Filmsamtalen med Kaveh Tehrani.

Filmsamtalen med Kaveh Tehrani.

Filmen berører noen krevende temaer, men den er først og fremst en komedie, sier Kaveh Tehrani om sin filmversjon av «Hør her’a» – der han veksler mellom satire og empatisk drama for å utlevere både minoriteten og majoriteten.

Kaveh Tehrani er i siste innspurten før premieren på sin spillefimdebut, Hør her’a, som åpner Den norske filmfestivalen i Haugesund og får ordinær kinopremiere 15.09. Filmen er en komedie med alvorlige undertoner som utspiller seg i et minoritetsmiljø i Groruddalen i Oslo. Den gir noen velanrettede spark i mange retninger, både til den såkalte majoriteten og minoriteten.

Romanen av Gulraiz Sharif som filmen er basert på ble en stor kritiker og salgssuksess. Mange har et inderlig forhold til den. Det gjør det selvsagt desto mer utfordrende å adapterte den.

Film er så brutalt konkret, nesten sukker regissøren, før han gjør rede for noen av de valgene han og manusforfatterne har tatt.

Hør Her’a er en komedie som anvender både brede penselstrøk og et drama med alvorlige og komplekse undertoner. Det har vært en krevende balansegang. Vi røper nok ikke for mye ved å si at hovedpersonens bror opplever og kjenner seg selv som jente, og at vesentlige deler av handlingen kretser rundt det. Dette er en sensitiv tematikk – som blir enda mer komplisert ved å utspille seg i en muslimsk familie. Men den som forventer enda en norsk film der minoritetene oppfyller våre forventninger, står overfor flere store overraskelser.

Tehrani er en filmskaper som ikke har skydd unna potensielle kontroverser. Hans Amandavinnende dokumentar 1994 var en herlig satire over Lillehammer-OL og hvordan det formet det norske selvbildet. The Manchador var en «hijab-satire» som utspiller seg i Teheran. I det hele tatt: satire er et virkemiddel han ofte bruker og her utdyper han sin forkjærlighet for denne krevende balansegangen mellom satire og virkelighet.

Programleder er Kjetil Lismoen.

Filmsamtalen med Kaveh Tehrani.

Filmsamtalen med Kaveh Tehrani.

Filmen berører noen krevende temaer, men den er først og fremst en komedie, sier Kaveh Tehrani om sin filmversjon av «Hør her’a» – der han veksler mellom satire og empatisk drama for å utlevere både minoriteten og majoriteten.

Kaveh Tehrani er i siste innspurten før premieren på sin spillefimdebut, Hør her’a, som åpner Den norske filmfestivalen i Haugesund og får ordinær kinopremiere 15.09. Filmen er en komedie med alvorlige undertoner som utspiller seg i et minoritetsmiljø i Groruddalen i Oslo. Den gir noen velanrettede spark i mange retninger, både til den såkalte majoriteten og minoriteten.

Romanen av Gulraiz Sharif som filmen er basert på ble en stor kritiker og salgssuksess. Mange har et inderlig forhold til den. Det gjør det selvsagt desto mer utfordrende å adapterte den.

Film er så brutalt konkret, nesten sukker regissøren, før han gjør rede for noen av de valgene han og manusforfatterne har tatt.

Hør Her’a er en komedie som anvender både brede penselstrøk og et drama med alvorlige og komplekse undertoner. Det har vært en krevende balansegang. Vi røper nok ikke for mye ved å si at hovedpersonens bror opplever og kjenner seg selv som jente, og at vesentlige deler av handlingen kretser rundt det. Dette er en sensitiv tematikk – som blir enda mer komplisert ved å utspille seg i en muslimsk familie. Men den som forventer enda en norsk film der minoritetene oppfyller våre forventninger, står overfor flere store overraskelser.

Tehrani er en filmskaper som ikke har skydd unna potensielle kontroverser. Hans Amandavinnende dokumentar 1994 var en herlig satire over Lillehammer-OL og hvordan det formet det norske selvbildet. The Manchador var en «hijab-satire» som utspiller seg i Teheran. I det hele tatt: satire er et virkemiddel han ofte bruker og her utdyper han sin forkjærlighet for denne krevende balansegangen mellom satire og virkelighet.

Programleder er Kjetil Lismoen.

MENY