Den neste James Bond-filmen til Norge?

Den neste James Bond-filmen til Norge?

Alex Garlands sci-fi-film «Ex Machina» og kinodokumentaren «Gravity» spilles for tiden inn på Vestlandet. Samtidig leter den nye James Bond-filmen etter opptakssted. Vil mangel på insentivordning nok en gang hindre en storfilm til Norge?

– Vi er i en situasjon vi aldri før har vært: At Universal har to filmer fra Vestlandet, som Oscar-vinnere som Scott Rudin og Alex Gibney vil få ut i verden i 2014. Det blir spennende!

Det forteller Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon til Rushprint.

Han beskriver Ex Machina som et drømmeprosjekt.

– Vestnorsk filmkommisjon tok kontakt med Ex Machina da vi fikk informasjon om at de søkte i Europa etter lokasjoner som kunne passe mulighetene vi har på Vestlandet. Dette var et drømmeprosjekt for oss; en spennende film med tunge navn og spennende skuespillere, på jakt etter særegne lokasjoner med kombinasjon av ekstraordinær arkitektur og spektakulær natur.

Den norske naturen gjorde stort inntrykk på regissør Alex Garland, som tidligere har gjort seg bemerket som manusforfatter til filmer som 28 Days Later…, Sunshine, Never Let Me Go og Dredd.

– Vi inviterte sporenstreks teamet til befaring i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, hyret inn location scout og stilte opp med helikopterturer for å vise frem mulighetene på en effektiv måte. Da regissør Alex Garland kom på andre befaringstur begynte vi å bli sikre på at dette ville gå veien. Siden har kommunen i Norddal lagt forholdene til rette ved ordfører Bjørn Inge Ruset, Sogn og Fjordane fylkeskommune har stilt opp for sin del av innspillingen, og serviceprodusent Per Henry Borch har gjort en fabelaktig jobb med å lande produksjonen. Dette var et sjeldent prosjekt som var avhengig av å finne en unik lokasjon, og vi var heldige med at den vestnorske naturen traff regissørens visjon. Det er kanskje mot alle odds at vi fikk filmen til Norge, men dette viser hvilket potensiale som ligger i å markedsføre Norge som innspillingssted. Vi håper at regjeringen snart følger opp med en ny og sterkere satsing på den nasjonale filmkommisjonen.

Vestnorsk 2_768

Ex Machina er finansiert gjennom den britiske incentivordningen.

– Så at filminnspillingen i det hele tatt foregår i Europa – og i Norge – kan vi takke denne ordningen for. Alle filmprosjekter fra studioene som har gjort plate shooting eller opptak i Norge (Harry Potter and the Half-Blood Prince, Thor: Dark World, The Golden Compass) er hentet til Europa av nettopp Storbritannia. Om Norge også hadde incentiver å tilby kunne vi arbeidet med disse prosjektene på et helt annet nivå. I mangel på en norsk incentivordning er det i kjølvannet av andre europeiske land med slike ordninger at vi kan plukke opp småbiter fra storfilmer, men det er begrenset hvilken adgang disse filmene har til å flytte aktivitet ut.

For noen år siden ble Holm gjort oppmerksom på Gravity under American Film Market.

– Jeg møtte regissør Marah Strauch på American Film Market, og når jeg fikk se materialet, og ikke minst at de hadde Alex Gibney som eksekutiv produsent, var det ikke noen tvil om at det var en film jeg ville bringe med meg hjem. Med støtte fra Generalkonsulatet i New York fløy vi inn produsent Eric Bruggemann og regissør Marah Strauch til Vestlandstreffet for filmbransjen (www.vestlandstreffet.no) i Molde i 2011, der de fikk tatt prosjektet videre som en samproduksjon med Flimmer Film.

Siden den gang har Gravity fått Norsk filminstitutt og Filmfondet Fuzz med på laget, og ikke minst Universal.

Ifølge Holm er det nå et unikt dokumentarfilmprosjekt som spilles inn på Vestlandet.

Gravity følger livet til BASE-pioneren og fotografen Carl Boenish. Med en kombinasjon av et helt unikt arkivmateriale og rekonstruksjoner følger vi Boenish og konen fram til Boenish omkom i et hopp i Trollveggen i 1984. Flimmer Film og amerikanske Scissor Kick Films er nå i Åndalsnes og legger siste hånd på verket, med flere spektakulære helikopterfoto og BASE-hopp.

Betydningen

Holm mener Ex Machina vil få mye oppmerksomhet i filmbransjen.

Ex Machina har skuespillere som Alicia Vikander (kjent fra blant annet Anna Karenina) og Oscar Isaac (Coen-brødrenes kommende Inside Llewyn Davis) i rollene, og disse har karrierekurver som det blir spennende å følge det neste året. Vi håper naturligvis at flere filmskapere vil bli inspirert av Ex Machina til å legge historier til vestnorske omgivelser. Det britiske filmteamet sier selv at miljøene er så unike at kollegaer raskt vil spørre hvor opptakene er gjort, og det vil garantert også et stort internasjonalt filmpublikum spørre seg. Det vil gi muligheter for reiselivet, og vi har planer for å få kommunisert at denne filmen er gjort på Vestlandet.

Han kan også fortelle at innspillingen av Ex Machina har skapt en stor filminteresse i lokalsamfunnet.

– Filmteamet har gjort flere skolebesøk, og som filmkommisjon er det jo en målsetning å utvikle en filmkultur i alle kriker og kroker av Vestlandet som senere legger grunnen for rekruttering av filmarbeidere og talenter.

Neste Bond-film til Norge?

Uten en incenticvordning på plass, kan Norge risikere å miste en storproduksjon som den neste James Bond-filmen – dersom produksjonsselskapet og regissør Sam Mendes ønsker å legge innspillingen hit.

Vestnorsk 3_768x463

Undertegnede var nylig i kontakt med produksjonsleder på Bond-filmene og en rekke andre storfilmer, Terry Bamber, i forbindelse med et annet intervju. På svar på spørsmål om mulighetene for en eventuell kommende Bond-innspilling i Norge, svarte han rett og slett følgende: «My dad worked on The Heroes of Telemark and a TV movie about the OSS. He loves Norway. I worked for a Norwegian company in the 80s filming in London on a film called Sweetwater. I have visited Norway with the film commission and would love to come and shoot there. I know Mr. Sam Mendes wants to shoot somewhere that has never been used before for Bond 24 (2015). However I am not sure what the situation is for Bond 24

Overfor Rushprint bekrefter Elias Holm at det er stor interesse fra Bond-teamet om å filme i Norge.

– Vi har lenge vært kjent med at flere tilknyttet Bond-produksjonen er begeistret for mulighetene i Norge, og jeg tror de vet at de har en stående invitasjon til å komme på befaring på Vestlandet. I 2006 hadde vi med oss production manager Terry Bamber på en visningstur i regionen, og kanskje er tiden inne for å sende en ny invitasjon til teamet, mener han.

Ifølge Holm er det også flere andre storfilmer som har kikkerten rettet mot Norge nå.

– Vi arbeider der vi kan for at politikere og offentligheten skal få en forståelse av hvilke muligheter som vi går glipp av, og hvilke muligheter vi har i vente. Det er allerede kjent at Ringenes Herre-produsenten Barrie M. Osborne har et vikingprosjekt han ønsker å legge til Norge.

Utenlandske filmarbeidere som Holm har snakket med synes det er helt uforståelig at en incenticvordning ennå ikke er på plass.

– For samtlige filmskapere og fagfolk vi har hatt på befaringstur til Vestlandet er det komplett uforståelig at Norge ikke engasjerer seg sterkere for å legge til rette for internasjonal film. Det er underlig at dette området har blitt den stygge andungen i filmpolitikken, vi får bare håpe at politikerne snart vil se speilbildet og konturene av storfilmer på innspilling, avslutter han.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Den neste James Bond-filmen til Norge?

Den neste James Bond-filmen til Norge?

Alex Garlands sci-fi-film «Ex Machina» og kinodokumentaren «Gravity» spilles for tiden inn på Vestlandet. Samtidig leter den nye James Bond-filmen etter opptakssted. Vil mangel på insentivordning nok en gang hindre en storfilm til Norge?

– Vi er i en situasjon vi aldri før har vært: At Universal har to filmer fra Vestlandet, som Oscar-vinnere som Scott Rudin og Alex Gibney vil få ut i verden i 2014. Det blir spennende!

Det forteller Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon til Rushprint.

Han beskriver Ex Machina som et drømmeprosjekt.

– Vestnorsk filmkommisjon tok kontakt med Ex Machina da vi fikk informasjon om at de søkte i Europa etter lokasjoner som kunne passe mulighetene vi har på Vestlandet. Dette var et drømmeprosjekt for oss; en spennende film med tunge navn og spennende skuespillere, på jakt etter særegne lokasjoner med kombinasjon av ekstraordinær arkitektur og spektakulær natur.

Den norske naturen gjorde stort inntrykk på regissør Alex Garland, som tidligere har gjort seg bemerket som manusforfatter til filmer som 28 Days Later…, Sunshine, Never Let Me Go og Dredd.

– Vi inviterte sporenstreks teamet til befaring i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, hyret inn location scout og stilte opp med helikopterturer for å vise frem mulighetene på en effektiv måte. Da regissør Alex Garland kom på andre befaringstur begynte vi å bli sikre på at dette ville gå veien. Siden har kommunen i Norddal lagt forholdene til rette ved ordfører Bjørn Inge Ruset, Sogn og Fjordane fylkeskommune har stilt opp for sin del av innspillingen, og serviceprodusent Per Henry Borch har gjort en fabelaktig jobb med å lande produksjonen. Dette var et sjeldent prosjekt som var avhengig av å finne en unik lokasjon, og vi var heldige med at den vestnorske naturen traff regissørens visjon. Det er kanskje mot alle odds at vi fikk filmen til Norge, men dette viser hvilket potensiale som ligger i å markedsføre Norge som innspillingssted. Vi håper at regjeringen snart følger opp med en ny og sterkere satsing på den nasjonale filmkommisjonen.

Vestnorsk 2_768

Ex Machina er finansiert gjennom den britiske incentivordningen.

– Så at filminnspillingen i det hele tatt foregår i Europa – og i Norge – kan vi takke denne ordningen for. Alle filmprosjekter fra studioene som har gjort plate shooting eller opptak i Norge (Harry Potter and the Half-Blood Prince, Thor: Dark World, The Golden Compass) er hentet til Europa av nettopp Storbritannia. Om Norge også hadde incentiver å tilby kunne vi arbeidet med disse prosjektene på et helt annet nivå. I mangel på en norsk incentivordning er det i kjølvannet av andre europeiske land med slike ordninger at vi kan plukke opp småbiter fra storfilmer, men det er begrenset hvilken adgang disse filmene har til å flytte aktivitet ut.

For noen år siden ble Holm gjort oppmerksom på Gravity under American Film Market.

– Jeg møtte regissør Marah Strauch på American Film Market, og når jeg fikk se materialet, og ikke minst at de hadde Alex Gibney som eksekutiv produsent, var det ikke noen tvil om at det var en film jeg ville bringe med meg hjem. Med støtte fra Generalkonsulatet i New York fløy vi inn produsent Eric Bruggemann og regissør Marah Strauch til Vestlandstreffet for filmbransjen (www.vestlandstreffet.no) i Molde i 2011, der de fikk tatt prosjektet videre som en samproduksjon med Flimmer Film.

Siden den gang har Gravity fått Norsk filminstitutt og Filmfondet Fuzz med på laget, og ikke minst Universal.

Ifølge Holm er det nå et unikt dokumentarfilmprosjekt som spilles inn på Vestlandet.

