Slik blir kinohøsten.

Slik blir kinohøsten.

Fortellinger fra regionene dominerer høstens norske kinomeny. Kristiansand framstår som filmbyen framfor noen denne høsten.

Dette kinoåret ser ut til å bli atypisk med hensyn til de norske filmene. Vanligvis er det høsten som kan by på de største og ofte beste filmene. Det er da produsentene helst vil slippe filmene sine, selv om de vet godt at konkurransen er som hardest. Men i år var det uvanlige mange som hadde meldt seg på den norske filmvåren: Med kritikerroste filmer som Munch, Ellos Eatnu – la elva leve, Den siste filmen, Dancing Queen og Den siste våren ble filmvåren gjenreist som et godt tidspunkt å lansere film på kino.

Denne filmhøsten står likevel ikke noe tilbake for filmvåren med hensyn til variasjon og antall, om vi skal tro Norsk filminstitutts presentasjon av høstens norske kinopremierer.

Det er Margreth Olin som starter sesongen med sin storslåtte og cinematografiske dokumentar Fedrelandet der Oldedalen i Nordfjor slipper til i all sin prakt. Denne vakre og kompromissløse omfavnelsen av norsk natur framstår som en passelig inngang til en kinohøst der regionene markerer seg kraftig foran og bak kamera. De neste filmene med premiere i september er Perleporten og K-town – to filmer med forankring i Kristiansand. Den første har allerede rukket å skape rabalder i en sørlandshovedstad som de siste årene har vært preget av polarisering og et ruskete debattklima.

Sulis 1907 er Nils Gaup sin episke «nordlands-western», om opprør og revolusjon i gruvebyen Sulis like etter forrige århundreskifte. Her forvandles den arktiske fjellheimen til et «ville vesten» det blir spennende å se på stort lerret. Også forvinterens storfilm, Konvoi, med regi av Henrik M. Dahlsbakken, holder seg i nordområdene. Denne gangen er det et nytt kapittel i vår krigshistorie som løftes fram, om krigsseilerne som var med lasteskipene som fraktet krigsmateriell over Atlanterhavet til Murmansk under annen verdenskrig. Med livet som innsats legger de ut på det som ble kalt «verdens verste sjøreise».

Og vi forlater ikke nordområdene: Knut Erik Jensen er tilbake med et nytt dokudrama der fortidens krigsopplevelser i Finnmark og Nord-Troms hjemsøker hovedpersonen. I Lengsel etter nåtid følger vi en ung kvinne i «en poetisk fabel­lignende reise gjen­nom drøm, minner og traumer der hun søker å finne sin egen fred og frihet.»

Vi holder oss i Nord-Norge og krigstraumer i Hisham Zamans etterlengtede spillefilm A Happy Day. Her møter vi tre flyktninger på et iskaldt asylmottak i påvente av å bli sendt hjem dagen de fyller 18 år. Sammen legger de en plan for å rømme over fjellet til en verden hvor drømmene deres kan bli oppfylt. «Men når en av dem blir forelsket, begynner planen deres å rakne.»

Men har Oslo-filmen forsvunnet helt? Nei da, hovedstaden er godt ivaretatt i de to filmene Hør her’a og VOICE. Førstnevnte er en dramakomedie fra drabantbyen av Kaveh Tehran, basert på bestselgeren til Gulraiz Sharif. Også i VOICE har regissøren Ane Hjort Guttu tatt turen til hovedstadens folkerike drabantbyer – rettere sagt et verksted der ungdom i Grorud­dalen lærer å lage egne filmer. Men med hvilken rett har hun, som utenforstående, til å fortelle deres historie?

Dette var bare et knippe av filmene som kommer. Her er alle filmene som inngår i den norske kinohøsten:


Fedrelandet

«Fra Margreth Olin kommer dokumentaren Fedrelandet, en nær og spektaku­lær omfavnelse av vår første kjærlighet Naturen.Med Olins 85 år gamle far som guide, opplever vi Norges mest eventyr­lige dal, Oldedalen i Nordfjord. Her har han vokst opp, og her har genera­sjoner før ham levd i balanse med naturen. Majestetiske bilder av villefjell, kalvende breer og yrende dyreliv går side om side med foreldrenes fortellinger om generasjonene som tråkket opp stiene, forholdet vi har til naturen og hva som er verdifullt i livet.»

PREMIEREDATO 1. september 2023

DOKUMENTAR 90 min REGISSØR Margreth Olin FOTO Lars Erlend Tubaas Øymo, Herman Lersveen, Dag Asle Mykløen, Torbjørn Martinsen, Ingeborg Fyrilev Guldvik, Kjetil C. Astrup, Per Christian Dyrø MEDVIRKENDE Jørgen Mykløen og Magnhild Kongsjord Mykløen PRODUSENT Margreth Olin og Lena Faye­Lund Sandvik UTØVENDE PRODUSENTER Liv Ullmann og Wim Wenders PRODUKSJONSSELSKAP Speranza Film As SALGSAGENT Cinephil DISTRIBUTØR Norsk Filmdistribusjon AS


Perleporten

«Trond prøver å ta selvmord etter at kona avslører hans spillegalskap. I møte med Jesus og sin nye nøkterne livsstil kommer han på en genial forretnings­ ide, som gjør han rik på kort tid. Trond gir penger til fattige i et veldedighets­ program på tv, men føler seg lurt av en rumensk tigger. Han reiser så med byens varaordfører til Romania, for å bevise at tiggerne bygger nye hus for pengene de tjener på tigginga i Norge.»

PREMIEREDATO 1. september 2023

SATIRE 1t og 49min REGISSØR Jonas Matzow Gulbrandsen MANUS Jonas Matzow Gulbrandsen FOTO Marius Matzow Gulbrand­sen SKUESPILLERE Morten Løge, Miriam Pedersen PRODUSENT Kikki Strømstad PRODUKSJONSSELSKAP Beelzebub Pictures DISTRIBUTØR Norsk Filmdistribusjon AS


K-Town

«Gordon driver en sexbutikk sammen med bestevennen Roger – rett over gaten fra menigheten han har forlatt. Gordons familie er fortsatt aktive medlemmer, og hilser ikke lenger på ham. En dag legges et varsel om rekommandert brev på trammen. Det viser seg å være en åttesifret arv fra Gordons nylig avdøde sønn i USA, Mark ­ en gutt som han aldri har hatt kon­ takt med. Og snart lander Marks sørgende og rasende mor, Lola, på Kjevik.»

PREMIEREDATO 8. september 2023

SVART KOMEDIE 80 min REGISSØR Kristian Landmark MANUS Arne Vilhelm Tellefsen og Kristian Landmark FOTO Mads Nielsen SKUESPILLERE Pernille Haaland, Jakob Berg, Alexander De Senger, Tim Ahern, Steinar Endresen, Frida Homlung PRODUSENT Kalle Hennie og Kristian Landmark PRODUKSJONSSELSKAP Landmark Film AS SALGSAGENT TBA DISTRIBUTØR AS Fidalgo


Hør her´a!

«Endelig sommerferie! Det eneste tenåringen Mahmoud ønsker seg er en avslappende sommer uten mas. Men så kommer onkel Ji på besøk fra Pakistan. Og hvem tror du får ansvaret for å være hans Oslo­guide? Jo, Mahmoud selvfølgelig. Og ikke nok med det, lillebror Ali har en hemmelig­ het som snur hele tilværelsen på hodet. Sommerferieplanene går med andre ord ikke på skinner. Hør her’a! er en forfriskende, varm og rørende film som sender dine egne fordommer rett i fleisen på deg, og etterlater ingen uberørt.»

PREMIEREDATO 15. september 2023


VOICE

«Filmskaperen Rhea oppsøker Voice, et verksted der ungdom i Grorud­dalen i Oslo lærer å lage egne filmer. Rhea vil lage TV­dokumentar om dem, men møter motstand: Hvilken rett har hun, som utenforstående, til å fortelle deres historie? Ungdommene og deres voksne ledere Dawit, Sara og Juan krever å få innflytelse over filmen, og Rhea må strekke seg langt for å lage en «demokratisk» filmproduksjon. Voice er en smart, satirisk og tankevekkende film om makt og mot­ setninger i vår tids mediekultur.»

PREMIEREDATO 22. september 2023

DRAMA 91 min REGISSØR Ane Hjort Guttu MANUS Ane Hjort Guttu FOTO Marte Vold SKUESPILLERE Iselin Linstad Hauge, Esrom Kidane, Damla Kilickiran, Felipe Orellana Castro, Sujani Sutharsan, Marte Kilde Mosnes, Kumaran Nathan, Ali Choudri, Sawera Mansoor, Terje Nicolaisen, Janvier Kumu Iraguha, Habane Ali Abdi PRODUSENT Elisabeth Kleppe PRODUKSJONSSELSKAP Ane Hjort Guttu AS SALGSAGENT TBA DISTRIBUTØR Filmbyrået Jack AS


Lars er lol

«Da Amanda kommer tilbake til skolen etter sommeren, får hun en oppgave hun anser som en sosial katastrofe: Hun blir fadder for den nye gutten i klassen, Lars, som har Downs syndrom. Amanda er stormforelsket i klasse­ kameraten Adam, livredd for å skille seg ut, og sikker på at Lars kommer til å dumme henne ut. Til hennes overraskelse blir hun og Lars gode venner. Men på skolen prøver Amanda å holde vennskapet hemmelig, og i jakten på å passe inn ender Amanda med å svikte både Lars og seg selv.»

PREMIEREDATO 29. september 2023

DRAMA/BARNEFILM 85 min REGISSØR Eirik Sæter Stordahl MANUS Eirik Sæter Stordahl og Iben Akerlie FOTO Marius Matzow Gulbrandsen SKUESPILLERE Lilly Winger Schmidt, Adrian Øverjordet Vestnes, Norah Lulu Ali­Amoafo, Agnes Grønneberg Hagen, Iljas Bouyambib PRODUSENT Caroline Hitland PRODUKSJONSSELSKAP Nordisk Film Production SALGSAGENT TrustNordisk DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon


Sulis 1907

«Året er 1907. Gruvebyen Sulis i Nordland var Nordens svar på Det ville vesten, og kobbergruvene i den arktiske fjellheimen var blant de største og mest nådeløse. Atten år gamle Konrad er desperat etter arbeid og får jobb i den livs­ farlige gruven Hanken. Det er brutale kår for arbeiderne, og forholdene blir ikke bedre når den kyniske Olof Wennström kommer til makten i gruve­ selskapet. Det blusser opp til opprør og den sosialistiske aktivisten Helene Ugland maner til kamp. Kapitalisten Wennström har imidlertid andre planer. Midt i konflikten står unge Konrad.»

PREMIEREDATO 6. oktober 2023

HISTORISK DRAMA 105 min (tbc) REGISSØR Nils Gaup MANUS Christopher Grøndahl FOTO Anders Bohman SKUESPILLERE Otto Fahlgren, Simon J. Berger, Alexandra Gjerpen, Stig Henrik Hoff, Rune Temte, Heidi Ruud Ellingsen PRODU- SENT Tom Vidar Karlsen og Trond Eliassen PRODUKSJONSSELSKAP Storyline Nor SALGS- AGENT REinvent International Sales DISTRIBUTØR SF Studios. PR ved Kulturmeglerne


A Happy Day

«Tre tenåringsvenner befinner seg på et isolert og iskaldt asylmottak i nord Norge i påvente av å bli sendt hjem dagen de fyller 18 år. Sammen legger de en plan for å rømme over fjellet til en verden hvor drømmene deres kan bli oppfylt. Men når en av dem blir forelsket, begynner planen deres å rakne.»

PREMIEREDATO 13. oktober 2023

DRAMA/KOMEDIE 113 minutter REGISSØR Hisham Zaman MANUS Hisham Zaman FOTO Łukasz Zamaro SKUESPILLERE Salah Qadi, Ravand Ali Taha, Mohammed Salah, Sarah Aman Mentzoni, Hilde Skovdahl, Aryan Pezeshki, Thea Sofie Loch Næss, Stig Frode Henriksen, Anja Saiva Bongo Bjørnstad PRODUSENT Hisham Zaman PRODUKSJONSSELSKAP Snowfall Cinema SALGSAGENT TBA DISTRIBUTØR Scandinavian Film Distribution


Ola – en helt vanlig uvanlig fyr

«Ola er 30 år og bor sammen med mange ulike mennesker i landsbyen Vidaråsen. Her lever de i roligere tempo, og det lille samfunnet er tuftet på inkludering, forståelse og respekt. Ola er en engasjert, ærlig og morsom fyr. Han har en lett utviklings­ hemming og snakker åpent om dette, men lurer på om folk først og fremst ser på ham som en person med en diagnose? Når Ola mister en viktig brikke i livet sitt, reflekterer han over tilværelsen og hvordan han kan bli mer selvstendig. Dette er et nært og ærlig portrett om likeverd og tilhørighet, som bidrar til å bryte ned skillet mellom «oss» og «dem».»

PREMIEREDATO 13. oktober 2023

DOKUMENTAR 72 min REGISSØR Ragnhild Nøst Bergem MANUS Ragnhild Nøst Bergem FOTO Ragnhild Nøst Bergem MEDVIRKENDE Ola Henningsen PRODUSENT Eirin Høgetveit, Even Vesterhus, Hans Lukas Hansen PRODUKSJONSSELSKAP Einar Film SALGSAGENT TBD DISTRIBUTØR Euforia Film


Bunadsgeriljaen

«Våren 2019 tar Anja Cecilie Solvik på seg Nordmørsbunaden og lover at hun ikke skal ta den av før fødeavdelingen i Kristiansund er reddet. Helse­ foretaket på Nordmøre har bestemt at fødeavdelingen skal legges ned når det nye sykehuset i nabobyen Molde står ferdig. Filmen følger geriljaleder Anja og kvinnenes kamp i kyst­Norge, for å beholde fødetilbudet i en rekke mindre steder i Norge. Hvem er kvinnene bak geriljaen og hvorfor har så mange mennesker engasjert seg i denne saken? Dette er en historie om kampen mellom sentrum og periferi, den dypeste konfliktlinjen i norsk samfunnsliv.»

PREMIEREDATO 20. oktober 2023

DOKUMENTARFILM 87 min REGISSØR Mari Nilsen Neia CO-REGISSØRER Helen Komini Knudsen og Aslaug Holm MANUS Helen Komini Knudsen, Mari Nilsen Neira, Aslaug Holm FOTO Maja Holand MEDVIRKENDE Anja Solvik og Bunadsgeriljaen PRODUSENT Tore Buvarp PRODUKSJONSSELSKAP Fenris Film SALGS- AGENT TBA DISTRIBUTØR Fenris Film, lanseringsrådgiver Vibeke Skistad


Lengsel etter nåtid

«I Lengsel etter nåtid følger vi en ung kvinne som prøver å finne sin egen vei i livet til tross for sterke opplevelser under 2. verdenskrig. Hele Finnmark og Nord­Troms blir lagt i ruiner. Befolkningen i landsdelen drives på flukt, familier splittes, alt går i oppløsning. I en poetisk fabel­lignende reise gjen­ nom drøm, minner og traumer søker kvinnen å finne sin egen fred og frihet. Filmen skildrer krig som en tilstand og en lengsel mot en bedre nåtid.»

PREMIEREDATO 27. oktober 2023

DOKUDRAMA/DRAMA 1 t 54m REGISSØR Knut Erik Jensen MANUS Knut Erik Jensen FOTO Martin J. Edelsteen SKUESPILLERE Ellinor Lilja Haug Jensen, Ellen Dorrit Petersen, Per Kjerstad, Kristian Johansen, Hege Aga Edelsteen, Ketil Høegh, Stig Henrik Hoff, Kjartan Rumpsfeld, Morten Traavik, Øystein Mathiesen, Jan­Magne Gaare og Lilly Jørstad PRODUSENT Aleksander Olai Korsnes PRODUKSJONS- SELSKAP Rein Film CO-PRODUKSJONSSELSKAP Evil Doghouse Arctic, Filmfond Nord, FilmCamp, Nordkappfilm SALGSAGENT TBA DISTRIBUTØR Europafilm distribusjon


Den første julen i Skomakergata

«Det er første jul etter krigen og Stine (9) kommer alene med toget til Skomaker­ gata. Der søker hun ly hos skomaker Andersen som viser seg å være en gammel surpomp som bare vil være alene. Møtet mellom de to skal forandre ting for alltid. Den første julen i Skomakergata forteller historien om hvordan en mystisk, liten og livsglad jente, på leting etter en ny familie, får skomaker Andersen til å innse at livet er best når man kan dele det med de man er glad i.»

PREMIEREDATO 10. november 2023

FAMILIEFILM/JULEFILM 90 min REGISSØR Mikal Hovland MANUS Maren Skolem FOTO Torkel Riise Svenson PRODUKSJONSDESIGNER Mirjam Veske SKUESPILLERE Kåre Conradi, Kaya Ekerholt McCurley, Håkon Seip, Lene Kongsvik, Mathias Luppichini, Rebekka Nystabakk, Nils Petter Mørland, Lisa Tønne, Martin Lepperød, Kristoffer Olsen, Jan Sælid, Olav Waastad, Iman Meskini, Oscar Wicken, Gro Ann Uthaug PRODUSENT Sigurd Mikal Karoliussen, Andrea Backström PRODUKSJONSSELSKAP Nordisk Film Production AS SALGSAGENT Sola Media DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon


There´s something in the barn

«Etter å ha arvet en gård i Gudbrandsdalen flytter en amerikansk familie til Norge for å komme nærmere røttene. En livslang drøm går i oppfyllelse. Men mystiske ting begynner snart å skje. De er nemlig ikke de eneste som bor på gården. I mørket skjuler det seg en skapning man tidligere trodde kun tilhørte norsk folketro ­ selveste fjøsnissen. Om ikke håndtert riktig, vil den lille nissen gjøre drømmen deres om til et grusomt mareritt. Reglene er tilsynelatende enkle: Ingen sterke lys, ingen høye lyder, og det aller viktigste ­ ikke glem å gi ham grøt på julaften!»

PREMIEREDATO 10. november 2023

SKREKK/KOMEDIE 97 min. REGISSØR Magnus Martens MANUS Alexander Kirkwood Brown FOTO Mika Orasmaa SKUESPILLERE Martin Starr, Amrita Acharia, Kiran Shah, Townes Bunner, Zoe Winther­Hansen, Calle Hellevang­Larsen, Henriette Steenstrup, Jeppe Beck Laursen PRODUSENT Kjetil Omberg, Jørgen Storm Rosenberg PRODUKSJONSSELSKAP 74 Entertainment SALGSAGENT Charades DISTRIBUTØR Scandinavian Film Distribution


Bukkene bruse på badeland

«Du har sikkert hørt eventyret om de tre Bukkene Bruse som skulle til seters for å gjøre seg fete? I denne helsprø versjonen av eventyret gidder ikke de tre Bukkene å dra til setra nok en gang. Det blir alt for mye styr med trollet. I år skal de på Badeland! Samtidig legger det skrubbsultne Trollet en plan; sammen med sine ut­ spekulerte kråkevenner vil han forsøke å overraske Bukkene med alskens skitne triks. Vil de tre Bukkene til å klare å komme seg til badeland uten å bli spist?»

PREMIEREDATO 25. desember 2023

ACTIONKOMEDIE ca 71 min REGISSØR Will Ashurst MANUS Karsten Fullu, basert på bøker av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund PROUDKSJONSDESIGNER Simon Dahle Nyhus MEDVIRKENDE Mikkel Niva, Trond Fausa Aurvåg, Alexandra Gjerpen, Chengiz Al, Andrea Bræin Hovig, Myra (Regina Tucker), Samsaya, Jan Martin Johnsen PRODUSENT Stian Tveiten PRODUKSJONSSELSKAP Qvisten Animation AS SALGSAGENT TBA DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS


Konvoi

«Sommeren 1941 virker Hitlers krigsmaskin ustoppelig. Etter å ha underlagt seg store deler av Europa, invaderer Tyskland nå Sovjetunionen, og de allierte blir tvunget til å hjelpe. Konvoier bestående av flere titalls lasteskip fylt til randen med krigsmateriell, begynner den farefulle ferden over Atlanterhavet fra Island til Murmansk. Med livet som innsats legger de ut på det som blir kalt «verdens verste sjøreise». Helt vanlige sjøfolk, uten noen form for militær erfaring, står plutselig ansikt til ansikt med den tyske overmakten i det iskalde arktiske hav.»

PREMIEREDATO 25. desember 2023

KRIGSFILM/SPENNING/ACTION ca 105 min REGISSØR Henrik M. Dahlsbakken MANUS Christian Siebenherz, Lars Gudmestad, Harald Rosenløw Eeg FOTO Oskar Dahlsbakken SKUESPILLERE Tobias Santelmann, Anders Baasmo, Heidi Ruud Ellingsen, Preben Hodneland, Adam Lundgren, Olav Waastad, Jon Ranes, Kristian Repshus, Fredrik Stenberg D­S, Tord Kinge, Jakob Fort PRODUSENT Martin Sundland, Catrin Gundersen, Thea Benedikte Karlsen PRODUKSJONSSELSKAP Fantefilm SALGSAGENT TrustNordisk DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon

Slik blir kinohøsten.

Slik blir kinohøsten.

Fortellinger fra regionene dominerer høstens norske kinomeny. Kristiansand framstår som filmbyen framfor noen denne høsten.

Dette kinoåret ser ut til å bli atypisk med hensyn til de norske filmene. Vanligvis er det høsten som kan by på de største og ofte beste filmene. Det er da produsentene helst vil slippe filmene sine, selv om de vet godt at konkurransen er som hardest. Men i år var det uvanlige mange som hadde meldt seg på den norske filmvåren: Med kritikerroste filmer som Munch, Ellos Eatnu – la elva leve, Den siste filmen, Dancing Queen og Den siste våren ble filmvåren gjenreist som et godt tidspunkt å lansere film på kino.

Denne filmhøsten står likevel ikke noe tilbake for filmvåren med hensyn til variasjon og antall, om vi skal tro Norsk filminstitutts presentasjon av høstens norske kinopremierer.

Det er Margreth Olin som starter sesongen med sin storslåtte og cinematografiske dokumentar Fedrelandet der Oldedalen i Nordfjor slipper til i all sin prakt. Denne vakre og kompromissløse omfavnelsen av norsk natur framstår som en passelig inngang til en kinohøst der regionene markerer seg kraftig foran og bak kamera. De neste filmene med premiere i september er Perleporten og K-town – to filmer med forankring i Kristiansand. Den første har allerede rukket å skape rabalder i en sørlandshovedstad som de siste årene har vært preget av polarisering og et ruskete debattklima.

Sulis 1907 er Nils Gaup sin episke «nordlands-western», om opprør og revolusjon i gruvebyen Sulis like etter forrige århundreskifte. Her forvandles den arktiske fjellheimen til et «ville vesten» det blir spennende å se på stort lerret. Også forvinterens storfilm, Konvoi, med regi av Henrik M. Dahlsbakken, holder seg i nordområdene. Denne gangen er det et nytt kapittel i vår krigshistorie som løftes fram, om krigsseilerne som var med lasteskipene som fraktet krigsmateriell over Atlanterhavet til Murmansk under annen verdenskrig. Med livet som innsats legger de ut på det som ble kalt «verdens verste sjøreise».

Og vi forlater ikke nordområdene: Knut Erik Jensen er tilbake med et nytt dokudrama der fortidens krigsopplevelser i Finnmark og Nord-Troms hjemsøker hovedpersonen. I Lengsel etter nåtid følger vi en ung kvinne i «en poetisk fabel­lignende reise gjen­nom drøm, minner og traumer der hun søker å finne sin egen fred og frihet.»

Vi holder oss i Nord-Norge og krigstraumer i Hisham Zamans etterlengtede spillefilm A Happy Day. Her møter vi tre flyktninger på et iskaldt asylmottak i påvente av å bli sendt hjem dagen de fyller 18 år. Sammen legger de en plan for å rømme over fjellet til en verden hvor drømmene deres kan bli oppfylt. «Men når en av dem blir forelsket, begynner planen deres å rakne.»

Men har Oslo-filmen forsvunnet helt? Nei da, hovedstaden er godt ivaretatt i de to filmene Hør her’a og VOICE. Førstnevnte er en dramakomedie fra drabantbyen av Kaveh Tehran, basert på bestselgeren til Gulraiz Sharif. Også i VOICE har regissøren Ane Hjort Guttu tatt turen til hovedstadens folkerike drabantbyer – rettere sagt et verksted der ungdom i Grorud­dalen lærer å lage egne filmer. Men med hvilken rett har hun, som utenforstående, til å fortelle deres historie?

Dette var bare et knippe av filmene som kommer. Her er alle filmene som inngår i den norske kinohøsten:


Fedrelandet

«Fra Margreth Olin kommer dokumentaren Fedrelandet, en nær og spektaku­lær omfavnelse av vår første kjærlighet Naturen.Med Olins 85 år gamle far som guide, opplever vi Norges mest eventyr­lige dal, Oldedalen i Nordfjord. Her har han vokst opp, og her har genera­sjoner før ham levd i balanse med naturen. Majestetiske bilder av villefjell, kalvende breer og yrende dyreliv går side om side med foreldrenes fortellinger om generasjonene som tråkket opp stiene, forholdet vi har til naturen og hva som er verdifullt i livet.»

PREMIEREDATO 1. september 2023

DOKUMENTAR 90 min REGISSØR Margreth Olin FOTO Lars Erlend Tubaas Øymo, Herman Lersveen, Dag Asle Mykløen, Torbjørn Martinsen, Ingeborg Fyrilev Guldvik, Kjetil C. Astrup, Per Christian Dyrø MEDVIRKENDE Jørgen Mykløen og Magnhild Kongsjord Mykløen PRODUSENT Margreth Olin og Lena Faye­Lund Sandvik UTØVENDE PRODUSENTER Liv Ullmann og Wim Wenders PRODUKSJONSSELSKAP Speranza Film As SALGSAGENT Cinephil DISTRIBUTØR Norsk Filmdistribusjon AS


Perleporten

«Trond prøver å ta selvmord etter at kona avslører hans spillegalskap. I møte med Jesus og sin nye nøkterne livsstil kommer han på en genial forretnings­ ide, som gjør han rik på kort tid. Trond gir penger til fattige i et veldedighets­ program på tv, men føler seg lurt av en rumensk tigger. Han reiser så med byens varaordfører til Romania, for å bevise at tiggerne bygger nye hus for pengene de tjener på tigginga i Norge.»

PREMIEREDATO 1. september 2023

SATIRE 1t og 49min REGISSØR Jonas Matzow Gulbrandsen MANUS Jonas Matzow Gulbrandsen FOTO Marius Matzow Gulbrand­sen SKUESPILLERE Morten Løge, Miriam Pedersen PRODUSENT Kikki Strømstad PRODUKSJONSSELSKAP Beelzebub Pictures DISTRIBUTØR Norsk Filmdistribusjon AS


K-Town

«Gordon driver en sexbutikk sammen med bestevennen Roger – rett over gaten fra menigheten han har forlatt. Gordons familie er fortsatt aktive medlemmer, og hilser ikke lenger på ham. En dag legges et varsel om rekommandert brev på trammen. Det viser seg å være en åttesifret arv fra Gordons nylig avdøde sønn i USA, Mark ­ en gutt som han aldri har hatt kon­ takt med. Og snart lander Marks sørgende og rasende mor, Lola, på Kjevik.»

PREMIEREDATO 8. september 2023

SVART KOMEDIE 80 min REGISSØR Kristian Landmark MANUS Arne Vilhelm Tellefsen og Kristian Landmark FOTO Mads Nielsen SKUESPILLERE Pernille Haaland, Jakob Berg, Alexander De Senger, Tim Ahern, Steinar Endresen, Frida Homlung PRODUSENT Kalle Hennie og Kristian Landmark PRODUKSJONSSELSKAP Landmark Film AS SALGSAGENT TBA DISTRIBUTØR AS Fidalgo


Hør her´a!

«Endelig sommerferie! Det eneste tenåringen Mahmoud ønsker seg er en avslappende sommer uten mas. Men så kommer onkel Ji på besøk fra Pakistan. Og hvem tror du får ansvaret for å være hans Oslo­guide? Jo, Mahmoud selvfølgelig. Og ikke nok med det, lillebror Ali har en hemmelig­ het som snur hele tilværelsen på hodet. Sommerferieplanene går med andre ord ikke på skinner. Hør her’a! er en forfriskende, varm og rørende film som sender dine egne fordommer rett i fleisen på deg, og etterlater ingen uberørt.»

PREMIEREDATO 15. september 2023


VOICE

«Filmskaperen Rhea oppsøker Voice, et verksted der ungdom i Grorud­dalen i Oslo lærer å lage egne filmer. Rhea vil lage TV­dokumentar om dem, men møter motstand: Hvilken rett har hun, som utenforstående, til å fortelle deres historie? Ungdommene og deres voksne ledere Dawit, Sara og Juan krever å få innflytelse over filmen, og Rhea må strekke seg langt for å lage en «demokratisk» filmproduksjon. Voice er en smart, satirisk og tankevekkende film om makt og mot­ setninger i vår tids mediekultur.»

PREMIEREDATO 22. september 2023

DRAMA 91 min REGISSØR Ane Hjort Guttu MANUS Ane Hjort Guttu FOTO Marte Vold SKUESPILLERE Iselin Linstad Hauge, Esrom Kidane, Damla Kilickiran, Felipe Orellana Castro, Sujani Sutharsan, Marte Kilde Mosnes, Kumaran Nathan, Ali Choudri, Sawera Mansoor, Terje Nicolaisen, Janvier Kumu Iraguha, Habane Ali Abdi PRODUSENT Elisabeth Kleppe PRODUKSJONSSELSKAP Ane Hjort Guttu AS SALGSAGENT TBA DISTRIBUTØR Filmbyrået Jack AS


Lars er lol

«Da Amanda kommer tilbake til skolen etter sommeren, får hun en oppgave hun anser som en sosial katastrofe: Hun blir fadder for den nye gutten i klassen, Lars, som har Downs syndrom. Amanda er stormforelsket i klasse­ kameraten Adam, livredd for å skille seg ut, og sikker på at Lars kommer til å dumme henne ut. Til hennes overraskelse blir hun og Lars gode venner. Men på skolen prøver Amanda å holde vennskapet hemmelig, og i jakten på å passe inn ender Amanda med å svikte både Lars og seg selv.»

PREMIEREDATO 29. september 2023

DRAMA/BARNEFILM 85 min REGISSØR Eirik Sæter Stordahl MANUS Eirik Sæter Stordahl og Iben Akerlie FOTO Marius Matzow Gulbrandsen SKUESPILLERE Lilly Winger Schmidt, Adrian Øverjordet Vestnes, Norah Lulu Ali­Amoafo, Agnes Grønneberg Hagen, Iljas Bouyambib PRODUSENT Caroline Hitland PRODUKSJONSSELSKAP Nordisk Film Production SALGSAGENT TrustNordisk DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon


Sulis 1907

«Året er 1907. Gruvebyen Sulis i Nordland var Nordens svar på Det ville vesten, og kobbergruvene i den arktiske fjellheimen var blant de største og mest nådeløse. Atten år gamle Konrad er desperat etter arbeid og får jobb i den livs­ farlige gruven Hanken. Det er brutale kår for arbeiderne, og forholdene blir ikke bedre når den kyniske Olof Wennström kommer til makten i gruve­ selskapet. Det blusser opp til opprør og den sosialistiske aktivisten Helene Ugland maner til kamp. Kapitalisten Wennström har imidlertid andre planer. Midt i konflikten står unge Konrad.»

PREMIEREDATO 6. oktober 2023

HISTORISK DRAMA 105 min (tbc) REGISSØR Nils Gaup MANUS Christopher Grøndahl FOTO Anders Bohman SKUESPILLERE Otto Fahlgren, Simon J. Berger, Alexandra Gjerpen, Stig Henrik Hoff, Rune Temte, Heidi Ruud Ellingsen PRODU- SENT Tom Vidar Karlsen og Trond Eliassen PRODUKSJONSSELSKAP Storyline Nor SALGS- AGENT REinvent International Sales DISTRIBUTØR SF Studios. PR ved Kulturmeglerne


A Happy Day

«Tre tenåringsvenner befinner seg på et isolert og iskaldt asylmottak i nord Norge i påvente av å bli sendt hjem dagen de fyller 18 år. Sammen legger de en plan for å rømme over fjellet til en verden hvor drømmene deres kan bli oppfylt. Men når en av dem blir forelsket, begynner planen deres å rakne.»

PREMIEREDATO 13. oktober 2023

DRAMA/KOMEDIE 113 minutter REGISSØR Hisham Zaman MANUS Hisham Zaman FOTO Łukasz Zamaro SKUESPILLERE Salah Qadi, Ravand Ali Taha, Mohammed Salah, Sarah Aman Mentzoni, Hilde Skovdahl, Aryan Pezeshki, Thea Sofie Loch Næss, Stig Frode Henriksen, Anja Saiva Bongo Bjørnstad PRODUSENT Hisham Zaman PRODUKSJONSSELSKAP Snowfall Cinema SALGSAGENT TBA DISTRIBUTØR Scandinavian Film Distribution


Ola – en helt vanlig uvanlig fyr

«Ola er 30 år og bor sammen med mange ulike mennesker i landsbyen Vidaråsen. Her lever de i roligere tempo, og det lille samfunnet er tuftet på inkludering, forståelse og respekt. Ola er en engasjert, ærlig og morsom fyr. Han har en lett utviklings­ hemming og snakker åpent om dette, men lurer på om folk først og fremst ser på ham som en person med en diagnose? Når Ola mister en viktig brikke i livet sitt, reflekterer han over tilværelsen og hvordan han kan bli mer selvstendig. Dette er et nært og ærlig portrett om likeverd og tilhørighet, som bidrar til å bryte ned skillet mellom «oss» og «dem».»

PREMIEREDATO 13. oktober 2023

DOKUMENTAR 72 min REGISSØR Ragnhild Nøst Bergem MANUS Ragnhild Nøst Bergem FOTO Ragnhild Nøst Bergem MEDVIRKENDE Ola Henningsen PRODUSENT Eirin Høgetveit, Even Vesterhus, Hans Lukas Hansen PRODUKSJONSSELSKAP Einar Film SALGSAGENT TBD DISTRIBUTØR Euforia Film


Bunadsgeriljaen

«Våren 2019 tar Anja Cecilie Solvik på seg Nordmørsbunaden og lover at hun ikke skal ta den av før fødeavdelingen i Kristiansund er reddet. Helse­ foretaket på Nordmøre har bestemt at fødeavdelingen skal legges ned når det nye sykehuset i nabobyen Molde står ferdig. Filmen følger geriljaleder Anja og kvinnenes kamp i kyst­Norge, for å beholde fødetilbudet i en rekke mindre steder i Norge. Hvem er kvinnene bak geriljaen og hvorfor har så mange mennesker engasjert seg i denne saken? Dette er en historie om kampen mellom sentrum og periferi, den dypeste konfliktlinjen i norsk samfunnsliv.»

PREMIEREDATO 20. oktober 2023

DOKUMENTARFILM 87 min REGISSØR Mari Nilsen Neia CO-REGISSØRER Helen Komini Knudsen og Aslaug Holm MANUS Helen Komini Knudsen, Mari Nilsen Neira, Aslaug Holm FOTO Maja Holand MEDVIRKENDE Anja Solvik og Bunadsgeriljaen PRODUSENT Tore Buvarp PRODUKSJONSSELSKAP Fenris Film SALGS- AGENT TBA DISTRIBUTØR Fenris Film, lanseringsrådgiver Vibeke Skistad


Lengsel etter nåtid

«I Lengsel etter nåtid følger vi en ung kvinne som prøver å finne sin egen vei i livet til tross for sterke opplevelser under 2. verdenskrig. Hele Finnmark og Nord­Troms blir lagt i ruiner. Befolkningen i landsdelen drives på flukt, familier splittes, alt går i oppløsning. I en poetisk fabel­lignende reise gjen­ nom drøm, minner og traumer søker kvinnen å finne sin egen fred og frihet. Filmen skildrer krig som en tilstand og en lengsel mot en bedre nåtid.»

PREMIEREDATO 27. oktober 2023

DOKUDRAMA/DRAMA 1 t 54m REGISSØR Knut Erik Jensen MANUS Knut Erik Jensen FOTO Martin J. Edelsteen SKUESPILLERE Ellinor Lilja Haug Jensen, Ellen Dorrit Petersen, Per Kjerstad, Kristian Johansen, Hege Aga Edelsteen, Ketil Høegh, Stig Henrik Hoff, Kjartan Rumpsfeld, Morten Traavik, Øystein Mathiesen, Jan­Magne Gaare og Lilly Jørstad PRODUSENT Aleksander Olai Korsnes PRODUKSJONS- SELSKAP Rein Film CO-PRODUKSJONSSELSKAP Evil Doghouse Arctic, Filmfond Nord, FilmCamp, Nordkappfilm SALGSAGENT TBA DISTRIBUTØR Europafilm distribusjon


Den første julen i Skomakergata

«Det er første jul etter krigen og Stine (9) kommer alene med toget til Skomaker­ gata. Der søker hun ly hos skomaker Andersen som viser seg å være en gammel surpomp som bare vil være alene. Møtet mellom de to skal forandre ting for alltid. Den første julen i Skomakergata forteller historien om hvordan en mystisk, liten og livsglad jente, på leting etter en ny familie, får skomaker Andersen til å innse at livet er best når man kan dele det med de man er glad i.»

PREMIEREDATO 10. november 2023

FAMILIEFILM/JULEFILM 90 min REGISSØR Mikal Hovland MANUS Maren Skolem FOTO Torkel Riise Svenson PRODUKSJONSDESIGNER Mirjam Veske SKUESPILLERE Kåre Conradi, Kaya Ekerholt McCurley, Håkon Seip, Lene Kongsvik, Mathias Luppichini, Rebekka Nystabakk, Nils Petter Mørland, Lisa Tønne, Martin Lepperød, Kristoffer Olsen, Jan Sælid, Olav Waastad, Iman Meskini, Oscar Wicken, Gro Ann Uthaug PRODUSENT Sigurd Mikal Karoliussen, Andrea Backström PRODUKSJONSSELSKAP Nordisk Film Production AS SALGSAGENT Sola Media DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon


There´s something in the barn

«Etter å ha arvet en gård i Gudbrandsdalen flytter en amerikansk familie til Norge for å komme nærmere røttene. En livslang drøm går i oppfyllelse. Men mystiske ting begynner snart å skje. De er nemlig ikke de eneste som bor på gården. I mørket skjuler det seg en skapning man tidligere trodde kun tilhørte norsk folketro ­ selveste fjøsnissen. Om ikke håndtert riktig, vil den lille nissen gjøre drømmen deres om til et grusomt mareritt. Reglene er tilsynelatende enkle: Ingen sterke lys, ingen høye lyder, og det aller viktigste ­ ikke glem å gi ham grøt på julaften!»

PREMIEREDATO 10. november 2023

SKREKK/KOMEDIE 97 min. REGISSØR Magnus Martens MANUS Alexander Kirkwood Brown FOTO Mika Orasmaa SKUESPILLERE Martin Starr, Amrita Acharia, Kiran Shah, Townes Bunner, Zoe Winther­Hansen, Calle Hellevang­Larsen, Henriette Steenstrup, Jeppe Beck Laursen PRODUSENT Kjetil Omberg, Jørgen Storm Rosenberg PRODUKSJONSSELSKAP 74 Entertainment SALGSAGENT Charades DISTRIBUTØR Scandinavian Film Distribution


Bukkene bruse på badeland

«Du har sikkert hørt eventyret om de tre Bukkene Bruse som skulle til seters for å gjøre seg fete? I denne helsprø versjonen av eventyret gidder ikke de tre Bukkene å dra til setra nok en gang. Det blir alt for mye styr med trollet. I år skal de på Badeland! Samtidig legger det skrubbsultne Trollet en plan; sammen med sine ut­ spekulerte kråkevenner vil han forsøke å overraske Bukkene med alskens skitne triks. Vil de tre Bukkene til å klare å komme seg til badeland uten å bli spist?»

PREMIEREDATO 25. desember 2023

ACTIONKOMEDIE ca 71 min REGISSØR Will Ashurst MANUS Karsten Fullu, basert på bøker av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund PROUDKSJONSDESIGNER Simon Dahle Nyhus MEDVIRKENDE Mikkel Niva, Trond Fausa Aurvåg, Alexandra Gjerpen, Chengiz Al, Andrea Bræin Hovig, Myra (Regina Tucker), Samsaya, Jan Martin Johnsen PRODUSENT Stian Tveiten PRODUKSJONSSELSKAP Qvisten Animation AS SALGSAGENT TBA DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS


Konvoi

«Sommeren 1941 virker Hitlers krigsmaskin ustoppelig. Etter å ha underlagt seg store deler av Europa, invaderer Tyskland nå Sovjetunionen, og de allierte blir tvunget til å hjelpe. Konvoier bestående av flere titalls lasteskip fylt til randen med krigsmateriell, begynner den farefulle ferden over Atlanterhavet fra Island til Murmansk. Med livet som innsats legger de ut på det som blir kalt «verdens verste sjøreise». Helt vanlige sjøfolk, uten noen form for militær erfaring, står plutselig ansikt til ansikt med den tyske overmakten i det iskalde arktiske hav.»

PREMIEREDATO 25. desember 2023

KRIGSFILM/SPENNING/ACTION ca 105 min REGISSØR Henrik M. Dahlsbakken MANUS Christian Siebenherz, Lars Gudmestad, Harald Rosenløw Eeg FOTO Oskar Dahlsbakken SKUESPILLERE Tobias Santelmann, Anders Baasmo, Heidi Ruud Ellingsen, Preben Hodneland, Adam Lundgren, Olav Waastad, Jon Ranes, Kristian Repshus, Fredrik Stenberg D­S, Tord Kinge, Jakob Fort PRODUSENT Martin Sundland, Catrin Gundersen, Thea Benedikte Karlsen PRODUKSJONSSELSKAP Fantefilm SALGSAGENT TrustNordisk DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon

MENY