«Nattrikken» er nominert til Oscar.

«Nattrikken» er nominert til Oscar.

Den norske filmen «Nattrikken» er nominert til en Oscar for beste kortfilm.

I dag ble årets Oscarkandidater offentliggjort av akademiet. Blant de utvalgte finner vi den norske kortfilmen Nattrikken, skrevet og regissert av Eirik Tveiten. Den var blant de 15 som var kortlistet til  kategorien «beste kortfilm» innen fiksjon. Nå har den altså havnet på verdens mest eksklusive nominasjonsliste.

Også den norske dokumentaren Hidden Letters var kortlistet, innen kategorien beste dokumentar. Men den nådde ikke opp i det endelige nominasjonsoppløpet.

Også svenskene og danskene fikk sine nominasjoner: Ruben Östlunds Triangle of Sadness er nominert til de to gjeveste prisene – for beste film og beste regi, i tillegg til beste manus. Danske Simon Lereng Wilmonts A House Made of Splinters er nominert i kategorien for beste dokumentarfilm og Anders Walter og Pipaluk K. Jørgensens kortfilm Ivalu er nominert for beste kortfilm.

Fra før har Nattrikken gjort seg godt bemerket internasjonalt. Den er vist på en rekke festivaler og fikk filmkritikerprisen under Kortfilmfestivalen i Grimstad i 2020. Den ble tildelt prisen for beste «short narrativ» på Tribeca film festival tidligere i år, og er blant annet vist som kortfilm på newyorker.com – der den også har fått behørig omtale.

Filmen handler om en kortvokst kvinne, spilt av Sigrid Husjord, som på julaften må ta ansvaret for en trikk. Det åpner for en tur som fortsetter i et helt annet spor enn man kunne forvente. Når Ebba stanser for å ta med passasjerer, kommer det på en gjeng med bråkete unge menn og transkvinnen Ariel. En av mennene prøver å sjekke opp Ariel, men blir rasende når han oppdager hennes seksuelle identitet. Plutselig får Ebba en ny utfordring: Skal hun gå imellom, eller bare kjøre videre?

Nattrikken er en film om å samle mot – og handle på det, kunne regissør Eirik Tveiten fortelle Rushprint tidligere i vinter.

– Du har en som skal påse at ting går riktig for seg på trikken, men som ikke er i stand til å utføre jobben. Det syntes jeg var en morsom setting. Filmen handler om å være medmenneske og hvordan man skal opparbeide mot til å si ifra i en situasjon der noen blir trakassert. Da var det fint la handlingen utspille seg ombord på en trikk. Det er en komprimert setting og vanskelig å komme vekk fra.

Bidragsytere på Nattrikken: Manus/regi: Eirik Tveiten / Foto: Vegard Landsverk / Klipp: Geir Fjermestad Rolandsen / Lyd: Liana Degtiar / Musikk: Morten Rognskog / Med: Sigrid Husjord, Ola Hoemsnes Sandum, Axel Barø Aasen / Produsent: Gaute Lid Larssen og Heidi Arnesen i Cylinder Productions AS


Les vårt intervju med regissøren her.

Les mer om alle de nominerte filmene til årets Oscarpriser.


 

«Nattrikken» er nominert til Oscar.

«Nattrikken» er nominert til Oscar.

Den norske filmen «Nattrikken» er nominert til en Oscar for beste kortfilm.

I dag ble årets Oscarkandidater offentliggjort av akademiet. Blant de utvalgte finner vi den norske kortfilmen Nattrikken, skrevet og regissert av Eirik Tveiten. Den var blant de 15 som var kortlistet til  kategorien «beste kortfilm» innen fiksjon. Nå har den altså havnet på verdens mest eksklusive nominasjonsliste.

Også den norske dokumentaren Hidden Letters var kortlistet, innen kategorien beste dokumentar. Men den nådde ikke opp i det endelige nominasjonsoppløpet.

Også svenskene og danskene fikk sine nominasjoner: Ruben Östlunds Triangle of Sadness er nominert til de to gjeveste prisene – for beste film og beste regi, i tillegg til beste manus. Danske Simon Lereng Wilmonts A House Made of Splinters er nominert i kategorien for beste dokumentarfilm og Anders Walter og Pipaluk K. Jørgensens kortfilm Ivalu er nominert for beste kortfilm.

Fra før har Nattrikken gjort seg godt bemerket internasjonalt. Den er vist på en rekke festivaler og fikk filmkritikerprisen under Kortfilmfestivalen i Grimstad i 2020. Den ble tildelt prisen for beste «short narrativ» på Tribeca film festival tidligere i år, og er blant annet vist som kortfilm på newyorker.com – der den også har fått behørig omtale.

Filmen handler om en kortvokst kvinne, spilt av Sigrid Husjord, som på julaften må ta ansvaret for en trikk. Det åpner for en tur som fortsetter i et helt annet spor enn man kunne forvente. Når Ebba stanser for å ta med passasjerer, kommer det på en gjeng med bråkete unge menn og transkvinnen Ariel. En av mennene prøver å sjekke opp Ariel, men blir rasende når han oppdager hennes seksuelle identitet. Plutselig får Ebba en ny utfordring: Skal hun gå imellom, eller bare kjøre videre?

Nattrikken er en film om å samle mot – og handle på det, kunne regissør Eirik Tveiten fortelle Rushprint tidligere i vinter.

– Du har en som skal påse at ting går riktig for seg på trikken, men som ikke er i stand til å utføre jobben. Det syntes jeg var en morsom setting. Filmen handler om å være medmenneske og hvordan man skal opparbeide mot til å si ifra i en situasjon der noen blir trakassert. Da var det fint la handlingen utspille seg ombord på en trikk. Det er en komprimert setting og vanskelig å komme vekk fra.

Bidragsytere på Nattrikken: Manus/regi: Eirik Tveiten / Foto: Vegard Landsverk / Klipp: Geir Fjermestad Rolandsen / Lyd: Liana Degtiar / Musikk: Morten Rognskog / Med: Sigrid Husjord, Ola Hoemsnes Sandum, Axel Barø Aasen / Produsent: Gaute Lid Larssen og Heidi Arnesen i Cylinder Productions AS


Les vårt intervju med regissøren her.

Les mer om alle de nominerte filmene til årets Oscarpriser.


 

MENY