Adaptasjonstrenden snur

la den rette komme inn_lite.jpgOgså i Sverige har trenden med filmatiserte bøker vært dominerende de siste årene. Det kan imidlertid Det svenske filminstituttet sette en stopper for med sin plan om å gi mer i støtte til færre filmprosjekter.     

la den rette komme inn.jpg

Også i Sverige har trenden med filmatiserte bøker vært dominerende de siste årene. Det kan imidlertid Det svenske filminstituttet sette en stopper for med sin plan om å gi mer i støtte til færre filmprosjekter.

Jan Guillous "Arn", John Ajvide Lindqvists "Låt den rätte komma in" og Johanna Thydells "I taket lyser stjärnorna" er eksempler på tre svenske bøker som har blitt til film den siste tiden.

Nesten alle svenske spillefilmer får brorparten av støtten fra det svenske filminstituttet (SFI).  De to siste årene har SFI jobbet aktivt for å utvikle en ny tildelingsstrategi som går ut på å gi mer i støtte til færre filmer, melder Svenska Dagbladet.

Jenny Thor i Bonnier Group Agency, som selger litterære filmrettigheter, frykter at dette kan føre til at færre bøker vil nå filmlerretet i tiden som kommer.

– Filminstituttets nye strategi gjør det vanskeligere å lage film i utgangspunktet, færre prosjekter vil realiseres. Dette vil også påvirke filmatiseringen av bøker. På en måte tror jeg tanken om å konsentrere tildelingene på færre prosjekter er bra. Men det vil bli mye vanskeligere for produsenter å få støtte til potensielle filmprosjekter, sier hun.

Charlotta Denward, sjef for avdelingen for produksjonsstøtte i SFI, sier at det ikke handler om å støtte færre filmer i seg selv, men at det handler om å bruke pengene på en fornuftig måte. I praksis innebærer den nye tildelingspolitikken at kun 14 spillefilmer fikk støtte i fjord sammenliknet med opp mot 25 filmer i årene før.

Men ikke bare det faktiske antallet filmer, men også antallet bokadapsjoner kommer til å synke framover.

– Jeg gjorde en beregning som viste at kun 10-15 prosent av filmene som har blitt produsert her til lands i gjennomsnitt har vært bokadapsjoner. Akkurat nå har tallet vært mye høyere. Jeg tror tallet kommer til å gå tilbake til et mer normalt nivå, sier Charlotta Denward.

Lena Rehnberg, som driver et av Sveriges mindre produksjonsselskap, Stella Nova Film, tror også toppen er nådd. Hun produserte Solstorm etter Åsa Larssons roman uten støtte fra filminstituttet.

– Jeg ser en tendens hos SFI til å ikke ville støtte filmer basert på bøker. Originalmanus har høyere status, noe jeg synes er merkelig. Se bare på Ang Lees filmer, de er romanadapsjoner nesten alle sammen, sier hun.

Les mer hos Svenska Dagbladet.

Foto: Filmplakaten til Tomas Alfredsons film La den rette komme inn.

Adaptasjonstrenden snur

la den rette komme inn_lite.jpgOgså i Sverige har trenden med filmatiserte bøker vært dominerende de siste årene. Det kan imidlertid Det svenske filminstituttet sette en stopper for med sin plan om å gi mer i støtte til færre filmprosjekter.     

la den rette komme inn.jpg

Også i Sverige har trenden med filmatiserte bøker vært dominerende de siste årene. Det kan imidlertid Det svenske filminstituttet sette en stopper for med sin plan om å gi mer i støtte til færre filmprosjekter.

Jan Guillous "Arn", John Ajvide Lindqvists "Låt den rätte komma in" og Johanna Thydells "I taket lyser stjärnorna" er eksempler på tre svenske bøker som har blitt til film den siste tiden.

Nesten alle svenske spillefilmer får brorparten av støtten fra det svenske filminstituttet (SFI).  De to siste årene har SFI jobbet aktivt for å utvikle en ny tildelingsstrategi som går ut på å gi mer i støtte til færre filmer, melder Svenska Dagbladet.

Jenny Thor i Bonnier Group Agency, som selger litterære filmrettigheter, frykter at dette kan føre til at færre bøker vil nå filmlerretet i tiden som kommer.

– Filminstituttets nye strategi gjør det vanskeligere å lage film i utgangspunktet, færre prosjekter vil realiseres. Dette vil også påvirke filmatiseringen av bøker. På en måte tror jeg tanken om å konsentrere tildelingene på færre prosjekter er bra. Men det vil bli mye vanskeligere for produsenter å få støtte til potensielle filmprosjekter, sier hun.

Charlotta Denward, sjef for avdelingen for produksjonsstøtte i SFI, sier at det ikke handler om å støtte færre filmer i seg selv, men at det handler om å bruke pengene på en fornuftig måte. I praksis innebærer den nye tildelingspolitikken at kun 14 spillefilmer fikk støtte i fjord sammenliknet med opp mot 25 filmer i årene før.

Men ikke bare det faktiske antallet filmer, men også antallet bokadapsjoner kommer til å synke framover.

– Jeg gjorde en beregning som viste at kun 10-15 prosent av filmene som har blitt produsert her til lands i gjennomsnitt har vært bokadapsjoner. Akkurat nå har tallet vært mye høyere. Jeg tror tallet kommer til å gå tilbake til et mer normalt nivå, sier Charlotta Denward.

Lena Rehnberg, som driver et av Sveriges mindre produksjonsselskap, Stella Nova Film, tror også toppen er nådd. Hun produserte Solstorm etter Åsa Larssons roman uten støtte fra filminstituttet.

– Jeg ser en tendens hos SFI til å ikke ville støtte filmer basert på bøker. Originalmanus har høyere status, noe jeg synes er merkelig. Se bare på Ang Lees filmer, de er romanadapsjoner nesten alle sammen, sier hun.

Les mer hos Svenska Dagbladet.

Foto: Filmplakaten til Tomas Alfredsons film La den rette komme inn.

MENY