Gravity følger livet til BASE-pioneren og fotografen Carl Boenish. Med en kombinasjon av et helt unikt arkivmateriale og rekonstruksjoner følger vi Boenish og konen fram til Boenish omkom i et hopp i Trollveggen i 1984. Flimmer Film og amerikanske Scissor Kick Films er nå i Åndalsnes og legger siste hånd på verket, med flere spektakulære helikopterfoto og BASE-hopp.

Betydningen

Holm mener Ex Machina vil få mye oppmerksomhet i filmbransjen.

Ex Machina har skuespillere som Alicia Vikander (kjent fra blant annet Anna Karenina) og Oscar Isaac (Coen-brødrenes kommende Inside Llewyn Davis) i rollene, og disse har karrierekurver som det blir spennende å følge det neste året. Vi håper naturligvis at flere filmskapere vil bli inspirert av Ex Machina til å legge historier til vestnorske omgivelser. Det britiske filmteamet sier selv at miljøene er så unike at kollegaer raskt vil spørre hvor opptakene er gjort, og det vil garantert også et stort internasjonalt filmpublikum spørre seg. Det vil gi muligheter for reiselivet, og vi har planer for å få kommunisert at denne filmen er gjort på Vestlandet.

Han kan også fortelle at innspillingen av Ex Machina har skapt en stor filminteresse i lokalsamfunnet.

– Filmteamet har gjort flere skolebesøk, og som filmkommisjon er det jo en målsetning å utvikle en filmkultur i alle kriker og kroker av Vestlandet som senere legger grunnen for rekruttering av filmarbeidere og talenter.

Neste Bond-film til Norge?

Uten en incenticvordning på plass, kan Norge risikere å miste en storproduksjon som den neste James Bond-filmen – dersom produksjonsselskapet og regissør Sam Mendes ønsker å legge innspillingen hit.

Vestnorsk 3_768x463

Undertegnede var nylig i kontakt med produksjonsleder på Bond-filmene og en rekke andre storfilmer, Terry Bamber, i forbindelse med et annet intervju. På svar på spørsmål om mulighetene for en eventuell kommende Bond-innspilling i Norge, svarte han rett og slett følgende: «My dad worked on The Heroes of Telemark and a TV movie about the OSS. He loves Norway. I worked for a Norwegian company in the 80s filming in London on a film called Sweetwater. I have visited Norway with the film commission and would love to come and shoot there. I know Mr. Sam Mendes wants to shoot somewhere that has never been used before for Bond 24 (2015). However I am not sure what the situation is for Bond 24

Overfor Rushprint bekrefter Elias Holm at det er stor interesse fra Bond-teamet om å filme i Norge.

– Vi har lenge vært kjent med at flere tilknyttet Bond-produksjonen er begeistret for mulighetene i Norge, og jeg tror de vet at de har en stående invitasjon til å komme på befaring på Vestlandet. I 2006 hadde vi med oss production manager Terry Bamber på en visningstur i regionen, og kanskje er tiden inne for å sende en ny invitasjon til teamet, mener han.

Ifølge Holm er det også flere andre storfilmer som har kikkerten rettet mot Norge nå.

– Vi arbeider der vi kan for at politikere og offentligheten skal få en forståelse av hvilke muligheter som vi går glipp av, og hvilke muligheter vi har i vente. Det er allerede kjent at Ringenes Herre-produsenten Barrie M. Osborne har et vikingprosjekt han ønsker å legge til Norge.

Utenlandske filmarbeidere som Holm har snakket med synes det er helt uforståelig at en incenticvordning ennå ikke er på plass.

– For samtlige filmskapere og fagfolk vi har hatt på befaringstur til Vestlandet er det komplett uforståelig at Norge ikke engasjerer seg sterkere for å legge til rette for internasjonal film. Det er underlig at dette området har blitt den stygge andungen i filmpolitikken, vi får bare håpe at politikerne snart vil se speilbildet og konturene av storfilmer på innspilling, avslutter han.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY