjellheim komponerte som kjent åpningsmelodien «Veulie» med tradisjonell samisk joik. Klærne til rollefiguren Kristoff var hentet fra samisk kultur, det samme var bruken av reinsdyr.

Disney har et eget team som jobber med de utenlandske versjoneringene og castingen av de rette stemmene for dette. Disney Character Voices International har tidligere laget egne versjoner av storfilmen Moana for urinnvånerne på Tahiti, Hawaii og New Zealand.

Frozen 2 åpner på amerikanske kinoer 22.november. Den samiske versjonen slippes på kino samtidig med de ordinære nordiske versjonene. Castingen er påbegynt.


Om handlingen i Frozen 2:

«Hvorfor ble Elsa født med magiske egenskaper? Svaret på det hjemsøker henne og truer hennes kongerrike. Sammen med Anna, Kristoff, Olaf og Sven drar hun ut på en farlig, men enestående reise. I «Frozen» fryktet Elsa for at hennes magiske krefter skulle bli for mye for verden. I «Frozen 2″ må hun håpe at de strekker til.»


Disney samarbeider med Sametinget om “Frozen 2”

Disney samarbeider med Sametinget om “Frozen 2”

Disneys animasjonsfilmskapere samarbeider med Sametinget om en samiskspråklig versjon av «Frozen 2» der også handlingen er tilrettelagt for det.

Det er produsenten av Disneys kommende storfilm, Frozen 2, som sammen med representanter for Sametinget og Sameparlamentet kan fortelle om samarbeidet. Peter Del Vecho og hans team har drevet research i Sameland og funnet inspirasjon til både handlingen og musikken.

“Til alle våre filmer i Disney Animation er research helt avgjørende for å skape et fantastisk og samtidig troverdig univers publikum kan forholde seg til», forteller Del Vecho til Animation Magazine. «Fra starten av Frozen 2′s tilblivelse, dro våre filmskapere på en research-tur til Island, Norge og Finland. Vi ble dypt berørt av stedene vi besøkte og menneskene vi møtte”.

I en felles uttalelse gir de nordiske representantene for Sameparlamentet og Sametinget uttrykk for sin entusiasme for prosjektet.

«Vi er svært stolte og takknemlige for muligheten til å samarbeide med Disney Animation. Vi er mer enn begeistret for at Frozen 2 blir tilgjengelig for samiske barn på deres morsmål. Det er spesielt å kunne dele denne nyheten samme året som FN feirer de internasjonale urinnvånernes språk».

Også til den første Frozen-filmen hentet filmskaperne inspirasjon fra samisk kultur. Norske Frode Fjellheim komponerte som kjent åpningsmelodien «Veulie» med tradisjonell samisk joik. Klærne til rollefiguren Kristoff var hentet fra samisk kultur, det samme var bruken av reinsdyr.

Disney har et eget team som jobber med de utenlandske versjoneringene og castingen av de rette stemmene for dette. Disney Character Voices International har tidligere laget egne versjoner av storfilmen Moana for urinnvånerne på Tahiti, Hawaii og New Zealand.

Frozen 2 åpner på amerikanske kinoer 22.november. Den samiske versjonen slippes på kino samtidig med de ordinære nordiske versjonene. Castingen er påbegynt.


Om handlingen i Frozen 2:

«Hvorfor ble Elsa født med magiske egenskaper? Svaret på det hjemsøker henne og truer hennes kongerrike. Sammen med Anna, Kristoff, Olaf og Sven drar hun ut på en farlig, men enestående reise. I «Frozen» fryktet Elsa for at hennes magiske krefter skulle bli for mye for verden. I «Frozen 2″ må hun håpe at de strekker til.»


MENY