Se opptakene fra siste Blått Lerret

Se opptakene fra siste Blått Lerret

Nå har vi lagt ut opptakene fra septemberutgaven av Blått Lerret. Her kan du møte noen av skaperne bak Krigsseileren, Storm, Krigere og Etterglød i samtale om sine premiereklare produksjoner.

Nå har vi lagt ut opptakene fra septemberutgaven av Blått Lerret!

Her kan du få oppleve følgende:

Skuespiller Alexandra Gjerpen og produsent Maria Ekerhovd forteller om Norges dyreste krigsfilm noensinne: Krigsseileren. Vi får møte regissør Erika Calmeyer og manusforfatter Johan Fasting som begge spillefilmdebuterer med Storm. Jon Haukland er tilbake med sin andre film i en planlagt trilogi, Krigere, der Berat og Mamo også medvirker. Regissør/serieskaper Atle Knudsen og co-serieskaper og forfatter Kjetil Indregård gir oss innblikk i tilblivelsen av dramaserien Etterglød.

Programleder er Vanja Ødegård.

 

Arrangementet finner sted på Vega Kino.

Mer om filmene:


KRIGSSEILEREN


I Krigsseileren møter vi sjømannen Alfred, gift med Cecilia og nybakt trebarnsfar fra Bergen, heter det i omtalen av filmen. «Når andre verdenskrig bryter ut, er han og barndomskameraten Sigbjørn på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir tvunget til å fortsette å seile i fronten av en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. Hjemme i Bergen strever Cecilia med å klare seg og å ta vare på de tre barna i et okkupert land… Alfred og Sigbjørn kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet som er lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem.  Men hvordan fortsetter man livet og relasjoner når man har vært adskilt i mange dramatiske krigsår? Kan sårene leges og gro?»

I rollene finner vi skuespillere som Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen og Alexandra Gjerpen. Filmen er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film AS, norsk distributør er Scandinavian Film Distribution ved Ymer Media.

Den norske premieren vil finne sted den 23. september 2022.


KRIGERE

Jon Haukeland har lenge vært underveis med Krigere, der han går videre med samme tematikken som i Barneraneren. Den kritikerroste filmen var resultatet av Haukelands oppfølging av den såkalte ”barneraner-saken” fra for noen år tilbake. ”Politiet, politikere og forskere tegnet en karikatur av ungdomsmiljøet jeg opplevde ikke stemte overens med virkeligheten”, fortalte han til Rushprints lesere den gangen l Krigere følger vi ungdomsarbeideren Berat ”som får i oppgave å redde unggutten Mamo fra et kriminelt nettverk. De to utvikler et nært forhold som hjelper Mamo inn i en ny retning, men når Berat tar Mamo sitt parti i en politisak begynner politiet å grave i Berats oppvekst i Hallingdal. Der finner de forhold de mener er uforenlige med ungdomsarbeid”.

Krigere er den urnorske by og land-historien sett med nye briller for en ny tid, mente NFI-konsulent Eirin Gjørv da hun ga prosjektet tilskudd.

Haukeland har regissert flere dokumentarfilmer og serier for tv og kino. I 2005 fikk han regjeringens menneskerettighetspris for kinodokumentaren Mannen som elsket Haugesund. Han vant også Amanda for sin dokumentar Reunion i 2011. Han har jobbet med ungdommer på film i over 20 år, først gjennom dokumentarer i U-redaksjonen, senere to kort-/novellefilmer i NFIs talentordning Nye veier.

Produsent er Medieoperatørene ved Ingvil Giske.


STORM

Sammen med manusforfatter Johan Fasting skildrer Erika Calmeyer et drama om en familie som opplever sitt livs verste mareritt: «Elins sønn dør i en drukningsulykke. Sammen med datteren Storm (10) prøver hun å få livet på beina igjen etter tragedien, men når det begynner å gå rykter på skolen om at noen har sett Storm dytte broren sin i elven med vilje, tvinges Elin ut i en desperat kamp for å beskytte sin datter mot anklagene, samtidig som hun selv må konfrontere den ubehagelige sannheten: Hva hvis det er sant?»

Skuespillere er Ane Dahl Torp, Ella Maren Alfsvåg Jørgensen og Ane Slomsvoll.

Calmeyer gikk ut av Den norske Filmskolen i 2014 med den prisbelønte eksamensfilmen LEA. Hun har også hatt regi på dramaserien Twin og TV-serien Nudes for NRK. Fasting ble også uteksaminert fra Den norske filmskolen i 2014, og debuterte som serieskaper med Heimebane. Produsenter er Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae, og Thea Røhr Østvold i Paradox Produksjoner.

Premieren er  30. september.


ETTERGLØD

«I Etterglød møter vi sprudlende og snille Ester som fyller førti. Hun og familien, mannen Arild og de tre tenåringsbarna, inviterer alle vennene til en stor fest. Men festen tar en uventet vending når alle gjestene – ved et uhell – får vite at den livsglade Ester har fått kreft. Hun er den typen som alle forventer skal leve evig. Simpelthen fordi ingen orker tanken på å leve uten henne.»

Nina Ellen Ødegaard spiller hovedrollen Ester, mens Torbjørn Harr er ektemannen som plutselig må forsøke å være klippen i familien. Manus til serien er skrevet av Kjetil Indregard og Mads Løken, mens Atle Knudsen har regi. Foto er det Torkel Riise Svensson og Håvar Karlsen som står for, Thomas Grotmol, Veslemøy Blokhus Langvik og André Saltrøe klipper. Musikken er av Marius Christiansen.


Med Blått Lerret ønsker vi å gi filmbransjen en faglig arena hvor man kan diskutere filmprosjekter, og samtidig gi publikum en mulighet til å se og lære mer om norsk film. Blått Lerret arrangeres vanligvis 5 ganger i året og er åpent for både publikum og bransje. Arrangementet er støttet av NFI. Arrangeres i samarbeid med Rushprint og Oslo Pix.


 

Se opptakene fra siste Blått Lerret

Se opptakene fra siste Blått Lerret

Nå har vi lagt ut opptakene fra septemberutgaven av Blått Lerret. Her kan du møte noen av skaperne bak Krigsseileren, Storm, Krigere og Etterglød i samtale om sine premiereklare produksjoner.

Nå har vi lagt ut opptakene fra septemberutgaven av Blått Lerret!

Her kan du få oppleve følgende:

Skuespiller Alexandra Gjerpen og produsent Maria Ekerhovd forteller om Norges dyreste krigsfilm noensinne: Krigsseileren. Vi får møte regissør Erika Calmeyer og manusforfatter Johan Fasting som begge spillefilmdebuterer med Storm. Jon Haukland er tilbake med sin andre film i en planlagt trilogi, Krigere, der Berat og Mamo også medvirker. Regissør/serieskaper Atle Knudsen og co-serieskaper og forfatter Kjetil Indregård gir oss innblikk i tilblivelsen av dramaserien Etterglød.

Programleder er Vanja Ødegård.

 

Arrangementet finner sted på Vega Kino.

Mer om filmene:


KRIGSSEILEREN


I Krigsseileren møter vi sjømannen Alfred, gift med Cecilia og nybakt trebarnsfar fra Bergen, heter det i omtalen av filmen. «Når andre verdenskrig bryter ut, er han og barndomskameraten Sigbjørn på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir tvunget til å fortsette å seile i fronten av en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. Hjemme i Bergen strever Cecilia med å klare seg og å ta vare på de tre barna i et okkupert land… Alfred og Sigbjørn kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet som er lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem.  Men hvordan fortsetter man livet og relasjoner når man har vært adskilt i mange dramatiske krigsår? Kan sårene leges og gro?»

I rollene finner vi skuespillere som Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen og Alexandra Gjerpen. Filmen er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film AS, norsk distributør er Scandinavian Film Distribution ved Ymer Media.

Den norske premieren vil finne sted den 23. september 2022.


KRIGERE

Jon Haukeland har lenge vært underveis med Krigere, der han går videre med samme tematikken som i Barneraneren. Den kritikerroste filmen var resultatet av Haukelands oppfølging av den såkalte ”barneraner-saken” fra for noen år tilbake. ”Politiet, politikere og forskere tegnet en karikatur av ungdomsmiljøet jeg opplevde ikke stemte overens med virkeligheten”, fortalte han til Rushprints lesere den gangen l Krigere følger vi ungdomsarbeideren Berat ”som får i oppgave å redde unggutten Mamo fra et kriminelt nettverk. De to utvikler et nært forhold som hjelper Mamo inn i en ny retning, men når Berat tar Mamo sitt parti i en politisak begynner politiet å grave i Berats oppvekst i Hallingdal. Der finner de forhold de mener er uforenlige med ungdomsarbeid”.

Krigere er den urnorske by og land-historien sett med nye briller for en ny tid, mente NFI-konsulent Eirin Gjørv da hun ga prosjektet tilskudd.

Haukeland har regissert flere dokumentarfilmer og serier for tv og kino. I 2005 fikk han regjeringens menneskerettighetspris for kinodokumentaren Mannen som elsket Haugesund. Han vant også Amanda for sin dokumentar Reunion i 2011. Han har jobbet med ungdommer på film i over 20 år, først gjennom dokumentarer i U-redaksjonen, senere to kort-/novellefilmer i NFIs talentordning Nye veier.

Produsent er Medieoperatørene ved Ingvil Giske.


STORM

Sammen med manusforfatter Johan Fasting skildrer Erika Calmeyer et drama om en familie som opplever sitt livs verste mareritt: «Elins sønn dør i en drukningsulykke. Sammen med datteren Storm (10) prøver hun å få livet på beina igjen etter tragedien, men når det begynner å gå rykter på skolen om at noen har sett Storm dytte broren sin i elven med vilje, tvinges Elin ut i en desperat kamp for å beskytte sin datter mot anklagene, samtidig som hun selv må konfrontere den ubehagelige sannheten: Hva hvis det er sant?»

Skuespillere er Ane Dahl Torp, Ella Maren Alfsvåg Jørgensen og Ane Slomsvoll.

Calmeyer gikk ut av Den norske Filmskolen i 2014 med den prisbelønte eksamensfilmen LEA. Hun har også hatt regi på dramaserien Twin og TV-serien Nudes for NRK. Fasting ble også uteksaminert fra Den norske filmskolen i 2014, og debuterte som serieskaper med Heimebane. Produsenter er Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae, og Thea Røhr Østvold i Paradox Produksjoner.

Premieren er  30. september.


ETTERGLØD

«I Etterglød møter vi sprudlende og snille Ester som fyller førti. Hun og familien, mannen Arild og de tre tenåringsbarna, inviterer alle vennene til en stor fest. Men festen tar en uventet vending når alle gjestene – ved et uhell – får vite at den livsglade Ester har fått kreft. Hun er den typen som alle forventer skal leve evig. Simpelthen fordi ingen orker tanken på å leve uten henne.»

Nina Ellen Ødegaard spiller hovedrollen Ester, mens Torbjørn Harr er ektemannen som plutselig må forsøke å være klippen i familien. Manus til serien er skrevet av Kjetil Indregard og Mads Løken, mens Atle Knudsen har regi. Foto er det Torkel Riise Svensson og Håvar Karlsen som står for, Thomas Grotmol, Veslemøy Blokhus Langvik og André Saltrøe klipper. Musikken er av Marius Christiansen.


Med Blått Lerret ønsker vi å gi filmbransjen en faglig arena hvor man kan diskutere filmprosjekter, og samtidig gi publikum en mulighet til å se og lære mer om norsk film. Blått Lerret arrangeres vanligvis 5 ganger i året og er åpent for både publikum og bransje. Arrangementet er støttet av NFI. Arrangeres i samarbeid med Rushprint og Oslo Pix.


 

MENY