NFI-tilskudd til Jon Haukelands ”Krigere”

NFI-tilskudd til Jon Haukelands ”Krigere”

Jon Haukeland er tildelt produksjonstilskudd fra NFI til dokumentarfilmen Krigere – som handler om forholdet mellom en ungdomsarbeider og en ungdom på vei inn i en kriminell løpebane.

Foto fra «Krigere»

Som vi tidligere har varslet om, er Jon Haukeland underveis med en ny dokumentar, Krigere, der han går videre med samme tematikken som i Barneraneren.

Den kritikerroste filmen var resultatet av Haukelands oppfølging av den såkalte ”barneraner-saken” fra for noen år tilbake. ”Politiet, politikere og forskere tegnet en karikatur av ungdomsmiljøet jeg opplevde ikke stemte overens med virkeligheten”, fortalte han til Rushprints lesere den gangen

l Krigere følger vi ungdomsarbeideren Berat ”som får i oppgave å redde unggutten Mamo fra et kriminelt nettverk. De to utvikler et nært forhold som hjelper Mamo inn i en ny retning, men når Berat tar Mamo sitt parti i en politisak begynner politiet å grave i Berats oppvekst i Hallingdal. Der finner de forhold de mener er uforenlige med ungdomsarbeid”.

Krigere er den urnorske by og land-historien sett med nye briller for en ny tid, mener dokumentarkonsulent Eirin Gjørv, som har gitt prosjektet 2,4 millioner i tilskudd:

Jon Haukeland er en etablert og kompromissløs regissør, som har med seg et solid og innarbeidet team. Han har høye kunstneriske ambisjoner for Krigere, som er et prosjekt som også oppleves å ha stor relevans. Han videreutvikler i dette prosjektet en nyskapende metode å lage dokumentarfilm på, hvor han skal jobbe innenfor rammen av en klassisk dramaturgi. Måten han her jobber på, med å la hovedkarakterene gjenspille seg selv i konkrete opplevde episoder, gir en nerve foran kamera. Som påvirker både oss seere og hovedkarakterene. Prosjektet bygger videre fra filmen Barneraneren, også i miljø. Karakterene i Krigere kjenner regissøren fra forrige prosjekt, og de gir han stor tilgang og tillit. Filmen har en ung primærmålgruppe som de sikter seg inn mot på kino. Jeg tror at Krigere vil ha stor betydning for primærmålgruppen, og også by på en sterk og engasjerende filmopplevelse for oss alle.”

Om regissør og manusforfatter

Jon Haukeland har regissert flere dokumentarfilmer og serier for tv og kino. I 2005 fikk han regjeringens menneskerettighetspris for kinodokumentaren Mannen som elsket Haugesund. Han vant også Amanda for sin dokumentar Reunion i 2011. Han har jobbet med ungdommer på film i over 20 år, først gjennom dokumentarer i U-redaksjonen, senere to kort-/novellefilmer i NFIs talentordning Nye veier. Haukelands nyeste film er Barneraneren (2016). Den vant pris for beste norske film under BIFF, og fikk en Kanonpris.

Produsent er Medieoperatørene ved Ingvil Giske.

NFI-tilskudd til Jon Haukelands ”Krigere”

NFI-tilskudd til Jon Haukelands ”Krigere”

Jon Haukeland er tildelt produksjonstilskudd fra NFI til dokumentarfilmen Krigere – som handler om forholdet mellom en ungdomsarbeider og en ungdom på vei inn i en kriminell løpebane.

Foto fra «Krigere»

Som vi tidligere har varslet om, er Jon Haukeland underveis med en ny dokumentar, Krigere, der han går videre med samme tematikken som i Barneraneren.

Den kritikerroste filmen var resultatet av Haukelands oppfølging av den såkalte ”barneraner-saken” fra for noen år tilbake. ”Politiet, politikere og forskere tegnet en karikatur av ungdomsmiljøet jeg opplevde ikke stemte overens med virkeligheten”, fortalte han til Rushprints lesere den gangen

l Krigere følger vi ungdomsarbeideren Berat ”som får i oppgave å redde unggutten Mamo fra et kriminelt nettverk. De to utvikler et nært forhold som hjelper Mamo inn i en ny retning, men når Berat tar Mamo sitt parti i en politisak begynner politiet å grave i Berats oppvekst i Hallingdal. Der finner de forhold de mener er uforenlige med ungdomsarbeid”.

Krigere er den urnorske by og land-historien sett med nye briller for en ny tid, mener dokumentarkonsulent Eirin Gjørv, som har gitt prosjektet 2,4 millioner i tilskudd:

Jon Haukeland er en etablert og kompromissløs regissør, som har med seg et solid og innarbeidet team. Han har høye kunstneriske ambisjoner for Krigere, som er et prosjekt som også oppleves å ha stor relevans. Han videreutvikler i dette prosjektet en nyskapende metode å lage dokumentarfilm på, hvor han skal jobbe innenfor rammen av en klassisk dramaturgi. Måten han her jobber på, med å la hovedkarakterene gjenspille seg selv i konkrete opplevde episoder, gir en nerve foran kamera. Som påvirker både oss seere og hovedkarakterene. Prosjektet bygger videre fra filmen Barneraneren, også i miljø. Karakterene i Krigere kjenner regissøren fra forrige prosjekt, og de gir han stor tilgang og tillit. Filmen har en ung primærmålgruppe som de sikter seg inn mot på kino. Jeg tror at Krigere vil ha stor betydning for primærmålgruppen, og også by på en sterk og engasjerende filmopplevelse for oss alle.”

Om regissør og manusforfatter

Jon Haukeland har regissert flere dokumentarfilmer og serier for tv og kino. I 2005 fikk han regjeringens menneskerettighetspris for kinodokumentaren Mannen som elsket Haugesund. Han vant også Amanda for sin dokumentar Reunion i 2011. Han har jobbet med ungdommer på film i over 20 år, først gjennom dokumentarer i U-redaksjonen, senere to kort-/novellefilmer i NFIs talentordning Nye veier. Haukelands nyeste film er Barneraneren (2016). Den vant pris for beste norske film under BIFF, og fikk en Kanonpris.

Produsent er Medieoperatørene ved Ingvil Giske.

MENY