Mustafa med film om Saddam Husseins altmuligmann

Mustafa med film om Saddam Husseins altmuligmann

Etter den internasjonale suksessen «El Clásico» er Halkawt Mustafa tilbake i Irak med historien om Saddam Husseins altmuligmann. I dag fikk prosjektet produksjonstilskudd fra NFI.

Halkawt Mustafa (foto) oppnådde stor suksess med Rødt hjerte (2011) og El Clasico (2015) – filmer han i vesentlig grad finansierte på egenhånd. For sistnevnte vant han Folkets Amanda for i 2016, og ble tildelt en rekke priser, blant annet fotoprisen på Tribeca Film Festival.

Denne uken ble han tildelt tilskudd fra Norsk filminstitutt til sin nye film, Hiding Saddam Hussein, eller «Min venn Saddam» som den også en periode er kalt.

«Under Irak-krigen, får en bonde fra Aldore en gjest. En mann som jages av 150 000 amerikanske soldater. Gjesten er Iraks president Saddam Hussein. Bonden Alaa fra Aldore ble i løpet av 235 dager Saddams livvakt, kokk, sjåfør, frisør, rådgiver – og til slutt venn. Dette er hans historie», heter det i omtalen.

Prosjektet er tidligere tildelt støtte gjennom Norsk filminstitutts registipend-ordning, der konsulenten omtalte det slik:

«Mustafa beveger seg i et landskap som er poetisk, samtidig som han ønsker å formidle noe om samfunn, politikk og medmenneskelige relasjoner. Han har gode refleksjoner rundt det å utvikle seg som regissør gjennom utfordringene i fiksjonsfilmprosjektet Min venn Saddam, som vil male et bilde av Saddam Hussein – og vise en side av mannen som ingen har sett”.

«Regissøren har oppnådd en unik tilgang til bonden som gjemte Saddam Hussein i åtte måneder, før amerikanske soldater fant skjulestedet. Denne unike filmen gir for første gang ordet til bonden, og forteller hva som skjedde, hvordan det skjedde og hvorfor han valgte å hjelpe Saddam.»

Regissør Halkawt Mustafa og Hene Film – i samproduksjon med Storyline og Screen Story – får 1.400.000 kroner i produksjonstilskudd. Produsent er Janne Hjeltnes, Anders Hereid og Mustafa selv. Totalbudsjettet er på 9,9 millioner.

Mustafa med film om Saddam Husseins altmuligmann

Mustafa med film om Saddam Husseins altmuligmann

Etter den internasjonale suksessen «El Clásico» er Halkawt Mustafa tilbake i Irak med historien om Saddam Husseins altmuligmann. I dag fikk prosjektet produksjonstilskudd fra NFI.

Halkawt Mustafa (foto) oppnådde stor suksess med Rødt hjerte (2011) og El Clasico (2015) – filmer han i vesentlig grad finansierte på egenhånd. For sistnevnte vant han Folkets Amanda for i 2016, og ble tildelt en rekke priser, blant annet fotoprisen på Tribeca Film Festival.

Denne uken ble han tildelt tilskudd fra Norsk filminstitutt til sin nye film, Hiding Saddam Hussein, eller «Min venn Saddam» som den også en periode er kalt.

«Under Irak-krigen, får en bonde fra Aldore en gjest. En mann som jages av 150 000 amerikanske soldater. Gjesten er Iraks president Saddam Hussein. Bonden Alaa fra Aldore ble i løpet av 235 dager Saddams livvakt, kokk, sjåfør, frisør, rådgiver – og til slutt venn. Dette er hans historie», heter det i omtalen.

Prosjektet er tidligere tildelt støtte gjennom Norsk filminstitutts registipend-ordning, der konsulenten omtalte det slik:

«Mustafa beveger seg i et landskap som er poetisk, samtidig som han ønsker å formidle noe om samfunn, politikk og medmenneskelige relasjoner. Han har gode refleksjoner rundt det å utvikle seg som regissør gjennom utfordringene i fiksjonsfilmprosjektet Min venn Saddam, som vil male et bilde av Saddam Hussein – og vise en side av mannen som ingen har sett”.

«Regissøren har oppnådd en unik tilgang til bonden som gjemte Saddam Hussein i åtte måneder, før amerikanske soldater fant skjulestedet. Denne unike filmen gir for første gang ordet til bonden, og forteller hva som skjedde, hvordan det skjedde og hvorfor han valgte å hjelpe Saddam.»

Regissør Halkawt Mustafa og Hene Film – i samproduksjon med Storyline og Screen Story – får 1.400.000 kroner i produksjonstilskudd. Produsent er Janne Hjeltnes, Anders Hereid og Mustafa selv. Totalbudsjettet er på 9,9 millioner.

MENY