EFA og Berlinalen med solidaritetserklæring til ukrainsk filmmiljø

EFA og Berlinalen med solidaritetserklæring til ukrainsk filmmiljø

EFA kom i dag med en solidaritetserklæring med sine medlemmer som lever utsatt i krigsherjede Ukraina. Også Berlinalen har sendt ut en erklæring for å vise sin solidaritet.

Foto: Den ukrainske filmskaperen Oleg Sentsiov mottar Sakharovprisen i Strasbourg.

Matthijs Wouter Knol, leder av European Film Academy (EFA), ga i dag uttrykk for en solidaritetserklæring med EFAs medlemmer fra Ukraina. EFA består av over 4000 medlemmer som er spredt utover hele det europeiske kontinentet og beveger seg kontinuerlig over landegrenser gjennom omfattende samproduksjon.

“The European Film Academy was founded in 1989 by filmmakers from Eastern and Western Europe, with the aim to strengthen and promote the cinema in our part of the world and unite filmmakers from all parts of Europe. The language of European cinema has always been shaped by important values. Human dignity, freedom, democracy, equality, rule of law, and human rights are key elements in creating the best circumstances for filmmakers to work. As an Academy and through our work, we strongly advocate for these values and protest against any violation.”

“We will stay alert and are in touch with our Ukrainian members and those in neighbouring countries, and we will support all those affected in the best way we can.”

Samtidig kommer det meldinger om at de fleste ukrainske kinoer nå er stengt som følge av unntakstilstanden. En av filmene som nylig hadde premiere på ukrainske kinoer er spillefilmen Rhino av Oleg Sentsov. Filmen hadde først premiere under Venezia film festival i fjor og skildrer en kriminell underverden i Kiev på 1990-tallet.

Sentsov er samme mannen som i 2018 ble fengslet av russiske myndigheter på grunn av sin virksomhet som dokumentarfilmskaper. Den gangen gikk EFA hardt ut mot den russisk fengslingen, sammen med blant annet Pen America, Federation of European Film Directors (FERA), European Producers Club og en lang rekke europeiske og amerikanske ytringsfrihetsgrupper og filmorganisasjoner. Etter en langvarig sultestreik slapp til slutt Sentsov ut av fengsel og kunne vende tilbake til Ukraina. Under fengslingen ble han tildelt Sakharov-prisen. I fjor kunne han endelig motta prisen under en seremoni i Strasbourg 26 November.

Berlinalen sendte også i dag ut en solidaritetsmelding. Festivalen har vært arena for en rekke ukrainske filmskapere, deriblant Sentsov:

«As a showcase of the free world, the Berlinale has always put at its centre the notion of freedom and the will to bridge East and West.»

«Throughout its history, the Berlin International Film Festival has had the opportunity to showcase films relating to Ukrainian history and culture in all sections of the festival, recently, this year’s Klondike by Maryna El Gorbach and Terykony by Taras Tomenko, Oleg Sentsov’s Numbers in 2020, back to the films of Kira Muratova and the early short films of Myroslav Slaboshpytsky, and many more.»

«Films cannot change the society and the course of history, but they can help in changing the minds of people. Films are telling us that the world is already in a too precarious condition to add even more suffering and destruction.»

EFA og Berlinalen med solidaritetserklæring til ukrainsk filmmiljø

EFA og Berlinalen med solidaritetserklæring til ukrainsk filmmiljø

EFA kom i dag med en solidaritetserklæring med sine medlemmer som lever utsatt i krigsherjede Ukraina. Også Berlinalen har sendt ut en erklæring for å vise sin solidaritet.

Foto: Den ukrainske filmskaperen Oleg Sentsiov mottar Sakharovprisen i Strasbourg.

Matthijs Wouter Knol, leder av European Film Academy (EFA), ga i dag uttrykk for en solidaritetserklæring med EFAs medlemmer fra Ukraina. EFA består av over 4000 medlemmer som er spredt utover hele det europeiske kontinentet og beveger seg kontinuerlig over landegrenser gjennom omfattende samproduksjon.

“The European Film Academy was founded in 1989 by filmmakers from Eastern and Western Europe, with the aim to strengthen and promote the cinema in our part of the world and unite filmmakers from all parts of Europe. The language of European cinema has always been shaped by important values. Human dignity, freedom, democracy, equality, rule of law, and human rights are key elements in creating the best circumstances for filmmakers to work. As an Academy and through our work, we strongly advocate for these values and protest against any violation.”

“We will stay alert and are in touch with our Ukrainian members and those in neighbouring countries, and we will support all those affected in the best way we can.”

Samtidig kommer det meldinger om at de fleste ukrainske kinoer nå er stengt som følge av unntakstilstanden. En av filmene som nylig hadde premiere på ukrainske kinoer er spillefilmen Rhino av Oleg Sentsov. Filmen hadde først premiere under Venezia film festival i fjor og skildrer en kriminell underverden i Kiev på 1990-tallet.

Sentsov er samme mannen som i 2018 ble fengslet av russiske myndigheter på grunn av sin virksomhet som dokumentarfilmskaper. Den gangen gikk EFA hardt ut mot den russisk fengslingen, sammen med blant annet Pen America, Federation of European Film Directors (FERA), European Producers Club og en lang rekke europeiske og amerikanske ytringsfrihetsgrupper og filmorganisasjoner. Etter en langvarig sultestreik slapp til slutt Sentsov ut av fengsel og kunne vende tilbake til Ukraina. Under fengslingen ble han tildelt Sakharov-prisen. I fjor kunne han endelig motta prisen under en seremoni i Strasbourg 26 November.

Berlinalen sendte også i dag ut en solidaritetsmelding. Festivalen har vært arena for en rekke ukrainske filmskapere, deriblant Sentsov:

«As a showcase of the free world, the Berlinale has always put at its centre the notion of freedom and the will to bridge East and West.»

«Throughout its history, the Berlin International Film Festival has had the opportunity to showcase films relating to Ukrainian history and culture in all sections of the festival, recently, this year’s Klondike by Maryna El Gorbach and Terykony by Taras Tomenko, Oleg Sentsov’s Numbers in 2020, back to the films of Kira Muratova and the early short films of Myroslav Slaboshpytsky, and many more.»

«Films cannot change the society and the course of history, but they can help in changing the minds of people. Films are telling us that the world is already in a too precarious condition to add even more suffering and destruction.»

MENY