Norsk reiselivsbransje mobiliserer nå for å markere en gang for alle at fjellplatået Preikestolen er norsk.
Det skjer etter at filmskaperne bak Mission Impossible 6 valgte å legge Preikestolen til Kashmir i India – etter å ha gjort opptakene på fjellplatået i Norge.
1.august skal en rekke internasjonale medier flyes inn når Mission Impossible 6 vises på toppen av Preikestolen der en sentral scene i filmen er spilt inn, melder NRK.
Det er ikke uvanlig at slike landemerker blir plassert i nye omgivelser i internasjonale filmproduksjoner, men den lokale reiselivsnæringa på sørvestlandet hadde ikke regnet med at deres kanskje største turistattraksjon skulle framstå som en del av India.
Men dette vil vi nok se mer av i framtiden, etter hvert som stadig flere internasjonale produksjoner innen film, tv og reklame anvender den norske insentivordningen for utenlandske produksjoner i Norge.
Katrine Mosfjeld i Visit Norway forventer en effekt av å fly inn internasjonale reportere til Preikestolen.
– Håpet er at disse reporterne skal fortelle sitt publikum at de har fått se filmen på selveste Preikestolen i Norge, og så håper vi også at de skal melde tilbake om andre ting som er i regionen rundt. På den måten klarer vi å bygge bruer mellom filmen og stedet og skape reiseinspirasjon, sier hun til NRK.
– Vi har jo usikkerheten med at vi ikke vet hva de ender opp med å skrive, men vi prøver å legge til rette for at opplevelsen blir så god at vi klarer å prege innholdet i den retningen vi vil, sier Mosfjeld.
Line Endresen Normann, som er bransjeansvarlig for kultur og reise i Virke, mener at det er viktig å få poengtert at Preikestolen ligger i Norge ut ifra et turismeperspektiv.
– Virkes befolkningsundersøkelse viser at nær 20 prosent av de under 30 år i stor grad henter inspirasjon til å reise fra film og TV. Så det er ikke tvil om at dette vil føre til flere øyne mot Norge, som igjen vil kunne bety flere tilreisende, sier hun.
For selve insentivordningen spiller det i utgangspunktet liten rolle hvordan norske locations brukes i produksjonene. Den internasjonale filmindustrien vet uansett godt hvor den spektakulære scenen i Mission Impossible 6 er filmet. Men det er naturligvis viktig at reiselivsbransjen opplever at den får noe tilbake for å støtte så helhjertet opp om ordningen. Et annet spørsmål er hvor mange ganger et landemerke kan brukes på film før det er ”brukt opp”. Om Preikestolen fortsatt vil forbli en av våre skjulte perler etter Mission Impossible 6, vil det jo være mulig for nye storproduksjoner å oppdage den på nytt.