Tv-serie på trass

  – I ren trass skrev vi en egen serie om Dag. Utgangspunktet var med andre ord ”Fuck you! Vi vet best!”, sier regissør Øystein Karlsen om TV-serien Dag.

Øystein Karlsen har regissert TV2s nye serie Dag, som har Atle Antonsen i tittelrollen. Manuset har han skrevet sammen med Kristopher Schau.

Dag startet med at Kristopher Schau og jeg skrev på en serie for Monster. Men regissøren syntes ikke Dag, som var den karakteren vi likte best, var troverdig. Han mente at sånne personer ikke finnes, men det gjør de jo. 80 % av det som skjer i vår serie er ting som vi har opplevd selv eller ting folk vi kjenner har opplevd, sier Øystein Karlsen.


– Så i ren trass skrev vi en egen serie om Dag. Utgangspunktet var med andre ord ”Fuck you! Vi vet best!”, som egentlig er den beste drivkraften du kan ha. Ironisk nok ble ikke den andre serien solgt, mens Dag ble det.

Karlsen og Schau har tidligere jobbet sammen på radioprogrammet Et Norge i krig og TV-serien De 7 dødssyndene.

– Vi hadde jo ingenting å tape på dette, så vi bare skrev en serie vi selv hadde lyst til å se. Noe som gjør det mye morsommere å jobbe med. Vi skriver ikke sammen, men sender manus frem og tilbake mellom oss, så målet er jo å få hverandre til å le.

Atle Antonsen spiller hovedrollen som Dag Refsnes, en samlivsterapeut som helst vil være alene. Alle som kommer innom kontoret hans får det samme enkle rådet; skill dere!

– Jeg vil ikke si at Dag er en usympatisk karakter. Han er misantropisk, men det er ut ifra et selvbeskyttende standpunkt. Han tenker at hvis han holder alle på avstand og er alene blir han heller ikke såret. Jeg snakket mye med Atle om dette. Det handler om å få frem dualiteten i spillet. Selv om han lukker seg inne må man se i spillet at det er en grunn til at han gjør det. Etter hvert så blir man glad i Dag, selv om han er den eneste mannen i Europa som kan avvise Tuva Novotny når hun banker på døra sent på natta.

Dag-rollen er skrevet for Atle Antonsen.


– Atle er Norges Philip Seymour Hoffman. Han leverer glimrende spill i denne serien. I Dag går han opp mot noen av Nordens beste skuespillere og det er ingenting som tyder på at han har noe mindre skuespillererfaring enn det de har. Han har en utrolig fintfølende dynamikk og balanserer det indre livet til karakteren perfekt opp mot det mer deadpan komiske uttrykket han er kjent for.

Karakterene til Anders Baasmo Christiansen og Tuva Novotny er også skrevet med dem i tankene.

 

Foto: Skuespiller Tuva Novotny, Øystein Karlsen og fotograf Pål Haagenrud.

Dag er en dramakomedie, som veksler brått mellom ganske ekstrem humor og ektefølt drama. Øystein Karlsen forteller at det å balansere de to elementene først og fremst har vært et spørsmål om å stole på magefølelsen.

– Man må stole på at materialet bærer den dualiteten i seg. At man klarer å vekte det varme mot det misantropiske. At ikke det ekstreme blir ekstremt bare for å være ekstremt. Men jobben ble ikke så vanskelig for meg som regissør for skuespillerne har jo også den magefølelsen. Det handler om å tørre å ta komikken ut i idiotien og samtidig ta dramaet på alvor. Hvis du bryr deg om karakterene så kjøper du ganske brå kast mellom ekstrem komikk og drama.

– I manusarbeidet på spillefilmen jeg jobber på nå har jeg ofte fått høre at jeg må bestemme meg, er det komedie eller er det drama. Men det er dette som er underholdning for meg, det må ha både drama og komedie i seg. Det er ikke sånn at man havner mellom to stoler, det er en egen sjanger.

Hver episode innledes med en illustrasjon av den svenske tegneserieskaperen Jan Stenmark. Karlsen forteller at de har fått tilgang til å bruke fra Stenmarks upubliserte materiale, i tillegg har Stenmark laget noen illustrasjoner spesielt til serien.

– Jeg har lenge lett etter en anledning til å bruke illustrasjonene hans, og Dag passer perfekt. Den lakonien som er i serien er jo midt i hovedgata til Stenmark. Jeg synes det gir et slags ekstra anslag til episoden når vi finner en Stenmark-illustrasjon som passer til tematikken.

 

Foto: Anders Baasmo Christiansen som Benedict Skovrand.

Karlsen forteller at det har vært en tøff innspilling. På 60 dager har de filmet materiale tilsvarende to og en halv spillefilm for 16, 5 millioner. I snitt har de filmet 5,7 manussider per dag.

Dag er også den første serien i verden som i sin helhet er skutt med digitalt speilreflekskamera. Noen andre serier som for eksempel House har tidligere skutt enkeltepisoder på speilrefleks, men Dag er den første serien som gjør det gjennomgående i alle episodene.

– Det går jævlig fort og du kommer tett innpå aksen på karakterene fordi kameraet er så lite. Det gjør at du selv på en produksjon med ganske lavt budsjett har mulighet til å skyte med flere kamera samtidig. Du slipper også den totale dybdeskarpheten du får med video. Den eneste ulempen sånn jeg ser det, er at fordi du har så lav fokusdybde må du ha en jævlig flink B-fotograf. Noe vi heldigvis hadde. Også ser det jo litt malplassert ut med det bittelille kamera på toppen av en 17 meter høy kran.

Karlsen forteller at det er mulighet for at det kan bli flere sesonger med Dag. Synopsiset til sesong to er allerede klart.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Tv-serie på trass

  – I ren trass skrev vi en egen serie om Dag. Utgangspunktet var med andre ord ”Fuck you! Vi vet best!”, sier regissør Øystein Karlsen om TV-serien Dag.

Øystein Karlsen har regissert TV2s nye serie Dag, som har Atle Antonsen i tittelrollen. Manuset har han skrevet sammen med Kristopher Schau.

Dag startet med at Kristopher Schau og jeg skrev på en serie for Monster. Men regissøren syntes ikke Dag, som var den karakteren vi likte best, var troverdig. Han mente at sånne personer ikke finnes, men det gjør de jo. 80 % av det som skjer i vår serie er ting som vi har opplevd selv eller ting folk vi kjenner har opplevd, sier Øystein Karlsen.


– Så i ren trass skrev vi en egen serie om Dag. Utgangspunktet var med andre ord ”Fuck you! Vi vet best!”, som egentlig er den beste drivkraften du kan ha. Ironisk nok ble ikke den andre serien solgt, mens Dag ble det.

Karlsen og Schau har tidligere jobbet sammen på radioprogrammet Et Norge i krig og TV-serien De 7 dødssyndene.

– Vi hadde jo ingenting å tape på dette, så vi bare skrev en serie vi selv hadde lyst til å se. Noe som gjør det mye morsommere å jobbe med. Vi skriver ikke sammen, men sender manus frem og tilbake mellom oss, så målet er jo å få hverandre til å le.

Atle Antonsen spiller hovedrollen som Dag Refsnes, en samlivsterapeut som helst vil være alene. Alle som kommer innom kontoret hans får det samme enkle rådet; skill dere!

– Jeg vil ikke si at Dag er en usympatisk karakter. Han er misantropisk, men det er ut ifra et selvbeskyttende standpunkt. Han tenker at hvis han holder alle på avstand og er alene blir han heller ikke såret. Jeg snakket mye med Atle om dette. Det handler om å få frem dualiteten i spillet. Selv om han lukker seg inne må man se i spillet at det er en grunn til at han gjør det. Etter hvert så blir man glad i Dag, selv om han er den eneste mannen i Europa som kan avvise Tuva Novotny når hun banker på døra sent på natta.

Dag-rollen er skrevet for Atle Antonsen.


– Atle er Norges Philip Seymour Hoffman. Han leverer glimrende spill i denne serien. I Dag går han opp mot noen av Nordens beste skuespillere og det er ingenting som tyder på at han har noe mindre skuespillererfaring enn det de har. Han har en utrolig fintfølende dynamikk og balanserer det indre livet til karakteren perfekt opp mot det mer deadpan komiske uttrykket han er kjent for.

Karakterene til Anders Baasmo Christiansen og Tuva Novotny er også skrevet med dem i tankene.

 

Foto: Skuespiller Tuva Novotny, Øystein Karlsen og fotograf Pål Haagenrud.

Dag er en dramakomedie, som veksler brått mellom ganske ekstrem humor og ektefølt drama. Øystein Karlsen forteller at det å balansere de to elementene først og fremst har vært et spørsmål om å stole på magefølelsen.

– Man må stole på at materialet bærer den dualiteten i seg. At man klarer å vekte det varme mot det misantropiske. At ikke det ekstreme blir ekstremt bare for å være ekstremt. Men jobben ble ikke så vanskelig for meg som regissør for skuespillerne har jo også den magefølelsen. Det handler om å tørre å ta komikken ut i idiotien og samtidig ta dramaet på alvor. Hvis du bryr deg om karakterene så kjøper du ganske brå kast mellom ekstrem komikk og drama.

– I manusarbeidet på spillefilmen jeg jobber på nå har jeg ofte fått høre at jeg må bestemme meg, er det komedie eller er det drama. Men det er dette som er underholdning for meg, det må ha både drama og komedie i seg. Det er ikke sånn at man havner mellom to stoler, det er en egen sjanger.

Hver episode innledes med en illustrasjon av den svenske tegneserieskaperen Jan Stenmark. Karlsen forteller at de har fått tilgang til å bruke fra Stenmarks upubliserte materiale, i tillegg har Stenmark laget noen illustrasjoner spesielt til serien.

– Jeg har lenge lett etter en anledning til å bruke illustrasjonene hans, og Dag passer perfekt. Den lakonien som er i serien er jo midt i hovedgata til Stenmark. Jeg synes det gir et slags ekstra anslag til episoden når vi finner en Stenmark-illustrasjon som passer til tematikken.

 

Foto: Anders Baasmo Christiansen som Benedict Skovrand.

Karlsen forteller at det har vært en tøff innspilling. På 60 dager har de filmet materiale tilsvarende to og en halv spillefilm for 16, 5 millioner. I snitt har de filmet 5,7 manussider per dag.

Dag er også den første serien i verden som i sin helhet er skutt med digitalt speilreflekskamera. Noen andre serier som for eksempel House har tidligere skutt enkeltepisoder på speilrefleks, men Dag er den første serien som gjør det gjennomgående i alle episodene.

– Det går jævlig fort og du kommer tett innpå aksen på karakterene fordi kameraet er så lite. Det gjør at du selv på en produksjon med ganske lavt budsjett har mulighet til å skyte med flere kamera samtidig. Du slipper også den totale dybdeskarpheten du får med video. Den eneste ulempen sånn jeg ser det, er at fordi du har så lav fokusdybde må du ha en jævlig flink B-fotograf. Noe vi heldigvis hadde. Også ser det jo litt malplassert ut med det bittelille kamera på toppen av en 17 meter høy kran.

Karlsen forteller at det er mulighet for at det kan bli flere sesonger med Dag. Synopsiset til sesong to er allerede klart.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY