Den femte statsmakt: NRK-serien «Makta».

Den femte statsmakt: NRK-serien «Makta».

Med en uortodoks og pønka tilnærming gir dramaserien «Makta» det politiske norske dramaet en kraftig kjølhaling. Serieskaperne Kristin Grue, Johan Fasting og Silje Storstein forteller her om sin demontering av en sosialdemokratisk brytningstid.

AP-historiker Hans Olav Lahlum har sagt at han vil ta fram rødblyanten når han skal se NRK-serien Makta. Han er nok ikke den eneste. Det er ikke det at serieskaperne Kristin Grue, Johan Fasting og Silje Storstein forventer bråk når deres skildring av Gro Harlem Brundtlands vei til makten møter sitt publikum. Men de har tatt noen valg de forventer vil bli debattert og problematisert.

For aldri før har vi sett det politiske liv her til lands portrettert på denne måten, «basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse», som det heter i egen omtale. Derfor er denne episoden av podkasten Den femte statsmakt viet Makta. Åpningsvignetten slår effektivt an denne frimodige tonen med en De Press-aktig musikk, et slags østeuropeisk «parti-new wave». Her møter Lars von Triers Riket britisk politisk satire som In the thick of it. Det er kort sagt noe unorsk og svært uærbødig ved dette dramaet.

Det er så man kan høre Haakon Lie snu seg i grava. Har serieskaperne ønsket å demontere sosialdemokratiet slik Lars von Trier gjorde det i sin serie Riket? Man får unektelig en følelse av at det er deler av sosialdemokratiet som begraves i denne serien – som det også sørges og harseleres over. Er det Johan Fasting som sørger mest av serieskaperne?

Et av perspektivene som fremmes i serien, er at en voksenperson (Gro) måtte komme inn og rydde opp etter guttefesten (partiet). Et annet er at den samme Gro rev partiet vekk fra røttene i arbeiderbevegelsen og åpnet for markedsliberalismen. Ingen av tolkningene er nødvendigvis feil, mener serieskaperne, som hevder at mange av de samme problemene fortsetter å hjemsøke Arbeiderpartiet i dag.

Programleder er Kjetil Lismoen.

Podkasten Den femte statsmakt er utgitt med tilskudd fra Fritt Ord. Her kan du få med deg tidligere episoder:

Artisten og presidenten.

Succession – et drama om vår tid.

Den første filmpresidenten

Podkast: 25 år med «The West Wing».

Hvordan The Apprentice banet veien for Trump.

DeSantis vs Disney.

Den femte statsmakt: NRK-serien «Makta».

Den femte statsmakt: NRK-serien «Makta».

Med en uortodoks og pønka tilnærming gir dramaserien «Makta» det politiske norske dramaet en kraftig kjølhaling. Serieskaperne Kristin Grue, Johan Fasting og Silje Storstein forteller her om sin demontering av en sosialdemokratisk brytningstid.

AP-historiker Hans Olav Lahlum har sagt at han vil ta fram rødblyanten når han skal se NRK-serien Makta. Han er nok ikke den eneste. Det er ikke det at serieskaperne Kristin Grue, Johan Fasting og Silje Storstein forventer bråk når deres skildring av Gro Harlem Brundtlands vei til makten møter sitt publikum. Men de har tatt noen valg de forventer vil bli debattert og problematisert.

For aldri før har vi sett det politiske liv her til lands portrettert på denne måten, «basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse», som det heter i egen omtale. Derfor er denne episoden av podkasten Den femte statsmakt viet Makta. Åpningsvignetten slår effektivt an denne frimodige tonen med en De Press-aktig musikk, et slags østeuropeisk «parti-new wave». Her møter Lars von Triers Riket britisk politisk satire som In the thick of it. Det er kort sagt noe unorsk og svært uærbødig ved dette dramaet.

Det er så man kan høre Haakon Lie snu seg i grava. Har serieskaperne ønsket å demontere sosialdemokratiet slik Lars von Trier gjorde det i sin serie Riket? Man får unektelig en følelse av at det er deler av sosialdemokratiet som begraves i denne serien – som det også sørges og harseleres over. Er det Johan Fasting som sørger mest av serieskaperne?

Et av perspektivene som fremmes i serien, er at en voksenperson (Gro) måtte komme inn og rydde opp etter guttefesten (partiet). Et annet er at den samme Gro rev partiet vekk fra røttene i arbeiderbevegelsen og åpnet for markedsliberalismen. Ingen av tolkningene er nødvendigvis feil, mener serieskaperne, som hevder at mange av de samme problemene fortsetter å hjemsøke Arbeiderpartiet i dag.

Programleder er Kjetil Lismoen.

Podkasten Den femte statsmakt er utgitt med tilskudd fra Fritt Ord. Her kan du få med deg tidligere episoder:

Artisten og presidenten.

Succession – et drama om vår tid.

Den første filmpresidenten

Podkast: 25 år med «The West Wing».

Hvordan The Apprentice banet veien for Trump.

DeSantis vs Disney.

MENY