Stenberg Eriksen med ”happy noir”

Stenberg Eriksen med ”happy noir”

Tone Mostraum og Iselin Shumba spiller hovedrollene som etterforskere i Gjermund Stenberg Eriksens nye dramaserie ”Livstid”, som omtales som en ”happy noir”.

Fra venstre: Shumba, Mostraum, Karanja, Gimle og Nyquist (foto: NRK)

Serieskaper og tidligere Emmy-vinner Gjermund Stenberg Eriksen (Mammon I og II) har fått med seg Iselin Shumba og Tone Mostraum i hovedrollene til NRKs nye krimdrama Livstid som kommer på skjermen vinteren 2020. Det melder NRK.

Serien offentliggjøres internasjonalt under bransjefestivalen Series Mania i slutten av mars (les mer om hvilke norske serier som deltar der).

”Serien vil handle om politietterforsker Victoria Woll (Mostraum) og hennes lille etterforskningsgruppe andre kollegaer ertende kaller for B-laget. Vi møter Woll først som en kvinne i sekstiårene mens hun soner en lang fengselsstraff. Foruten å løse en unik krimfortelling vil hver episode avdekke en puslespillbit om Victorias fortid, som vi som seere får se som tilbakeblikk. Og puslespillet legges i den rekkefølgen seeren ønsker”.

Stenberg Eriksen ønsker med dette å tilføre nordic noir-sjangeren tiltrengt humør. Til VG utdyper han hva han legger i «happy noir».

– Vi er under Nordic noir-paraplyen, men med en ny type krim. Nordic noir har vært gode på frykt, sorg og spenning som sentrale menneskelige følelser i fortellingen og for publikum. Vi vil få inn varme og humør også – uten at vi er krimkomedie. For vi tar drapene på alvor. Men ikke alt våre karakterer gjør og opplever, handler om dysterhet og angst.

– Hvordan kan episodisk krim bli like kreativt som de beste episodiske sitcoms? var spørsmålet han stilte seg.

– Ta for eksempel Family Guy. Der er det mange hundre helt ulike måter å fortelle en episodehistorie på, og det ville vi gjøre med krim også: fornye en fortellerform som har blitt forutsigbar, og la hver episode fortelle noe mer om hovedkarakterene. Vi sier at livet leves framlengs og forstås baklengs, i biter. Og hver episode skal være en puslespillbit som gjør folkene og serien mer interessant, mer enn at man setter seg ned og ser de samme folkene gjør den samme tingen om og om igjen, sier han til VG.

Mostraum er kjent fra teater og tv, og NRK-serier som Berlinerpoplene og Presten. Iselin Shumba er kjent fra seriene Snøfall og Kielergata. I andre sentrale roller finner vi blant andre Ingar Helge Gimle, Bjarte Hjelmeland, Judy Karanja og Mattis Herman Nyquist.

Stenberg Eriksen med ”happy noir”

Stenberg Eriksen med ”happy noir”

Tone Mostraum og Iselin Shumba spiller hovedrollene som etterforskere i Gjermund Stenberg Eriksens nye dramaserie ”Livstid”, som omtales som en ”happy noir”.

Fra venstre: Shumba, Mostraum, Karanja, Gimle og Nyquist (foto: NRK)

Serieskaper og tidligere Emmy-vinner Gjermund Stenberg Eriksen (Mammon I og II) har fått med seg Iselin Shumba og Tone Mostraum i hovedrollene til NRKs nye krimdrama Livstid som kommer på skjermen vinteren 2020. Det melder NRK.

Serien offentliggjøres internasjonalt under bransjefestivalen Series Mania i slutten av mars (les mer om hvilke norske serier som deltar der).

”Serien vil handle om politietterforsker Victoria Woll (Mostraum) og hennes lille etterforskningsgruppe andre kollegaer ertende kaller for B-laget. Vi møter Woll først som en kvinne i sekstiårene mens hun soner en lang fengselsstraff. Foruten å løse en unik krimfortelling vil hver episode avdekke en puslespillbit om Victorias fortid, som vi som seere får se som tilbakeblikk. Og puslespillet legges i den rekkefølgen seeren ønsker”.

Stenberg Eriksen ønsker med dette å tilføre nordic noir-sjangeren tiltrengt humør. Til VG utdyper han hva han legger i «happy noir».

– Vi er under Nordic noir-paraplyen, men med en ny type krim. Nordic noir har vært gode på frykt, sorg og spenning som sentrale menneskelige følelser i fortellingen og for publikum. Vi vil få inn varme og humør også – uten at vi er krimkomedie. For vi tar drapene på alvor. Men ikke alt våre karakterer gjør og opplever, handler om dysterhet og angst.

– Hvordan kan episodisk krim bli like kreativt som de beste episodiske sitcoms? var spørsmålet han stilte seg.

– Ta for eksempel Family Guy. Der er det mange hundre helt ulike måter å fortelle en episodehistorie på, og det ville vi gjøre med krim også: fornye en fortellerform som har blitt forutsigbar, og la hver episode fortelle noe mer om hovedkarakterene. Vi sier at livet leves framlengs og forstås baklengs, i biter. Og hver episode skal være en puslespillbit som gjør folkene og serien mer interessant, mer enn at man setter seg ned og ser de samme folkene gjør den samme tingen om og om igjen, sier han til VG.

Mostraum er kjent fra teater og tv, og NRK-serier som Berlinerpoplene og Presten. Iselin Shumba er kjent fra seriene Snøfall og Kielergata. I andre sentrale roller finner vi blant andre Ingar Helge Gimle, Bjarte Hjelmeland, Judy Karanja og Mattis Herman Nyquist.

MENY