Engelen er Oscarkandidat

Ganske overraskende valgte den norske Oscar-komiteen ut Margreth Olins Engelen til å være den norske kandidaten til konkurransen for en Oscar i klassen for beste fremmedspråklige film.
 

Det var etter hard innledningsvis tautrekking innad i den norske juryen at valget falt på Engelen.

Det er neppe noen overdrivelse å hevde at Engelen er en uvanlig Oscar-kandidat med sitt sterke tema og uvanlige stil. Med Olins karakteristiske fortellerstemme og Kim Hiorthøys stemningsladete små bilder vil nok filmen være et eksotisk møte for en Oscar-jury som er kjent for å være mer konservativ enn innen de øvrige kategoriene. Årsaken til det, hevdes det på amerikansk bransjehold, er at det er pensjonerte medlemmer av akademiet som har best tid til å se de fremmedspråklige filmene.

Den fremste motkandidaten var En ganske snill mann som mange forventet ville bli valg med sitt mer tradisjonelle formspråk og gjenkjennelige nordiske sorgmuntre humor. Men også Maria Sødahls Limbo var med i oppløpet, ifølge NFI.
 
Alle norske filmer med premiere i tidsrommet 1. oktober 2009 til 30. september 2010 har vært med i vurderingen.  Oscar-nominasjonene kunngjøres tirsdag 25. januar. Academy Awards deles ut søndag 27. februar 2011 i Los Angeles for 83. gang.
 
 ”Komitéen mener ”Engelen” gir et kjent drama en helt spesiell, ny nerve da den hele tiden kompromissløst setter barnet i sentrum. Samtidig forteller den en universell historie med en litt annen vri, der stereotypene heller fravikes enn bekreftes”, melder NFI.
 
”Engelen” hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i 2009. Filmen er sett av 100.000 i Norge siden premieren 1. oktober 2009.
 
Filmen har vunnet publikumsprisen i Gøteborg og Osloprisen, før den ble stemt frem som vinner av Folkets Amanda under årets filmfestival i Haugesund. Gunnilla Röör vant også en Amanda for beste kvinnelige birolle.
 
Årets Oscar-komité
Årets komité har bestått av avdelingsdirektør for lanseringsavdelingen i Norsk filminstitutt Stine Helgeland (leder), Leif Holst Jensen, generalsekretær i Norske Film- og TV-produsenters forening, Sverre Pedersen, leder for Norsk Filmforbund, Vibeke Johnsen, journalist i Nettavisen og Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig for spillefilm, Norsk filminstitutt.
 
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Engelen er Oscarkandidat

Ganske overraskende valgte den norske Oscar-komiteen ut Margreth Olins Engelen til å være den norske kandidaten til konkurransen for en Oscar i klassen for beste fremmedspråklige film.
 

Det var etter hard innledningsvis tautrekking innad i den norske juryen at valget falt på Engelen.

Det er neppe noen overdrivelse å hevde at Engelen er en uvanlig Oscar-kandidat med sitt sterke tema og uvanlige stil. Med Olins karakteristiske fortellerstemme og Kim Hiorthøys stemningsladete små bilder vil nok filmen være et eksotisk møte for en Oscar-jury som er kjent for å være mer konservativ enn innen de øvrige kategoriene. Årsaken til det, hevdes det på amerikansk bransjehold, er at det er pensjonerte medlemmer av akademiet som har best tid til å se de fremmedspråklige filmene.

Den fremste motkandidaten var En ganske snill mann som mange forventet ville bli valg med sitt mer tradisjonelle formspråk og gjenkjennelige nordiske sorgmuntre humor. Men også Maria Sødahls Limbo var med i oppløpet, ifølge NFI.
 
Alle norske filmer med premiere i tidsrommet 1. oktober 2009 til 30. september 2010 har vært med i vurderingen.  Oscar-nominasjonene kunngjøres tirsdag 25. januar. Academy Awards deles ut søndag 27. februar 2011 i Los Angeles for 83. gang.
 
 ”Komitéen mener ”Engelen” gir et kjent drama en helt spesiell, ny nerve da den hele tiden kompromissløst setter barnet i sentrum. Samtidig forteller den en universell historie med en litt annen vri, der stereotypene heller fravikes enn bekreftes”, melder NFI.
 
”Engelen” hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i 2009. Filmen er sett av 100.000 i Norge siden premieren 1. oktober 2009.
 
Filmen har vunnet publikumsprisen i Gøteborg og Osloprisen, før den ble stemt frem som vinner av Folkets Amanda under årets filmfestival i Haugesund. Gunnilla Röör vant også en Amanda for beste kvinnelige birolle.
 
Årets Oscar-komité
Årets komité har bestått av avdelingsdirektør for lanseringsavdelingen i Norsk filminstitutt Stine Helgeland (leder), Leif Holst Jensen, generalsekretær i Norske Film- og TV-produsenters forening, Sverre Pedersen, leder for Norsk Filmforbund, Vibeke Johnsen, journalist i Nettavisen og Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig for spillefilm, Norsk filminstitutt.
 
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY