Hva slags filmvår blir det, egentlig?

Hva slags filmvår blir det, egentlig?

Åtte norske filmer skal kjempe om et foreløpig svært begrenset kinopublikum denne filmvåren. Det er mangfold innen sjangerne, men forsvinnende lite blant regissørene.

Nylig kunne Norsk filminstitutt skryte av at bransjen har nådd 50 prosent kvinnelig representasjon i sentrale fagfunksjoner. Derfor må presentasjonen av filmvåren på kino, som finner sted i dag, oppleves som noe av en nedtur. Her er ikke en eneste kvinne eller minoritetsperson å finne blant de åtte regissørene.

Vi må se på sjangertilfanget for å finne genuin diversitet. Det spenner mellom varulv-grøsser for unge (Vikingulven), Bonnie & Clyde-aktig krimfilm (De fredløse), trøndersk lun komedie (Alle hater Johan) og dokumentarportretter av fotball- og politiker-legender (Alt for Norge og Trond Giske – Makta rår). Vi finner også to så vidt forskjellige komedier som Harald Zwarts Lange Flate Ballær 3 og Arild Andresens remake av en italiensk komediesuksess, Full dekning. Og på tampen av våren følger den allerede utsatte norske blockbusteren Kampen om Narvik.

Hva som blir disse filmenes skjebne på kino avgjøres av norske helsemyndigheter. Med de nåværende begrensningene på antall seteplasser står bransjen overfor enda en mager filmvår med dårlige inntjeningsmuligheter. Men det kan endre seg (og det har det gjort, opp til 200 seter per sal. Red.anm.). Vi tipper at denne oppsetningslisten vil kunne se annerledes ut etter hvert, om ikke myndighetene åpner for at kinoene kan ta i bruk langt flere seter. Det kan fort bli fristende å satse på høsten om sannsynligheten for full kapasitet lokker i det fjerne.

Dette er filmene:

Vikingulven

Thale (17) har nettopp flyttet med familien til den lille byen Nybo fordi moren har fått jobb i det lokale politiet. På en strandfest med lokale ungdommer blir en student brutalt drept, og Thale er nøkkelvitne i saken. Hvem eller hva står bak drapet? Mye tyder på at det kan være et dyr, kanskje en ulv. I løpet av etterforskningen oppdager Thales mor – etterforskningsleder Liv Berg – at de står overfor noe ganske annet og ukjent. Samtidig begynner Thale å få syner og oppføre seg merkelig. Hva skjer i Nybo ved neste fullmåne?

SPENNINGSFILM PREMIERE 18. februar 2022 SPENNINGSFILM 97 min REGISSØR Stig Svendsen MANUS Stig Svendsen og Espen Aukan FOTO Trond Tønder SKUESPILLERE Elli Müller Osborne, Sjur Vatne Brean, Arthur Hakalahti, Liv Mjönes PRODUSENTER John M. Jacobsen og Ellen Alveberg PRODUKSJONSSELSKAP Filmkameratene AS DISTRIBUTØR SF Studios AS SALGSAGENT REinvent Studios AS


De Fredløse

Den unge Johannes er en stille og introvert gutt som har mistet retningen i livet. Han strever med å finne tilhørighet i et Norge anno 1920. En dag møter han den karismatiske svensken Mikael som tar ham med på en reise gjennom vakker norsk natur krydret med stadig grovere kriminelle handlinger. Handlingen er løst basert på en spektakulær norsk kriminalsak fra mellomkrigstiden, som også danner utgangspunkt for Tancred Ibsens To mistenkelige personer, som ble forbudt av Høyesterett i 1950.

KRIM/DRAMA PREMIERE 4. mars 2022 KRIM/DRAMA 82 min REGISSØR Henrik M. Dahlsbakken MANUS Henrik M. Dahlsbakken FOTO Oskar Dahlsbakken SKUESPILLERE Åsmund Høeg, Filip Berg, Benjamin Helstad, Lia Boysen, Ingvild Holthe Bygdnes, Ingar Helge Gimle, Cecilie Mosli, Samuel Fröler, Oskar Lundevold PRODUSENT Henrik M. Dahlsbakken PRODUKSJONSSELSKAP FilmBros AS DISTRIBUTØR Tour de Force AS SALGSAGENT LevelK AS


Alle hater Johan

Foto: Eirik Linder Aspelund (som også har tatt hovedbildet til saken).

Sprengbasen Johan Grande er en einstøing som bor på det lille stedet Titran, ytterst i det forblåste trønderske havgapet. Ei bygd hvor Grande-familien aldri har fått innpass. Familiegården deler han med villhesten Ella og en masse dynamitt. For Johan er glad i Ella og store eksplosjoner, men ikke veldig mye annet. Bortsett fra nabojenta Solvor, da. Hans livs store kjærlighet. Som han ved et uhell kom til å sprenge litt istykker i ungdomstia. Alle hater Johan er en komedie om Johan Grandes lange og eventyrlige liv, og hans evige kamp for den store kjærligheten.

KOMEDIE | NFI KONSULENTVURDERING PREMIERE 11. mars 2022 KOMEDIE 93 min REGISSØR Hallvar Witzø MANUS Erlend Loe FOTO Karl Erik Brøndbo SKUESPILLERE Pål Sverre Hagen, Ingrid Bolsø Berdal, John Brungot, Ine Jansen, Ingunn Øyen, Paul-Ottar Haga, Trond-Ove Skrødal, Hermann Sabado PRODUSENT Elisabeth Kvithyll PRODUKSJONSSELSKAP Nordisk Film Production AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT TrustNordisk AS


Trond Giske – Makta rår

Trond Giske – Makta rår gir et unikt innblikk Norges mest omtalte #metoo-sak. Det er en film om hvordan makt gjør blind, og hvor lett det er for makthavere å bevare konsensus gjennom fortielser og taushet.

DOKUMENTAR | NFI KONSULENTVURDERING PREMIERE 18. mars 2022 DOKUMENTAR 101 min REGISSØRER Håvard Bustnes MANUS Håvard Bustnes FOTO Øystein Eldholm, Karl Erik Brøndbo, Åsmund Hasli, Viggo Knudsen, FNF MEDVIRKENDE Anja Sletteland, Arild Pedersen, Audun Otterstad, Gunnar Mathisen, Haddy Njie, Hege Ulstein, Ingalill Olsen, Ingvild Vaggen Malvik, Jorodd Asphjell, Jorunn Giske, Kjetil Bragli Alstadheim, Marie Melgård, Olav Huseby, Siv Sandvik, Snorre Valen, Tone Sofie Aglen, Tonje Agate Bakke, Trond Giske, Vibeke Stjern, Aage G. Sivertsen PRODUSENTER Håvard Bustnes, Ingrid Galadriel Aune Falch og Christian Aune Falch PRODUKSJONSSELSKAP UpNorth Film AS SALGSAGENT In


Alt for Norge

Hele Norge holdt pusten da Kjetil Rekdal la ballen på straffemerket i Marseille en sen sommerkveld i 1998. «Det viktigste sparket på en fotball i Norges Fotballforbunds historie…», messet kommentator Arne Scheie gjennom TV-en og ut til en hel nasjon. Alt for Norge er en reise gjennom hele 90-tallet, da Egil «Drillo» Olsen og det norske herrelandslaget «Drillos» ble symboler på et land stor i endring. Gjennom unike personlige opptak og store mengder helt nytt videoarkiv vekkes dette norske folkeeventyret til nytt liv i kinosalen.

DOKUMENTAR | NFI KONSULENTVURDERING PREMIERE 25. mars 2022 DOKUMENTAR 115 min REGISSØRER Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund MEDVIRKENDE Egil «Drillo» Olsen, Kjetil Rekdal, Rune Bratseth, Øyvind Leonhardsen, Stig Inge Bjørnebye, Frode Grodås, Erik Thorstvedt, Lars Bohinen, Jostein Flo, Jan Åge Fjørtoft, Tore Andre Flo og Sigrun Vedelden PRODUSENTER Tom Marius Kittilsen, Knut Inge Solbu og Rannveig Huuse PRODUKSJONSSELSKAP Fenomen Studios AS DISTRIBUTØR SF Studios AS


Lange flate Ballær 3

«Du staver ikke kjærlighet uten ærlighet»! Kai’s visdomsord får mening når Laila kaster Petter på dør etter 14 års forlovelse. Petter innser han må rydde opp i gamle ekteskap eller miste Laila for alltid, Han må til Litauen, finne vigselsattesten og dernest få skilsmisse-papirer underskrevet. Kællane blir med for å handle kvota. Men en sint svoger skal kreve en gjentjeneste. Skal Petter få underskriften han ber om må 12 000 liter sprit til Norge i en trailer og ingen bør forsyne seg av lasset.

KOMEDIE PREMIERE 1. april 2022 KOMEDIE 102 min REGISSØR Harald Zwart MANUS Pål Sparre-Enger FOTO Feliksas Adrukauskas SKUESPILLERE Petter Jørgensen, Kai Helge Hansen, Anders Fast Fjell, Jan Edgar Fjell, Eirik Tobiassen, Frode  Lie, Kari Reinertsen, Stine Bernitz, Stella Zwart, Atle Jensen,  Henrik Morken Nilsen, Samantha Fox, Hellbillies, Ulrikke Brandstorp, Harald Rønneberg, Stian «Staysman» Torbjørnsen, Tor Eckhoff PRODUSENT Veslemøy Ruud Zwart PRODUKSJONSSELSKAP Zwart Arbeid AS DISTRIBUTØR Fra Øverste Hylle Filmdistribusjon AS SALGSAGENT Rumba AS, TrueContent Entertainment DK


Full dekning

I Full Dekning møtes en vennegjeng med partnere til sin årlige viltmiddag, men akkurat denne kvelden skal utvikle seg i en retning ingen av dem hadde sett for seg, og ingen vil glemme. Full Dekning er en komedie om hvite løgner, mørke hemmeligheter og oransje vin.

DRAMAKOMEDIE | NFI KONSULENTVURDERING PREMIERE TBD DRAMAKOMEDIE 100 min REGISSØR Arild Andresen MANUS Lars Gudmestad FOTO Marianne Bakke SKUESPILLERE Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch, Thorbjørn Harr, Sara Khorami, Jan Gunnar Røise, Ellen Birgitte Winther, Kyrre Hellum PRODUSENT Ruben Thorkildsen PRODUKSJONSSELSKAP Storm Films AS DISTRIBUTØR Nordisk Film AS SALGSAGENT TBA


Kampen om Narvik

Foto: Eirik Linder Aspelund

8.april 1940. Verdens øyne er rettet mot Narvik som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april går de første tyske soldatene i land, men norske tropper tar opp kampen. Korporal Gunnar Tofte får sin ilddåp mot de tyske alpejegerne i fjellene, mens kona Ingrid Tofte må jobbe som tolk i tyskernes nye hovedkvarter. Fra skyttergraven er det enkelt å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Fra den sivile siden er bildet mer komplisert.

KRIGSDRAMA | NFI MARKEDSVURDERING PREMIERE TBD KRIGSDRAMA 110 min REGISSØR Erik Skjoldbjærg MANUS Christopher Grøndahl FOTO John-Erling Holmenes Fredriksen SKUESPILLERE Carl Martin Eggesbø, Kristine Hartgen, Stig Henrik Hoff, Henrik Mestad, Kari Bremnes og Billy Campbell PRODUSENTER Aage Aaberge og Live Bonnevie PRODUKSJONSSELSKAP Nordisk Film Production AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT TrustNordisk


All info er hentet fra Norsk filminstitutts katalog for filmvåren


 

Hva slags filmvår blir det, egentlig?

Hva slags filmvår blir det, egentlig?

Åtte norske filmer skal kjempe om et foreløpig svært begrenset kinopublikum denne filmvåren. Det er mangfold innen sjangerne, men forsvinnende lite blant regissørene.

Nylig kunne Norsk filminstitutt skryte av at bransjen har nådd 50 prosent kvinnelig representasjon i sentrale fagfunksjoner. Derfor må presentasjonen av filmvåren på kino, som finner sted i dag, oppleves som noe av en nedtur. Her er ikke en eneste kvinne eller minoritetsperson å finne blant de åtte regissørene.

Vi må se på sjangertilfanget for å finne genuin diversitet. Det spenner mellom varulv-grøsser for unge (Vikingulven), Bonnie & Clyde-aktig krimfilm (De fredløse), trøndersk lun komedie (Alle hater Johan) og dokumentarportretter av fotball- og politiker-legender (Alt for Norge og Trond Giske – Makta rår). Vi finner også to så vidt forskjellige komedier som Harald Zwarts Lange Flate Ballær 3 og Arild Andresens remake av en italiensk komediesuksess, Full dekning. Og på tampen av våren følger den allerede utsatte norske blockbusteren Kampen om Narvik.

Hva som blir disse filmenes skjebne på kino avgjøres av norske helsemyndigheter. Med de nåværende begrensningene på antall seteplasser står bransjen overfor enda en mager filmvår med dårlige inntjeningsmuligheter. Men det kan endre seg (og det har det gjort, opp til 200 seter per sal. Red.anm.). Vi tipper at denne oppsetningslisten vil kunne se annerledes ut etter hvert, om ikke myndighetene åpner for at kinoene kan ta i bruk langt flere seter. Det kan fort bli fristende å satse på høsten om sannsynligheten for full kapasitet lokker i det fjerne.

Dette er filmene:

Vikingulven

Thale (17) har nettopp flyttet med familien til den lille byen Nybo fordi moren har fått jobb i det lokale politiet. På en strandfest med lokale ungdommer blir en student brutalt drept, og Thale er nøkkelvitne i saken. Hvem eller hva står bak drapet? Mye tyder på at det kan være et dyr, kanskje en ulv. I løpet av etterforskningen oppdager Thales mor – etterforskningsleder Liv Berg – at de står overfor noe ganske annet og ukjent. Samtidig begynner Thale å få syner og oppføre seg merkelig. Hva skjer i Nybo ved neste fullmåne?

SPENNINGSFILM PREMIERE 18. februar 2022 SPENNINGSFILM 97 min REGISSØR Stig Svendsen MANUS Stig Svendsen og Espen Aukan FOTO Trond Tønder SKUESPILLERE Elli Müller Osborne, Sjur Vatne Brean, Arthur Hakalahti, Liv Mjönes PRODUSENTER John M. Jacobsen og Ellen Alveberg PRODUKSJONSSELSKAP Filmkameratene AS DISTRIBUTØR SF Studios AS SALGSAGENT REinvent Studios AS


De Fredløse

Den unge Johannes er en stille og introvert gutt som har mistet retningen i livet. Han strever med å finne tilhørighet i et Norge anno 1920. En dag møter han den karismatiske svensken Mikael som tar ham med på en reise gjennom vakker norsk natur krydret med stadig grovere kriminelle handlinger. Handlingen er løst basert på en spektakulær norsk kriminalsak fra mellomkrigstiden, som også danner utgangspunkt for Tancred Ibsens To mistenkelige personer, som ble forbudt av Høyesterett i 1950.

KRIM/DRAMA PREMIERE 4. mars 2022 KRIM/DRAMA 82 min REGISSØR Henrik M. Dahlsbakken MANUS Henrik M. Dahlsbakken FOTO Oskar Dahlsbakken SKUESPILLERE Åsmund Høeg, Filip Berg, Benjamin Helstad, Lia Boysen, Ingvild Holthe Bygdnes, Ingar Helge Gimle, Cecilie Mosli, Samuel Fröler, Oskar Lundevold PRODUSENT Henrik M. Dahlsbakken PRODUKSJONSSELSKAP FilmBros AS DISTRIBUTØR Tour de Force AS SALGSAGENT LevelK AS


Alle hater Johan

Foto: Eirik Linder Aspelund (som også har tatt hovedbildet til saken).

Sprengbasen Johan Grande er en einstøing som bor på det lille stedet Titran, ytterst i det forblåste trønderske havgapet. Ei bygd hvor Grande-familien aldri har fått innpass. Familiegården deler han med villhesten Ella og en masse dynamitt. For Johan er glad i Ella og store eksplosjoner, men ikke veldig mye annet. Bortsett fra nabojenta Solvor, da. Hans livs store kjærlighet. Som han ved et uhell kom til å sprenge litt istykker i ungdomstia. Alle hater Johan er en komedie om Johan Grandes lange og eventyrlige liv, og hans evige kamp for den store kjærligheten.

KOMEDIE | NFI KONSULENTVURDERING PREMIERE 11. mars 2022 KOMEDIE 93 min REGISSØR Hallvar Witzø MANUS Erlend Loe FOTO Karl Erik Brøndbo SKUESPILLERE Pål Sverre Hagen, Ingrid Bolsø Berdal, John Brungot, Ine Jansen, Ingunn Øyen, Paul-Ottar Haga, Trond-Ove Skrødal, Hermann Sabado PRODUSENT Elisabeth Kvithyll PRODUKSJONSSELSKAP Nordisk Film Production AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT TrustNordisk AS


Trond Giske – Makta rår

Trond Giske – Makta rår gir et unikt innblikk Norges mest omtalte #metoo-sak. Det er en film om hvordan makt gjør blind, og hvor lett det er for makthavere å bevare konsensus gjennom fortielser og taushet.

DOKUMENTAR | NFI KONSULENTVURDERING PREMIERE 18. mars 2022 DOKUMENTAR 101 min REGISSØRER Håvard Bustnes MANUS Håvard Bustnes FOTO Øystein Eldholm, Karl Erik Brøndbo, Åsmund Hasli, Viggo Knudsen, FNF MEDVIRKENDE Anja Sletteland, Arild Pedersen, Audun Otterstad, Gunnar Mathisen, Haddy Njie, Hege Ulstein, Ingalill Olsen, Ingvild Vaggen Malvik, Jorodd Asphjell, Jorunn Giske, Kjetil Bragli Alstadheim, Marie Melgård, Olav Huseby, Siv Sandvik, Snorre Valen, Tone Sofie Aglen, Tonje Agate Bakke, Trond Giske, Vibeke Stjern, Aage G. Sivertsen PRODUSENTER Håvard Bustnes, Ingrid Galadriel Aune Falch og Christian Aune Falch PRODUKSJONSSELSKAP UpNorth Film AS SALGSAGENT In


Alt for Norge

Hele Norge holdt pusten da Kjetil Rekdal la ballen på straffemerket i Marseille en sen sommerkveld i 1998. «Det viktigste sparket på en fotball i Norges Fotballforbunds historie…», messet kommentator Arne Scheie gjennom TV-en og ut til en hel nasjon. Alt for Norge er en reise gjennom hele 90-tallet, da Egil «Drillo» Olsen og det norske herrelandslaget «Drillos» ble symboler på et land stor i endring. Gjennom unike personlige opptak og store mengder helt nytt videoarkiv vekkes dette norske folkeeventyret til nytt liv i kinosalen.

DOKUMENTAR | NFI KONSULENTVURDERING PREMIERE 25. mars 2022 DOKUMENTAR 115 min REGISSØRER Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund MEDVIRKENDE Egil «Drillo» Olsen, Kjetil Rekdal, Rune Bratseth, Øyvind Leonhardsen, Stig Inge Bjørnebye, Frode Grodås, Erik Thorstvedt, Lars Bohinen, Jostein Flo, Jan Åge Fjørtoft, Tore Andre Flo og Sigrun Vedelden PRODUSENTER Tom Marius Kittilsen, Knut Inge Solbu og Rannveig Huuse PRODUKSJONSSELSKAP Fenomen Studios AS DISTRIBUTØR SF Studios AS


Lange flate Ballær 3

«Du staver ikke kjærlighet uten ærlighet»! Kai’s visdomsord får mening når Laila kaster Petter på dør etter 14 års forlovelse. Petter innser han må rydde opp i gamle ekteskap eller miste Laila for alltid, Han må til Litauen, finne vigselsattesten og dernest få skilsmisse-papirer underskrevet. Kællane blir med for å handle kvota. Men en sint svoger skal kreve en gjentjeneste. Skal Petter få underskriften han ber om må 12 000 liter sprit til Norge i en trailer og ingen bør forsyne seg av lasset.

KOMEDIE PREMIERE 1. april 2022 KOMEDIE 102 min REGISSØR Harald Zwart MANUS Pål Sparre-Enger FOTO Feliksas Adrukauskas SKUESPILLERE Petter Jørgensen, Kai Helge Hansen, Anders Fast Fjell, Jan Edgar Fjell, Eirik Tobiassen, Frode  Lie, Kari Reinertsen, Stine Bernitz, Stella Zwart, Atle Jensen,  Henrik Morken Nilsen, Samantha Fox, Hellbillies, Ulrikke Brandstorp, Harald Rønneberg, Stian «Staysman» Torbjørnsen, Tor Eckhoff PRODUSENT Veslemøy Ruud Zwart PRODUKSJONSSELSKAP Zwart Arbeid AS DISTRIBUTØR Fra Øverste Hylle Filmdistribusjon AS SALGSAGENT Rumba AS, TrueContent Entertainment DK


Full dekning

I Full Dekning møtes en vennegjeng med partnere til sin årlige viltmiddag, men akkurat denne kvelden skal utvikle seg i en retning ingen av dem hadde sett for seg, og ingen vil glemme. Full Dekning er en komedie om hvite løgner, mørke hemmeligheter og oransje vin.

DRAMAKOMEDIE | NFI KONSULENTVURDERING PREMIERE TBD DRAMAKOMEDIE 100 min REGISSØR Arild Andresen MANUS Lars Gudmestad FOTO Marianne Bakke SKUESPILLERE Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch, Thorbjørn Harr, Sara Khorami, Jan Gunnar Røise, Ellen Birgitte Winther, Kyrre Hellum PRODUSENT Ruben Thorkildsen PRODUKSJONSSELSKAP Storm Films AS DISTRIBUTØR Nordisk Film AS SALGSAGENT TBA


Kampen om Narvik

Foto: Eirik Linder Aspelund

8.april 1940. Verdens øyne er rettet mot Narvik som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april går de første tyske soldatene i land, men norske tropper tar opp kampen. Korporal Gunnar Tofte får sin ilddåp mot de tyske alpejegerne i fjellene, mens kona Ingrid Tofte må jobbe som tolk i tyskernes nye hovedkvarter. Fra skyttergraven er det enkelt å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Fra den sivile siden er bildet mer komplisert.

KRIGSDRAMA | NFI MARKEDSVURDERING PREMIERE TBD KRIGSDRAMA 110 min REGISSØR Erik Skjoldbjærg MANUS Christopher Grøndahl FOTO John-Erling Holmenes Fredriksen SKUESPILLERE Carl Martin Eggesbø, Kristine Hartgen, Stig Henrik Hoff, Henrik Mestad, Kari Bremnes og Billy Campbell PRODUSENTER Aage Aaberge og Live Bonnevie PRODUKSJONSSELSKAP Nordisk Film Production AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT TrustNordisk


All info er hentet fra Norsk filminstitutts katalog for filmvåren


 

MENY