Arne Skouen gjenreises – på video

Arne Skouen gjenreises – på video

En betydelig del av norsk filmarv frigjøres når alle Arne Skouens filmer omsider slippes på video til høsten. – Vi har ikke bevisst ventet til Skouens jubileumsår, men benytter det til å sette ham tilbake på det filmkulturelle kartet, forteller Erlend Jonassen i NFI.

Store deler av den norske filmarven innen langfilmen er ikke tilgjengelig på videogram. Dette gjelder for eksempel de fleste filmene til en av våre mest toneangivende filmskapere i etterkrigstiden, Arne Skouen (1913-2003). Til nå har bare 6 av hans 16 spillefilmer vært tilgjengelige på dvd.

Men i år blir de øvrige spillefilmene endelig gjort tilgjengelige på dvd. Dette skjer i forbindelse med at det i år er 100 år siden Skouen ble født.

Det kan Erlend Jonassen hos NFI fortelle til Rushprint. Han er prosjektleder for NFIs ulike Skouen-tiltak til høsten.

– NFI har tatt initiativet til dvd-utgivelsen, men det er SF Norge som skal stå for utgivelsen av dvd-boksen i samarbeid med NFI og Nasjonalbiblioteket (som har gjort et større arbeid med å restaurere og digitalisere filmene hans.) Etter all sannsynlighet vil dvd-boksen inneholde alle de 16 «godkjente» spillefilmene hans (Arne Skouen selv ønsket ikke videre distribusjon av Barn av solen). Filmene vil også bli tilgjengelige som klikkefilm i en rekke kanaler. (alle avtalene om dette er ennå ikke helt i havn, men det er svært sannsynlig at vi får til dette slik at alle 16 kan komme med i dvd-boksen), forteller Jonassen.

Kalde Spor
«Kalde Spor»

Jonassen  forteller at sannsynlig releasedato for dvd-boksen er 23.10. Filmene som utgis er: Gategutter (1949), Nødlanding (1952), Cirkus Fandango (1954), Det brenner i natt! (1955), Ni liv (1957), Pastor Jarman kommer hjem (1958), Herren og hans tjenere (1959), Omringet (1960), Bussen (1961), Kalde spor (1962), Om Tilla (1963), Pappa tar gull (1964), Vaktpostene (1965), Reisen til havet (1966), Musikanter (1967) og An-Magritt (1969).

Jonassen legger til at feiringen av Arne Skouen i slutten av oktober vil omfatte en rekke andre elementer i tillegg til dvd-utgivelsen. Planene for dette vil bli offentliggjort i august.

Skouens filmer har lenge vært etterlyst på video. Hva er bakgrunnen for at filmene blir gjort tilgjengelige først nå?

– Siden den store omorganiseringen i 2008 har arbeidet med filmformidling og filmkultur vært nedprioritert i Norsk filminstitutt, og antallet dvd-utgivelser har gått kraftig tilbake. Dette skyldes i første rekke mangel på ressurser til formålet. NFI er også avhengig av at filmmaterialet før nyutgivelse restaureres i Nasjonalbiblioteket som etter 2008 har hatt ansvaret for det nasjonale filmarkivet, bevaring og restaurering. Vi har ikke bevisst ventet til jubileumsåret, men naturligvis benytter vi nå jubileet til å sette Arne Skouen tilbake på det filmkulturelle kartet. Samarbeidet med SF Norge gjør nå denne utgivelsen mulig. Selv om antallet egne dvd-utgivelser fra NFI har vært få de senere åra, han NFI likevel stadig publisert en rekke eldre norske spillefilmer som klikkefilm på Filmarkivet.no. Det har likevel vært noen utgivelser på dvd fra NFI: Løperjenten, Motforestilling, Jakten, Eddie & Suzanne, Støv på hjernen, og viktige stumfilmer med ny musikk: Brudeferden i Hardanger, Markens grøde og Fante-Anne. Dessuten den første norske lydfilmen Den store barnedåpen.

Liv
Pål Løkkebergs «Liv»

Store deler av den norske filmarven innen langfilmen er ikke tilgjengelig på dvd, som for eksempel Arven (Anja Breien) og Pål Løkkebergs to spillefilmer. Foreligger det noen planer om å gi ut disse filmene og andre viktige titler fra den norske filmhistorien?

– Store deler av Anja Breien filmografi er tilgjengelig på Filmarkivet.no. Det gjelder også Arven  i en ikke helt teknisk tilfredsstillende utgave. Så snart det blir mulig å prioritere en restaurering av denne filmen, vil den komme der i en bedre versjon. Dvd vil i løpet av de nærmeste åra bli et stadig mindre aktuelt format så om den noensinne vil komme på dvd, er vanskelig å si.

– Vi er svært enig i at Pål Løkkebergs to filmer Liv og Exit bør stå høyt på vår prioriteringsliste. Når dette vil resultere i dvd- eller klikkefilm-utgivelser, er vanskelig å si. Også Pål Løkkeberg ville hatt sitt jubileum, 80 år i 2014 om han hadde levd.  Intet kan ennå sis om neste års utgivelser, men Pål Løkkebergs filmer vil kunne være aktuelle, men mest sannsynlig som klikkefilm.

Relaterte artikler:

Om 100 år er alting glemt?

Gunnar Iversen  om Arne Skouens kortfilmer

Filmarven utilgjengelig

Kalde Spor – krigsoppgjøret i fjellheimen

An-Magritt – en sterk kvinnerolle

 

1 kommentar til Arne Skouen gjenreises – på video

  1. en skam att ikke folk skal kunne få se filmen barn av solen.mulig han ikke likte filmen sjøl men den ble da laget og alle dei som var med og laget filmen.er altid folk som liker filmer om regissøren ikke likte den .har sjøl sett den på mediateket synes den var heilt grei film.burde blitt sendt på tv.den burde også vært på dvd boksen.synes det er latterlig og utelukke en film

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Arne Skouen gjenreises – på video

Arne Skouen gjenreises – på video

En betydelig del av norsk filmarv frigjøres når alle Arne Skouens filmer omsider slippes på video til høsten. – Vi har ikke bevisst ventet til Skouens jubileumsår, men benytter det til å sette ham tilbake på det filmkulturelle kartet, forteller Erlend Jonassen i NFI.

Store deler av den norske filmarven innen langfilmen er ikke tilgjengelig på videogram. Dette gjelder for eksempel de fleste filmene til en av våre mest toneangivende filmskapere i etterkrigstiden, Arne Skouen (1913-2003). Til nå har bare 6 av hans 16 spillefilmer vært tilgjengelige på dvd.

Men i år blir de øvrige spillefilmene endelig gjort tilgjengelige på dvd. Dette skjer i forbindelse med at det i år er 100 år siden Skouen ble født.

Det kan Erlend Jonassen hos NFI fortelle til Rushprint. Han er prosjektleder for NFIs ulike Skouen-tiltak til høsten.

– NFI har tatt initiativet til dvd-utgivelsen, men det er SF Norge som skal stå for utgivelsen av dvd-boksen i samarbeid med NFI og Nasjonalbiblioteket (som har gjort et større arbeid med å restaurere og digitalisere filmene hans.) Etter all sannsynlighet vil dvd-boksen inneholde alle de 16 «godkjente» spillefilmene hans (Arne Skouen selv ønsket ikke videre distribusjon av Barn av solen). Filmene vil også bli tilgjengelige som klikkefilm i en rekke kanaler. (alle avtalene om dette er ennå ikke helt i havn, men det er svært sannsynlig at vi får til dette slik at alle 16 kan komme med i dvd-boksen), forteller Jonassen.

Kalde Spor
«Kalde Spor»

Jonassen  forteller at sannsynlig releasedato for dvd-boksen er 23.10. Filmene som utgis er: Gategutter (1949), Nødlanding (1952), Cirkus Fandango (1954), Det brenner i natt! (1955), Ni liv (1957), Pastor Jarman kommer hjem (1958), Herren og hans tjenere (1959), Omringet (1960), Bussen (1961), Kalde spor (1962), Om Tilla (1963), Pappa tar gull (1964), Vaktpostene (1965), Reisen til havet (1966), Musikanter (1967) og An-Magritt (1969).

Jonassen legger til at feiringen av Arne Skouen i slutten av oktober vil omfatte en rekke andre elementer i tillegg til dvd-utgivelsen. Planene for dette vil bli offentliggjort i august.

Skouens filmer har lenge vært etterlyst på video. Hva er bakgrunnen for at filmene blir gjort tilgjengelige først nå?

– Siden den store omorganiseringen i 2008 har arbeidet med filmformidling og filmkultur vært nedprioritert i Norsk filminstitutt, og antallet dvd-utgivelser har gått kraftig tilbake. Dette skyldes i første rekke mangel på ressurser til formålet. NFI er også avhengig av at filmmaterialet før nyutgivelse restaureres i Nasjonalbiblioteket som etter 2008 har hatt ansvaret for det nasjonale filmarkivet, bevaring og restaurering. Vi har ikke bevisst ventet til jubileumsåret, men naturligvis benytter vi nå jubileet til å sette Arne Skouen tilbake på det filmkulturelle kartet. Samarbeidet med SF Norge gjør nå denne utgivelsen mulig. Selv om antallet egne dvd-utgivelser fra NFI har vært få de senere åra, han NFI likevel stadig publisert en rekke eldre norske spillefilmer som klikkefilm på Filmarkivet.no. Det har likevel vært noen utgivelser på dvd fra NFI: Løperjenten, Motforestilling, Jakten, Eddie & Suzanne, Støv på hjernen, og viktige stumfilmer med ny musikk: Brudeferden i Hardanger, Markens grøde og Fante-Anne. Dessuten den første norske lydfilmen Den store barnedåpen.

Liv
Pål Løkkebergs «Liv»

Store deler av den norske filmarven innen langfilmen er ikke tilgjengelig på dvd, som for eksempel Arven (Anja Breien) og Pål Løkkebergs to spillefilmer. Foreligger det noen planer om å gi ut disse filmene og andre viktige titler fra den norske filmhistorien?

– Store deler av Anja Breien filmografi er tilgjengelig på Filmarkivet.no. Det gjelder også Arven  i en ikke helt teknisk tilfredsstillende utgave. Så snart det blir mulig å prioritere en restaurering av denne filmen, vil den komme der i en bedre versjon. Dvd vil i løpet av de nærmeste åra bli et stadig mindre aktuelt format så om den noensinne vil komme på dvd, er vanskelig å si.

– Vi er svært enig i at Pål Løkkebergs to filmer Liv og Exit bør stå høyt på vår prioriteringsliste. Når dette vil resultere i dvd- eller klikkefilm-utgivelser, er vanskelig å si. Også Pål Løkkeberg ville hatt sitt jubileum, 80 år i 2014 om han hadde levd.  Intet kan ennå sis om neste års utgivelser, men Pål Løkkebergs filmer vil kunne være aktuelle, men mest sannsynlig som klikkefilm.

Relaterte artikler:

Om 100 år er alting glemt?

Gunnar Iversen  om Arne Skouens kortfilmer

Filmarven utilgjengelig

Kalde Spor – krigsoppgjøret i fjellheimen

An-Magritt – en sterk kvinnerolle

 

One Response to Arne Skouen gjenreises – på video

  1. en skam att ikke folk skal kunne få se filmen barn av solen.mulig han ikke likte filmen sjøl men den ble da laget og alle dei som var med og laget filmen.er altid folk som liker filmer om regissøren ikke likte den .har sjøl sett den på mediateket synes den var heilt grei film.burde blitt sendt på tv.den burde også vært på dvd boksen.synes det er latterlig og utelukke en film

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY