Foto viser Hedda Bremseth og Stein Alsos i førstnevntes film «Some people have real problems».
Fem nåværende og fem tidligere studenter fra Nordland kunst- og filmfagskole står på programmet ved Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) i år, og det er ny rekord.
Hedda Kristine Bremseth viser filmen Some people have real problems, Hannah Chocron Foldøy What about us og Mai Lis Eira This year is not last years brother.
I tillegg stiller student Elina Waage Mikalsen ut en videoinstallasjon samt en bildeserie med tekster samt to videoverk. Mikalsen er også vokalist i bandet Blood Forest Family som holder konsert i Tromsø i filmfestivaluka. Ingeborg Schistad Edvardsen, kjent som Ingeborg Oktober i det audiovisuelle bandet Likholmen, er med i en filmkonsert.
Rushprint tok en prat over telefon med rektor Jan Bull på vei inn til dagens kortfilmvisning.
– Våre filmer er valgt ut blant de om lag 140 innsendte bidragene, og dette er vi selvsagt veldig stolte av. Det å få vist filmene sine til et publikum, og å høre deres reaksjoner, det lærer man veldig mye av, sier en tydelig fornøyd rektor.
– Vi er en liten skole og vi har den fordelen at det er kort vei fra lærer til student. Kabelvåg er et lite sted. Kombinert med god stab, er også profesjonelle gjestelærere, fra Europa og andre steder i verden, et friskt pust inn i undervisningen, forteller Bull som en forklaring på hva som gjør at deres studenter lykkes.
– Selv har jeg sett filmene før med publikum, blant annet da de ble vist ved Cinemateket i Oslo, så jeg har allerede erfart at de vil bli godt mottatt.
Som rektor har han selvsagt snakket med studentene som er så heldige å få delta på festivalen:
– De gleder seg veldig, men er også nervøse.
– Her får de vist seg fram for folk som jobber med film på ulike nivåer, og det blir lagt merke til at studentene våre får gode resultater. Da er de interessante for andre, også kanskje bevilgende myndigheter, og det er et flott utgangspunkt videre, sier rektor Bull.
De tidligere studentene som har sluppet gjennom filmnåløyet er Kjell-Gunnar Hjartholm Knudsen, Sunniva Tangvik Kveum, Lisa Enes, Marius Myrmel og Camilla Figenschou.
I Rushprint nr 6 fra 2014 fortalte både Figenschou og Inge Wegge om opplevelsen av å gå på Nordland kunst- og filmfagskole.
– Jeg så kunst og filmer jeg ikke ante eksisterte, forteller filmskaper Camilla Figenschou om sin tid på Nordland kunst- og filmfagskole. – Jeg møtte kunstnere som var gjestelærere og som jobbet med vidt forskjellige uttrykk. Det inspirerte – plutselig var alt mulig. Jeg kunne gjøre hva jeg ville. Det var grunnleggende viktig. Dessuten traff jeg fantastiske medelever som nå er venner og kolleger.
For Wegge var studietiden ved filmskolen i Kabelvåg først og fremst med på å legge et godt grunnlag for å kunne jobbe med film.
– Det at vi fikk prøve oss på forskjellige fagfunksjoner gjorde at jeg ble bedre til det jeg jobber mest med. Allsidighet er viktig, tror jeg. Skolen er litt som en skjult perle, de flinke lærerne og alt utstyret som finnes der er egentlig helt utrolig! Man får veiledning fra gjestelærere som jobber i bransjen, og man får lære seg noe av det beste av kameraer og utstyr. Den kunstneriske delen av skolen inspirerer til å være kreativ og teste ut ting – finne sin egen unike stil på film. Naturen rundt skolen inspirerer til å fanges på film.
Årets filmfestival i Tromsø avsluttes søndag 24. januar.
Les også: