Fotos: Scanpix/Moviestore-REX / TIMOTHY A. CLARY – AFP
Amerikanske musikkartister har ofte alliert seg med politikere, med vekslende hell. Frank Sinatra ga JFK avgjørende drahjelp under kampanjen i 1960, men ble tilslutt støtt ut i kulden. Kanye West, nå med navnet Ye, støttet Donald Trump, men har også betalt en pris for denne alliansen.
I denne episoden av «Den femte statsmakt» ser vi på den anstrengte relasjonen mellom Washington og musikkbransjen, som nådde et klimaks med politikernes krav om sensur av særlig heavy metal og rapmusikken på 80 og 90-tallet.
For å få hjelp til å nøste opp i mange av disse omdiskuterte og konspirasjonsbefengte forbindelsene har programleder Kjetil Lismoen hentet inn den erfarne musikk-kritikeren Martin Bjørnersen.
Bjørnersen var selv tilstede under turneen til Kanye/Ye da han ga sin tilslutning til Trump i forkant av det forrige presidentvalget og har fulgt artistens utvikling over lang tid.
Attraksjonen mellom Sinatra og Kennedy og nytten for begge var i utgangspunktet enkel å forstå. Men hvordan skal vi tolke samspillet mellom Kanye/Ye og Donald Trump?
For mange framstår artistens valg og holdninger som en gåte. Er det et kontrært aspekt ved musikken som også gjør seg gjeldende innenfor hans politiske verdensbilde?
Samtalen rekker også innom andre kjente omfavnelser mellom artister og politikere; fra James Browns uventede allianse med Richard Nixon til Obama og Springsteens mer harmoniske partnerskap.
Podkasten er utgitt med tilskudd fra Fritt Ord. Her kan du få med deg tidligere episoder:
Succession – et drama om vår tid.
Den første filmpresidenten
Podkast: 25 år med «The West Wing».
Hvordan The Apprentice banet veien for Trump.
DeSantis vs Disney.