Et nytt Munch-ran?

MunchLite.jpgEdvard Munch-filmens vei til relansering og kinopremiere har vært kaotisk, og mye tyder på at originalnegativet er gått tapt. – Samarbeidet mellom NRK og Sveriges Televisjon gjorde det litt greit for NRK å fraskrive seg ansvar, sier fotograf Odd Geir Sæther.  

MunchStort2.jpg
Edvard Munch-filmens vei til relansering og kinopremiere har vært kaotisk, og mye tyder på at originalnegativet er gått tapt.
– Samarbeidet mellom NRK og Sveriges Televisjon gjorde det litt greit for NRK å fraskrive seg ansvar, sier fotograf Odd Geir Sæther.

Da Edvard Munch – opprinnelig en tv-produksjon laget av NRK og SVT, nå kinoaktuell 33 år etter tv-premieren – ble relansert i USA og Europa for noen år tilbake,  langet regissør Peter Watkins ut mot NRK. NRK gjorde alt for å ødelegge, mente han, og fortalte om hvordan NRK blant annet skal ha motarbeidet visning i Cannes, rotet bort originalnegativet og ødelagt lyden. Odd Geir Sæther, fotograf på Edvard Munch, har samarbeidet med den eksentriske regissøren flere ganger.

– Det er høyst sannsynlig at det Peter påpeker har en kjerne av sannhet. Og noe av årsaken er nok det økonomiske co-produksjonssamarbeidet mellom NRK og Sveriges Televisjon, som gjorde det litt greit for NRK å fraskrive seg ansvar. Men selv om også jeg har opplevd mye rart fra NRK, er det vanskelig å peke ut en kandidat til skurkerollen etter alle disse årene. Tore Breda Thoresen, som var sjef for Fjernsynsteatret da Edvard Munch ble laget, fortjener først og fremst honnør for å ha åpnet dørene da Peter kom med forslaget – og jeg kan rett og slett ikke forestille meg at han ville motarbeidet filmen på noen måte. Men det kan jo ha vært andre i systemet som gjorde det. I NRK er alt mulig, sier han.

Som er redd originalnegativet er tapt for alltid.

– En eller annen gang på slutten av 1970-tallet ble filmen blåst opp fra 16 mm til 35 mm. Og jeg er ikke sikker på om det ble gjort på den samme laben, Filmlabor, som gjorde originalen. Jeg har en følelse av at originalnegativet ble sendt til England. Det er stor tvil om hvor originalnegativet – hvis det i det hele tatt fortsatt eksisterer – befinner seg i dag. Det kan være borte, og det er jo noe av grunnen til at Peter er så opprørt. Det er i hvert fall overveiende sannsynlig at forsvinningen skyldes oppblåsingen, mener Sæther.

Han mener det er trist at et stykke norsk kulturarv kan være tapt.

– Det er klart det er trist. Munch-museet satt jo også med en egen 16 mm-kopi, men alle vet hvilken enorm slitasje det er på en 16 mm-kopi. Og museet har vist filmen cirka en gang i året, så da kan man jo tenke seg hvordan den kopien ser ut etter 33 år – hvis den da fortsatt eksisterer. Men det må i hvert fall finnes en 2" eller 1" videotape hos NRK. Det er jo ikke mange årene siden de viste filmen. Den versjonen – som er den originale tre og en halv times versjonen – kan eventuelt også fungere som basis for en ny kinoversjon, mener Sæther.

Han synes det er fint at filmen nå får et nytt publikum på kino, selv om det er en kortere versjon enn originalen.

– Nedklippingen, fra tre og en halv time til tre timer, ble gjort i forbindelse med oppblåsingen på 1970-tallet. Jeg snakket med enkelte av skuespillerne etter visningen på Gimle kino sist søndag, og det var enkelte som savnet mer av seg selv. Men tre og en halv time er tross alt en ganske lang film, så jeg ser ikke noe galt med filmen slik den presenteres nå. Men det er litt leit å måtte presentere den med engelsk voice, selv om det er interessant med Peters stemme. Svein Sturla Hungnes gjorde en god jobb, mener Sæther.

NRK har i dag verken den originale 16 mm-utgaven eller 35 mm-utgaven av Edvard Munch i sitt arkiv. Men den originale Fjersynsteatret-versjonen – i to deler (1.45 og 1.46) – ligger i arkivet på digitalt bånd, som i sin tid er blitt overført via 2" og 1" videobånd. SVT hadde først distribusjonsrettighetene, som nå ligger hos Digital Classics Distribution, som i følge Watkins hjemmeside har "sub-contracted to Oliver Groom in Toronto, Canada": "Oliver Groom has restored and released new 35mm copies of the cinema version of ‘Edvard Munch’ (2 hrs 54 mins) in North America, and prepared the longer version for TV (3 hrs 31 mins in the PAL version and 3 hrs 40 mins in NTSC)," skriver Watkins på sin hjemmeside. NRK har fortsatt en andel av signalrettighetene, slik at visninger og dvd-salg vil fortsette å gi penger til NRK.

Et nytt Munch-ran?

MunchLite.jpgEdvard Munch-filmens vei til relansering og kinopremiere har vært kaotisk, og mye tyder på at originalnegativet er gått tapt. – Samarbeidet mellom NRK og Sveriges Televisjon gjorde det litt greit for NRK å fraskrive seg ansvar, sier fotograf Odd Geir Sæther.  

MunchStort2.jpg
Edvard Munch-filmens vei til relansering og kinopremiere har vært kaotisk, og mye tyder på at originalnegativet er gått tapt.
– Samarbeidet mellom NRK og Sveriges Televisjon gjorde det litt greit for NRK å fraskrive seg ansvar, sier fotograf Odd Geir Sæther.

Da Edvard Munch – opprinnelig en tv-produksjon laget av NRK og SVT, nå kinoaktuell 33 år etter tv-premieren – ble relansert i USA og Europa for noen år tilbake,  langet regissør Peter Watkins ut mot NRK. NRK gjorde alt for å ødelegge, mente han, og fortalte om hvordan NRK blant annet skal ha motarbeidet visning i Cannes, rotet bort originalnegativet og ødelagt lyden. Odd Geir Sæther, fotograf på Edvard Munch, har samarbeidet med den eksentriske regissøren flere ganger.

– Det er høyst sannsynlig at det Peter påpeker har en kjerne av sannhet. Og noe av årsaken er nok det økonomiske co-produksjonssamarbeidet mellom NRK og Sveriges Televisjon, som gjorde det litt greit for NRK å fraskrive seg ansvar. Men selv om også jeg har opplevd mye rart fra NRK, er det vanskelig å peke ut en kandidat til skurkerollen etter alle disse årene. Tore Breda Thoresen, som var sjef for Fjernsynsteatret da Edvard Munch ble laget, fortjener først og fremst honnør for å ha åpnet dørene da Peter kom med forslaget – og jeg kan rett og slett ikke forestille meg at han ville motarbeidet filmen på noen måte. Men det kan jo ha vært andre i systemet som gjorde det. I NRK er alt mulig, sier han.

Som er redd originalnegativet er tapt for alltid.

– En eller annen gang på slutten av 1970-tallet ble filmen blåst opp fra 16 mm til 35 mm. Og jeg er ikke sikker på om det ble gjort på den samme laben, Filmlabor, som gjorde originalen. Jeg har en følelse av at originalnegativet ble sendt til England. Det er stor tvil om hvor originalnegativet – hvis det i det hele tatt fortsatt eksisterer – befinner seg i dag. Det kan være borte, og det er jo noe av grunnen til at Peter er så opprørt. Det er i hvert fall overveiende sannsynlig at forsvinningen skyldes oppblåsingen, mener Sæther.

Han mener det er trist at et stykke norsk kulturarv kan være tapt.

– Det er klart det er trist. Munch-museet satt jo også med en egen 16 mm-kopi, men alle vet hvilken enorm slitasje det er på en 16 mm-kopi. Og museet har vist filmen cirka en gang i året, så da kan man jo tenke seg hvordan den kopien ser ut etter 33 år – hvis den da fortsatt eksisterer. Men det må i hvert fall finnes en 2" eller 1" videotape hos NRK. Det er jo ikke mange årene siden de viste filmen. Den versjonen – som er den originale tre og en halv times versjonen – kan eventuelt også fungere som basis for en ny kinoversjon, mener Sæther.

Han synes det er fint at filmen nå får et nytt publikum på kino, selv om det er en kortere versjon enn originalen.

– Nedklippingen, fra tre og en halv time til tre timer, ble gjort i forbindelse med oppblåsingen på 1970-tallet. Jeg snakket med enkelte av skuespillerne etter visningen på Gimle kino sist søndag, og det var enkelte som savnet mer av seg selv. Men tre og en halv time er tross alt en ganske lang film, så jeg ser ikke noe galt med filmen slik den presenteres nå. Men det er litt leit å måtte presentere den med engelsk voice, selv om det er interessant med Peters stemme. Svein Sturla Hungnes gjorde en god jobb, mener Sæther.

NRK har i dag verken den originale 16 mm-utgaven eller 35 mm-utgaven av Edvard Munch i sitt arkiv. Men den originale Fjersynsteatret-versjonen – i to deler (1.45 og 1.46) – ligger i arkivet på digitalt bånd, som i sin tid er blitt overført via 2" og 1" videobånd. SVT hadde først distribusjonsrettighetene, som nå ligger hos Digital Classics Distribution, som i følge Watkins hjemmeside har "sub-contracted to Oliver Groom in Toronto, Canada": "Oliver Groom has restored and released new 35mm copies of the cinema version of ‘Edvard Munch’ (2 hrs 54 mins) in North America, and prepared the longer version for TV (3 hrs 31 mins in the PAL version and 3 hrs 40 mins in NTSC)," skriver Watkins på sin hjemmeside. NRK har fortsatt en andel av signalrettighetene, slik at visninger og dvd-salg vil fortsette å gi penger til NRK.

MENY