Ambassadøren skaper storm

Ambassadøren skaper storm

I «Ambassadøren» utgir Mats Brügger seg for å være en diplomat fra Liberia. Diplomatpapirene skaffet han via internett for en god slump penger. Bedraget får nå konsekvenser:  Libera sier de går til søksmål, mens produsenten tar det hele med knusende ro.

Under den internasjonale premieren i Sundance på den danske dokumentaren Ambassadøren ble regissøren Mads Brügger omtalt som «verdens mest provoserende dokumentarfilmskaper» (les vårt intervju med ham). Nå kommer reaksjonene på filmen fra de afrikanske landene den skildrer på en svært ufordelaktig måte, og de er en provokatør verdig.

I artikkelen Liberia Condemns Danish Journalist’s ‘Diplomat’ Documentary Detailing Corruption på den liberiske nyhetssiden FrontPageAfricaOnline.com, som er en gjengivelse av en offisiell pressemelding, hevdes det at Brügger har motarbeidet Liberias iherdige jobb for å rette opp sitt frynsete diplomat-rykte, og kaller handlingen en «… amoralsk og kriminell handling rettet mot den liberiske regjering og dets folk». Det varsles om at den liberiske stat vil gå til søksmål mot Brügger, og at de søker en forklaring og oppreisning fra både fra Den sentralafrikanske republikk – landet Brügger opererte som diplomat i – og Danmark gjennom diplomatiske kanaler.

Utenlandske medier skriver hele tiden nye saker om situasjonen. I et intervju på samme nettsted uttaler den liberiske presidenten selv, Ellen Johnson Sirleaf, at Brügger er «en bedrager og kriminell», og at resultatet av hans eventyr er at Liberia har startet en intern granskning for å hindre lignende fadeser i fremtiden. De jakter også på firmaet som solgte Brügger de falske diplomat-papirene.

Dette bekymrer ikke produsent Peter Engel fra Zentropa nevneverdig. Til Politiken.dk forteller han at de ikke tar dette alvorlig.

– Foreløpig har vi ikke fått noen anklage. De har kun uttalt at de forbanner Mads Brügger inn i helvete, men som Mads selv sier, vi har ikke sett noe konkret enda. Vi har også hatt tullingen Willem Tjissen på nakken – han vi kjøpte det falske passet av – som truet med både bål og brann, men det ble aldri noe av det heller, sier Engel.

– Jeg tror ikke noen vil løfte så mye som et øyenbryn, fortsetter han.

Engel minner også om at det til syvende og sist er liberianske myndigheter selv som har godkjent passet, og tatt i mot bestikkelser.

– De har sett hans ekte pass, og har all informasjon på han. Vi har lagt pengene på bordet, innbetalt de til en konto, gitt noe i kontanter og har fått kvittering på det. De har diplomatpass til salgs – vi kjøpte ett. Så jo, Mads har bestukket seg en del av veien, men når alt kommer til alt er det det liberiske utenriksdepartementet som har kikket ned i Mads sitt pass og sagt «Ja, vi tar disse pengene». Så hvis det kom så langt, kan man spørre «hva er problemet?».

Det danske utenriksdepartementet sier at de så langt ikke har mottatt noe offisiell henvendelse angående saken fra Liberia, ifølge kontorsjef på afrikakontoret Birgitte Marcussen.

– Vi er oppmerksomme på at det har kommet en pressemelding, og vi følger utviklingen. Men inntil videre har vi ikke mottatt noe gjennom diplomatiske kanaler, forteller hun.

Det danske utenriksdepartementet vil ikke foreta seg noe i forbindelse med saken med mindre det kommer en offisiell henvendelse.

Brügger selv bekymrer seg på ingen måte for en liberisk rettsforfølgelse, og svarer i kjent stil til filmmagasinet Ekko:

– Jeg er forbløffet og skuffet over president Ellen Johnsons voldsomme reaksjon. Som jeg selv sier er jeg det beste som har skjedd den liberiske utenrikstjenesten i manns minne. Så det hadde vært på sin plass hvis presidenten hadde bekreftet og forlenget min posisjon som ambassadør uten portefølje, i motsetning til å kalle meg kriminell og kreve meg utlevert.

På spørsmål fra Politiken sin journalist om hvordan han forholder seg til anklagen om lovbrudd i Libera – noe Brügger faktisk har begått – sier hovedpersonen selv at han er avventende.

– Altså, jeg har ikke tenkt å gjøre noe som helst. Jeg forholder meg avventende, og har ingen anelse om hva som kommer til å skje. De har – så vidt jeg vet – en konsul i Ørestaden. Det kan jo hende han byr meg på et glass portvin, svarer Brügger.

– En ting er hva Liberia sier de skal gjøre, noe annet er hva de faktisk gjør. Det kan jo hende at dette bare er et spill for galleriet, legger han til.

Når journalisten presser Brügger om hans oppførsel i Liberia kan moralsk forsvares, sier han at han er lei diskusjonen.

– Jeg gidder ikke lenger gå inn i en diskusjon om min manglende moral.

– Forstå meg rett. Jeg orker ikke mer av at hver gang jeg snakker om filmen min, og hva jeg gjør og ikke gjør som journalist, må stå moralsk ansvarlig ovenfor danske journalister.

Overraskende nok viser deg seg nå at Liberias eget presseforbund er kritisk til reaksjonen fra egne rekker, ifølge Politiken.dk.

– Det ville gi mening hvis regjeringen først og fremst skyndte seg med å ta handling mot liberiske statsborgere for å komme enhver anklage om at de driver med villedningstaktikker for å fjerne fokus fra påståtte forbrytelser fra egne rekker, uttaler presseforbundet i følge liberiske medier.

Kilder: Politiken.dk, Ekkofilm.dk, Frontpageafricaonline.com

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Ambassadøren skaper storm

Ambassadøren skaper storm

I «Ambassadøren» utgir Mats Brügger seg for å være en diplomat fra Liberia. Diplomatpapirene skaffet han via internett for en god slump penger. Bedraget får nå konsekvenser:  Libera sier de går til søksmål, mens produsenten tar det hele med knusende ro.

Under den internasjonale premieren i Sundance på den danske dokumentaren Ambassadøren ble regissøren Mads Brügger omtalt som «verdens mest provoserende dokumentarfilmskaper» (les vårt intervju med ham). Nå kommer reaksjonene på filmen fra de afrikanske landene den skildrer på en svært ufordelaktig måte, og de er en provokatør verdig.

I artikkelen Liberia Condemns Danish Journalist’s ‘Diplomat’ Documentary Detailing Corruption på den liberiske nyhetssiden FrontPageAfricaOnline.com, som er en gjengivelse av en offisiell pressemelding, hevdes det at Brügger har motarbeidet Liberias iherdige jobb for å rette opp sitt frynsete diplomat-rykte, og kaller handlingen en «… amoralsk og kriminell handling rettet mot den liberiske regjering og dets folk». Det varsles om at den liberiske stat vil gå til søksmål mot Brügger, og at de søker en forklaring og oppreisning fra både fra Den sentralafrikanske republikk – landet Brügger opererte som diplomat i – og Danmark gjennom diplomatiske kanaler.

Utenlandske medier skriver hele tiden nye saker om situasjonen. I et intervju på samme nettsted uttaler den liberiske presidenten selv, Ellen Johnson Sirleaf, at Brügger er «en bedrager og kriminell», og at resultatet av hans eventyr er at Liberia har startet en intern granskning for å hindre lignende fadeser i fremtiden. De jakter også på firmaet som solgte Brügger de falske diplomat-papirene.

Dette bekymrer ikke produsent Peter Engel fra Zentropa nevneverdig. Til Politiken.dk forteller han at de ikke tar dette alvorlig.

– Foreløpig har vi ikke fått noen anklage. De har kun uttalt at de forbanner Mads Brügger inn i helvete, men som Mads selv sier, vi har ikke sett noe konkret enda. Vi har også hatt tullingen Willem Tjissen på nakken – han vi kjøpte det falske passet av – som truet med både bål og brann, men det ble aldri noe av det heller, sier Engel.

– Jeg tror ikke noen vil løfte så mye som et øyenbryn, fortsetter han.

Engel minner også om at det til syvende og sist er liberianske myndigheter selv som har godkjent passet, og tatt i mot bestikkelser.

– De har sett hans ekte pass, og har all informasjon på han. Vi har lagt pengene på bordet, innbetalt de til en konto, gitt noe i kontanter og har fått kvittering på det. De har diplomatpass til salgs – vi kjøpte ett. Så jo, Mads har bestukket seg en del av veien, men når alt kommer til alt er det det liberiske utenriksdepartementet som har kikket ned i Mads sitt pass og sagt «Ja, vi tar disse pengene». Så hvis det kom så langt, kan man spørre «hva er problemet?».

Det danske utenriksdepartementet sier at de så langt ikke har mottatt noe offisiell henvendelse angående saken fra Liberia, ifølge kontorsjef på afrikakontoret Birgitte Marcussen.

– Vi er oppmerksomme på at det har kommet en pressemelding, og vi følger utviklingen. Men inntil videre har vi ikke mottatt noe gjennom diplomatiske kanaler, forteller hun.

Det danske utenriksdepartementet vil ikke foreta seg noe i forbindelse med saken med mindre det kommer en offisiell henvendelse.

Brügger selv bekymrer seg på ingen måte for en liberisk rettsforfølgelse, og svarer i kjent stil til filmmagasinet Ekko:

– Jeg er forbløffet og skuffet over president Ellen Johnsons voldsomme reaksjon. Som jeg selv sier er jeg det beste som har skjedd den liberiske utenrikstjenesten i manns minne. Så det hadde vært på sin plass hvis presidenten hadde bekreftet og forlenget min posisjon som ambassadør uten portefølje, i motsetning til å kalle meg kriminell og kreve meg utlevert.

På spørsmål fra Politiken sin journalist om hvordan han forholder seg til anklagen om lovbrudd i Libera – noe Brügger faktisk har begått – sier hovedpersonen selv at han er avventende.

– Altså, jeg har ikke tenkt å gjøre noe som helst. Jeg forholder meg avventende, og har ingen anelse om hva som kommer til å skje. De har – så vidt jeg vet – en konsul i Ørestaden. Det kan jo hende han byr meg på et glass portvin, svarer Brügger.

– En ting er hva Liberia sier de skal gjøre, noe annet er hva de faktisk gjør. Det kan jo hende at dette bare er et spill for galleriet, legger han til.

Når journalisten presser Brügger om hans oppførsel i Liberia kan moralsk forsvares, sier han at han er lei diskusjonen.

– Jeg gidder ikke lenger gå inn i en diskusjon om min manglende moral.

– Forstå meg rett. Jeg orker ikke mer av at hver gang jeg snakker om filmen min, og hva jeg gjør og ikke gjør som journalist, må stå moralsk ansvarlig ovenfor danske journalister.

Overraskende nok viser deg seg nå at Liberias eget presseforbund er kritisk til reaksjonen fra egne rekker, ifølge Politiken.dk.

– Det ville gi mening hvis regjeringen først og fremst skyndte seg med å ta handling mot liberiske statsborgere for å komme enhver anklage om at de driver med villedningstaktikker for å fjerne fokus fra påståtte forbrytelser fra egne rekker, uttaler presseforbundet i følge liberiske medier.

Kilder: Politiken.dk, Ekkofilm.dk, Frontpageafricaonline.com

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY