”Ailo” og ”Frost” bringer nordområdene til verden

”Ailo” og ”Frost” bringer nordområdene til verden

Med familiefilmene «Ailos reise» og «Frost 2» har våre nordområder fått en framtredende plass på kino denne vinteren. Ja, selv kulturministeren har latt seg rive med til å øke bevilgningene til samisk film.

Foto fra «Ailos reise»

Nordområdene våre, som også omfatter Sameland, får stor oppmerksomhet på kino denne vinteren. Først ute var Ailos reise, som hadde premiere forrige uke, og som følger det nyfødte reinsdyret Ailos vandring sammen med moren over tundraen. Den franske regissøren Guillaume Maidatchevsky er opprinnelig biolog og har fått mye skryt for å gi filmen tilbake den naturlige nærheten til dyreverdenen som Disney ofte beskyldes for å frarøve våre barn. Filmen er skutt hovedsaklig i den finske delen av Sameland, men var også innom Filmcamp i Målselv og gjorde opptak der.

Ailos reise har høstet internasjonal anerkjennelse, men er i startgropa foran et lengre festivalliv som sannsynligvis vil styrke dens status. Om den vil sprenge barrierene for en kinodokumentar for hele familien, slik feks Pingvinenes eventyrlige reise gjorde det, gjenstår å se. Åpningshelgen på norske kinoer var ikke imponerende, men det er enda noen uker igjen før Frost 2 ganske sikkert skyver de andre familiefilmene til side.

Som vi har meldt om tidligere, er ikke nordområdene og Sameland lenger bare en fjern inspirasjon i Disneyfilmen, men har fått en mer framskutt rolle. Filmskaperne fra Disney har reist rundt i Norge og Finland for å søke inspirasjon og kunnskap. I en felles uttalelse fra tidligere i høst ga de nordiske representantene for Sameparlamentet og Sametinget uttrykk for sin entusiasme for prosjektet.

«Vi er svært stolte og takknemlige for muligheten til å samarbeide med Disney Animation. Vi er mer enn begeistret for at Frozen 2 blir tilgjengelig for samiske barn på deres morsmål. Det er spesielt å kunne dele denne nyheten samme året som FN feirer de internasjonale urinnvånernes språk», het det i pressemeldingen.

Ja, selv kulturminister Skei Grande har fremhevet hvordan Disney har benyttet samisk kultur som enda et eksempel på hvilken kraft som ligger i det lokale.

”Det er klart at Disney er et digert selskap som har ressurser til å dra helt hit og jobbe i to måneder, men det er ikke vits å ha ressursene, om du ikke har historien – og det er vi som har historien. Når Disney har skjønt det, så bør vi også skjønne det.”

Derfor foreslo hun å øke bevilgningen til Internasjonalt samisk filminstitutt (ISFI) med 2,5 millioner kroner i statsbudsjettet for 2020, til totalt 8,3 millioner kroner.

Også til den første Frost-filmen hentet filmskaperne inspirasjon fra samisk kultur. Norske Frode Fjellheim komponerte som kjent åpningsmelodien «Veulie» med tradisjonell samisk joik. Klærne til rollefiguren Kristoff var hentet fra samisk kultur, det samme var bruken av reinsdyr.

Frost 2 åpnet på amerikanske kinoer 22. november. Den samiske versjonen slippes på kino samtidig med de ordinære nordiske versjonene i romjulen.

”Ailo” og ”Frost” bringer nordområdene til verden

”Ailo” og ”Frost” bringer nordområdene til verden

Med familiefilmene «Ailos reise» og «Frost 2» har våre nordområder fått en framtredende plass på kino denne vinteren. Ja, selv kulturministeren har latt seg rive med til å øke bevilgningene til samisk film.

Foto fra «Ailos reise»

Nordområdene våre, som også omfatter Sameland, får stor oppmerksomhet på kino denne vinteren. Først ute var Ailos reise, som hadde premiere forrige uke, og som følger det nyfødte reinsdyret Ailos vandring sammen med moren over tundraen. Den franske regissøren Guillaume Maidatchevsky er opprinnelig biolog og har fått mye skryt for å gi filmen tilbake den naturlige nærheten til dyreverdenen som Disney ofte beskyldes for å frarøve våre barn. Filmen er skutt hovedsaklig i den finske delen av Sameland, men var også innom Filmcamp i Målselv og gjorde opptak der.

Ailos reise har høstet internasjonal anerkjennelse, men er i startgropa foran et lengre festivalliv som sannsynligvis vil styrke dens status. Om den vil sprenge barrierene for en kinodokumentar for hele familien, slik feks Pingvinenes eventyrlige reise gjorde det, gjenstår å se. Åpningshelgen på norske kinoer var ikke imponerende, men det er enda noen uker igjen før Frost 2 ganske sikkert skyver de andre familiefilmene til side.

Som vi har meldt om tidligere, er ikke nordområdene og Sameland lenger bare en fjern inspirasjon i Disneyfilmen, men har fått en mer framskutt rolle. Filmskaperne fra Disney har reist rundt i Norge og Finland for å søke inspirasjon og kunnskap. I en felles uttalelse fra tidligere i høst ga de nordiske representantene for Sameparlamentet og Sametinget uttrykk for sin entusiasme for prosjektet.

«Vi er svært stolte og takknemlige for muligheten til å samarbeide med Disney Animation. Vi er mer enn begeistret for at Frozen 2 blir tilgjengelig for samiske barn på deres morsmål. Det er spesielt å kunne dele denne nyheten samme året som FN feirer de internasjonale urinnvånernes språk», het det i pressemeldingen.

Ja, selv kulturminister Skei Grande har fremhevet hvordan Disney har benyttet samisk kultur som enda et eksempel på hvilken kraft som ligger i det lokale.

”Det er klart at Disney er et digert selskap som har ressurser til å dra helt hit og jobbe i to måneder, men det er ikke vits å ha ressursene, om du ikke har historien – og det er vi som har historien. Når Disney har skjønt det, så bør vi også skjønne det.”

Derfor foreslo hun å øke bevilgningen til Internasjonalt samisk filminstitutt (ISFI) med 2,5 millioner kroner i statsbudsjettet for 2020, til totalt 8,3 millioner kroner.

Også til den første Frost-filmen hentet filmskaperne inspirasjon fra samisk kultur. Norske Frode Fjellheim komponerte som kjent åpningsmelodien «Veulie» med tradisjonell samisk joik. Klærne til rollefiguren Kristoff var hentet fra samisk kultur, det samme var bruken av reinsdyr.

Frost 2 åpnet på amerikanske kinoer 22. november. Den samiske versjonen slippes på kino samtidig med de ordinære nordiske versjonene i romjulen.

MENY