Politisk etterspill for Berlinalen.

Politisk etterspill for Berlinalen.

Mens politikerne angriper Berlinalen for å ikke forhindre Israel-kritikk under prisutdelingen, får festivalen flengende kritikk fra filmkritikere og filmskapere for unnfallenhet.

Foto: De norske coprodusentene Fabien Greenberg og Bård Kjøge Rønning sammen med filmskaperne Yuval Abraham og Basel Adra.

Om Berlinalen hadde et anstrengt forhold til politikerne som sponser festivalen før årets utgave begynte, har det virkelig blusset opp etter prisutdelingen helga som gikk. Da gikk en rekke av prisvinnerne ut med kritikk av den israelske bombingen som noen av dem sammenliknet med folkemord.

Da den palestinsk-norske vinnerfilmen No Other Land ble tildelt sin pris, fremmet en av filmskaperne, israelske Yuval Abraham, en krass kritikk av apartheid-liknende tilstander i hjemlandet:

“In two days we will go back to a land where we are not equal. I am living under a civilian law, Basel under military law. We live 30 minutes from one another but I have voting rights, but Basel doesn’t. I am free to move where I want in this land, but Basel is locked like millions of Palestinians in the West Bank. This situation of inequality and apartheid has to end.”

Før festivalen skrev Rushprints redaktør Kjetil Lismoen om det konfliktfylte forholdet Berlinalen har til politikerne som sponser den, og den berøringsangsten som preger festivalledelsen. Han avsluttet med å spørre om filmskaperne bak No Other Land ville møte sensur under festivalen om de ytret seg om innholdet i filmen sin.

Filmskaperne spurte klokelig ikke om lov, men ytret seg altså under selve prisutdelingen. Etter disse politiske ytringene er nå tyske politikere på krigsstien.

Joe Chialo, underminister for kultur og sosiale spørsmål i den tyske regjeringen, sa på X [tidligere Twitter]: «Årets prisutdeling av Berlinalen var preget av selvrettferdig anti-israelsk propaganda som ikke har noen plass på scenen i Berlin.»

Melanie Kühnemann-Grunow, talsperson for mediepolitikk for sosialdemokratene (SPD), sa til den lokale kringkasteren RBB: «Berlinalen har påført seg selv stor skade – om dette kan gjøres godt igjen gjenstår å se.»

Også De grønnes talsperson for kultur i Berlin-parlamentet, Daniela Billig, reagerte sterkt, melder Screen International: «Hendelsene [på lørdag kveld] gjør det vanskelig for den nye direktøren [Tricia Tuttle]. Festivalen har gjort seg selv en bjørnetjeneste med dette.»

Regjerende ordfører Kai Wegner (CDU) mener på sin side at det fulle ansvaret for krigen ligger hos Hamas. Til Der Tagesspiel sier hun: «Det er i deres hender å få slutt på lidelsene ved å frigjøre alle gislene og legge ned våpnene. Her kan det ikke være rom for relativiseringer. Jeg forventer tiltak her fra den nye Berlinale-ledelsen.»

Berlinalens co-leder, Mariette Rissenbeek, har forsøkt så godt hun kan å balansere mellom ytterpunktene i ordkrigen som har oppstått. Før prisutdelingen, etter sterk kritikk av festivalens berøringsangst overfor det palestinske spørsmålet, sendte hun ut følgende pressemelding:

“This terrible war has moved many people also during the festival and we demand from Hamas to release the hostages and we also ask Israel to do anything possible to save the civil population in the Gaza strip. We now need a political solution so that we can have peaceful cohabitation in this region.”

Nå havner den avtroppende lederen likevel i kryssilden. Det ble bare verre da festivalen etter prisutdelingen gikk til politianmeldelse av hva den oppfatter som hacking av dens webside. Dagen etter prisseremonien gikk noen med tilgang til siden ut med en erklæring til støtte for palestinernes sak. Med festivalens logo sto det bl.a skrevet: “Free Palestine – From the River to the Sea” med hashtag’er #ceasefirenow.

Nå har festivalen anmeldt hendelsen som et uttrykk for antisemittisme. Det har fått kritikerne og filmskapere til å reagere. Ikke fordi festivalen vil anmelde eventuell hacking, men at festivalen vil kriminalisere den samme ytringen som de prisvinnende filmskaperne ytret fra scenen.

Som vi har gitt uttrykk for tidligere her på rushprint.no: den nye festivallederen Tricia Tuttle vil få litt å stri med framover.

Her er noen reaksjoner på X, bl.a fra Variety-kritiker Jessica Kiang:

 

Politisk etterspill for Berlinalen.

Politisk etterspill for Berlinalen.

Mens politikerne angriper Berlinalen for å ikke forhindre Israel-kritikk under prisutdelingen, får festivalen flengende kritikk fra filmkritikere og filmskapere for unnfallenhet.

Foto: De norske coprodusentene Fabien Greenberg og Bård Kjøge Rønning sammen med filmskaperne Yuval Abraham og Basel Adra.

Om Berlinalen hadde et anstrengt forhold til politikerne som sponser festivalen før årets utgave begynte, har det virkelig blusset opp etter prisutdelingen helga som gikk. Da gikk en rekke av prisvinnerne ut med kritikk av den israelske bombingen som noen av dem sammenliknet med folkemord.

Da den palestinsk-norske vinnerfilmen No Other Land ble tildelt sin pris, fremmet en av filmskaperne, israelske Yuval Abraham, en krass kritikk av apartheid-liknende tilstander i hjemlandet:

“In two days we will go back to a land where we are not equal. I am living under a civilian law, Basel under military law. We live 30 minutes from one another but I have voting rights, but Basel doesn’t. I am free to move where I want in this land, but Basel is locked like millions of Palestinians in the West Bank. This situation of inequality and apartheid has to end.”

Før festivalen skrev Rushprints redaktør Kjetil Lismoen om det konfliktfylte forholdet Berlinalen har til politikerne som sponser den, og den berøringsangsten som preger festivalledelsen. Han avsluttet med å spørre om filmskaperne bak No Other Land ville møte sensur under festivalen om de ytret seg om innholdet i filmen sin.

Filmskaperne spurte klokelig ikke om lov, men ytret seg altså under selve prisutdelingen. Etter disse politiske ytringene er nå tyske politikere på krigsstien.

Joe Chialo, underminister for kultur og sosiale spørsmål i den tyske regjeringen, sa på X [tidligere Twitter]: «Årets prisutdeling av Berlinalen var preget av selvrettferdig anti-israelsk propaganda som ikke har noen plass på scenen i Berlin.»

Melanie Kühnemann-Grunow, talsperson for mediepolitikk for sosialdemokratene (SPD), sa til den lokale kringkasteren RBB: «Berlinalen har påført seg selv stor skade – om dette kan gjøres godt igjen gjenstår å se.»

Også De grønnes talsperson for kultur i Berlin-parlamentet, Daniela Billig, reagerte sterkt, melder Screen International: «Hendelsene [på lørdag kveld] gjør det vanskelig for den nye direktøren [Tricia Tuttle]. Festivalen har gjort seg selv en bjørnetjeneste med dette.»

Regjerende ordfører Kai Wegner (CDU) mener på sin side at det fulle ansvaret for krigen ligger hos Hamas. Til Der Tagesspiel sier hun: «Det er i deres hender å få slutt på lidelsene ved å frigjøre alle gislene og legge ned våpnene. Her kan det ikke være rom for relativiseringer. Jeg forventer tiltak her fra den nye Berlinale-ledelsen.»

Berlinalens co-leder, Mariette Rissenbeek, har forsøkt så godt hun kan å balansere mellom ytterpunktene i ordkrigen som har oppstått. Før prisutdelingen, etter sterk kritikk av festivalens berøringsangst overfor det palestinske spørsmålet, sendte hun ut følgende pressemelding:

“This terrible war has moved many people also during the festival and we demand from Hamas to release the hostages and we also ask Israel to do anything possible to save the civil population in the Gaza strip. We now need a political solution so that we can have peaceful cohabitation in this region.”

Nå havner den avtroppende lederen likevel i kryssilden. Det ble bare verre da festivalen etter prisutdelingen gikk til politianmeldelse av hva den oppfatter som hacking av dens webside. Dagen etter prisseremonien gikk noen med tilgang til siden ut med en erklæring til støtte for palestinernes sak. Med festivalens logo sto det bl.a skrevet: “Free Palestine – From the River to the Sea” med hashtag’er #ceasefirenow.

Nå har festivalen anmeldt hendelsen som et uttrykk for antisemittisme. Det har fått kritikerne og filmskapere til å reagere. Ikke fordi festivalen vil anmelde eventuell hacking, men at festivalen vil kriminalisere den samme ytringen som de prisvinnende filmskaperne ytret fra scenen.

Som vi har gitt uttrykk for tidligere her på rushprint.no: den nye festivallederen Tricia Tuttle vil få litt å stri med framover.

Her er noen reaksjoner på X, bl.a fra Variety-kritiker Jessica Kiang:

 

MENY