Midgard deler ut «filmvennlighetspris»

Midgard deler ut «filmvennlighetspris»

Titran Grendelag ble denne uken tildelt en helt ny pris for sin innsats som innspillingssted. Det skjedde under førpremieren på «Alle hater Johan» som ble spilt inn der.

Foto av Håvard Dyrø

Det finnes vanvittig mange filmpriser, men denne er ny i en norsk kontekst: Midgard filmkommisjon har opprettet en pris for å hedre lokalsamfunn i regionen som tar i mot filminnspillinger på en spesielt god måte.

Den første vinneren av ÅrneSæ-prisen er Titran grendelagFrøya som huset innspillingen av den kinoaktuelle komedien Alle hater Johan.

– Titran Grendalag er en strålende vinner av den første ÅrneSæ-prisen. Deres innsats er et perfekt eksempel på den holdningen vi ønsker å hedre gjennom å opprette en slik pris, sier Solveig Ræstad, i Midgard filmkommisjon.

I den internasjonale filmverdenen går slike filmvennlighetspriser gjerne til regioner eller filmkommisjoner. ÅrneSæ-prisen skal altså til lokale krefter som er avgjørende for filmproduksjonen på opptaksstedet. Prisen kan gå til bonden, den lokale teatergruppen, eller hotelleieren som sørget for at filmproduksjonen gikk som smurt.

– Enhver filmproduksjon som blir spilt inn på location er helt avhengig av velvilje fra de lokale myndigheter, næringsliv og ikke minst innbyggerne på stedet. Dette er grunnen til at Midgard filmkommisjon besluttet å opprette en slik pris, sier Ræstad.

– Lokalbefolkningen tok oss i mot med åpne armer. Uten deres hjelp og støtte ville det ha vært umulig å gjennomføre denne produksjonen, sier produsent Elisabeth Kvithyll, produsent i Nordisk Film.

Det var mange kandidater til den første ÅrneSæ-prisen. Men Titran Grendelag befinner seg i en særklasse, forteller coprodusent Joachim Lyng.

– Mange av de fastboende på Titran er medlemmer i grendalaget. Noen leide ut hus, rekvisitter og produksjonslokaler. Grendelaget ble kontaktpunktet for alle spørsmål og problemer. I tillegg stilte medlemmene opp som statister. De strakk seg veldig langt for å hjelpe, og tok alle utfordringer de fikk på strak arm og med godt humør.

Filmen er regissert av Hallvar Witzø mens manuset er skrevet av Erlend Loe. Les mer om dette samarbeidet i vårt intervju med Witzø.

Midgard deler ut «filmvennlighetspris»

Midgard deler ut «filmvennlighetspris»

Titran Grendelag ble denne uken tildelt en helt ny pris for sin innsats som innspillingssted. Det skjedde under førpremieren på «Alle hater Johan» som ble spilt inn der.

Foto av Håvard Dyrø

Det finnes vanvittig mange filmpriser, men denne er ny i en norsk kontekst: Midgard filmkommisjon har opprettet en pris for å hedre lokalsamfunn i regionen som tar i mot filminnspillinger på en spesielt god måte.

Den første vinneren av ÅrneSæ-prisen er Titran grendelagFrøya som huset innspillingen av den kinoaktuelle komedien Alle hater Johan.

– Titran Grendalag er en strålende vinner av den første ÅrneSæ-prisen. Deres innsats er et perfekt eksempel på den holdningen vi ønsker å hedre gjennom å opprette en slik pris, sier Solveig Ræstad, i Midgard filmkommisjon.

I den internasjonale filmverdenen går slike filmvennlighetspriser gjerne til regioner eller filmkommisjoner. ÅrneSæ-prisen skal altså til lokale krefter som er avgjørende for filmproduksjonen på opptaksstedet. Prisen kan gå til bonden, den lokale teatergruppen, eller hotelleieren som sørget for at filmproduksjonen gikk som smurt.

– Enhver filmproduksjon som blir spilt inn på location er helt avhengig av velvilje fra de lokale myndigheter, næringsliv og ikke minst innbyggerne på stedet. Dette er grunnen til at Midgard filmkommisjon besluttet å opprette en slik pris, sier Ræstad.

– Lokalbefolkningen tok oss i mot med åpne armer. Uten deres hjelp og støtte ville det ha vært umulig å gjennomføre denne produksjonen, sier produsent Elisabeth Kvithyll, produsent i Nordisk Film.

Det var mange kandidater til den første ÅrneSæ-prisen. Men Titran Grendelag befinner seg i en særklasse, forteller coprodusent Joachim Lyng.

– Mange av de fastboende på Titran er medlemmer i grendalaget. Noen leide ut hus, rekvisitter og produksjonslokaler. Grendelaget ble kontaktpunktet for alle spørsmål og problemer. I tillegg stilte medlemmene opp som statister. De strakk seg veldig langt for å hjelpe, og tok alle utfordringer de fikk på strak arm og med godt humør.

Filmen er regissert av Hallvar Witzø mens manuset er skrevet av Erlend Loe. Les mer om dette samarbeidet i vårt intervju med Witzø.

MENY