Den femte statsmakt: Succession.

Den femte statsmakt: Succession.

Den nylig avsluttede serien Succession drar veksler på vår tids milliardærer og deres familiekonflikter. Den skildrer et stykke rå kapitalisme vi er fascinert av, men som vi også nærer en viss avsky for. Det er tid for å gjøre opp status: Serieskaper Gjermund Stenberg Eriksen og kritiker Einar Aarvig er gjester i denne episoden av Den femte statsmakt.

Da Jerry Hall nylig skilte seg fra mediemagnaten Rupert Murdoch kom det fram at hun hadde fått forbud mot å dele sin historie med serieskaperne bak Succession. De hadde fra før hentet mye inspirasjon fra Murdoch-klanens intriger.

Dette er bare ett av mange eksempler på hvordan den nylig avsluttede serien griper inn i sin samtid. Etter siste episoden er sosiale medier nå overfylt av analyser som skal forklare serien for oss. Er den en kritikk av kapitalismen og moderne medier? En familiekrønike? En satire? 

Den er selvsagt alle disse tingene. Visstnok pitchet serieskaper Jerry Armstrong serien som en miks av såpeserien Dallas og dogmefilmen Festen – uten stjerner. Har han vært tro mot denne sjangercocktailen? Og fungerer den etter oppskriften?

Serieskaper Gjermund Stenberg Eriksen og kritiker Einar Aarvig avgir her sin dom (og en rekke spoilere!)  sammen med programleder Kjetil Lismoen. Hvor skal vi plassere serien i dramaformatets nye gullalder?

Armstrongs mest omdiskuterte grep har vært å avlive hovedrollen, mediemagnaten Logan Roy, i siste sesongen. Selv om dette var varslet gjennom tittelen, har reaksjonene vært preget av sjokk. Det skyldes kanskje at Brian Cox har vært så dominerende at vi i likhet med barna til Logan ikke kunne forestille oss dette universet uten ham?

Hva er det ved disse narssissistene vi synes er så fascinerende? Vi kan selvsagt peke på at manus er så fordømt godt og vittig skrevet. Men det er vel også noe mer, et behov for å titte inn i en verden vi sjelden får tilgang til. Og ikke minst: å få se skrekkversjonen av våre egen familie og vår egne relasjoner, kanskje?

Podkasten er utgitt med tilskudd fra Fritt Ord. Få med deg tidligere episoder:

Den første filmpresidenten

Podkast: 25 år med «The West Wing».

Hvordan The Apprentice banet veien for Trump.

DeSantis vs Disney.

Den femte statsmakt: Succession.

Den femte statsmakt: Succession.

Den nylig avsluttede serien Succession drar veksler på vår tids milliardærer og deres familiekonflikter. Den skildrer et stykke rå kapitalisme vi er fascinert av, men som vi også nærer en viss avsky for. Det er tid for å gjøre opp status: Serieskaper Gjermund Stenberg Eriksen og kritiker Einar Aarvig er gjester i denne episoden av Den femte statsmakt.

Da Jerry Hall nylig skilte seg fra mediemagnaten Rupert Murdoch kom det fram at hun hadde fått forbud mot å dele sin historie med serieskaperne bak Succession. De hadde fra før hentet mye inspirasjon fra Murdoch-klanens intriger.

Dette er bare ett av mange eksempler på hvordan den nylig avsluttede serien griper inn i sin samtid. Etter siste episoden er sosiale medier nå overfylt av analyser som skal forklare serien for oss. Er den en kritikk av kapitalismen og moderne medier? En familiekrønike? En satire? 

Den er selvsagt alle disse tingene. Visstnok pitchet serieskaper Jerry Armstrong serien som en miks av såpeserien Dallas og dogmefilmen Festen – uten stjerner. Har han vært tro mot denne sjangercocktailen? Og fungerer den etter oppskriften?

Serieskaper Gjermund Stenberg Eriksen og kritiker Einar Aarvig avgir her sin dom (og en rekke spoilere!)  sammen med programleder Kjetil Lismoen. Hvor skal vi plassere serien i dramaformatets nye gullalder?

Armstrongs mest omdiskuterte grep har vært å avlive hovedrollen, mediemagnaten Logan Roy, i siste sesongen. Selv om dette var varslet gjennom tittelen, har reaksjonene vært preget av sjokk. Det skyldes kanskje at Brian Cox har vært så dominerende at vi i likhet med barna til Logan ikke kunne forestille oss dette universet uten ham?

Hva er det ved disse narssissistene vi synes er så fascinerende? Vi kan selvsagt peke på at manus er så fordømt godt og vittig skrevet. Men det er vel også noe mer, et behov for å titte inn i en verden vi sjelden får tilgang til. Og ikke minst: å få se skrekkversjonen av våre egen familie og vår egne relasjoner, kanskje?

Podkasten er utgitt med tilskudd fra Fritt Ord. Få med deg tidligere episoder:

Den første filmpresidenten

Podkast: 25 år med «The West Wing».

Hvordan The Apprentice banet veien for Trump.

DeSantis vs Disney.

MENY