«Verdens verste menneske» er norsk Oscar-kandidat

«Verdens verste menneske» er norsk Oscar-kandidat

Joachim Triers spillefilm «Verdens verste menneske» er valgt ut som Norges Oscar-kandidat i kategorien beste internasjonale film.

Joachim Triers film var en favoritt til å bli den norske kandidaten, ikke minst etter den internasjonale suksessen filmen har opplevd så langt.

– Den reisen filmen har gjort fra hovedkonkurransen i Cannes, med historisk skuespillerpris, festivaldeltakelse og salg over hele verden gjør at komiteen mener vi i år har en unik mulighet til å nå hele veien frem til en Oscar for beste internasjonale film, sier komiteens leder Kjersti Mo i en pressemelding som i dag ble sendt ut.

Komiteen har latt seg begeistre av Triers hyllest til filmkunsten i form av en dramakomedie som formidler dypt alvor med lekende letthet og eleganse, heter det videre. I forrige uke ble listen over aktuelle norske Oscar-kandidater redusert til en kortliste på tre langfilmer: Den største forbrytelsen i regi av Eirik Svensson, Ninjababy i regi av Yngvild Sve Flikke og Verdens verste menneske i regi av Joachim Trier. Så gikk altså sistnevnte film seirende ut.

Nylig kunne Rushprint melde om at 137 internasjonale kritikere stemte fram Verdens verste menneske som den tredje beste filmen på høstens fire største filmfestivaler. Den norske filmen havnet på en sammenlagt tredjeplass, og topper flere kategorier, blant annet beste skuespillerprestasjon med Renate Reinsve. Det forventes at denne kritikerlisten vil få betydning for avstemmingen som medlemmene av Oscar-akademiet skal foreta for å velge ut Oscarkandidater til kategorien beste internasjonale film.

Om Verdens verste menneske

Joachim Triers tredje film i Oslo-trilogien etter Reprise og Oslo 31. august er en melankolsk komedie om kjærlighet i vår tid. I hovedrollene finner vi Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum. Filmen er regissert av Joachim Trier og manus er som vanlig skrevet i samarbeid mellom Eskil Vogt og Trier. Produsent er Thomas Robsahm for Oslo Pictures. Internasjonal salgsagent er det franske selskapet MK2.

Verdens verste menneske hadde verdenspremiere i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes, og Renate Reinsve kom hjem med Norges første skuespillerpris fra festivalen. Filmen har siden Cannes deltatt på flere anerkjente festivaler som Toronto, Hamptons og New York. Den amerikanske premieren blir i løpet av november/desember 2021. Filmen hadde norsk premiere 15. oktober, og har gjort det svært godt på kino, med et samlet besøk så langt på 85.000 og 100.000 i Frankrike.

Oscar-regelverket

Hvert land kan innstille én film til kategorien Beste internasjonale film. Filmen må være over 40 minutter og ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2020 til 31. desember 2021. Den må også være produsert utenfor USA, ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk og ellers oppfylle kravene til Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Oscar-nominasjonene annonseres den 8. februar. Den 94. utgaven av Oscar-gallaen kommer neste gang til å avholdes søndag 27. mars 2022 i Los Angeles.

Den norske Oscar-komiteen har i år bestått av følgende åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt: Leder Kjersti Mo, direktør, Norsk filminstitutt Dramatikerforbundet: Vibeke Idsøe, manusforfatter og regissør Norsk filmforbund: Margrete Vinnem, klipper Norsk filmkritikerlag: Øyvor Dalan Vik, filmkritiker, DN Norske filmregissører: Kaveh Tehrani, regissør Norsk skuespillerforbund: Marika Enstad, skuespiller Produsentforeningen: John M. Jacobsen, produsent Norsk filminstitutt Stine Oppegaard, Lanseringskonsulent utland


Relaterte saker:

Filmsamtalen: Renate Reinsve, Joachim Trier og Herbert Nordrum

Filmsamtalen med Anders Danielsen Lie

Filmsamtalen med Thomas Robsahm


 

«Verdens verste menneske» er norsk Oscar-kandidat

«Verdens verste menneske» er norsk Oscar-kandidat

Joachim Triers spillefilm «Verdens verste menneske» er valgt ut som Norges Oscar-kandidat i kategorien beste internasjonale film.

Joachim Triers film var en favoritt til å bli den norske kandidaten, ikke minst etter den internasjonale suksessen filmen har opplevd så langt.

– Den reisen filmen har gjort fra hovedkonkurransen i Cannes, med historisk skuespillerpris, festivaldeltakelse og salg over hele verden gjør at komiteen mener vi i år har en unik mulighet til å nå hele veien frem til en Oscar for beste internasjonale film, sier komiteens leder Kjersti Mo i en pressemelding som i dag ble sendt ut.

Komiteen har latt seg begeistre av Triers hyllest til filmkunsten i form av en dramakomedie som formidler dypt alvor med lekende letthet og eleganse, heter det videre. I forrige uke ble listen over aktuelle norske Oscar-kandidater redusert til en kortliste på tre langfilmer: Den største forbrytelsen i regi av Eirik Svensson, Ninjababy i regi av Yngvild Sve Flikke og Verdens verste menneske i regi av Joachim Trier. Så gikk altså sistnevnte film seirende ut.

Nylig kunne Rushprint melde om at 137 internasjonale kritikere stemte fram Verdens verste menneske som den tredje beste filmen på høstens fire største filmfestivaler. Den norske filmen havnet på en sammenlagt tredjeplass, og topper flere kategorier, blant annet beste skuespillerprestasjon med Renate Reinsve. Det forventes at denne kritikerlisten vil få betydning for avstemmingen som medlemmene av Oscar-akademiet skal foreta for å velge ut Oscarkandidater til kategorien beste internasjonale film.

Om Verdens verste menneske

Joachim Triers tredje film i Oslo-trilogien etter Reprise og Oslo 31. august er en melankolsk komedie om kjærlighet i vår tid. I hovedrollene finner vi Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum. Filmen er regissert av Joachim Trier og manus er som vanlig skrevet i samarbeid mellom Eskil Vogt og Trier. Produsent er Thomas Robsahm for Oslo Pictures. Internasjonal salgsagent er det franske selskapet MK2.

Verdens verste menneske hadde verdenspremiere i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes, og Renate Reinsve kom hjem med Norges første skuespillerpris fra festivalen. Filmen har siden Cannes deltatt på flere anerkjente festivaler som Toronto, Hamptons og New York. Den amerikanske premieren blir i løpet av november/desember 2021. Filmen hadde norsk premiere 15. oktober, og har gjort det svært godt på kino, med et samlet besøk så langt på 85.000 og 100.000 i Frankrike.

Oscar-regelverket

Hvert land kan innstille én film til kategorien Beste internasjonale film. Filmen må være over 40 minutter og ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2020 til 31. desember 2021. Den må også være produsert utenfor USA, ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk og ellers oppfylle kravene til Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Oscar-nominasjonene annonseres den 8. februar. Den 94. utgaven av Oscar-gallaen kommer neste gang til å avholdes søndag 27. mars 2022 i Los Angeles.

Den norske Oscar-komiteen har i år bestått av følgende åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt: Leder Kjersti Mo, direktør, Norsk filminstitutt Dramatikerforbundet: Vibeke Idsøe, manusforfatter og regissør Norsk filmforbund: Margrete Vinnem, klipper Norsk filmkritikerlag: Øyvor Dalan Vik, filmkritiker, DN Norske filmregissører: Kaveh Tehrani, regissør Norsk skuespillerforbund: Marika Enstad, skuespiller Produsentforeningen: John M. Jacobsen, produsent Norsk filminstitutt Stine Oppegaard, Lanseringskonsulent utland


Relaterte saker:

Filmsamtalen: Renate Reinsve, Joachim Trier og Herbert Nordrum

Filmsamtalen med Anders Danielsen Lie

Filmsamtalen med Thomas Robsahm


 

MENY