– Vi skal konkurrere internasjonalt

– Vi skal konkurrere internasjonalt

De tre dokumentarselskapene Gammaglimt, Faction Film og Volt Film slår seg nå sammen til selskapet UpNorth Film, med ambisjon om å bli en av de viktigste norske aktørene i det internasjonale landskapet. – Vi føler oss sterkere sammen, forteller regissør Tonje Hessen Schei.

Fra venstre på foto: Håvard Bustnes, Jonathan Borge Lie, Tonje Hessen Schei, Torstein Parelius og Christian Falch

– Vi har ambisjoner om å lage filmer som skal nå ut så bredt og stort som mulig, også internasjonalt, sier Tonje Hessen Schei til Rushprint om det nye selskapet UpNorth Film.

– Ett av problemene i den norske dokumentarbransjen er at det er alt for mange små aktører. Vi føler oss sterkere sammen, og med vår samlede erfaring og kompetanse kan vi løfte kvaliteten på filmene våre.

Hessen Schei eier og driver det nyopprettede selskapet sammen med Jonathan Borge Lie, Håvard Bustnes, Christian Falch og Torstein Parelius. Sammen kan de vise til en portefølje av anerkjente og prisvinnende dokumentarer som inkluderer Drone, Blackhearts, Blod & ære, Opprørske oldemødre, Eksorsisten i det 21. århundre og Helsefabrikken.

– Vi har jobbet sammen på et par prosjekter tidligere, og fant ut vi samarbeider utrolig godt. Dessuten har vi en felles visjon om hva vi vil med filmene våre: Vi ønsker å nå ut internasjonalt, og å underholde samtidig som vi har noe på hjertet.

Det føltes naturlig å slå oss sammen, fortsetter Hessen Schei, som blant annet har regissert Amanda- og Gullruten-vinneren Drone.

UpNorth skal lanseres under den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam, IDFA, som åpner den 15. og varer til 26. november.

Håvard Bustnes’ Golden Dawn Girls deltar i hovedkonkurransen på IDFA

På den viktige festivalen er selskapet representert med hele to filmer i programmet: Håvard Bustnes’ Golden Dawn Girls deltar i hovedkonkurransen og har verdenspremiere på IDFA, mens Recruiting for Jihad, regissert av Ulrik Imtiaz Rolfsen og Adel Khan Farooq, deltar i Panorama-programmet hvor den har sin europeiske premiere.

– De siste årene har jeg drevet selskapet Faction Film alene, men de siste par filmene har jeg produsert sammen med Christian Falch (fra Gammaglimt, journ. anm), og har hatt stor glede av samarbeidet, sier Håvard Bustnes til Rushprint.

– Vi har også tidligere samarbeidet med Tonje og Jonathan i Volt Film, så det har vært et samarbeid på tvers av de tre selskapene. Nå tenkte vi at vi skulle ta det et skritt lenger og slå oss sammen, sier han.

– Fordelen er at vi nå kan samarbeide enda tettere, og dra nytte av hverandres nettverk og kompetanse. I dokumentarbransjen ser man for ofte at alle gjør alt, men ingen kan jo være god i alt – og konkurransen blir bare hardere. I det nye selskapet har vi Torstein som spesialiserer seg på lansering og outreach, Christian og Jonathan som spesialiserer seg på å produsere, mens Tonje og jeg først og fremst er regissører, sier Bustnes.

UpNorth Film sikter seg mot å bli et internasjonalt varemerke, og har et uttalt mål om å framstå som banebrytende, nytenkende og framtidsrettet – både for publikum, samarbeidspartnere og finansiører.

Tonje Hessen Schei intervjuer Michael Haas til den internasjonale suksessen Drone. Foto: Johannes W. Berg

Med sammenslåingen er UpNorth et selskap av en viss størrelse innen produksjon av uavhengig dokumentarfilm, også i det internasjonale landskapet.

Hessen Schei forteller videre at selskapet er i ferd med å bygge opp et ”board of consultants” som jobber med publikumsanalyser og markedsføringsstrategier.

– Vi har blant annet Nina Fjelnset fra selskapet Ablemagic i Trondheim, som er en ”super brain” på disse områdene. Medie- og kommunikasjonsbyrået Superblaise er også en nær partner, forteller hun.

– Det er viktig for oss å jobbe tverrfaglig. Bransjen så vel som teknologien er i konstant utvikling, og vi har de riktige partnerne for å kunne følge med på hva som skjer.

De siste årene har norske dokumentarer gjort seg sterkt bemerket internasjonalt, ikke minst med hovedprisen på IDFA i fjor til Nowhere to Hide. Hessen Schei ser dette i sammenheng med at norske dokumentarer har blitt mer internasjonale i sine vinklinger.

– Det må jo være et mål å kunne konkurrere internasjonalt. De siste årene har norske dokumentarer rettet blikket mer mot internasjonale forhold, noe Filminstituttet har støttet opp om. Jeg synes vi nærmer oss nivået vi burde være på, og er stolt av hva den norske dokumentarbransjen har fått til. Men det er stadig en del som gjenstår. For eksempel står vi i Norge opp imot en knallhard konkurranse om få midler. Vi håper at politikerne nå forstår at det kreves prioritering og mer støtte til dokumentar, sånn at vi kan fortelle de sterke historiene – også internasjonalt, sier hun.

Nyetableringen UpNorth, som med Hessen Scheis ord har et ”trøndersk trøkk”, kommer til å ha en avdeling i Trondheim og en i hovedstaden. Den fulle strukturen er ikke helt på plass ennå, men per i dag er Christian Falch daglig leder.

Styreleder i selskapet er Leif Holst Jensen, tidligere daglig leder i Produsentforeningen og nå dekan ved Westerdals Oslo ACT.

– Jeg gleder meg til å se hva vi kan få til her i Norge og internasjonalt, og føler meg trygg på at dette selskapet vil bli bemerket og vil styrke norsk dokumentar, uttaler han i en pressemelding fra selskapet.

– Med mange prosjekter på gang er det også mange folk i teamene våre fra den norske bransjen, som kommer til å merke at dette er bra. At vi vil noe mer, avslutter Tonje Hessen Schei.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

– Vi skal konkurrere internasjonalt

– Vi skal konkurrere internasjonalt

De tre dokumentarselskapene Gammaglimt, Faction Film og Volt Film slår seg nå sammen til selskapet UpNorth Film, med ambisjon om å bli en av de viktigste norske aktørene i det internasjonale landskapet. – Vi føler oss sterkere sammen, forteller regissør Tonje Hessen Schei.

Fra venstre på foto: Håvard Bustnes, Jonathan Borge Lie, Tonje Hessen Schei, Torstein Parelius og Christian Falch

– Vi har ambisjoner om å lage filmer som skal nå ut så bredt og stort som mulig, også internasjonalt, sier Tonje Hessen Schei til Rushprint om det nye selskapet UpNorth Film.

– Ett av problemene i den norske dokumentarbransjen er at det er alt for mange små aktører. Vi føler oss sterkere sammen, og med vår samlede erfaring og kompetanse kan vi løfte kvaliteten på filmene våre.

Hessen Schei eier og driver det nyopprettede selskapet sammen med Jonathan Borge Lie, Håvard Bustnes, Christian Falch og Torstein Parelius. Sammen kan de vise til en portefølje av anerkjente og prisvinnende dokumentarer som inkluderer Drone, Blackhearts, Blod & ære, Opprørske oldemødre, Eksorsisten i det 21. århundre og Helsefabrikken.

– Vi har jobbet sammen på et par prosjekter tidligere, og fant ut vi samarbeider utrolig godt. Dessuten har vi en felles visjon om hva vi vil med filmene våre: Vi ønsker å nå ut internasjonalt, og å underholde samtidig som vi har noe på hjertet.

Det føltes naturlig å slå oss sammen, fortsetter Hessen Schei, som blant annet har regissert Amanda- og Gullruten-vinneren Drone.

UpNorth skal lanseres under den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam, IDFA, som åpner den 15. og varer til 26. november.

