Nordisk støtte til norsk rånerkultur

Nordisk støtte til norsk rånerkultur

NRK-serien Rådebank er tildelt tilskudd fra Nordisk Film & TV-fond. Neste år blir det premiere på serien som skal bringe rånermiljøet til heder og verdighet.

Fra venstre: Linn-Jeanethe Kyed (forfatter, serieskaper), Tom Marius Kittilsen (produsent, Fenomen), Daniel Fahre (regissør), Knut Inge Solbu (produsent, Fenomen) og Janne Hjeltnes (produsent, Storyline Studios)

NRK-serien var blant serieprosjektene som denne måneden ble tildelt produksjonstilskudd fra Nordisk Film & TV Fond. Serieskaper er Linn-Jeanethe Kyed, regissør er Daniel Fahre og produsenter er Janne Hjeltnes og Tom Marius Kittilsen i Storyline Studios og Fenomen TV.

Rådebank utspiller seg i et rånermiljø der vi følger 20-åringen Glenn-Tore i en hverdag som kretser rundt biler og venner. Han er tilfreds med livet, helt til den dagen kjæresten slår opp med ham. Dette er rammen for en større skildring av et miljø som ofte er blitt karikert på film og tv.

På forsommeren tok vi en prat med forfatter og serieskaper Linn-Jeanethe Kyed om serien. Hun kunne fortelle at det ikke er actionbiten som fascinerer henne, men menneskene bak rattet og deres relasjon til hverandre. Både hun og regissør Daniel Fahre, som nylig hadde regi på Born2Drive, har gjennomført omfattende research i det aktuelle miljøet.

– Vi har gjort grundig research i forkant av skrivingen, og vi holder fortsatt på med innsiktarbeid parallelt med skriving av manus og annet forarbeid. Vi startet altså denne innhøstingen av informasjon lenge før jeg visste nøyaktig hva serien skulle handle om, og lenge før vi visste med sikkerhet at NRK P3 ville gi oss muligheten til å lage denne serien. Slik sett er både innholdet, tematikken og premisset for serien hentet direkte fra miljøet, og ikke noe jeg har diktet opp på kontoret langt fra «rånerstripa».

De fleste har en eller annen forestilling om hva et rånermiljø består av – hestekrefter, svidd gummi og wunderbaum. Men Kyed har naturligvis en mer uttømmende beskrivelse:

– En råner er en person som har bil og formålsløs bilkjøring som fritidsinteresse. Kjøretøyene er altså ikke bare et fremkomstmiddel for denne gjengen. Bilen muliggjør for det første for sosiale møter. Rånerne gjør ofte gata til et samlingssted isteden for å møtes på kafé. Bilen blir også hyppig brukt som vorspiel og fest, ikke ulikt måten russen bruker bussene i russetiden. I tillegg er bilen med på å uttrykke sjåførens egen identitet. Ved å style og modifisere kjøretøyene får hver bil et helt unikt uttrykk som er lett å kjenne igjen langs veien.

Nordisk støtte til norsk rånerkultur

Nordisk støtte til norsk rånerkultur

NRK-serien Rådebank er tildelt tilskudd fra Nordisk Film & TV-fond. Neste år blir det premiere på serien som skal bringe rånermiljøet til heder og verdighet.

Fra venstre: Linn-Jeanethe Kyed (forfatter, serieskaper), Tom Marius Kittilsen (produsent, Fenomen), Daniel Fahre (regissør), Knut Inge Solbu (produsent, Fenomen) og Janne Hjeltnes (produsent, Storyline Studios)

NRK-serien var blant serieprosjektene som denne måneden ble tildelt produksjonstilskudd fra Nordisk Film & TV Fond. Serieskaper er Linn-Jeanethe Kyed, regissør er Daniel Fahre og produsenter er Janne Hjeltnes og Tom Marius Kittilsen i Storyline Studios og Fenomen TV.

Rådebank utspiller seg i et rånermiljø der vi følger 20-åringen Glenn-Tore i en hverdag som kretser rundt biler og venner. Han er tilfreds med livet, helt til den dagen kjæresten slår opp med ham. Dette er rammen for en større skildring av et miljø som ofte er blitt karikert på film og tv.

På forsommeren tok vi en prat med forfatter og serieskaper Linn-Jeanethe Kyed om serien. Hun kunne fortelle at det ikke er actionbiten som fascinerer henne, men menneskene bak rattet og deres relasjon til hverandre. Både hun og regissør Daniel Fahre, som nylig hadde regi på Born2Drive, har gjennomført omfattende research i det aktuelle miljøet.

– Vi har gjort grundig research i forkant av skrivingen, og vi holder fortsatt på med innsiktarbeid parallelt med skriving av manus og annet forarbeid. Vi startet altså denne innhøstingen av informasjon lenge før jeg visste nøyaktig hva serien skulle handle om, og lenge før vi visste med sikkerhet at NRK P3 ville gi oss muligheten til å lage denne serien. Slik sett er både innholdet, tematikken og premisset for serien hentet direkte fra miljøet, og ikke noe jeg har diktet opp på kontoret langt fra «rånerstripa».

De fleste har en eller annen forestilling om hva et rånermiljø består av – hestekrefter, svidd gummi og wunderbaum. Men Kyed har naturligvis en mer uttømmende beskrivelse:

– En råner er en person som har bil og formålsløs bilkjøring som fritidsinteresse. Kjøretøyene er altså ikke bare et fremkomstmiddel for denne gjengen. Bilen muliggjør for det første for sosiale møter. Rånerne gjør ofte gata til et samlingssted isteden for å møtes på kafé. Bilen blir også hyppig brukt som vorspiel og fest, ikke ulikt måten russen bruker bussene i russetiden. I tillegg er bilen med på å uttrykke sjåførens egen identitet. Ved å style og modifisere kjøretøyene får hver bil et helt unikt uttrykk som er lett å kjenne igjen langs veien.

MENY