Denne uken inviterer Cinemateket til Oslo stumfilmfestival. Til anledningen har Kjetil Schjander Luhr komponerte ny musikk til to stumfilmklassikere: The Phantom of the Opera og A Page of Madness. Begge skal framføres med orkester i kinosalen.
I denne episoden av Filmsamtalen fikk programleder Kjetil Lismoen endelig anledning til å snakke om en lidenskap han har til felles med Schjander Luhr: Buster Keaton. Men før de kommer så langt, måtte følgende spørsmål avklares:
Hva er det ved The Phantom of the Opera og den japanske skrekk-stumfilmen A Page of Madness som gjør dem så interessante å komponere musikk til, og ikke minst framføre det under selve filmvisningen?
I den japanske filmen utforsker Schjander Luhr en annen type musikk – og orkesteret anvender helt andre type instrumenter – blant annet en stor japansk langeleik!
Som live-musikere skal Schjander Luhr og orkesteret være med å fortelle historien vi ser på lerretet. Samtidig former de lydbildet og skaper nye konnotasjoner, ja nye bilder. Hvordan opplever han å sitte der og fortolke og improvisere i filmøyeblikket – og dermed gi oss en ny filmopplevelse som vi ikke ville fått om vi bare så originalen i sin opprinnelige innpakning.
Schjander Luhr understreker at han behandler filmene som levende filmverk, ikke museumsgjenstander. Derfor blir musikernes spontane innlevelse i filmen der og da så avgjørende.
Siden Schjander Luhr begynte som kinopianist på begynnelsen av 2000-tallet har stumfilmpublikummet vokst sakte men sikkert. Kan det skyldes at stumfilmen har kvaliteter vi lot gå i glemmeboka da lydfilmen kom og endret filmen? Stumfilmen oppfattes i dag ofte som noe som tilhører filmens enkle barndom. Men sannheten er jo at stumfilmen utforsket de visuelle mulighetene på grensesprengende måter, mener Schjander Luhr.
Hør tidligere episoder av Filmsamtalen.