Podcast: En populærkulturell maktutredning med Thomas Seltzer.

Podcast: En populærkulturell maktutredning med Thomas Seltzer.

Populærkultur som femte statsmakt? I denne episoden tar Thomas Seltzer oss på ordet og blir med på en maktutredning av populærkulturen. Hvordan utøves den som «soft power»? Og hva er forholdet mellom amerikansk populærkultur og Amerikas rolle som supermakt?

Fotokred: Ole Berg-Rusten.

For de som ennå ikke har skjønt navnet på podcasten Den femte statsmakt, så vil vi hevde at tampen brenner virkelig denne gangen. For vi kommer ikke på noen her til lands som har mikset både det populærkulturelle og det politiske i en helt egen sjangercocktail, som Thomas Seltzer.

Da programleder Kjetil Lismoen skulle identifisere noen som kan snakke om populærkultur som soft power, ble ikke valget vanskelig.

Framveksten av populærkulturen har vært knyttet til framveksten av USA som supermakt. Derfor ble den også fryktet og mistenkeliggjort. Uten populærkulturen ville USA aldri kunne ha solgt inn sine idealer med den gjennomslagskraften vi kunne se i hele etterkrigstiden og fram til i dag. Det er vel blant annet det som venstresida ikke kunne tilgi: at sammen med ideologien fulgte det musikk og filmer som var uimotståelige for massene?

Hvordan passer Seltzers egen reise som artist, forfatter og programskaper inn i denne amerikansk-norske konteksten? Hans reise gjennom dagens USA på film og i bokform er ofte sammenliknet med Erik Byes mange reportasjoner og intervjuer på 1950 og 60-tallet – under fjernsynsmediets formative år. Men Bye rapporterte fra et optimistisk USA i oppgangstider – Seltzer har vært nødt til å forholde seg til forfallet i økonomisk og demokratisk forstand. Men selv under nedgangstidene har populærkulturen en viktig rolle å spille.

 

Podkasten Den femte statsmakt er utgitt med tilskudd fra Fritt Ord. Her kan du få med deg tidligere episoder:

NRK-serien Makta

Artisten og presidenten.

Succession – et drama om vår tid.

Den første filmpresidenten

Podkast: 25 år med «The West Wing».

Hvordan The Apprentice banet veien for Trump.

DeSantis vs Disney.

Podcast: En populærkulturell maktutredning med Thomas Seltzer.

Podcast: En populærkulturell maktutredning med Thomas Seltzer.

Populærkultur som femte statsmakt? I denne episoden tar Thomas Seltzer oss på ordet og blir med på en maktutredning av populærkulturen. Hvordan utøves den som «soft power»? Og hva er forholdet mellom amerikansk populærkultur og Amerikas rolle som supermakt?

Fotokred: Ole Berg-Rusten.

For de som ennå ikke har skjønt navnet på podcasten Den femte statsmakt, så vil vi hevde at tampen brenner virkelig denne gangen. For vi kommer ikke på noen her til lands som har mikset både det populærkulturelle og det politiske i en helt egen sjangercocktail, som Thomas Seltzer.

Da programleder Kjetil Lismoen skulle identifisere noen som kan snakke om populærkultur som soft power, ble ikke valget vanskelig.

Framveksten av populærkulturen har vært knyttet til framveksten av USA som supermakt. Derfor ble den også fryktet og mistenkeliggjort. Uten populærkulturen ville USA aldri kunne ha solgt inn sine idealer med den gjennomslagskraften vi kunne se i hele etterkrigstiden og fram til i dag. Det er vel blant annet det som venstresida ikke kunne tilgi: at sammen med ideologien fulgte det musikk og filmer som var uimotståelige for massene?

Hvordan passer Seltzers egen reise som artist, forfatter og programskaper inn i denne amerikansk-norske konteksten? Hans reise gjennom dagens USA på film og i bokform er ofte sammenliknet med Erik Byes mange reportasjoner og intervjuer på 1950 og 60-tallet – under fjernsynsmediets formative år. Men Bye rapporterte fra et optimistisk USA i oppgangstider – Seltzer har vært nødt til å forholde seg til forfallet i økonomisk og demokratisk forstand. Men selv under nedgangstidene har populærkulturen en viktig rolle å spille.

 

Podkasten Den femte statsmakt er utgitt med tilskudd fra Fritt Ord. Her kan du få med deg tidligere episoder:

NRK-serien Makta

Artisten og presidenten.

Succession – et drama om vår tid.

Den første filmpresidenten

Podkast: 25 år med «The West Wing».

Hvordan The Apprentice banet veien for Trump.

DeSantis vs Disney.

MENY