«Krigsseileren» tildelt gjev fotopris.

«Krigsseileren» tildelt gjev fotopris.

Sturla Brandth Grøvlen og «Krigsseileren» ble i natt tildelt Spotlight-prisen av American Society of Cinematographers.

Foto: Kristoffer Joner og fotograf Sturla Brandth Grøvlen.

Det finnes knapt en fotopris med større faglig prestisje enn den American Society of Cinematographers deler ut hvert år til «the most compelling visual filmmaking» i året som har gått.

Fotograf Sturla Brandth Grøvlen og Krigsseileren var nominert i kategorien Spotlight, ved siden av The Quit Girl (Kate McCullough) og Gods Country (Andrew Wheeler).

Blant filmene som var nominert innen de øvrige kategoriene finner vi Top Gun: MaverickEmpire of Light og Elvis. Fotografen på sistnevnte film, Mandy Walker, ble historisk ved å være den første kvinnelige fotografen som ble tildelt den gjeveste prisen fra ASC. Hun konkurrerte ut profiler som Greig Fraser (The Batman), Darius Khondji (Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths), Claudio Miranda (Top Gun: Maverick) og Roger Deakins (Empire of Light) .

Tankegangen bak ASC-prisene er å fremheve filmer der det visuelle formspråket og filmfotoet smelter sammen til noe usedvanlig. Mange av vinnerne har ofte endt opp med Oscar-nominasjoner og priser.

Fotograf Brandth Grøvlen var regissør Gunnar Vikenes førstevalg til Krigsseileren. Det kunne regissøren fortelle da han møtte Rushprint før premieren i september.

– Sturla jobber jo stort sett utenfor Norge, med store internasjonale navn. At han skulle si ja til å bruke halvannet år på Krigsseileren hadde jeg aldri trodd. Si nei til alt det andre og ja til dette. Og jeg har aldri blitt så imponert i hele mitt liv. Fotografen er den som er nærmest skuespillerne, og da må du være ekstremt sensitiv. Han har betydd enormt mye for filmen, sa Vikene.

Krigsseileren har for lengst rundet 400 000 besøkende på norske kinoer og var Norges Oscarkandidat. Filmen er skrevet og regissert av Gunnar Vikene. I rollene finner vi skuespillere som Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen og Alexandra Gjerpen. Filmen er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film AS, norsk distributør er Scandinavian Film Distribution ved Ymer Media og internasjonal salgsagent er det tyske selskapet Beta Cinema.

5.april slipper Netflix en serieversjon av den norske publikumsuksessen. Serien inneholder nye klipp og opptak som tidligere aldri har blitt vist.

«Krigsseileren» tildelt gjev fotopris.

«Krigsseileren» tildelt gjev fotopris.

Sturla Brandth Grøvlen og «Krigsseileren» ble i natt tildelt Spotlight-prisen av American Society of Cinematographers.

Foto: Kristoffer Joner og fotograf Sturla Brandth Grøvlen.

Det finnes knapt en fotopris med større faglig prestisje enn den American Society of Cinematographers deler ut hvert år til «the most compelling visual filmmaking» i året som har gått.

Fotograf Sturla Brandth Grøvlen og Krigsseileren var nominert i kategorien Spotlight, ved siden av The Quit Girl (Kate McCullough) og Gods Country (Andrew Wheeler).

Blant filmene som var nominert innen de øvrige kategoriene finner vi Top Gun: MaverickEmpire of Light og Elvis. Fotografen på sistnevnte film, Mandy Walker, ble historisk ved å være den første kvinnelige fotografen som ble tildelt den gjeveste prisen fra ASC. Hun konkurrerte ut profiler som Greig Fraser (The Batman), Darius Khondji (Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths), Claudio Miranda (Top Gun: Maverick) og Roger Deakins (Empire of Light) .

Tankegangen bak ASC-prisene er å fremheve filmer der det visuelle formspråket og filmfotoet smelter sammen til noe usedvanlig. Mange av vinnerne har ofte endt opp med Oscar-nominasjoner og priser.

Fotograf Brandth Grøvlen var regissør Gunnar Vikenes førstevalg til Krigsseileren. Det kunne regissøren fortelle da han møtte Rushprint før premieren i september.

– Sturla jobber jo stort sett utenfor Norge, med store internasjonale navn. At han skulle si ja til å bruke halvannet år på Krigsseileren hadde jeg aldri trodd. Si nei til alt det andre og ja til dette. Og jeg har aldri blitt så imponert i hele mitt liv. Fotografen er den som er nærmest skuespillerne, og da må du være ekstremt sensitiv. Han har betydd enormt mye for filmen, sa Vikene.

Krigsseileren har for lengst rundet 400 000 besøkende på norske kinoer og var Norges Oscarkandidat. Filmen er skrevet og regissert av Gunnar Vikene. I rollene finner vi skuespillere som Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen og Alexandra Gjerpen. Filmen er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film AS, norsk distributør er Scandinavian Film Distribution ved Ymer Media og internasjonal salgsagent er det tyske selskapet Beta Cinema.

5.april slipper Netflix en serieversjon av den norske publikumsuksessen. Serien inneholder nye klipp og opptak som tidligere aldri har blitt vist.

MENY