Internasjonal Emmy til «Atlantic Crossing»

Internasjonal Emmy til «Atlantic Crossing»

Den omdiskuterte norske dramaserien vant den internasjonale Emmy-prisen i kategorien beste TV-film eller miniserie. – Forhåpentligvis vil det også åpne dører for oss, håper serieskaper Alexander Eik.

Foto: Skuespiller Helin, serieskaper Eik og produsent Hopland Eik under Emmy-triumfen i natt.

I natt ble norsk seriedrama tildelt en ny historisk Emmy-pris under en seremoni i New York. Blant kandidatene som konkurrerte med den norske serien finner vi britiske «Des», sørkoreanske «It’s Okay to Not Be Okay» og brasilianske «Todas As Mulheres do Mundo (All the Women in the World)».

Serieskaper Alexander Eik dedikerte prisen til hovedrollen i serien, kronprinsesse Märtha.

– Hvem skulle tro dette da vi sto og frøs rumpa av oss på settet. Vi har jobbet med Atlantic Crossing i ni år fra vi begynte til vi var ferdige, så det føles utrolig godt å få denne prisen, sier Eik til NRK.

– Det finnes jo ikke noe høyere man kan oppnå innen TV-drama, så det er selvfølgelig en kjempestor anerkjennelse. Forhåpentligvis vil det også åpne dører for oss, slik at vi kan få produsere nye ting.

Atlantic Crossing var den største og mest omtalte norske dramasatsingen på lenge da den hadde premiere i fjor. Serien ble sett av en million norske seere på lineær-tv og nett, og har som kjent utløst debatt om hvor langt man kan gå i å dikte fritt rundt annen verdenskrig og kongehusets rolle.

Serien dramatiserer en kritisk periode i det norske kongehusets historie. Vi følger kronprinsesse Marthas (Sofia Helin) flukt til USA under den innledende fasen av krigen da tyskerne okkuperte Norge. Det finnes ikke så mange kilder som beskriver hva som skjedde da hun innledet sitt vennskap med president Roosevelt (Kyle MacLachlan). Derfor har serieskaper, regissør og medforfatter Alexander Eik vekslet mellom fiksjon og historiske fakta. Til Rushprint kunne han i forkant av premieren fortelle at han forventet kjeft for disse frihetene han har tatt. Og det fikk han, særlig av en rekke historikere, anført av Tor Boman Larsen og Tore Remblant annet her på rushprint.no

Allerede før premieren var serien solgt til en lang rekke land, deriblant Italia, Østerrike, Frankrike, Tyskland, Russland og Australia. Over 30 land har kjøpt rettigheter til å sende originalserien. Serien hadde bl.a premiere på den tyske strømmetjenesten Magenta TV. Også PBS Masterpiece, som ofte viser britiske kvalitetsserier for amerikanske seere, viste serien våren 2021.

Produsent av serien er Silje Hopland Eik i Cinenord. Medforfatter er Linda May Kallestein.

Internasjonal Emmy til «Atlantic Crossing»

Internasjonal Emmy til «Atlantic Crossing»

Den omdiskuterte norske dramaserien vant den internasjonale Emmy-prisen i kategorien beste TV-film eller miniserie. – Forhåpentligvis vil det også åpne dører for oss, håper serieskaper Alexander Eik.

Foto: Skuespiller Helin, serieskaper Eik og produsent Hopland Eik under Emmy-triumfen i natt.

I natt ble norsk seriedrama tildelt en ny historisk Emmy-pris under en seremoni i New York. Blant kandidatene som konkurrerte med den norske serien finner vi britiske «Des», sørkoreanske «It’s Okay to Not Be Okay» og brasilianske «Todas As Mulheres do Mundo (All the Women in the World)».

Serieskaper Alexander Eik dedikerte prisen til hovedrollen i serien, kronprinsesse Märtha.

– Hvem skulle tro dette da vi sto og frøs rumpa av oss på settet. Vi har jobbet med Atlantic Crossing i ni år fra vi begynte til vi var ferdige, så det føles utrolig godt å få denne prisen, sier Eik til NRK.

– Det finnes jo ikke noe høyere man kan oppnå innen TV-drama, så det er selvfølgelig en kjempestor anerkjennelse. Forhåpentligvis vil det også åpne dører for oss, slik at vi kan få produsere nye ting.

Atlantic Crossing var den største og mest omtalte norske dramasatsingen på lenge da den hadde premiere i fjor. Serien ble sett av en million norske seere på lineær-tv og nett, og har som kjent utløst debatt om hvor langt man kan gå i å dikte fritt rundt annen verdenskrig og kongehusets rolle.

Serien dramatiserer en kritisk periode i det norske kongehusets historie. Vi følger kronprinsesse Marthas (Sofia Helin) flukt til USA under den innledende fasen av krigen da tyskerne okkuperte Norge. Det finnes ikke så mange kilder som beskriver hva som skjedde da hun innledet sitt vennskap med president Roosevelt (Kyle MacLachlan). Derfor har serieskaper, regissør og medforfatter Alexander Eik vekslet mellom fiksjon og historiske fakta. Til Rushprint kunne han i forkant av premieren fortelle at han forventet kjeft for disse frihetene han har tatt. Og det fikk han, særlig av en rekke historikere, anført av Tor Boman Larsen og Tore Remblant annet her på rushprint.no

Allerede før premieren var serien solgt til en lang rekke land, deriblant Italia, Østerrike, Frankrike, Tyskland, Russland og Australia. Over 30 land har kjøpt rettigheter til å sende originalserien. Serien hadde bl.a premiere på den tyske strømmetjenesten Magenta TV. Også PBS Masterpiece, som ofte viser britiske kvalitetsserier for amerikanske seere, viste serien våren 2021.

Produsent av serien er Silje Hopland Eik i Cinenord. Medforfatter er Linda May Kallestein.

MENY