«Gunda» får norsk premiere på BIFF

«Gunda» får norsk premiere på BIFF

Årets norske program på BIFF består av verdenspremierer i konkurranse og filmer som allerede har rukket å gjøre seg bemerket på festivaler i inn- og utland, anført av Berlinale-suksessen «Gunda». Her kan du lese mer om hele programmet.

«BIFF utsetter årets festival ut i oktober og utvider festivalperioden fra åtte til tolv dager – for bedre å tilpasse seg koronasituasjonen.»

Det kunne festivalleder Tor Fosse melde overfor Rushprint tidligere i sommer, og i dag kunne han presentere det norske konkurranseprogrammet i sin helhet.

Det består av 8 lange dokumentarer, 6 kortfilmer, 8 kortdokumentarer, 10 «kortreiste» kortfilmer og 12 musikkvideoer.

Mens Den norske filmfestivalen i Haugesund valgte å starte noenlunde som planlagt i august, satt Bergen internasjonale filmfestival en stund på gjerdet med hensyn til sin beslutning. Men nå starter BIFF altså opp 7. oktober, og strekker seg lenger enn før.

– På denne måten får vi bedre plass til filmene. Og vi får mer pause mellom visningene, ikke minst for å minske trengselen. I år skal vi bruke kinoene i både Magnus Barfot og Konsertpaleet, så festivalen vil føles mindre tettpakket enn tidligere. Publikum får puste mer, sa Fosse i intervjuet med Rushprint.

Her presenterer vi filmene i konkurranseprogrammet for norsk dokumentar, som består av enkelte filmer vi allerede har behørig omtalt i tilknytning til andre festivaler, men mange av filmene får sin internasjonale premiere på BIFF (les også mer om programmene for henholdsvis kortdokumentar, kortfilm og musikkvideo).


BLUE CODE OF SILENCE

USA. New York City. 1979. «A funeral for an officer killed in the line of duty».
«På 70-tallet var politimannen Bob Leuci med på å stoppe en av de mest korrupte politienhetene i amerikansk historie når han anga sine kolleger. BLUE CODE OF SILENCE gir et sjeldent innblikk i korrupsjonsmekanismene i den beryktede politistyrken – mekanismer som fremdeles utgjør et stort samfunnsmessig problem i USA.»  REGI: Magnus Skatvold MANUS: Magnus Skatvold FOTO: Magnus Skatvold, Derek Delahunt PRODUSENT: Håvard Wettland Gossé

EN FALSK TYNGDE


«I hybridfilmen EN FALSK TYNGDE spiller butoh-danseren Toru Iwashita en pensjonert arkitekt som lider av en sjelden hjernesykdom som rammer kroppens bevegelsessenter. Det som ved første øyekast ser ut som en ordinær pensjonisthverdag utvikler seg til en klok, vemodig og uttrykksfull skildring av alderdom og tap av kroppskontroll.»  REGI: Daisuke Kosugi MANUS: Daisuke Kosugi FOTO: Shinya Aoyama PRODUSENT: Daisuke Kosugi


KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG


«Kunstneren Ahmed Umar kom til Norge som flyktning i 2008, og ble verdens første åpent homofile sudanske mann da han kom ut på Facebook i 2015. Dokumentaren KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG er en reise på tvers av verdener og kulturer som utforsker betydningen av kunst og religion, identitet og tilhørighet, seksualitet og kjærlighet.»  REGI/MANUA: Ibrahim Mursal FOTO: Kim Krohn Berle, Ibrahim Mursal, Ahmed Umar, AbdElrahim Kattab PRODUSENT: Geir Bergersen


GUNDA


«I denne perlen av en dokumentarfilm følger vi grisen Gunda og ungene hennes i deres daglige liv på bondegården. Med utsøkt vakre sort-hvitt-bilder og et komplett fravær av mennesker og dialog, er GUNDA en tander, intim og empatisk skildring av dyrenes tilværelse fra regissøren av fjorårets BIFF-favoritt AQUARELA.»  REGI: Victor Kossakovsky. MANUS: Ainara Vera og Victor Kossakovsky. FOTO: Egil Håskjold Larsen og Victor Kossakovsky. PRODUSENT: Anita Rehoff Larsen og Joslyn Barnes


MEET THE CENSORS


«I denne tankevekkende dokumentaren oppsøker filmskaper Håvard Fossum sensorer fra hele verden, og får dem til å fortelle hvorfor og hvordan de arbeider med å begrense ytringsfriheten. MEET THE CENSORS er en antropologisk studie av sensurens samfunnsrolle – fra diktatorisk undertrykkelsesredskap til demokratisk verktøy.»  REGI/MANUS: Håvard Fossum. FOTO: Egil Håskjold Larsen og Odd Reinhardt Nicolaysen  PRODUSENT: Ingvil Giske, Håvard Fossum


RADIOKAMERATENE


«I RADIOKAMERATANE følger vi redaktør Paul, programleder Olav, quizkongen Øystein og de andre ildsjelene bak Bygderadio Vest i Volda, som nekter å akseptere at DAB-radio er fremtiden. Dette er en lun og sjarmerende feelgood-dokumentar om stahet, nærmiljø og FM-radio i Norge i det tjueførste århundret.»  REGI/MANUS: Ingrid Ese. FOTO: Tor Sivertstøl, Klaus Sandvik. PRODUSENT: André Folkestad, Camilla Vanebo, Andreas Dreyer, Finn Gjerdrum


ODELSGUT OG FANTEFØLGET


«Hva er kunst? Hva er kunstens oppgave og hvem sitter med definisjonsmakten? Dette er blant problemstillingene som utforskes i denne tankevekkende og underholdende dokumentaren om en liten bygd som fikk et kunstverk som vakte så sterke reaksjoner at det ble fjernet før det var ferdig – og deretter satt opp igjen to år senere.»  REGI: Merethe Offerdal Tveit. MANUS: Merethe Offerdal Tveit. FOTO: Lars Erlend Tubaas Øymo. PRODUSENT: Kristine Ann Skaret


VINDEN SNUR


«Norge har lenge hatt noen av Europas strengeste narkotikalover, men nå er det en revolusjon på gang. I den innsiktsfulle dokumentaren VINDEN SNUR møter vi tre aktivister fra Foreningen for human narkotikapolitikk som kjemper for å endre hvordan vi som samfunn behandler narkomane – og for selv å leve gode og verdige liv.»  REGI: Kieran Kolle. MANUS: Kieran Kolle. FOTO: Kieran Kolle. PRODUSENT: Elisabeth Kleppe

Les også mer om programmene for henholdsvis kortdokumentar, kortfilm og musikkvideo.

 

«Gunda» får norsk premiere på BIFF

«Gunda» får norsk premiere på BIFF

Årets norske program på BIFF består av verdenspremierer i konkurranse og filmer som allerede har rukket å gjøre seg bemerket på festivaler i inn- og utland, anført av Berlinale-suksessen «Gunda». Her kan du lese mer om hele programmet.

«BIFF utsetter årets festival ut i oktober og utvider festivalperioden fra åtte til tolv dager – for bedre å tilpasse seg koronasituasjonen.»

Det kunne festivalleder Tor Fosse melde overfor Rushprint tidligere i sommer, og i dag kunne han presentere det norske konkurranseprogrammet i sin helhet.

Det består av 8 lange dokumentarer, 6 kortfilmer, 8 kortdokumentarer, 10 «kortreiste» kortfilmer og 12 musikkvideoer.

Mens Den norske filmfestivalen i Haugesund valgte å starte noenlunde som planlagt i august, satt Bergen internasjonale filmfestival en stund på gjerdet med hensyn til sin beslutning. Men nå starter BIFF altså opp 7. oktober, og strekker seg lenger enn før.

– På denne måten får vi bedre plass til filmene. Og vi får mer pause mellom visningene, ikke minst for å minske trengselen. I år skal vi bruke kinoene i både Magnus Barfot og Konsertpaleet, så festivalen vil føles mindre tettpakket enn tidligere. Publikum får puste mer, sa Fosse i intervjuet med Rushprint.

Her presenterer vi filmene i konkurranseprogrammet for norsk dokumentar, som består av enkelte filmer vi allerede har behørig omtalt i tilknytning til andre festivaler, men mange av filmene får sin internasjonale premiere på BIFF (les også mer om programmene for henholdsvis kortdokumentar, kortfilm og musikkvideo).


BLUE CODE OF SILENCE

USA. New York City. 1979. «A funeral for an officer killed in the line of duty».
«På 70-tallet var politimannen Bob Leuci med på å stoppe en av de mest korrupte politienhetene i amerikansk historie når han anga sine kolleger. BLUE CODE OF SILENCE gir et sjeldent innblikk i korrupsjonsmekanismene i den beryktede politistyrken – mekanismer som fremdeles utgjør et stort samfunnsmessig problem i USA.»  REGI: Magnus Skatvold MANUS: Magnus Skatvold FOTO: Magnus Skatvold, Derek Delahunt PRODUSENT: Håvard Wettland Gossé

EN FALSK TYNGDE


«I hybridfilmen EN FALSK TYNGDE spiller butoh-danseren Toru Iwashita en pensjonert arkitekt som lider av en sjelden hjernesykdom som rammer kroppens bevegelsessenter. Det som ved første øyekast ser ut som en ordinær pensjonisthverdag utvikler seg til en klok, vemodig og uttrykksfull skildring av alderdom og tap av kroppskontroll.»  REGI: Daisuke Kosugi MANUS: Daisuke Kosugi FOTO: Shinya Aoyama PRODUSENT: Daisuke Kosugi


KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG


«Kunstneren Ahmed Umar kom til Norge som flyktning i 2008, og ble verdens første åpent homofile sudanske mann da han kom ut på Facebook i 2015. Dokumentaren KUNSTEN Å VÆRE SYNDIG er en reise på tvers av verdener og kulturer som utforsker betydningen av kunst og religion, identitet og tilhørighet, seksualitet og kjærlighet.»  REGI/MANUA: Ibrahim Mursal FOTO: Kim Krohn Berle, Ibrahim Mursal, Ahmed Umar, AbdElrahim Kattab PRODUSENT: Geir Bergersen


GUNDA


«I denne perlen av en dokumentarfilm følger vi grisen Gunda og ungene hennes i deres daglige liv på bondegården. Med utsøkt vakre sort-hvitt-bilder og et komplett fravær av mennesker og dialog, er GUNDA en tander, intim og empatisk skildring av dyrenes tilværelse fra regissøren av fjorårets BIFF-favoritt AQUARELA.»  REGI: Victor Kossakovsky. MANUS: Ainara Vera og Victor Kossakovsky. FOTO: Egil Håskjold Larsen og Victor Kossakovsky. PRODUSENT: Anita Rehoff Larsen og Joslyn Barnes


MEET THE CENSORS


«I denne tankevekkende dokumentaren oppsøker filmskaper Håvard Fossum sensorer fra hele verden, og får dem til å fortelle hvorfor og hvordan de arbeider med å begrense ytringsfriheten. MEET THE CENSORS er en antropologisk studie av sensurens samfunnsrolle – fra diktatorisk undertrykkelsesredskap til demokratisk verktøy.»  REGI/MANUS: Håvard Fossum. FOTO: Egil Håskjold Larsen og Odd Reinhardt Nicolaysen  PRODUSENT: Ingvil Giske, Håvard Fossum


RADIOKAMERATENE


«I RADIOKAMERATANE følger vi redaktør Paul, programleder Olav, quizkongen Øystein og de andre ildsjelene bak Bygderadio Vest i Volda, som nekter å akseptere at DAB-radio er fremtiden. Dette er en lun og sjarmerende feelgood-dokumentar om stahet, nærmiljø og FM-radio i Norge i det tjueførste århundret.»  REGI/MANUS: Ingrid Ese. FOTO: Tor Sivertstøl, Klaus Sandvik. PRODUSENT: André Folkestad, Camilla Vanebo, Andreas Dreyer, Finn Gjerdrum


ODELSGUT OG FANTEFØLGET


«Hva er kunst? Hva er kunstens oppgave og hvem sitter med definisjonsmakten? Dette er blant problemstillingene som utforskes i denne tankevekkende og underholdende dokumentaren om en liten bygd som fikk et kunstverk som vakte så sterke reaksjoner at det ble fjernet før det var ferdig – og deretter satt opp igjen to år senere.»  REGI: Merethe Offerdal Tveit. MANUS: Merethe Offerdal Tveit. FOTO: Lars Erlend Tubaas Øymo. PRODUSENT: Kristine Ann Skaret


VINDEN SNUR


«Norge har lenge hatt noen av Europas strengeste narkotikalover, men nå er det en revolusjon på gang. I den innsiktsfulle dokumentaren VINDEN SNUR møter vi tre aktivister fra Foreningen for human narkotikapolitikk som kjemper for å endre hvordan vi som samfunn behandler narkomane – og for selv å leve gode og verdige liv.»  REGI: Kieran Kolle. MANUS: Kieran Kolle. FOTO: Kieran Kolle. PRODUSENT: Elisabeth Kleppe

Les også mer om programmene for henholdsvis kortdokumentar, kortfilm og musikkvideo.

 

MENY