Eksplosiv norsk dokumentar om ekstrem nasjonalisme

Eksplosiv norsk dokumentar om ekstrem nasjonalisme

Gjennom» Blackhearts» fikk Håvard Bustnes og Christian Falch unik tilgang til den kontroversielle politiske bevegelsen Gyllent Daggry i Hellas. Nå venter en ny eksplosiv dokumentar fra innsiden av bevegelsen.

Fjorten trønderske filmprosjekter fikk fredag til sammen 2,44 millioner i støtte fra Midtnorsk Filmsenter (du kan lese mer om alle prosjektene her).

Vi bet oss spesielt merke i Håvard Bustnes sitt nye dokumentarprosjekt, The Golden Dawn Case, om det greske ultranasjonalistiske partiet Gyllent Daggry.

Det er det Trondheimsbaserte filmselskapet Faction Film som sammen med Bustnes og Christian Falch har fått 500 000 i støtte til en helaftens politisk dokumentarthriller fra innsiden av Europas mest beryktede parti. Fra før er prosjektet støttet av NFI.

Filmskaperne har etter eget sigende fått en unik tilgang til medlemmer av partiledelsen for det greske partiet som ved valget i 2012 ble landets tredje største parti med 18 parlamentsmedlemmer. Men da en rap-stjerne og motstander av partiet ble myrdet, ble alle parlamentsmedlemmene til Gyllent Daggry fengslet, anklaget for å lede en kriminell organisasjon. For tiden pågår rettsaken hvor medlemmene risikerer opp til 20 års fengsel.

Faction Film har tidligere laget Amandavinneren Blod og ære og kinodokumentaren Opprørske oldemødre. Christian Falch har på sin side laget dokumentaren Blackhearts, om black metal-fans i ulike verdenshjørner, der en Gyllent Daggry-tilhenger medvirker. Men ikke bare det: En av de folkevalgte til det greske parlementet for Gyllent Daggry, kjent under navnet Kaiadas, er en ivrig musiker innenfor black metal-sjangeren. Det er åpenbart gjennom Blackhearts at Bustnes og Falck har fått innpass i den omstridte politiske bevegelsen.

Med dette som bakteppe begynte Faction filmingen av selve rettsprosessen tidligere i år, forteller selskapet på sin hjemmeside. Filmteamet har utnyttet sin unike tilgang til medlemmer av Gyllent Daggry og deres familier. Vi får møte mødrene og døtrene deres, idet de anstrenger seg for å holde partiet politisk aktivt i forkant av rettssaken og valget.

«Det personlige og politiske dramaet som omgir vårt rollegalleri vil vokse i intensitet de første fire månedene av 2015 når rettssaken begynner. Vi vil avdekke hva de tenker og føler, hva som er deres håp og hva de kjemper for», heter det.

Det sier seg selv at dette filmprosjektet har potensiale til å utløse sterke reaksjoner. Å skape empati med og kanskje forståelse for menneskene bak et parti som oppfattes som ekstremt nasjonalistisk og rasistisk, blir aldri noen sjarmøretappe i norsk film. Men skal vi dømme utifra Bustnes sine tidligere filmer vil han holde tunga rett i munnen når han slipper disse kontroversielle aktørene til foran kamera.

Da filmprosjektet fikk støtte fra NFI (under tittelen Golden Girls) var konsulenten tydelig inneforstått med tematikkens kontroversielle natur:

«Golden Girl er et etisk og tematisk utfordrende, kontroversielt og vanskelig prosjekt å gi seg i kast med. Regissørens ambisjon er å finne et fortellerstandpunkt og utforske et filmatisk grep som kan forvalte dette eksplosive materiale

The Golden Dawn Case
Produsent: Faction Film AS v/Christian Falch og Håvard Bustnes
Regi: Håvard Bustnes
Manus: Håvard Bustnes
Klipp: Anders Teigen
Totalbudsjett: 3 225 000

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Eksplosiv norsk dokumentar om ekstrem nasjonalisme

Eksplosiv norsk dokumentar om ekstrem nasjonalisme

Gjennom» Blackhearts» fikk Håvard Bustnes og Christian Falch unik tilgang til den kontroversielle politiske bevegelsen Gyllent Daggry i Hellas. Nå venter en ny eksplosiv dokumentar fra innsiden av bevegelsen.

Fjorten trønderske filmprosjekter fikk fredag til sammen 2,44 millioner i støtte fra Midtnorsk Filmsenter (du kan lese mer om alle prosjektene her).

Vi bet oss spesielt merke i Håvard Bustnes sitt nye dokumentarprosjekt, The Golden Dawn Case, om det greske ultranasjonalistiske partiet Gyllent Daggry.

Det er det Trondheimsbaserte filmselskapet Faction Film som sammen med Bustnes og Christian Falch har fått 500 000 i støtte til en helaftens politisk dokumentarthriller fra innsiden av Europas mest beryktede parti. Fra før er prosjektet støttet av NFI.

Filmskaperne har etter eget sigende fått en unik tilgang til medlemmer av partiledelsen for det greske partiet som ved valget i 2012 ble landets tredje største parti med 18 parlamentsmedlemmer. Men da en rap-stjerne og motstander av partiet ble myrdet, ble alle parlamentsmedlemmene til Gyllent Daggry fengslet, anklaget for å lede en kriminell organisasjon. For tiden pågår rettsaken hvor medlemmene risikerer opp til 20 års fengsel.

Faction Film har tidligere laget Amandavinneren Blod og ære og kinodokumentaren Opprørske oldemødre. Christian Falch har på sin side laget dokumentaren Blackhearts, om black metal-fans i ulike verdenshjørner, der en Gyllent Daggry-tilhenger medvirker. Men ikke bare det: En av de folkevalgte til det greske parlementet for Gyllent Daggry, kjent under navnet Kaiadas, er en ivrig musiker innenfor black metal-sjangeren. Det er åpenbart gjennom Blackhearts at Bustnes og Falck har fått innpass i den omstridte politiske bevegelsen.

Med dette som bakteppe begynte Faction filmingen av selve rettsprosessen tidligere i år, forteller selskapet på sin hjemmeside. Filmteamet har utnyttet sin unike tilgang til medlemmer av Gyllent Daggry og deres familier. Vi får møte mødrene og døtrene deres, idet de anstrenger seg for å holde partiet politisk aktivt i forkant av rettssaken og valget.

«Det personlige og politiske dramaet som omgir vårt rollegalleri vil vokse i intensitet de første fire månedene av 2015 når rettssaken begynner. Vi vil avdekke hva de tenker og føler, hva som er deres håp og hva de kjemper for», heter det.

Det sier seg selv at dette filmprosjektet har potensiale til å utløse sterke reaksjoner. Å skape empati med og kanskje forståelse for menneskene bak et parti som oppfattes som ekstremt nasjonalistisk og rasistisk, blir aldri noen sjarmøretappe i norsk film. Men skal vi dømme utifra Bustnes sine tidligere filmer vil han holde tunga rett i munnen når han slipper disse kontroversielle aktørene til foran kamera.

Da filmprosjektet fikk støtte fra NFI (under tittelen Golden Girls) var konsulenten tydelig inneforstått med tematikkens kontroversielle natur:

«Golden Girl er et etisk og tematisk utfordrende, kontroversielt og vanskelig prosjekt å gi seg i kast med. Regissørens ambisjon er å finne et fortellerstandpunkt og utforske et filmatisk grep som kan forvalte dette eksplosive materiale

The Golden Dawn Case
Produsent: Faction Film AS v/Christian Falch og Håvard Bustnes
Regi: Håvard Bustnes
Manus: Håvard Bustnes
Klipp: Anders Teigen
Totalbudsjett: 3 225 000

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY