Finnes enerett til historiske hendelser?

Finnes enerett til historiske hendelser?

Kan historiske hendelser bli åndsverk? Georg Panzer fra Høgskolen i Molde har lang erfaring med filmrettighetsspørsmål, og belyser problemstillingen fra et juridisk ståsted.

Debatten rundt Into the White – tidligere kalt Comrade – har fokusert på hvorvidt en historisk hendelse kan kalles et åndsverk. Georg Panzer sier at dette i utgangspunktet ikke kan skje.

– En historisk hendelse kan i seg selv aldri bli et åndsverk. Dette fordi historiske hendelser som fakta og ideer er frie, og ikke underlagt noen enerettigheter. Men dersom en historisk hendelse blir skrevet ned, vil den bli underlagt åndsrett i den form den blir skrevet ned. Man kan ikke hindre noen andre å skrive ned samme fortelling, men man kan hindre andre å offentliggjøre det man selv har skrevet ned eller bruke utdrag av det. Mindre utdrag kan man bruke innenfor sitatretten, forklarer han.

Et filmmanus som handler om en historisk hendelse må sees i kontekst med hva manuset tok utgangspunkt i.

– Når en historisk begivenhet har blitt laget til et filmmanus, blir spørsmålet hva manuset bygger på. Bygger det på en bok eller annet fiksert materiale, eller tar det direkte utgangspunkt i de historiske begivenhetene? Bygger det eksempelvis på en bok betyr det at man har filmrett til å omgjøre boka til film – altså må man kontakte forfatteren. Hvis man bare lar seg inspirere løselig av boka, og ikke bruker dialog eller andre elementer, står man fritt, sier Panzer.

Han forklarer at helt fiktive historier og plot har større beskyttelse enn fortellinger som baserer seg på faktiske hendelser.

– Ideen til et godt plot er det ingen som har opphavsrett på. Hvis noen skaper en historie om en zombie-sykdom i England står man fritt til å bygge på samme idé og sjanger. Men man krysser en grense hvis man i for stor grad bygger på historien, og trekker inn samme karakterer og setting. Dette har vi sett noen eksempler på i USA hvor fiksjonsfortellingen Gone with the Wind ble omskrevet fra en slavegutts synsvinkel, eller forsøk på å legge seg nært opp mot Harry Potter-universet, forklarer han.

For å avgjøre om noe bryter med åndsverksloven må det gjøres en konkret vurdering av hvert tilfelle.

– I hver sak må man begynne med at historiske hendelser, fakta og ideer ikke er beskyttet av åndsverksloven. Så blir spørsmålet om den skriftlige fremstillingen noen andre har gjort er en roman, et forslag til manus eller et synopsis. Hvis dette er tilfelle må et eventuelt manus bestå av en annen dialog og andre karakterfremstillinger for at det ikke skal bryte med åndsverksloven, sier han.

I tillegg til åndsrett finnes det også noe som heter lojalitet i kontraktsforhold, og tittelvern.

– Lojalitet i kontraktsforhold er eksempelvis hvis du pitcher en idé for noen og de sier ”gode idé, men ellers takk”, for så ta i bruk ideen selv. Da har vi en annen type problemstilling enn åndsrett. Dette står sterkere i Norge enn i USA hvor man nok forlanger konfidensialitetsavtaler. Når det gjelder Into the White og Comrade, så eksisterer det også et såkalt tittelvern. Og jeg antar det er noe av grunnlaget for at tittelen i dette tilfellet ble endret, avslutter Panzer.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Finnes enerett til historiske hendelser?

Finnes enerett til historiske hendelser?

Kan historiske hendelser bli åndsverk? Georg Panzer fra Høgskolen i Molde har lang erfaring med filmrettighetsspørsmål, og belyser problemstillingen fra et juridisk ståsted.

Debatten rundt Into the White – tidligere kalt Comrade – har fokusert på hvorvidt en historisk hendelse kan kalles et åndsverk. Georg Panzer sier at dette i utgangspunktet ikke kan skje.

– En historisk hendelse kan i seg selv aldri bli et åndsverk. Dette fordi historiske hendelser som fakta og ideer er frie, og ikke underlagt noen enerettigheter. Men dersom en historisk hendelse blir skrevet ned, vil den bli underlagt åndsrett i den form den blir skrevet ned. Man kan ikke hindre noen andre å skrive ned samme fortelling, men man kan hindre andre å offentliggjøre det man selv har skrevet ned eller bruke utdrag av det. Mindre utdrag kan man bruke innenfor sitatretten, forklarer han.

Et filmmanus som handler om en historisk hendelse må sees i kontekst med hva manuset tok utgangspunkt i.

– Når en historisk begivenhet har blitt laget til et filmmanus, blir spørsmålet hva manuset bygger på. Bygger det på en bok eller annet fiksert materiale, eller tar det direkte utgangspunkt i de historiske begivenhetene? Bygger det eksempelvis på en bok betyr det at man har filmrett til å omgjøre boka til film – altså må man kontakte forfatteren. Hvis man bare lar seg inspirere løselig av boka, og ikke bruker dialog eller andre elementer, står man fritt, sier Panzer.

Han forklarer at helt fiktive historier og plot har større beskyttelse enn fortellinger som baserer seg på faktiske hendelser.

– Ideen til et godt plot er det ingen som har opphavsrett på. Hvis noen skaper en historie om en zombie-sykdom i England står man fritt til å bygge på samme idé og sjanger. Men man krysser en grense hvis man i for stor grad bygger på historien, og trekker inn samme karakterer og setting. Dette har vi sett noen eksempler på i USA hvor fiksjonsfortellingen Gone with the Wind ble omskrevet fra en slavegutts synsvinkel, eller forsøk på å legge seg nært opp mot Harry Potter-universet, forklarer han.

For å avgjøre om noe bryter med åndsverksloven må det gjøres en konkret vurdering av hvert tilfelle.

– I hver sak må man begynne med at historiske hendelser, fakta og ideer ikke er beskyttet av åndsverksloven. Så blir spørsmålet om den skriftlige fremstillingen noen andre har gjort er en roman, et forslag til manus eller et synopsis. Hvis dette er tilfelle må et eventuelt manus bestå av en annen dialog og andre karakterfremstillinger for at det ikke skal bryte med åndsverksloven, sier han.

I tillegg til åndsrett finnes det også noe som heter lojalitet i kontraktsforhold, og tittelvern.

– Lojalitet i kontraktsforhold er eksempelvis hvis du pitcher en idé for noen og de sier ”gode idé, men ellers takk”, for så ta i bruk ideen selv. Da har vi en annen type problemstilling enn åndsrett. Dette står sterkere i Norge enn i USA hvor man nok forlanger konfidensialitetsavtaler. Når det gjelder Into the White og Comrade, så eksisterer det også et såkalt tittelvern. Og jeg antar det er noe av grunnlaget for at tittelen i dette tilfellet ble endret, avslutter Panzer.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY