– Norge har utviklet seg mest

– Norge har utviklet seg mest

– Norge er det nordiske filmlandet som har utviklet seg mest de seneste årene, sier Jonas Holmberg, kunstnerisk leder av Gøteborg Film Festival. I år har festivalen ekstra fokus på norsk film, både gammel og ny.

23. januar startet den 38. runden av Gøteborg Film Festival. I 2014 hadde festivalen over 35 000 besøkende, og foreløpig ser det ikke ut som årets festival blir noe mindre. Med neste 500 filmer i programmet, seminarer, bransjetreff, podcast og en egen digital filmkanal, går festivalen under mottotet Sånt du inte ser varje dag.

Etter to år som programsjef for internasjonal film, gikk Jonas Holmberg i fjor over i jobben som kunstnerisk leder for festivalen. Han er tidligere redaktør for og en av grunnleggerne av det svenske filmtidsskriftet FLM.

– Overgangen til å være kunstnerisk leder har vært jätterolig. Jeg var veldig nervøs før festivalen, men enn så lenge går allting bra. Det er stor interesse for festivalen både hos publikum og mediene.

Hva går vi glipp av i Gøteborg akkurat nå?

– Dere går glipp av Nordens største filmfestival. Og utdelingen av Dragon Awards 31. januar, hvor åtte nordiske filmer konkurrerer om verdens største filmpris på 1 million svenske kroner. Blant de nominerte er det to norske filmer, Kvinner i for store herreskjorter, som hadde verdenspremiere her, og De nærmeste som hadde europeisk premiere denne uken, etter verdenspremieren på Sundance tidligere i år, forteller Holmberg.

Han mener Gøteborg-festivalens styrke er at den tar verdens film til Norden, og Nordens film til verden.

– Vi presenterer film fra hele verden for et nordisk publikum, og nordisk film for vårt internasjonale publikum. Og i år har vi mange fantastiske verdenspremierer og publikumsseksjoner – og mye norsk.

Inga Ibsdotter Lilleaas i Kvinner i for store herreskjorter.  Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon.
Inga Ibsdotter Lilleaas i Kvinner i for store herreskjorter. 

Trippelvinner

Festivalen har et eget program for norsk film i år, med både nye filmer, tidligere nevnte premierer, og visning av klassikere som Heftig og begeistret, Jakten og Eggs.

Holmberg mener et slikt fokus er helt naturlig.

– Norge er det nordiske filmlandet som har utviklet seg mest de seneste årene. Et av tegnene på det er jo at Dragon Awards for beste nordiske film har blitt vunnet av Norge de tre siste årene. Kompani Orheim vant i 2012, og Hisham Zaman har vunnet to år på rad, med Brev til kongen i 2013 og Før snøen faller i 2014, sier Holmberg.

–Vi viser et utvalg norske filmklassikere, som Hustruer – Anja Breien sitter dessuten i juryen for Dragon Awards. Også er Hans Petter Moland her med Kraftidioten, Bent Hamer med 1001 Gram og Liv Ullmann med Frøken Julie.

Ullmann er dessuten tilstede som æresgjest, og mottok i helgen festivalens nyinnstiftede ærespris Nordic Honorary Dragon Award.

Holmberg vil være forsiktig med å trekke frem noen personlige favoritter fra årets program, men sier det er flere visninger han er stolte av, og gleder seg til.

– Jeg ser blant annet frem mot Jörn Donners Armi Alive! om Armi Ratia og kvinnene bak designselskapet Marimekko. Filmen har verdenspremiere på lørdag, og jeg stiller i dress fra Marimekko.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

– Norge har utviklet seg mest

– Norge har utviklet seg mest

– Norge er det nordiske filmlandet som har utviklet seg mest de seneste årene, sier Jonas Holmberg, kunstnerisk leder av Gøteborg Film Festival. I år har festivalen ekstra fokus på norsk film, både gammel og ny.

23. januar startet den 38. runden av Gøteborg Film Festival. I 2014 hadde festivalen over 35 000 besøkende, og foreløpig ser det ikke ut som årets festival blir noe mindre. Med neste 500 filmer i programmet, seminarer, bransjetreff, podcast og en egen digital filmkanal, går festivalen under mottotet Sånt du inte ser varje dag.

Etter to år som programsjef for internasjonal film, gikk Jonas Holmberg i fjor over i jobben som kunstnerisk leder for festivalen. Han er tidligere redaktør for og en av grunnleggerne av det svenske filmtidsskriftet FLM.

– Overgangen til å være kunstnerisk leder har vært jätterolig. Jeg var veldig nervøs før festivalen, men enn så lenge går allting bra. Det er stor interesse for festivalen både hos publikum og mediene.

Hva går vi glipp av i Gøteborg akkurat nå?

– Dere går glipp av Nordens største filmfestival. Og utdelingen av Dragon Awards 31. januar, hvor åtte nordiske filmer konkurrerer om verdens største filmpris på 1 million svenske kroner. Blant de nominerte er det to norske filmer, Kvinner i for store herreskjorter, som hadde verdenspremiere her, og De nærmeste som hadde europeisk premiere denne uken, etter verdenspremieren på Sundance tidligere i år, forteller Holmberg.

Han mener Gøteborg-festivalens styrke er at den tar verdens film til Norden, og Nordens film til verden.

– Vi presenterer film fra hele verden for et nordisk publikum, og nordisk film for vårt internasjonale publikum. Og i år har vi mange fantastiske verdenspremierer og publikumsseksjoner – og mye norsk.

Inga Ibsdotter Lilleaas i Kvinner i for store herreskjorter.  Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon.
Inga Ibsdotter Lilleaas i Kvinner i for store herreskjorter. 

Trippelvinner

Festivalen har et eget program for norsk film i år, med både nye filmer, tidligere nevnte premierer, og visning av klassikere som Heftig og begeistret, Jakten og Eggs.

Holmberg mener et slikt fokus er helt naturlig.

– Norge er det nordiske filmlandet som har utviklet seg mest de seneste årene. Et av tegnene på det er jo at Dragon Awards for beste nordiske film har blitt vunnet av Norge de tre siste årene. Kompani Orheim vant i 2012, og Hisham Zaman har vunnet to år på rad, med Brev til kongen i 2013 og Før snøen faller i 2014, sier Holmberg.

–Vi viser et utvalg norske filmklassikere, som Hustruer – Anja Breien sitter dessuten i juryen for Dragon Awards. Også er Hans Petter Moland her med Kraftidioten, Bent Hamer med 1001 Gram og Liv Ullmann med Frøken Julie.

Ullmann er dessuten tilstede som æresgjest, og mottok i helgen festivalens nyinnstiftede ærespris Nordic Honorary Dragon Award.

Holmberg vil være forsiktig med å trekke frem noen personlige favoritter fra årets program, men sier det er flere visninger han er stolte av, og gleder seg til.

– Jeg ser blant annet frem mot Jörn Donners Armi Alive! om Armi Ratia og kvinnene bak designselskapet Marimekko. Filmen har verdenspremiere på lørdag, og jeg stiller i dress fra Marimekko.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY