Tørrfisk-opera i Venezia og tamilsk historie i Vardø.

Tørrfisk-opera i Venezia og tamilsk historie i Vardø.

Et feelgood-konsept med «tørrfisk-opera» og en gjenfortelling av tiden da Vardø besto av 10 prosent eelam-tamilere – det er noen av prosjektene som nylig ble tilgodesett av Nordnorsk filmsenter.

Foto: Lille Eelam ved verdens ende 

Det var en overvekt av fiksjon i tildelingene fra Nordnorsk filmsenter denne gangen, som utforsker alt fra tørrfisk-opera og rasisme til en spesiell periode i Vardøs nyere historie.

Et glimrende «feelgood-konsept» uttaler konsulenten om Tørrfisk-opera i Venezia – der øykommunen Røst bringer sin egen opera til Venezia.

«Som alle andre utkantkommuner sliter øykommunen Røst med å opprettholde folketallet. Hva gjør man da? Jo, man investerer et titalls millioner kroner på å lage sin egen opera. Den blir så bra at de får tilbud om å sette den opp ved Operaen i Oslo. Men det takker operafolket på Røst nei til. Skal den noe sted, så er det til Venezia, operakulturens vugge!».

Regien er ved den erfarne regissøren Karl Emil Rikardsen (bl.a De arktiske kamelene) og produsent er Nordic Stories Nord ved Runde Trondsen.

En annen etablert profil som har fått tilskudd er Marja Bål Nango og kortfilmen Romssa Táksi.

«Denne kortfilmen behandler tematikken knyttet til rasisme på flere plan; direkte, overraskende og ubehagelig,» heter det blant annet i omtalen.

«I Tromsø lever samer og nordmenn tilsynelatende harmonisk, men under overflaten ulmer en skjult konflikt. To unge samiske jenter, ikledd kofte, møter rasisme mens de venter i en taxikø etter en kveld ute. Utveksling av rasistiske kommentarer med berusede norske menn fører skjebnene deres til en gruppe eldre samer. Handlingen leder noen av dem til en avsidesliggende skogshytte, der en fest tar en urovekkende og makaber vending.»

Lille Eelam ved verdens ende er en times hybridfilm av Sanjey Sureshkumar:

«I en hybrid mellom fiksjon- og dokumentarfilm gjenfortelles fortellingen om en tid da Vardø/ Várggát/ Vuorea bestod av 10% eelam-tamilere. Denne tematikken aktualiserer den norsk-tamilske historien som befinner seg i nord, og som er helt essensiell for at småsteder som Vardø skal kunne leve. Vardø, som alle andre steder, er avhengig av migrasjon for å kunne livnære område både gjennom fiskenæring og motarbeidelse av sentraliseringspolitikk».

Kunstuttrykkene i filmen «kommer fram i form av sang, dans og bilder for å understreke tamilers identitet i «fremmede omgivelser». Prosjektet er et spennende «wild card», og Sureshkumar har vist et sterkt engasjement for å gjennomføre prosjektet,» heter det i konsulentens anbefaling.

Les mer om alle tildelingene.

Tørrfisk-opera i Venezia og tamilsk historie i Vardø.

Tørrfisk-opera i Venezia og tamilsk historie i Vardø.

Et feelgood-konsept med «tørrfisk-opera» og en gjenfortelling av tiden da Vardø besto av 10 prosent eelam-tamilere – det er noen av prosjektene som nylig ble tilgodesett av Nordnorsk filmsenter.

Foto: Lille Eelam ved verdens ende 

Det var en overvekt av fiksjon i tildelingene fra Nordnorsk filmsenter denne gangen, som utforsker alt fra tørrfisk-opera og rasisme til en spesiell periode i Vardøs nyere historie.

Et glimrende «feelgood-konsept» uttaler konsulenten om Tørrfisk-opera i Venezia – der øykommunen Røst bringer sin egen opera til Venezia.

«Som alle andre utkantkommuner sliter øykommunen Røst med å opprettholde folketallet. Hva gjør man da? Jo, man investerer et titalls millioner kroner på å lage sin egen opera. Den blir så bra at de får tilbud om å sette den opp ved Operaen i Oslo. Men det takker operafolket på Røst nei til. Skal den noe sted, så er det til Venezia, operakulturens vugge!».

Regien er ved den erfarne regissøren Karl Emil Rikardsen (bl.a De arktiske kamelene) og produsent er Nordic Stories Nord ved Runde Trondsen.

En annen etablert profil som har fått tilskudd er Marja Bål Nango og kortfilmen Romssa Táksi.

«Denne kortfilmen behandler tematikken knyttet til rasisme på flere plan; direkte, overraskende og ubehagelig,» heter det blant annet i omtalen.

«I Tromsø lever samer og nordmenn tilsynelatende harmonisk, men under overflaten ulmer en skjult konflikt. To unge samiske jenter, ikledd kofte, møter rasisme mens de venter i en taxikø etter en kveld ute. Utveksling av rasistiske kommentarer med berusede norske menn fører skjebnene deres til en gruppe eldre samer. Handlingen leder noen av dem til en avsidesliggende skogshytte, der en fest tar en urovekkende og makaber vending.»

Lille Eelam ved verdens ende er en times hybridfilm av Sanjey Sureshkumar:

«I en hybrid mellom fiksjon- og dokumentarfilm gjenfortelles fortellingen om en tid da Vardø/ Várggát/ Vuorea bestod av 10% eelam-tamilere. Denne tematikken aktualiserer den norsk-tamilske historien som befinner seg i nord, og som er helt essensiell for at småsteder som Vardø skal kunne leve. Vardø, som alle andre steder, er avhengig av migrasjon for å kunne livnære område både gjennom fiskenæring og motarbeidelse av sentraliseringspolitikk».

Kunstuttrykkene i filmen «kommer fram i form av sang, dans og bilder for å understreke tamilers identitet i «fremmede omgivelser». Prosjektet er et spennende «wild card», og Sureshkumar har vist et sterkt engasjement for å gjennomføre prosjektet,» heter det i konsulentens anbefaling.

Les mer om alle tildelingene.

MENY