Prestisjefylt kritikerpris til Anders Danielsen Lie

Prestisjefylt kritikerpris til Anders Danielsen Lie

Det amerikanske filmkritikerlaget har tildelt Anders Danielsen Lie prisen for beste mannlige birolle i «Verdens verste menneske».

Det amerikanske filmkritikerlaget (National Society of Film Critics) delte i går ut sine priser for året som har gått. Det skjer tradisjonen tro i januar, like før Oscar-akademiets medlemmer skal bestemme seg for sine vinnere. Det betyr ikke nødvendigvis at dette prestisjefylte kritikerlaget får et avgjørende ord med i laget om hvem som vinner Oscar, men deres avgjørelser kan virke inn på en kandidats sjanser.

Vanligvis har dette kritikerlaget en veldig internasjonal orientering, og det kan man se av prisvinnerne: Japanske Drive My Car, som også er en favoritt til Oscar for beste utenlandske film, fikk flest priser.

Denne gangen nådde ikke Verdens verste menneske opp i kategorien beste film, men fikk isteden prisen for beste birolle til Anders Danielsen Lie. Den norske skuespilleren, som også har en sentral birolle i Bergman Island, møtte skarp konkurranse fra  Vincent Lindon i Titane, Mike Faist i West Side Story og Kodi Smit-McPhee i The Power of the Dog.

Denne gangen havnet altså ikke Danielsen Lie i skyggen av Renate Reinsves høyt lovpriste rolleprestasjon, selv om hun også var blant de fremste kandidatene til pris for beste kvinnelige hovedrolle. Der måtte hun i nominasjonsheatet knive med Penélope Cruz fra Almodovars Parallel Mothers og Alana Haim i Paul Thomas Andersons Licorice Pizza. Det var Cruz som til slutt fikk prisen.

Med sentrale roller i de kritikerroste filmene Verdens verste menneske og Bergman Island er Anders Danielsen Lie blitt en sentral profil for filmåret 2021. Begge filmer gått sin seiersgang på internasjonale festivaler, fra Cannes og Toronto til Telluride og New York Film Festival. I høst ble begge filmer kåret til to av de beste filmene på høstens største festivaler av et internasjonalt kritikerkorps.

Du kan høre Danielsen Lie fortelle mer om denne opplevelsen i Filmsamtalen med Rushprints redaktør Kjetil Lismoen. Her forteller han om samarbeidet med Joachim Trier og Bergman Island-regissør Mia Hansen-Løve. Han utdyper også hvorfor han syntes det var spennende å fortolke rollefigurer som blir skildret gjennom en hovedrolles perspektiv. Det er jo nettopp disse kvalitetene han nå er blitt prist for av Det amerikanske kritikerlaget.

Alle prisvinnerne:

Beste film: “Drive My Car”

Beste “non-fiction”: “Flee”

Beste regissør: Ryusuke Hamaguchi (“Drive My Car” and “Wheel of Fortune and Fantasy”)

Beste skuespillerinne: Penélope Cruz (“Parallel Mothers”)

Beste skuespiller: Hidetoshi Nishijima (“Drive My Car”)

Beste kvinnelige birolle: Ruth Negga (“Passing”)

Beste mannlige birolle: Anders Danielsen Lie (“The Worst Person in the World”)

Beste manus: Ryusuke Hamaguchi and Takamasa Oe (“Drive My Car”)

Beste foto: Andrew Droz Palermo (“The Green Knight”)

Prestisjefylt kritikerpris til Anders Danielsen Lie

Prestisjefylt kritikerpris til Anders Danielsen Lie

Det amerikanske filmkritikerlaget har tildelt Anders Danielsen Lie prisen for beste mannlige birolle i «Verdens verste menneske».

Det amerikanske filmkritikerlaget (National Society of Film Critics) delte i går ut sine priser for året som har gått. Det skjer tradisjonen tro i januar, like før Oscar-akademiets medlemmer skal bestemme seg for sine vinnere. Det betyr ikke nødvendigvis at dette prestisjefylte kritikerlaget får et avgjørende ord med i laget om hvem som vinner Oscar, men deres avgjørelser kan virke inn på en kandidats sjanser.

Vanligvis har dette kritikerlaget en veldig internasjonal orientering, og det kan man se av prisvinnerne: Japanske Drive My Car, som også er en favoritt til Oscar for beste utenlandske film, fikk flest priser.

Denne gangen nådde ikke Verdens verste menneske opp i kategorien beste film, men fikk isteden prisen for beste birolle til Anders Danielsen Lie. Den norske skuespilleren, som også har en sentral birolle i Bergman Island, møtte skarp konkurranse fra  Vincent Lindon i Titane, Mike Faist i West Side Story og Kodi Smit-McPhee i The Power of the Dog.

Denne gangen havnet altså ikke Danielsen Lie i skyggen av Renate Reinsves høyt lovpriste rolleprestasjon, selv om hun også var blant de fremste kandidatene til pris for beste kvinnelige hovedrolle. Der måtte hun i nominasjonsheatet knive med Penélope Cruz fra Almodovars Parallel Mothers og Alana Haim i Paul Thomas Andersons Licorice Pizza. Det var Cruz som til slutt fikk prisen.

Med sentrale roller i de kritikerroste filmene Verdens verste menneske og Bergman Island er Anders Danielsen Lie blitt en sentral profil for filmåret 2021. Begge filmer gått sin seiersgang på internasjonale festivaler, fra Cannes og Toronto til Telluride og New York Film Festival. I høst ble begge filmer kåret til to av de beste filmene på høstens største festivaler av et internasjonalt kritikerkorps.

Du kan høre Danielsen Lie fortelle mer om denne opplevelsen i Filmsamtalen med Rushprints redaktør Kjetil Lismoen. Her forteller han om samarbeidet med Joachim Trier og Bergman Island-regissør Mia Hansen-Løve. Han utdyper også hvorfor han syntes det var spennende å fortolke rollefigurer som blir skildret gjennom en hovedrolles perspektiv. Det er jo nettopp disse kvalitetene han nå er blitt prist for av Det amerikanske kritikerlaget.

Alle prisvinnerne:

Beste film: “Drive My Car”

Beste “non-fiction”: “Flee”

Beste regissør: Ryusuke Hamaguchi (“Drive My Car” and “Wheel of Fortune and Fantasy”)

Beste skuespillerinne: Penélope Cruz (“Parallel Mothers”)

Beste skuespiller: Hidetoshi Nishijima (“Drive My Car”)

Beste kvinnelige birolle: Ruth Negga (“Passing”)

Beste mannlige birolle: Anders Danielsen Lie (“The Worst Person in the World”)

Beste manus: Ryusuke Hamaguchi and Takamasa Oe (“Drive My Car”)

Beste foto: Andrew Droz Palermo (“The Green Knight”)

MENY