Håvard Bustnes’ Golden Dawn Girls deltar i hovedkonkurransen på IDFA

På den viktige festivalen er selskapet representert med hele to filmer i programmet: Håvard Bustnes’ Golden Dawn Girls deltar i hovedkonkurransen og har verdenspremiere på IDFA, mens Recruiting for Jihad, regissert av Ulrik Imtiaz Rolfsen og Adel Khan Farooq, deltar i Panorama-programmet hvor den har sin europeiske premiere.

– De siste årene har jeg drevet selskapet Faction Film alene, men de siste par filmene har jeg produsert sammen med Christian Falch (fra Gammaglimt, journ. anm), og har hatt stor glede av samarbeidet, sier Håvard Bustnes til Rushprint.

– Vi har også tidligere samarbeidet med Tonje og Jonathan i Volt Film, så det har vært et samarbeid på tvers av de tre selskapene. Nå tenkte vi at vi skulle ta det et skritt lenger og slå oss sammen, sier han.

– Fordelen er at vi nå kan samarbeide enda tettere, og dra nytte av hverandres nettverk og kompetanse. I dokumentarbransjen ser man for ofte at alle gjør alt, men ingen kan jo være god i alt – og konkurransen blir bare hardere. I det nye selskapet har vi Torstein som spesialiserer seg på lansering og outreach, Christian og Jonathan som spesialiserer seg på å produsere, mens Tonje og jeg først og fremst er regissører, sier Bustnes.

UpNorth Film sikter seg mot å bli et internasjonalt varemerke, og har et uttalt mål om å framstå som banebrytende, nytenkende og framtidsrettet – både for publikum, samarbeidspartnere og finansiører.

Tonje Hessen Schei intervjuer Michael Haas til den internasjonale suksessen Drone. Foto: Johannes W. Berg

Med sammenslåingen er UpNorth et selskap av en viss størrelse innen produksjon av uavhengig dokumentarfilm, også i det internasjonale landskapet.

Hessen Schei forteller videre at selskapet er i ferd med å bygge opp et ”board of consultants” som jobber med publikumsanalyser og markedsføringsstrategier.

– Vi har blant annet Nina Fjelnset fra selskapet Ablemagic i Trondheim, som er en ”super brain” på disse områdene. Medie- og kommunikasjonsbyrået Superblaise er også en nær partner, forteller hun.

– Det er viktig for oss å jobbe tverrfaglig. Bransjen så vel som teknologien er i konstant utvikling, og vi har de riktige partnerne for å kunne følge med på hva som skjer.

De siste årene har norske dokumentarer gjort seg sterkt bemerket internasjonalt, ikke minst med hovedprisen på IDFA i fjor til Nowhere to Hide. Hessen Schei ser dette i sammenheng med at norske dokumentarer har blitt mer internasjonale i sine vinklinger.

– Det må jo være et mål å kunne konkurrere internasjonalt. De siste årene har norske dokumentarer rettet blikket mer mot internasjonale forhold, noe Filminstituttet har støttet opp om. Jeg synes vi nærmer oss nivået vi burde være på, og er stolt av hva den norske dokumentarbransjen har fått til. Men det er stadig en del som gjenstår. For eksempel står vi i Norge opp imot en knallhard konkurranse om få midler. Vi håper at politikerne nå forstår at det kreves prioritering og mer støtte til dokumentar, sånn at vi kan fortelle de sterke historiene – også internasjonalt, sier hun.

Nyetableringen UpNorth, som med Hessen Scheis ord har et ”trøndersk trøkk”, kommer til å ha en avdeling i Trondheim og en i hovedstaden. Den fulle strukturen er ikke helt på plass ennå, men per i dag er Christian Falch daglig leder.

Styreleder i selskapet er Leif Holst Jensen, tidligere daglig leder i Produsentforeningen og nå dekan ved Westerdals Oslo ACT.

– Jeg gleder meg til å se hva vi kan få til her i Norge og internasjonalt, og føler meg trygg på at dette selskapet vil bli bemerket og vil styrke norsk dokumentar, uttaler han i en pressemelding fra selskapet.

– Med mange prosjekter på gang er det også mange folk i teamene våre fra den norske bransjen, som kommer til å merke at dette er bra. At vi vil noe mer, avslutter Tonje Hessen Schei.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY