Jakob Ihre vant BAFTA for «Chernobyl»

Jakob Ihre vant BAFTA for «Chernobyl»

Miniserien “Chernobyl” ble den store vinneren med hele sju priser på BAFTA TV Craft Awards fredag kveld, inkludert pris til både fotograf Jakob Ihre og regissør Johan Renck.

Foto: Jakob Ihre under innspillingen av «Chernobyl». 

BAFTA TV Craft Awards er British Academy of Film and Televisions Arts (BAFTA) sine fagpriser for tv-produksjoner, og deles ut i forkant av de øvrige prisene i BAFTA TV Awards.

På utdelingen fredag kveld, som ble arrangert online på grunn av koronapandemien, fikk Jakob Ihre prisen for beste foto og lyssetting i fiksjonskategorien for Chernobyl. Svenske Ihre er ikke minst kjent som fotograf på alle Joachim Triers spillefilmer, og har fotografert samtlige fem episoder av HBO- og Sky Atlantic-miniserien Chernobyl – som er hans første TV-serie.

Ihres landsmann Johan Renck, som har regissert alle episodene, ble belønnet med prisen for beste regi (fiksjon). Islandske Hildur Guðnadóttir vant prisen for beste originalmusikk, også for Chernobyl.

I tillegg vant miniserien BAFTA TV Craft Awards i kategoriene beste klipp (Simon Smith og Jinx Godfrey), lyd (lydteamet), produksjonsdesign (Luke Hull og Claire Levinson-Gendler) og kostymedesign (Odile Dicks-Mireaux).

Serien var også nominert i kategoriene beste manus (drama), spesial-/visuelle/grafiske effekter, scripted casting og sminke/hår.

De resterende tv-prisene til BAFTA skal deles ut 31. juli. Chernobyl er da nominert i kategorien beste miniserie, og i tillegg er Jared Harris nominert til prisen for beste mannlige hovedrolle og Stellan Skarsgård for beste mannlige birolle.

I september ble Jakob Ihre belønnet med en Emmy for beste foto for samme serie (spesifikt for episoden Please Remain Calm) under utdelingen av Creative Arts Emmys, en kategori innen Emmyprisene som anerkjenner de mer teknisk orienterte fagområdene. Chernobyl kunne også da hente hjem hele sju priser. En uke tidligere vant fotograf Ihre også Sue Gibson BSC Cinematography Award, som deles ut av britiske National Film and Television School, for sitt bidrag til serien.

– Det var et stort poeng å skape et realistisk uttrykk, men også en form for surrealisme midt i det hele, sa Ihre om den visuelle tilnærmingen da Rushprint intervjuet ham om Chernobyl.

– Vi ønsket å bruke lyset til å skape en ubehagelig følelse av at noe er feil, at verden er forvridd. Det er mye lys som flikker, eller man ser solen «fade» opp eller ned i bildet – i motsetning til hvordan solen vanligvis er statisk i filmscener. I andre episode har vi for eksempel en del stillebenaktige bilder av korridorer, gulv og klær som henger til tørk, hvor solen treffer objektene og iblant nesten brenner dem ut. Solen blir et symbol på den usynlige trusselen, de farlige atomene, fortalte han.

OPPDATERING: På BAFTA-utdelingen 31. juli vant Chernobyl prisen for beste miniserie, og skuespiller Jared Harris vant prisen for beste mannlige hovedrolle. Prisen for beste mannlige birolle gikk imidlertid ikke til Stellan Skarsgård, men til Will Sharpe for Giri/Haji.

Les mer om alle prisene på BAFTAs nettsider

Les hele intervjuet med Jakob Ihre om Chernobyl

Jakob Ihre vant BAFTA for «Chernobyl»

Jakob Ihre vant BAFTA for «Chernobyl»

Miniserien “Chernobyl” ble den store vinneren med hele sju priser på BAFTA TV Craft Awards fredag kveld, inkludert pris til både fotograf Jakob Ihre og regissør Johan Renck.

Foto: Jakob Ihre under innspillingen av «Chernobyl». 

BAFTA TV Craft Awards er British Academy of Film and Televisions Arts (BAFTA) sine fagpriser for tv-produksjoner, og deles ut i forkant av de øvrige prisene i BAFTA TV Awards.

På utdelingen fredag kveld, som ble arrangert online på grunn av koronapandemien, fikk Jakob Ihre prisen for beste foto og lyssetting i fiksjonskategorien for Chernobyl. Svenske Ihre er ikke minst kjent som fotograf på alle Joachim Triers spillefilmer, og har fotografert samtlige fem episoder av HBO- og Sky Atlantic-miniserien Chernobyl – som er hans første TV-serie.

Ihres landsmann Johan Renck, som har regissert alle episodene, ble belønnet med prisen for beste regi (fiksjon). Islandske Hildur Guðnadóttir vant prisen for beste originalmusikk, også for Chernobyl.

I tillegg vant miniserien BAFTA TV Craft Awards i kategoriene beste klipp (Simon Smith og Jinx Godfrey), lyd (lydteamet), produksjonsdesign (Luke Hull og Claire Levinson-Gendler) og kostymedesign (Odile Dicks-Mireaux).

Serien var også nominert i kategoriene beste manus (drama), spesial-/visuelle/grafiske effekter, scripted casting og sminke/hår.

De resterende tv-prisene til BAFTA skal deles ut 31. juli. Chernobyl er da nominert i kategorien beste miniserie, og i tillegg er Jared Harris nominert til prisen for beste mannlige hovedrolle og Stellan Skarsgård for beste mannlige birolle.

I september ble Jakob Ihre belønnet med en Emmy for beste foto for samme serie (spesifikt for episoden Please Remain Calm) under utdelingen av Creative Arts Emmys, en kategori innen Emmyprisene som anerkjenner de mer teknisk orienterte fagområdene. Chernobyl kunne også da hente hjem hele sju priser. En uke tidligere vant fotograf Ihre også Sue Gibson BSC Cinematography Award, som deles ut av britiske National Film and Television School, for sitt bidrag til serien.

– Det var et stort poeng å skape et realistisk uttrykk, men også en form for surrealisme midt i det hele, sa Ihre om den visuelle tilnærmingen da Rushprint intervjuet ham om Chernobyl.

– Vi ønsket å bruke lyset til å skape en ubehagelig følelse av at noe er feil, at verden er forvridd. Det er mye lys som flikker, eller man ser solen «fade» opp eller ned i bildet – i motsetning til hvordan solen vanligvis er statisk i filmscener. I andre episode har vi for eksempel en del stillebenaktige bilder av korridorer, gulv og klær som henger til tørk, hvor solen treffer objektene og iblant nesten brenner dem ut. Solen blir et symbol på den usynlige trusselen, de farlige atomene, fortalte han.

OPPDATERING: På BAFTA-utdelingen 31. juli vant Chernobyl prisen for beste miniserie, og skuespiller Jared Harris vant prisen for beste mannlige hovedrolle. Prisen for beste mannlige birolle gikk imidlertid ikke til Stellan Skarsgård, men til Will Sharpe for Giri/Haji.

Les mer om alle prisene på BAFTAs nettsider

Les hele intervjuet med Jakob Ihre om Chernobyl

MENY