Prisene i Grimstad.

Prisene i Grimstad.

De to gjeveste prisene i Grimstad gikk til Kari Holtan og Thomas Østbye. Les mer om alle prisvinnerne og juryenes begrunnelser.

Foto: euforiske prisvinnere fra i går kveld (foto Håkon Borg).

Kari Holtan og Thomas Østbye kunne hente hjem de to gjeveste prisene under årets Kortfilmfestival, henholdsvis Gullstolen og Terje Vigen-prisen.

Holtan er regissør og konseptutvikler. Hun er utdannet skuespiller ved Nordisk Teaterskole i Århus 1990–1993, og sammen med fem andre studenter fra skolen grunnla hun scenekunstkompaniet De Utvalgte som har produsert prisvinneren Homage au pair.

«Au pair betyr å være på like fot, og ordningen er ment som en kulturell utveksling. Homage au pair tar et nærmere blikk på den asymmetriske maktrelasjonen mellom vertsfamilien og au pairen», heter det i omtalen av filmen som juryen falt for.

«Mellom kun tre personer i ett enkelt rom kan det eksistere et nærmest uendelig nettverk av forbindelser, motvilje og misforståelser. Vinnerfilmen retter et ironisk, observerende blikk over et slikt rom, med en teft for ugagn som gir en leken, absurd «edge» til selv den mest bitende innsikt. Så vris filmen uventet over fra ett register til et annet, og dette mesterstykket av en kortfilm blir til en brekkstang som åpner en helt Pandoras eske av kulturell og klassebasert dynamikk ettersom en hjemlig setting viser seg også å være en arbeidsplass hvor vår uttrykkelig uttrykksløse heltinne er ikke helt en tjener, men heller ikke helt en gjest. Gullstolen for beste norkse kortfilm går til Kari Holtan for hennes vittige, overraskende, skarpsindige Homage Au Pair

Thomas Østbyes Sivil ulydighet CT#2 tar deg bak kulissene når aktivister fra Extinction Rebellion og Just Stop Oil går fra direkte handling mot flydrivstoffterminaler, til å blokkere pendlertrafikken og å angripe kjente kunstverk.

«Denne lange kortfilmen forteller en presserende historie på gripende, men disiplinert vis, og føles som den varer bare halvparten av sin faktiske spilletid. Filmen dokumenterer en bevegelse som er både høyst synlig og svært misforstått, fra orkesterplass på frontlinjen. Selv om klimakrisen er den største globale utfordringen i vår livstid er det sjelden den blir skildret med et slikt nivå av dramaturgisk intelligens og narrativt talent. Ut av et hav av karakterer, demonstrasjoner og aksjoner stiger et edruelig, men inspirerende portrett av en generasjon som slåss med nebb og klør for en framtid som burde ha vært deres fødseslrett», uttaler juryen.

Les forøvrig Aleksander Husers oppsummering fra festivalen.

ALLE PRISENE (klikk på titlene for mer informasjon):

Prisene i Grimstad.

Prisene i Grimstad.

De to gjeveste prisene i Grimstad gikk til Kari Holtan og Thomas Østbye. Les mer om alle prisvinnerne og juryenes begrunnelser.

Foto: euforiske prisvinnere fra i går kveld (foto Håkon Borg).

Kari Holtan og Thomas Østbye kunne hente hjem de to gjeveste prisene under årets Kortfilmfestival, henholdsvis Gullstolen og Terje Vigen-prisen.

Holtan er regissør og konseptutvikler. Hun er utdannet skuespiller ved Nordisk Teaterskole i Århus 1990–1993, og sammen med fem andre studenter fra skolen grunnla hun scenekunstkompaniet De Utvalgte som har produsert prisvinneren Homage au pair.

«Au pair betyr å være på like fot, og ordningen er ment som en kulturell utveksling. Homage au pair tar et nærmere blikk på den asymmetriske maktrelasjonen mellom vertsfamilien og au pairen», heter det i omtalen av filmen som juryen falt for.

«Mellom kun tre personer i ett enkelt rom kan det eksistere et nærmest uendelig nettverk av forbindelser, motvilje og misforståelser. Vinnerfilmen retter et ironisk, observerende blikk over et slikt rom, med en teft for ugagn som gir en leken, absurd «edge» til selv den mest bitende innsikt. Så vris filmen uventet over fra ett register til et annet, og dette mesterstykket av en kortfilm blir til en brekkstang som åpner en helt Pandoras eske av kulturell og klassebasert dynamikk ettersom en hjemlig setting viser seg også å være en arbeidsplass hvor vår uttrykkelig uttrykksløse heltinne er ikke helt en tjener, men heller ikke helt en gjest. Gullstolen for beste norkse kortfilm går til Kari Holtan for hennes vittige, overraskende, skarpsindige Homage Au Pair

Thomas Østbyes Sivil ulydighet CT#2 tar deg bak kulissene når aktivister fra Extinction Rebellion og Just Stop Oil går fra direkte handling mot flydrivstoffterminaler, til å blokkere pendlertrafikken og å angripe kjente kunstverk.

«Denne lange kortfilmen forteller en presserende historie på gripende, men disiplinert vis, og føles som den varer bare halvparten av sin faktiske spilletid. Filmen dokumenterer en bevegelse som er både høyst synlig og svært misforstått, fra orkesterplass på frontlinjen. Selv om klimakrisen er den største globale utfordringen i vår livstid er det sjelden den blir skildret med et slikt nivå av dramaturgisk intelligens og narrativt talent. Ut av et hav av karakterer, demonstrasjoner og aksjoner stiger et edruelig, men inspirerende portrett av en generasjon som slåss med nebb og klør for en framtid som burde ha vært deres fødseslrett», uttaler juryen.

Les forøvrig Aleksander Husers oppsummering fra festivalen.

ALLE PRISENE (klikk på titlene for mer informasjon):

MENY