På tirsdag kåres en vinner av Nordisk råds filmpris for 2016, og under helgens arrangement på Cinemateket i Oslo kan du stifte bekjentskap med alle kandidatene. Det er en sterk liste, der kanskje svenske Etterskjelv og islandske Småfugler akkurat nå framstår som ørsmå favoritter.
Som vi har berørt her på rushprint.no en rekke ganger, hersker det en viss frustrasjon i det norske filmmiljøet (og her i rushprint-redaksjonen) over den nordiske filmprisjuryens ignorering av Joachim Trier.
Nordmannen er blitt et så essensielt talent i nordisk film at danskene stadig oftere gjør ham til sin, og mener sågar han har tatt over ”tronen” etter sin fjerne slektning, Lars von Trier.
Ironien er at om han skulle få prisen denne gangen, så vil det skje for feil film. Den nominerte Louder than bombs er en utmerket film, med mange kvaliteter. Men det er Oslo 31.august han burde ha fått prisen for, og vrakingen av filmen fikk enkelte til å reagere. Som redaktør Claus Christensen i filmmagasinet Ekko sa det til Rushprint i 2014:
”Det forundrer meg at man har kunnet forbigå Nordens største filmtalent Joachim Trier hele to ganger, først med Reprise, så med Oslo, 31. august. Begge filmer er etter min mening moderne mesterverk som inneholder alt det Nordisk råds filmpris burde belønne. Det svekker tiltroen til prisen at man ikke har anerkjent en så enestående regissør”.
Den nordiske filmprisen er fortsatt relativt ung, og har ikke samme tyngden i kulturoffentligheten som den mer kjente storebroren, litteraturprisen. Det er naturlig. Dessuten finnes det så mange filmpriser, også nordiske, at det er langt vanskeligere å posisjonere en ny pris i dette landskapet.
Vi tror likevel prisen langsomt vokser i prestisje, selv om den ikke ofte oppnår gjennomslag i mediene, utover den obligatoriske notisen. Nordisk råds litteraturpris fører ofte til bredere dekning på kultursidene, noen ganger ser man på forfatterskapet på nytt og det har sågar hendt at man har trykket opp bøker på nytt.
Den nordiske film- og tv-bransjen har blitt mer sammensveiset som følge av økt samproduksjon. Men den nordiske kulturoffentligheten stiller seg litt mer likegyldig til hverandres filmer. Akkurat nå har filmprisen mest status i det norske filmmiljøet fordi vi ikke har vunnet den. Men den dagen vi vinner prisen, vil den selvsagt også få større status her hjemme. Såpass sjåvinistiske er vi, også i kulturlivet.
Les mer om Nordisk filmhelg på Cinemateket