Northern Lights: Marian S. Ottesen, Nils J. Kaalstad, Dagny Backer, Lise R. Olsen og Espen K. Høiner

Northern Lights: Marian S. Ottesen, Nils J. Kaalstad, Dagny Backer, Lise R. Olsen og Espen K. Høiner

Møt Marian Saastad Ottesen, Nils Jørgen Kaalstad, Dagny Backer, Lise Risom Olsen og Espen Klouman Høiner. De deltar alle på Northern Lights-mønstring på Berlinalen.

Northern Lights – Promoting Nordic Actors at the Berlinale er et førstegangsprosjekt som skal promotere norske skuespillere og deres nordiske kolleger under den 65. internasjonale filmfestivalen i Berlin. Utifra 160 søkere fra Norge, Island, Sverige, Danmark og Finland har en internasjonal jury valgt ut 25 skuespillere. Fram mot Berlinalen vil vi telle ned med korte møter med disse talentfulle skuespillerne som består av både etablerte og nye talenter.

Tidligere presentasjoner: Elias Munk, Thora Karita, Pelle Heikkilä og Allan Hyde  Laura Bach, Lina Ljungqvist, Guro N. Schia og Mads S. Pettersen  Elmer Bäck, Gitte Witt, Rolf Kristian Larsen og Emil Johnsen.  Inga Lilleaas, Lisette Pagler, Julia Schacht og Magne Håvard Brekke

Lise Risom Olsen

Lise Risom Olsen photo Jeanne Degraa - versjon 2
Foto: Jeanne Degraa

Hva er du aktuell med?

Jeg jobber for tiden med rollen Katja i den tyske langfilmen Solness som spilles inn i Berlin i januar og februar. Filmen er basert på Ibsens «Byggmester Solness», med manus og regi av Michael Klette, produsert av Schiwago Film (som blant annet stod bak Oh Boy i 2012). Vi er også nominert med tv-filmen Vielleicht der jeg spilte den kvinnelige hovedrollen, til tysk fjernsyns krimpris ( ja, det har de – til og med egen fjernsynskrimfestival! ) Mitt neste prosjekt blir en rolle i Nattasylet av Gorkij på Schaubühne i Berlin. Det blir litt ekstra skummelt å spille teater på tysk.

Hvordan vil du beskrive deg selv som skuespiller? 

Jeg pleier ikke å beskrive meg selv som skuespiller, så det synes jeg er vanskelig. Men allsidig er kanskje en passende beskrivese, da jeg spiller i ganske forskjellige produksjoner, og jobber med forskjellige stiler. Jeg har også selv laget egne tverrestetiske scenekunstproduksjoner i mange år gjennom kompaniet NONcompany. Kompaniet har jobbet med flere prosjekter for scene hvor vi har brukt film, og film har vært en del av konseptet. Så for meg er det ikke så underlig å veksle fra det ene til det andre. Men det betyr ikke at jeg ikke jobber veldig spesifikt innenfor det prosjektet jeg holder på med. Jeg liker å gjøre ting på forskjellige måter og jobbe innen ulike former og er veldig dedikert til det jeg holder på med der og da. Kjernen i det er uansett for meg den samme kraften, om jeg står på en scene eller foran et kamera.

Jeg får ofte litt spesielle roller som er  spennende å jobbe med og som det ikke finnes mange av. Det kan jo være en av grunnene til at det så langt har vært veldig bra for meg å jobbe i Tyskland. Jeg har hatt base der siden høsten 2012. Jeg har brukt et år på å lære meg tysk og begynte å jobbe der for alvor i fjor. Bransjen er mye større her, noe som gir flere muligheter, samtidig som det selvfølgelig også er mange flere skuespillere.

Det er mye oppmerksomhet internasjonalt rundt nordiske filmer og tv-serier akkurat nå. Hva tror du en plattform som Northern Lights kan bidra til?

Fra et norsk ståsted tror jeg det er veldig positivt for bransjen at flest mulig er i bevegelse og samler erfaring også internasjonalt. Da får man både nye perspektiver og erfaring som er viktig for utvikling av bransjen hjemme. Gjennom Northern Lights får man promotert mange spennende skuespillere til et større marked, man oppfordrer til internasjonalt samarbeid. Jeg tror også dette kan være en god erfaring for oss skuespillere, både personlig og profesjonelt, for slik promotering er vi ikke så kjent med hjemmefra. Det er mange spennende, dyktige og spesielle kollegaer med, så jeg tror vi får vist det internasjonale markedet et godt utvalg av bredden av skandinaviske skuespillere.

Nordisk og europeisk samproduksjon øker i omfang og stadig flere skuespillere krysser landegrensene. Hvordan opplever du den utviklingen?

Jeg ser det som en veldig positiv utvikling. Norsk bransje er veldig liten og har nok vært veldig lukket. Det er sunt å komme seg ut og «måle krefter» i en helt annen skala enn den vi selv har laget. Akkurat som det er sunt for alle å komme seg ut og utvide perspektivet. Skuespillerne hever definitivt sin kompetanse på den måten.

Marian Saastad Ottesen

Marian Ottesen Photo by Dennis Stenild - versjon 2
Foto: Dennis Stenild

Hva er du aktuell med?

Jeg er aktuell med tredje sesong av Lilyhammer på Netflix. Og så «Lille Eyolf» på Nationaltheatret til våren.

Hvordan vil du beskrive deg selv som skuespiller? 

Uredd, arbeidsom og allsidig.

Det er mye oppmerksomhet internasjonalt rundt nordiske filmer og tv-serier akkurat nå. Hva tror du en plattform som Northern Lights kan bidra til? 

Det er vanskelig å si, men jeg håper Northern Lights kan bidra til å utvide nettverk og åpne muligheter for prosjekter også utenfor Norge.

Nordisk og europeisk samproduksjon øker i omfang og stadig flere skuespillere krysser landegrensene. Hvordan opplever du denne utviklingen?

Jeg tror dette er utelukkende positivt, det er veldig inspirerende at flere norske skuespillere gjør så mange bra prosjekter utenfor Norge.

Hva er den største forskjellen på å spille film innen og utenfor Norden? 

Av det jeg har vært med på, så opplever jeg at arbeidsprosessen er den samme, men at språket kan være en stor utfordring.

Nils Jørgen Kaalstad

Nils Kaalstad Photo by Dusan Reljin - versjon 2
Foto: Dusan Reljin

Hva er du aktuell med?

Jeg er med i komedien Staying Alive som går på kino nå, samt alle sesonger av Lilyhammer, som kan sees på Netflix i store deler av verden.

Hvordan vil du beskrive deg selv som skuespiller? 

Rund og leken, med humoristisk tilsnitt.

Det er mye oppmerksomhet internasjonalt rundt nordiske filmer og tv-serier akkurat nå. Hva tror du en plattform som Northern Lights kan bidra til?

Formålet med Northern Lights er jo å fremme skandinaviske skuespillere for et internasjonalt jobbmarked, så jeg håper at nettopp dét vil skje, at vi treffer mange interessante castere som vil ta oss med i betrakningen når nye roller skal besettes.

Nordisk og europeisk samproduksjon øker i omfang og stadig flere skuespillere krysser landegrensene. Hvordan opplever du denne utviklingen?

For en liten filmnasjon som Norge er dette kun positivt. Heller en kjempestor sandkasse for alle, enn hver vår lille.

Hva er den største forskjellen på å spille film innen og utenfor Norden?

Jeg kan forestille meg at forskjellene gjør seg mer gjeldende i de virkelig store internasjonale produksjonene. Det er jo forskjeller på produksjoner innad i Norge også, men av det lille jeg har vært med på utenfor, syns jeg at arbeidsmetodene har vært ganske like. Cateringen derimot, har vært noen hakk over.

Dagny Backer

Dagny B.J. (photo Jannicke G
Foto: Jannicke G

Hva er du aktuell med?

Jeg er aktuell med den canadiske filmen Violent av Andrew Huculiack, der jeg har hovedrolle, og som jeg har vært på festivaler med i høst.

Hvordan vil du beskrive deg selv som skuespiller?

Jeg har ingen formell utdannelse, men har vært i gamet i ti år og fått undervisning i skuespill fra ung alder. Jeg vil si at teknikken min er en blandign av teknikker og filosofier jeg har lært fra fra ulike lærere, og som jeg tar med meg i arbeidet mitt. Jeg er ingen ”streit” stanislavski-skuespiller.

Det er mye oppmerksomhet internasjonalt rundt nordiske filmer og tv-serier akkurat nå. Hva tror du en plattform som Northern Lights kan bidra til?

Jeg tror at Northern Lights kan bidra til at nordiske skuespillere fanges opp av flere radaer og åpner muligheter til å være med på utenlandske produksjoner. For oss skuespillere er det en enorm mulighet til å vise oss fram, og få internasjonale kontakter.

Nordisk og europeisk samproduksjon øker i omfang og stadig flere skuespillere krysser landegrensene. Hvordan opplever du den utviklingen?

Det er definitivt en positiv utvikling. Som skuespillere har vi det veldig godt i Norge, og blir sjelden dyttet ut av komfortsonen. Dette gikk først opp for meg da jeg jobbet med et spansk teaterkompani i fjor. Vi må tørre å ta sjanser for å nå vårt potensial.

Hva er den største forskjellen på å spille film innen og utenfor Norden?

Vi spilte inn Violent i Bergen, men produksjonen var kanadisk og veldig ”indie”. Jeg fikk mye tid til å arbeide med karakteren sammen med regissøren, og vi tok oss tiden vi trengte til å filme hver og en scene. Min erfaring på norske filmsett er at tidspresset er mye større. Jeg vet ikke om dette sier mer om indie-sjangeren eller om dette er forskjeller generelt.

Espen Klouman Høiner

Espen K

Hva er du aktuell med?

Jeg har hovedrollen som Leif Trondstad i Kampen om Tungtvannet.

Hvordan vil du beskrive deg selv som skuespiller? 

Allsidig. Vant Heddaprisen for to vidt forskjellige rolletolkninger, en «seriøs rolle» og en «komisk rolle» – Biff Loman i ”En Handelsreisendes død” og Ivar Zolen i ”Bør Børson jr”.

Det er mye oppmerksomhet internasjonalt rundt nordiske filmer og tv-serier akkurat nå. Hva tror du en plattform som Northern Lights kan bidra til?

Jeg tror Northern Lights gir nordiske skuespillere muligheten til å vise at de holder et høyt internasjonalt nivå. Nordiske skuespillere besitter en unik blanding av solid skuespillerfaglig kompetanse (skuespillerutdanning), gode språkferdigheter, samt det lille eksotiske ekstra.

Nordisk og europeisk samproduksjon øker i omfang og stadig flere skuespillere krysser landegrensene. Hvordan opplever du den utviklingen?

En udelt positiv utvikling. Vi lærer av hverandre. En uvurderlig utveksling av alt fra spillestiler til forskjellige kulturelle erfaringer som kan være berikende for en hver produksjon.

Hva er den største forskjellen på å spille film innen og utenfor Norden?

Min erfaring er at man utenfor Norge legger mer vekt på forberedelser før man begynner å filme. Man verdsetter øvingsperioden til en skuespiller som en viktig del av skuespillerarbeidet, for å oppnå best mulig resultat. Av dette har vi mye å lære i Norge.

 Tidligere presentasjoner: Elias Munk, Thora Karita, Pelle Heikkilä og Allan Hyde  Laura Bach, Lina Ljungqvist, Guro N. Schia og Mads S. Pettersen  Elmer Bäck, Gitte Witt, Rolf Kristian Larsen og Emil Johnsen.  Inga Lilleaas, Lisette Pagler, Julia Schacht og Magne Håvard Brekke

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Northern Lights: Marian S. Ottesen, Nils J. Kaalstad, Dagny Backer, Lise R. Olsen og Espen K. Høiner

Northern Lights: Marian S. Ottesen, Nils J. Kaalstad, Dagny Backer, Lise R. Olsen og Espen K. Høiner

Møt Marian Saastad Ottesen, Nils Jørgen Kaalstad, Dagny Backer, Lise Risom Olsen og Espen Klouman Høiner. De deltar alle på Northern Lights-mønstring på Berlinalen.

Northern Lights – Promoting Nordic Actors at the Berlinale er et førstegangsprosjekt som skal promotere norske skuespillere og deres nordiske kolleger under den 65. internasjonale filmfestivalen i Berlin. Utifra 160 søkere fra Norge, Island, Sverige, Danmark og Finland har en internasjonal jury valgt ut 25 skuespillere. Fram mot Berlinalen vil vi telle ned med korte møter med disse talentfulle skuespillerne som består av både etablerte og nye talenter.

Tidligere presentasjoner: Elias Munk, Thora Karita, Pelle Heikkilä og Allan Hyde  Laura Bach, Lina Ljungqvist, Guro N. Schia og Mads S. Pettersen  Elmer Bäck, Gitte Witt, Rolf Kristian Larsen og Emil Johnsen.  Inga Lilleaas, Lisette Pagler, Julia Schacht og Magne Håvard Brekke

Lise Risom Olsen

Lise Risom Olsen photo Jeanne Degraa - versjon 2
Foto: Jeanne Degraa

Hva er du aktuell med?

Jeg jobber for tiden med rollen Katja i den tyske langfilmen Solness som spilles inn i Berlin i januar og februar. Filmen er basert på Ibsens «Byggmester Solness», med manus og regi av Michael Klette, produsert av Schiwago Film (som blant annet stod bak Oh Boy i 2012). Vi er også nominert med tv-filmen Vielleicht der jeg spilte den kvinnelige hovedrollen, til tysk fjernsyns krimpris ( ja, det har de – til og med egen fjernsynskrimfestival! ) Mitt neste prosjekt blir en rolle i Nattasylet av Gorkij på Schaubühne i Berlin. Det blir litt ekstra skummelt å spille teater på tysk.

Hvordan vil du beskrive deg selv som skuespiller? 

Jeg pleier ikke å beskrive meg selv som skuespiller, så det synes jeg er vanskelig. Men allsidig er kanskje en passende beskrivese, da jeg spiller i ganske forskjellige produksjoner, og jobber med forskjellige stiler. Jeg har også selv laget egne tverrestetiske scenekunstproduksjoner i mange år gjennom kompaniet NONcompany. Kompaniet har jobbet med flere prosjekter for scene hvor vi har brukt film, og film har vært en del av konseptet. Så for meg er det ikke så underlig å veksle fra det ene til det andre. Men det betyr ikke at jeg ikke jobber veldig spesifikt innenfor det prosjektet jeg holder på med. Jeg liker å gjøre ting på forskjellige måter og jobbe innen ulike former og er veldig dedikert til det jeg holder på med der og da. Kjernen i det er uansett for meg den samme kraften, om jeg står på en scene eller foran et kamera.

Jeg får ofte litt spesielle roller som er  spennende å jobbe med og som det ikke finnes mange av. Det kan jo være en av grunnene til at det så langt har vært veldig bra for meg å jobbe i Tyskland. Jeg har hatt base der siden høsten 2012. Jeg har brukt et år på å lære meg tysk og begynte å jobbe der for alvor i fjor. Bransjen er mye større her, noe som gir flere muligheter, samtidig som det selvfølgelig også er mange flere skuespillere.

Det er mye oppmerksomhet internasjonalt rundt nordiske filmer og tv-serier akkurat nå. Hva tror du en plattform som Northern Lights kan bidra til?

Fra et norsk ståsted tror jeg det er veldig positivt for bransjen at flest mulig er i bevegelse og samler erfaring også internasjonalt. Da får man både nye perspektiver og erfaring som er viktig for utvikling av bransjen hjemme. Gjennom Northern Lights får man promotert mange spennende skuespillere til et større marked, man oppfordrer til internasjonalt samarbeid. Jeg tror også dette kan være en god erfaring for oss skuespillere, både personlig og profesjonelt, for slik promotering er vi ikke så kjent med hjemmefra. Det er mange spennende, dyktige og spesielle kollegaer med, så jeg tror vi får vist det internasjonale markedet et godt utvalg av bredden av skandinaviske skuespillere.

Nordisk og europeisk samproduksjon øker i omfang og stadig flere skuespillere krysser landegrensene. Hvordan opplever du den utviklingen?

Jeg ser det som en veldig positiv utvikling. Norsk bransje er veldig liten og har nok vært veldig lukket. Det er sunt å komme seg ut og «måle krefter» i en helt annen skala enn den vi selv har laget. Akkurat som det er sunt for alle å komme seg ut og utvide perspektivet. Skuespillerne hever definitivt sin kompetanse på den måten.

Marian Saastad Ottesen

Marian Ottesen Photo by Dennis Stenild - versjon 2
Foto: Dennis Stenild

Hva er du aktuell med?

Jeg er aktuell med tredje sesong av Lilyhammer på Netflix. Og så «Lille Eyolf» på Nationaltheatret til våren.

Hvordan vil du beskrive deg selv som skuespiller? 

Uredd, arbeidsom og allsidig.

Det er mye oppmerksomhet internasjonalt rundt nordiske filmer og tv-serier akkurat nå. Hva tror du en plattform som Northern Lights kan bidra til? 

Det er vanskelig å si, men jeg håper Northern Lights kan bidra til å utvide nettverk og åpne muligheter for prosjekter også utenfor Norge.

Nordisk og europeisk samproduksjon øker i omfang og stadig flere skuespillere krysser landegrensene. Hvordan opplever du denne utviklingen?

Jeg tror dette er utelukkende positivt, det er veldig inspirerende at flere norske skuespillere gjør så mange bra prosjekter utenfor Norge.

Hva er den største forskjellen på å spille film innen og utenfor Norden? 

Av det jeg har vært med på, så opplever jeg at arbeidsprosessen er den samme, men at språket kan være en stor utfordring.

Nils Jørgen Kaalstad

Nils Kaalstad Photo by Dusan Reljin - versjon 2
Foto: Dusan Reljin

Hva er du aktuell med?

Jeg er med i komedien Staying Alive som går på kino nå, samt alle sesonger av Lilyhammer, som kan sees på Netflix i store deler av verden.

Hvordan vil du beskrive deg selv som skuespiller? 

Rund og leken, med humoristisk tilsnitt.

Det er mye oppmerksomhet internasjonalt rundt nordiske filmer og tv-serier akkurat nå. Hva tror du en plattform som Northern Lights kan bidra til?

Formålet med Northern Lights er jo å fremme skandinaviske skuespillere for et internasjonalt jobbmarked, så jeg håper at nettopp dét vil skje, at vi treffer mange interessante castere som vil ta oss med i betrakningen når nye roller skal besettes.

Nordisk og europeisk samproduksjon øker i omfang og stadig flere skuespillere krysser landegrensene. Hvordan opplever du denne utviklingen?

For en liten filmnasjon som Norge er dette kun positivt. Heller en kjempestor sandkasse for alle, enn hver vår lille.

Hva er den største forskjellen på å spille film innen og utenfor Norden?

Jeg kan forestille meg at forskjellene gjør seg mer gjeldende i de virkelig store internasjonale produksjonene. Det er jo forskjeller på produksjoner innad i Norge også, men av det lille jeg har vært med på utenfor, syns jeg at arbeidsmetodene har vært ganske like. Cateringen derimot, har vært noen hakk over.

Dagny Backer

Dagny B.J. (photo Jannicke G
Foto: Jannicke G

Hva er du aktuell med?

Jeg er aktuell med den canadiske filmen Violent av Andrew Huculiack, der jeg har hovedrolle, og som jeg har vært på festivaler med i høst.

Hvordan vil du beskrive deg selv som skuespiller?

Jeg har ingen formell utdannelse, men har vært i gamet i ti år og fått undervisning i skuespill fra ung alder. Jeg vil si at teknikken min er en blandign av teknikker og filosofier jeg har lært fra fra ulike lærere, og som jeg tar med meg i arbeidet mitt. Jeg er ingen ”streit” stanislavski-skuespiller.

Det er mye oppmerksomhet internasjonalt rundt nordiske filmer og tv-serier akkurat nå. Hva tror du en plattform som Northern Lights kan bidra til?

Jeg tror at Northern Lights kan bidra til at nordiske skuespillere fanges opp av flere radaer og åpner muligheter til å være med på utenlandske produksjoner. For oss skuespillere er det en enorm mulighet til å vise oss fram, og få internasjonale kontakter.

Nordisk og europeisk samproduksjon øker i omfang og stadig flere skuespillere krysser landegrensene. Hvordan opplever du den utviklingen?

Det er definitivt en positiv utvikling. Som skuespillere har vi det veldig godt i Norge, og blir sjelden dyttet ut av komfortsonen. Dette gikk først opp for meg da jeg jobbet med et spansk teaterkompani i fjor. Vi må tørre å ta sjanser for å nå vårt potensial.

Hva er den største forskjellen på å spille film innen og utenfor Norden?

Vi spilte inn Violent i Bergen, men produksjonen var kanadisk og veldig ”indie”. Jeg fikk mye tid til å arbeide med karakteren sammen med regissøren, og vi tok oss tiden vi trengte til å filme hver og en scene. Min erfaring på norske filmsett er at tidspresset er mye større. Jeg vet ikke om dette sier mer om indie-sjangeren eller om dette er forskjeller generelt.

Espen Klouman Høiner

Espen K

Hva er du aktuell med?

Jeg har hovedrollen som Leif Trondstad i Kampen om Tungtvannet.

Hvordan vil du beskrive deg selv som skuespiller? 

Allsidig. Vant Heddaprisen for to vidt forskjellige rolletolkninger, en «seriøs rolle» og en «komisk rolle» – Biff Loman i ”En Handelsreisendes død” og Ivar Zolen i ”Bør Børson jr”.

Det er mye oppmerksomhet internasjonalt rundt nordiske filmer og tv-serier akkurat nå. Hva tror du en plattform som Northern Lights kan bidra til?

Jeg tror Northern Lights gir nordiske skuespillere muligheten til å vise at de holder et høyt internasjonalt nivå. Nordiske skuespillere besitter en unik blanding av solid skuespillerfaglig kompetanse (skuespillerutdanning), gode språkferdigheter, samt det lille eksotiske ekstra.

Nordisk og europeisk samproduksjon øker i omfang og stadig flere skuespillere krysser landegrensene. Hvordan opplever du den utviklingen?

En udelt positiv utvikling. Vi lærer av hverandre. En uvurderlig utveksling av alt fra spillestiler til forskjellige kulturelle erfaringer som kan være berikende for en hver produksjon.

Hva er den største forskjellen på å spille film innen og utenfor Norden?

Min erfaring er at man utenfor Norge legger mer vekt på forberedelser før man begynner å filme. Man verdsetter øvingsperioden til en skuespiller som en viktig del av skuespillerarbeidet, for å oppnå best mulig resultat. Av dette har vi mye å lære i Norge.

 Tidligere presentasjoner: Elias Munk, Thora Karita, Pelle Heikkilä og Allan Hyde  Laura Bach, Lina Ljungqvist, Guro N. Schia og Mads S. Pettersen  Elmer Bäck, Gitte Witt, Rolf Kristian Larsen og Emil Johnsen.  Inga Lilleaas, Lisette Pagler, Julia Schacht og Magne Håvard Brekke

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY