-Fuck gjennomsnittsseeren

-Fuck gjennomsnittsseeren

Dette er serieskaperen David Simons etter hvert så velkjente sitat om sin holdning til seerens preferanser. Under Nordiske mediedager i Bergen 9-11. mai er dette et tema som gikk igjen i flere av torsdagens innlegg, skriver Donia Lina Nilsen, som rapportere direkte fra bransjefestivalen. 

NORDISKE MEDIEDAGER/BERGEN

Verken HBO eller 60 Minutes gjør markedsundersøkelser for å bestemme seg for hvilke historier som er viktige å fortelle. I HBO, nettopp for å ikke la laveste fellesnevner-tenkningen regulere sitt originale innhold, har de mantraet: – Is it an excellent story? 60 Minutes er tydelige på hva som er viktigst for dem: – It’s not important to be first, it’s important to be right. The Onion – en satirisk mediekanal – går så langt som å nærmest ha mottoet ”People are idiots”, og tillater derfor ingen kommentarer på sidene sine, tar ingen innspill eller forslag fra lesere og følger heller ingen av sine pr. dags dato 3 753 293 følgere på Twitter. 

Den gjennomgående holdningen hos disse tre vidt forskjellige medieaktørene er det at innhold er deres eget ansvar, ikke seerens. Men innen mye film og fjernsynsinnhold er det nettopp seeren som får bestemme, og ”seeren” er ofte, som The Onion påpeker, en idiot.

"People are idiots", The Onion har over 3,7 mill. følgere på Twitter, men følger ingen. Baratunde Thurston og Thomas Seltzer. (foto: Jarle H. Moe/Nordiske mediedager).

HBOs sjef for distribusjon og internasjonalt salg, Simon Sutton, har jobbet i Hollywoodstudioene og fortalte om nettopp denne forskjellen i holdningen til seeren. Studioene kalkulerer hvor mye mer en film kan tjene inn på for eksempel å bytte skuespillere eller bytte setting basert på omfattende markedsundersøkelser, med andre ord: seerens preferanser. HBO har lært, på den vanskelige måten, å ikke sette sannsynligheten for å oppnå 15 millioner seere umiddelbart foran historien og dens potensial da de sa nei til en serie som Mad Men. Men kanalens system rundt de kreative kreftene har ikke mistet fokuset: HBO har likevel funnet en måte å tjene penger på Mad Mens suksess, for nå sendes serien gjennom HBOs distribusjonssystem til flere land i Latin-Amerika.

Etter de sa nei til "Mad Men" gikk HBO tilbake til å spørre seg selv "Is it an excellent story?". Simon Sutton, president for HBO International and Content Distribution (foto: Renate Sæle/Nordiske mediedager).

 

HBO har fått betydelig konkurranse fra andre kanaler som satser på kvalitetsserier, som har lært å satse på historier og gi frihet til de kreative kreftene. HBO mener likevel at det er enkelte ting som de kan gjøre som ingen andre kan – om Game of Thrones sier Sutton: – That is the kind of show that we can do in a way that noone else can. 

Til salens store begeistring avsluttet Sutton med en trailer til HBOs neste satsning: The Newsroom. Bak serien står Aaron Sorkin, som vi kjenner fra blant annet The West Wing og The Social Network

Holdningen er gjennomgående og selvsikker – vi vet selv hva som er kvalitet – aktørene er nemlig selv trygge på henholdsvis hva som er riktig, hva som er en god historie og hva som er god satire. De henvender seg til seeren på det grunnlaget og krever noe tilbake. Hvor ofte har man ikke hørt, om for eksempel The Wire, at ”Ja, du må bare se de første tre episodene, kanskje to ganger, for å sette pris på det. Men da! Da er det verdt det!” 

For kvalitet krever ofte noe av oss som seere, det krever en viss investering av oppmerksomhet og tankevirksomhet, men investeringen gir ofte flerfoldig tilbake. Etter innlegget ble det kommentert om The Onion at satirens kanskje viktigste verdi er å vise andre måter å se verden på gjennom å bruke humor for å hinte til måter for kritisk og analytisk tankegang. 

Vi, seerne, trenger ikke å vite hva vi vil ha fordi det er ikke vår oppgave å skape noe nytt. Vi har likevel et ansvar: å gjenkjenne og verdsette kvalitet.


6 kommentarer til -Fuck gjennomsnittsseeren

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

-Fuck gjennomsnittsseeren

-Fuck gjennomsnittsseeren

Dette er serieskaperen David Simons etter hvert så velkjente sitat om sin holdning til seerens preferanser. Under Nordiske mediedager i Bergen 9-11. mai er dette et tema som gikk igjen i flere av torsdagens innlegg, skriver Donia Lina Nilsen, som rapportere direkte fra bransjefestivalen. 

NORDISKE MEDIEDAGER/BERGEN

Verken HBO eller 60 Minutes gjør markedsundersøkelser for å bestemme seg for hvilke historier som er viktige å fortelle. I HBO, nettopp for å ikke la laveste fellesnevner-tenkningen regulere sitt originale innhold, har de mantraet: – Is it an excellent story? 60 Minutes er tydelige på hva som er viktigst for dem: – It’s not important to be first, it’s important to be right. The Onion – en satirisk mediekanal – går så langt som å nærmest ha mottoet ”People are idiots”, og tillater derfor ingen kommentarer på sidene sine, tar ingen innspill eller forslag fra lesere og følger heller ingen av sine pr. dags dato 3 753 293 følgere på Twitter. 

Den gjennomgående holdningen hos disse tre vidt forskjellige medieaktørene er det at innhold er deres eget ansvar, ikke seerens. Men innen mye film og fjernsynsinnhold er det nettopp seeren som får bestemme, og ”seeren” er ofte, som The Onion påpeker, en idiot.

"People are idiots", The Onion har over 3,7 mill. følgere på Twitter, men følger ingen. Baratunde Thurston og Thomas Seltzer. (foto: Jarle H. Moe/Nordiske mediedager).

HBOs sjef for distribusjon og internasjonalt salg, Simon Sutton, har jobbet i Hollywoodstudioene og fortalte om nettopp denne forskjellen i holdningen til seeren. Studioene kalkulerer hvor mye mer en film kan tjene inn på for eksempel å bytte skuespillere eller bytte setting basert på omfattende markedsundersøkelser, med andre ord: seerens preferanser. HBO har lært, på den vanskelige måten, å ikke sette sannsynligheten for å oppnå 15 millioner seere umiddelbart foran historien og dens potensial da de sa nei til en serie som Mad Men. Men kanalens system rundt de kreative kreftene har ikke mistet fokuset: HBO har likevel funnet en måte å tjene penger på Mad Mens suksess, for nå sendes serien gjennom HBOs distribusjonssystem til flere land i Latin-Amerika.

Etter de sa nei til "Mad Men" gikk HBO tilbake til å spørre seg selv "Is it an excellent story?". Simon Sutton, president for HBO International and Content Distribution (foto: Renate Sæle/Nordiske mediedager).

 

HBO har fått betydelig konkurranse fra andre kanaler som satser på kvalitetsserier, som har lært å satse på historier og gi frihet til de kreative kreftene. HBO mener likevel at det er enkelte ting som de kan gjøre som ingen andre kan – om Game of Thrones sier Sutton: – That is the kind of show that we can do in a way that noone else can. 

Til salens store begeistring avsluttet Sutton med en trailer til HBOs neste satsning: The Newsroom. Bak serien står Aaron Sorkin, som vi kjenner fra blant annet The West Wing og The Social Network

Holdningen er gjennomgående og selvsikker – vi vet selv hva som er kvalitet – aktørene er nemlig selv trygge på henholdsvis hva som er riktig, hva som er en god historie og hva som er god satire. De henvender seg til seeren på det grunnlaget og krever noe tilbake. Hvor ofte har man ikke hørt, om for eksempel The Wire, at ”Ja, du må bare se de første tre episodene, kanskje to ganger, for å sette pris på det. Men da! Da er det verdt det!” 

For kvalitet krever ofte noe av oss som seere, det krever en viss investering av oppmerksomhet og tankevirksomhet, men investeringen gir ofte flerfoldig tilbake. Etter innlegget ble det kommentert om The Onion at satirens kanskje viktigste verdi er å vise andre måter å se verden på gjennom å bruke humor for å hinte til måter for kritisk og analytisk tankegang. 

Vi, seerne, trenger ikke å vite hva vi vil ha fordi det er ikke vår oppgave å skape noe nytt. Vi har likevel et ansvar: å gjenkjenne og verdsette kvalitet.


6 Responses to -Fuck gjennomsnittsseeren

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY