Firouzeh Khosrovani er fengslet i Iran

Firouzeh Khosrovani er fengslet i Iran

Regissøren av den prisbelønte norsk-iranske dokumentaren «Radiograph of a Family» er blant de iranske filmskaperne som nå er arrestert av myndighetene i Iran.

NB! Siste nyhet per 18.05 er at Khosrovani er midlertidig løslatt mot kausjon.

Den iransk-fødte regissøren var blant de som forrige uke opplevde å bli arrestert uten noen nærmere forklaring av iranske myndigheter. IranWire kan melde om at et titalls dokumentarfilmskapere ble utsatt for det samme: hjemmene og arbeidsplassene deres ble gjennomsøkt og mobiltelefoner og laptop’er konfiskert.

Firouzeh Khosrovani fikk lov til å ringe nærmeste familie for å informere om at hun var satt i arrest i Evin-fengslet. Hun deler skjebne med blant andre kollegaen Mina Keshavarz.

Khosrovanis norske produsenter Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg var blant de som mottok beskjeden tidlig i forrige uke. De gikk likevel ikke ut med informasjonen i håp om at saken skulle løse seg.  Men det har den foreløpig ikke gjort.

Om det er tematikken i Radiograph of a Family som har bidratt til arrestasjonen vet vi ikke, men det er ikke usannsynlig. Den norsk-iranske filmen tar med seeren «på en personlig reise inn i den sosiale genetikken bak moderne iransk historie og identitet. Regissør Khosrovani vokste opp i en familie som ble dypt splittet av revolusjonen i 1979. Gjennom sin egen familiehistorie viser hun fram det komplekse puslespillet som utgjør moderne iransk identitet,» heter det i omtalen av filmen som er skrevet, regissert og co-produsert av Khosrovani. Filmen ble tildelt to priser under IDFA i Amsterdam i 2020, en av verdens ledende dokumentarfestivaler, og fikk blant annet publikumsprisen under Film fra Sør. Her på rushprint.no fikk den strålende omtale av Gunnar Iversen.

Khosrovani er født i Iran og er nå bosatt i Teheran. Hun debuterte i 2004 med  Life Train, en dokumentar om terapeutiske øvelser som barn i Iran gjennomfører for å bearbeide traumene etter jordskjelv. Hun har regissert flere dokumentarer og vunnet priser, blant annet Oxfam Justice Award på IDFA for Fest of Duty (2014). (teksten fortsetter etter bildet)

Kjøge Rønning og Greenberg vil ikke spekulere i årsakene til fengslingen. De vet på nåværende tidspunkt fint lite om iranske myndigheters motiver for arrestasjonen. De viser isteden til en pressemelding som i dag gikk ut fra tre iranske filmorganisasjoner om arrestasjonene. Det er Board of Directors of Documentary Film Directors Association, Board of Directors of Iranian Documentary Filmmakers Association (IRDFA) og Board of Directors of Association of Iranian Documentary Film Producers som står bak den felles meldingen:

«In the past days and in accordance with the requests of our colleagues’ families and their lawyers, we have refrained from any public reaction or broadcasting of this news. We waited and hoped for an opening in their situation.

Contrary to many promises, after five days there is no outlook of resolution in sight. So far there has been no official explanation regarding the reason behind these arrests and the procedures involved.

Today, we, the Board of Directors of three active Iranian documentary film associations, in accordance with our duties as unions and associations – demand a clear explanation of the reason behind the arrest of our colleagues and demand their immediate release. We require this procedure to be handled transparently, publicly and in the shortest possible time.

We are worried about our colleagues getting caught up in an ever-more complex labyrinth of growing political suspicion. We expect unconditional return of all of the personal and professional belongings of our colleagues. These belongings are the life-line and the most valuable possessions of a documentary filmmaker. Without these belongings their life and work will be severely disrupted.

We are concerned for the increasing calamity imposed upon the families of our colleagues, some of whom due to illness, old age or long distance have experienced extraordinary difficulty in getting an update without any answer regarding the situation. We demand attention to these hardships and special conditions and require a clear alleviation of the difficulties faced by the families and clear answers to their requests.”

We demand an end to an expanding environment of fear and insecurity in which documentary film makers live and work, because they play a significant role in the historiography of our country.

In this statement we also call upon everyone who is affiliated with the Iranian cinema industry to join our collective demand for the release of our colleagues.”

Firouzeh Khosrovani er fengslet i Iran

Firouzeh Khosrovani er fengslet i Iran

Regissøren av den prisbelønte norsk-iranske dokumentaren «Radiograph of a Family» er blant de iranske filmskaperne som nå er arrestert av myndighetene i Iran.

NB! Siste nyhet per 18.05 er at Khosrovani er midlertidig løslatt mot kausjon.

Den iransk-fødte regissøren var blant de som forrige uke opplevde å bli arrestert uten noen nærmere forklaring av iranske myndigheter. IranWire kan melde om at et titalls dokumentarfilmskapere ble utsatt for det samme: hjemmene og arbeidsplassene deres ble gjennomsøkt og mobiltelefoner og laptop’er konfiskert.

Firouzeh Khosrovani fikk lov til å ringe nærmeste familie for å informere om at hun var satt i arrest i Evin-fengslet. Hun deler skjebne med blant andre kollegaen Mina Keshavarz.

Khosrovanis norske produsenter Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg var blant de som mottok beskjeden tidlig i forrige uke. De gikk likevel ikke ut med informasjonen i håp om at saken skulle løse seg.  Men det har den foreløpig ikke gjort.

Om det er tematikken i Radiograph of a Family som har bidratt til arrestasjonen vet vi ikke, men det er ikke usannsynlig. Den norsk-iranske filmen tar med seeren «på en personlig reise inn i den sosiale genetikken bak moderne iransk historie og identitet. Regissør Khosrovani vokste opp i en familie som ble dypt splittet av revolusjonen i 1979. Gjennom sin egen familiehistorie viser hun fram det komplekse puslespillet som utgjør moderne iransk identitet,» heter det i omtalen av filmen som er skrevet, regissert og co-produsert av Khosrovani. Filmen ble tildelt to priser under IDFA i Amsterdam i 2020, en av verdens ledende dokumentarfestivaler, og fikk blant annet publikumsprisen under Film fra Sør. Her på rushprint.no fikk den strålende omtale av Gunnar Iversen.

Khosrovani er født i Iran og er nå bosatt i Teheran. Hun debuterte i 2004 med  Life Train, en dokumentar om terapeutiske øvelser som barn i Iran gjennomfører for å bearbeide traumene etter jordskjelv. Hun har regissert flere dokumentarer og vunnet priser, blant annet Oxfam Justice Award på IDFA for Fest of Duty (2014). (teksten fortsetter etter bildet)

Kjøge Rønning og Greenberg vil ikke spekulere i årsakene til fengslingen. De vet på nåværende tidspunkt fint lite om iranske myndigheters motiver for arrestasjonen. De viser isteden til en pressemelding som i dag gikk ut fra tre iranske filmorganisasjoner om arrestasjonene. Det er Board of Directors of Documentary Film Directors Association, Board of Directors of Iranian Documentary Filmmakers Association (IRDFA) og Board of Directors of Association of Iranian Documentary Film Producers som står bak den felles meldingen:

«In the past days and in accordance with the requests of our colleagues’ families and their lawyers, we have refrained from any public reaction or broadcasting of this news. We waited and hoped for an opening in their situation.

Contrary to many promises, after five days there is no outlook of resolution in sight. So far there has been no official explanation regarding the reason behind these arrests and the procedures involved.

Today, we, the Board of Directors of three active Iranian documentary film associations, in accordance with our duties as unions and associations – demand a clear explanation of the reason behind the arrest of our colleagues and demand their immediate release. We require this procedure to be handled transparently, publicly and in the shortest possible time.

We are worried about our colleagues getting caught up in an ever-more complex labyrinth of growing political suspicion. We expect unconditional return of all of the personal and professional belongings of our colleagues. These belongings are the life-line and the most valuable possessions of a documentary filmmaker. Without these belongings their life and work will be severely disrupted.

We are concerned for the increasing calamity imposed upon the families of our colleagues, some of whom due to illness, old age or long distance have experienced extraordinary difficulty in getting an update without any answer regarding the situation. We demand attention to these hardships and special conditions and require a clear alleviation of the difficulties faced by the families and clear answers to their requests.”

We demand an end to an expanding environment of fear and insecurity in which documentary film makers live and work, because they play a significant role in the historiography of our country.

In this statement we also call upon everyone who is affiliated with the Iranian cinema industry to join our collective demand for the release of our colleagues.”

MENY